Sunday, February 7, 2010

Ο πρώτος μεζές

Είμαι στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες και φυσικά πετάω απ' τη χαρά μου γιατί είμαι στον τόπο μου! Είμαι πάντα τόσο χαρούμενη όταν έχω τη δυνατότητα να έρθω στο σπίτι μου στην Αθήνα. Αυτή τη φορά η αφορμή για το ταξίδι είναι ένας γάμος, ο γάμος δυο καλών φίλων.
Όντας στην Ελλάδα σημαίνει αυτόματα πως έχω πρόσβαση σε πολλά υλικά που ανυπομονώ να χρησιμοποιήσω σε κάποια νόστιμη συνταγή. Υλικά που δυστυχώς δε μπορώ να βρω στην Ολλανδία ή που απλά είμαι πολύ τεμπέλα να ψάξω να βρω μαγαζιά όπου τα πουλούν. Έτσι, όπως είναι φυσικό, με το που ήρθα έπρεπε να μαγειρέψω κάτι. Και τί είναι καλύτερο να μαγειρέψεις απ' αυτό που λαχταράς πιό πολύ. Από τη στιγμή που ο σύντροφός μου έκλεισε τα εισιτήριά μας για Ελλάδα, ένα πράγμα είχα στο μυαλό μου. Ταραμοσαλάτα. Ω ναι, την περιβόητη ταραμοσαλάτα.






Η ταραμοσαλάτα είναι από τους πιό διάσημους ελληνικούς μεζέδες. Οι μεζέδες είναι μια ποικιλία μικρών πιάτων ή ορεκτικών που σερβίρονται πριν από ένα μεγάλο γεύμα. Μπορούν επίσης να σερβιριστούν μόνοι τους ως συνοδεία σε αλκοολούχα ποτά όπως το ούζο, το ρακί, το τσίπουρο, ή το κρασί. Ένας μεζές μπορεί να έχει ως κύριο συστατικό το κρέας, το ψάρι, το τυρί, τ' αβγά και σχεδόν οποιοδήποτε άλλο υλικό μπορεί να φανταστεί κάποιος, μαγειρεμένο με ενδιαφέροντες και διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, ένας παραδοσιακός μεζές που συνοδεύει το ούζο είναι το ξιδάτο χταποδάκι, το οποίο πρώτα βράζεται κι έπειτα μαρινάρεται σε ξίδι, ελαιόλαδο και ξερή ρίγανη. Ένας μεζές που παραδοσιακά συνοδεύει κρασί είναι το κοκκινιστό κρέας, μαγειρεμένο σε με πλούσια σάλτσα ντομάτας. Αναλόγως τί πίνεις έχεις και τον ανάλογο μεζέ.






Η ταραμοσαλάτα είναι ο απόλυτος μεζές για μένα. Κυριολεκτικά σημαίνει σαλάτα φτιαγμένη με ταραμά. Ο ταραμάς είναι αβγά κυπρίνου ή του λιγότερο ακριβού μπακαλιάρου, κι είναι σαν χαβιάρι, κι ασφαλώς πρέπει να πω πως η ταραμοσαλάτα δεν είναι σαλάτα αλλά ένα εκπληκτικό ντιπ (φαγητό με κρεμώδη υφή που αλοίφεται), και μάλιστα το απόλυτο ντιπ. Είναι τόσο απίστευτα γευστικό που είναι αμαρτία. Αυτό το υπέρτατα νόστιμο, αλμυρό, πλούσιο, ελαφρώς γλυκό, κρεμώδες ντιπ είναι βέβαιο ότι θα σας κάνει να θέλετε να γλείψετε το μπωλ.



Ταραμάς


Τα υλικά της ταραμοσαλάτας είναι πάρα πολύ απλά, αν υποθέσουμε ότι έχετε τον ταραμά. Χρειάζεστε μόνο μπαγιάτικο ψωμί, κρεμμύδια, ελαιόλαδο κι ένα λεμόνι. Κάτι όμως που πρέπει να γνωρίζετε για τον ταραμά είναι το εξής. Υπάρχουν στην αγορά δύο είδη, ο λευκός κι ο κόκκινος. Ο λευκός ή ελαφρά ροζ ταραμάς είναι ο ανώτερος των δύο, εφόσον ο κόκκινος είναι γεμάτος χρωστικές ουσίες που του δίνουν και το χρώμα του. Φροντίστε λοιπόν να προμηθευτείτε τον λευκό ταραμά.






Αν και πολλοί τρώνε την ταραμοσαλάτα με ωμά λαχανικά κομμένα σε λωρίδες ή ψητή πίτα, εγώ προτείνω η ταραμοσαλάτα να τρώγεται με τη συνοδεία ενός ωραίου χωριάτικου καρβελιού. Μόνο αυτό. Ένα μεγάλο κομμάτι ψωμιού, κομμένο σε φέτες και βουτηγμένο στην ταραμοσαλάτα, ή λίγη ταραμοσαλάτα αλειμμένη πάνω στο ψωμί. Πιστέψτε με, έτσι είναι το σωστό!
Έφτιαξα ψωμί ολικής αλέσεως με ελληνικό μέλι για να συνοδέψω την υπέροχη ταραμοσαλάτα μου, κι αν κι ήταν η πρώτη φορά που το έφτιαξα, η προσπάθειά μου στέφθηκε με επιτυχία. Η χαρά μου ήταν μεγάλη! Θα σας δώσω την συνταγή κάποια στιγμή, το υπόσχομαι.











Ταραμοσαλάτα

Το μπαγιάτικο ψωμί είναι ένα κύριο συστατικό της ταραμοσαλάτας. Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ψωμί για τοστ ή γαλλική μπαγκέτα γιατί θα είναι πολύ μαλακό όταν το μουλιάσετε. Το κατάλληλο ψωμί είναι μια μπαγιάτικη χωριάτικη φρατζόλα που δεν θα διαλυθεί εύκολα και δεν θα θα γίνει σαν λάσπη όταν την μουλιάσετε.





Γίνονται 3 κούπες

Υλικά
70 γρ. λευκός ταραμάς
200 γρ. μπαγιάτικο άσπρο ψωμί, μουλιασμένο σε νερό
1 κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους, ψιλοκομμένο
5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας χυμός λεμονιού, φρεσκοστυμμένος

Ειδικό εργαλείο: επεξεργαστής τροφίμων όπως μούλτι


Προετοιμασία
Βάλτε το ψωμί σ' ένα μπωλ και γεμίστε το με νερό ώστε να καλυφθεί το ψωμί. Αφήστε να μουλιάσει για 4-5 λεπτά, μετά στραγγίξτε το και πιέστε το με τα χέρια σας για να φύγει το νερό. Πετάξτε την κόρα αν είναι πολύ σκούρα γιατί θα σκουρύνει το χρώμα της ταραμοσαλάτας σας.


Βάλτε το κρεμμύδι στο μπλέντερ και ψιλοκόψτε το. Έπειτα προσθέστε το ψωμί και τον ταραμά και καθώς τα αναμειγνύετε, ρίξτε πρώτα τον χυμό λεμονιού, στάζοντάς τον λίγο λίγο, κι έπειτα στάξτε το ελαιόλαδο κατά τον ίδιο τρόπο, μέχρι το μείγμα να αναμειχθεί καλά, να ενσωματωθεί το λεμόνι και το λάδι, και να γίνει το μείγμα απαλό και κρεμώδες.


Μεταφέρετε την ταραμοσαλάτα σ' ένα μπωλ σερβιρίσματος, περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο ή τοποθετήστε μια ωραία μεγάλη ελιά Καλαμών από πάνω και σερβίρετε, ή βάλτε την στο ψυγείο για μελλοντική χρήση.

Μπορείτε να την διατηρήσετε στο ψυγείο, αεροστεγώς κλεισμένη, για 3-4 ημέρες.






9 comments:

  1. Ωραίο μεζεδάκι, αν ήταν και λιγότερο αλμυρό θα ήταν καλύτερα για να το τιμούμε συχνότερα

    ReplyDelete
  2. Γαστεροπλήξ, πόσο δίκιο έχεις. Είναι τόσο νόστιμη η ταραμοσαλάτα αλλά η άτιμη έχει πολύ αλάτι. Τί να κάνουμε, έτσι είναι τα ωραία πολλές φορές, ανθυγιεινά!

    ReplyDelete
  3. μου αρεσετε πολύ :)...καλως ηρθατε στην πατριδα!

    ReplyDelete
  4. Cook, σ'ευχαριστώ!! Να'σαι καλά! Καλώς όρισες στο blog μου!
    Ήρθα στην πατρίδα, τα πέρασα καταπληκτικά και τώρα πάλι στο κρύο της Ολλανδίας. Μπρρρρρρρ!!!

    ReplyDelete
  5. Καλά να περάσεις στην Αθήνα! Δοκίμασε την άλλη φορά να τη φτιάξεις με το χειροποίητο ψωμί που έφτιαξες ή με μισό-μισό. Θα εντυπωσιαστεις από τη νοστιμάδα! Και φυσικά την τρώμε με ψωμί και ουζί με λαχανικά! Καλό τριημερο!

    ReplyDelete
  6. Κική, σ'ευχαριστώ! Θα ακολουθήσω την συμβουλή σου και θα χρησιμοποιήσω το δικό μου ψωμί την επόμενη φορά. Η αλήθεια είναι πως δεν μου πέρασε απ' το μυαλό να το κάνω.
    Καλή Σαρακοστή!

    ReplyDelete
  7. Μόλις έφτιαξα τη δεύτερη δόση ταραμοσαλάτας με αγκινάρες, κάτι που διάβασα σε κάποιο ένθετο,την πρώτη την τελειώσαμε με το φτιάξιμο!!
    Καλή Σαρακοστή!!!

    ReplyDelete
  8. Νοστιμότατος μεζές..αλλά εδώ στην Ολλανδία έχεις βρει ταραμά ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όχι. Τον φέρνω ή μου τον φέρνουν απ'την Ελλάδα .

      Delete