Friday, April 2, 2010

Ζαχαροπλαστικές επιτυχίες κι αποτυχίες

Έχω στο ιστορικό μου αρκετές αποτυχίες στη ζαχαροπλαστική, όπως και πολλοί άλλοι φαντάζομαι, ειδικά κατά τις περιόδους εορτών. Τότε είναι που πάνε όλα στραβά. Γιατί; Ίσως είναι η προσδοκία δημιουργίας θαυμάσιων λιχουδιών σ' αυτές τις περιόδους ή απλά είναι το γεγονός ότι μπουχτίζω τόσο πολύ από φαγητά, γλυκά και τον τρελό μου φούρνο, που δε μπορώ να "εκτελέσω" τα ζαχαροπλαστικά μου καθήκοντα τόσο καλά όσο μπορώ άλλες περιόδους. Ποιός ξέρει; Αλλά κι αυτή η εορταστική περίοδος δεν αποτελεί εξαίρεση.






Όλα ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν θέλησα να ψήσω Πασχαλινά κουλουράκια. Όντας μακριά απ' την Ελλάδα και θέλοντας να νιώσω πως το Πάσχα έχει σχεδόν φτάσει, λαχταρούσα η μυρωδιά από τα κουλουράκια να γεμίσει το διαμέρισμά μου. Αφού έβαψα τα Πσχαλινά μου αβγά, αποφάσισα να ψήσω Σμυρνέϊκα κουλουράκια, αυτά τα παραδοσιακά ελληνικά Πασχαλινά κουλουράκια που λατρεύω. Τα προετοίμασα γεμάτη αγωνία κι ενθουσιασμό, τα έβαλα στο φούρνο, αλλά ο χρόνος ψησίματος που αναγραφόταν στη συνταγή που είχα ήταν λάθος κι έτσι κατέληξα να κάψω την πρώτη φουρνιά. Δεν εξεπλάγην. Επέμεινα όμως και έβαλα στο φούρνο το δεύτερο ταψί. Αυτή τη φορά όμως αποφάσισα να παρακολουθώ στενά την εξέλιξη του ψησίματος, κοιτάζοντας το φούρνο σα γεράκι κι ευτυχώς βγήκαν τέλεια. Εύθρυπτα, βουτυρένια και με θεϊκή μυρωδιά. Ξέρω ότι άδικα τώρα σας δελεάζω, αφού δε σας προσφέρω τη συνταγή τους, αλλά σας υπόσχομαι πως θα το κάνω σύντομα.






Προχωρώντας, αυτή την εβδομάδα, την Μεγάλη Εβδομάδα, έπρεπε να ψήσω ένα τσουρέκι, αυτό το υπέροχα γλυκό ψωμί που μοιάζει σαν γαλλικό μπριός. Αλλά δε μιλάω για οποιοδήποτε τσουρέκι μα για το τσουρέκι της γιαγιάς μου. Το καλύτερο τσουρέκι όλων των εποχών. Μου είχε δώσει την περίφημη συνταγή της δυο χρόνια πριν, αλλά όποτε προσπάθησα να το φτιάξω ήταν καταστροφή. Έτσι, όταν πήγα στην Ελλάδα τα προηγούμενα Χριστούγεννα, αποφάσισα πως πρέπει να είμαι προνοητική και την έβαλα να μου το φτιάξει. Αγόρασα τα υλικά και το έφτιαξε για χάρη μου. Την παρακολουθούσα ν' ανακατεύει τα υλικά, να ζυμώνει το ζυμάρι, να το ξεκουράζει, να ψήνει το αφράτο ψωμάκι, όλη τη διαδικασία. Σημείωνα τα πάντα, κάθε φαινομενικά ασήμαντη λεπτομέρεια του τί έκανε. Και επιτρέψτε μου να σας πω πως δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς η γιαγιά μου δε μαγειρεύει με συνταγή. Απλώς ακολουθεί το κατά πολύ ασκημένο ένστικτό της, μετρώντας τα πάντα με το μάτι κι όχι με φλυτζάνια ή κουτάλια, κάνοντας σχεδόν αδύνατον να καταφέρει κανείς να επιτύχει συνταγή της, εκτός κι αν έχει παρακολουθήσει την ίδια να την φτιάχνει.



Οι μικρές μελισσούλες θέλουν να πετάξουν μακριά...



Θωρακισμένη με την ανεκτίμητη αυτή εμπειρία της παρακολούθησης της προετοιμασίας Του τσουρεκιού, ήμουν αποφασισμένη πως το ερχόμενο Πάσχα θα έφτιαχνα το καλύτερό μου τσουρέκι. Έκπληξη λοιπόν. Δυστυχώς, το φετινό τσουρέκι ήταν το χειρότερο όλων των εποχών. Ίσως να μην το καταλάβαινε κάποιος από την όψη του και μόνο, εκτός αν αυτός ο κάποιος ήταν έμπειρος (ή όχι), αλλά ήταν σκληρό, ζυμαρώδες, άνοστο, δεν είχε φουσκώσει καθόλου, ήταν χάλια. Απογοητεύτηκα τόσο πολύ. Πραγματικά στενοχωρήθηκα.






Εκείνη τη στιγμή αποφάσισα να φτιάξω κάτι εντελώς διαφορετικό, κάτι που ενδεχομένως να ήταν επιτυχημένο και το βρήκα. Ξεχάστε τα σοκολατένια αβγά και τους σοκολατένιους κούνελους αυτό το Πάσχα, φτιάξτε ένα σοκολατένιο κέικ με μέλι και μελισσούλες! Δεν είναι χαριτωμένο; Όταν πρωτοείδα αυτή τη συνταγή με συνεπείραν οι μελισσούλες που διακοσμούσαν την κορυφή του κέικ. Έπρεπε να το φτιάξω. Με έκανε αυτόματα να σκεφτώ την άνοιξη και μιας και είναι (σχεδόν) εδώ, αυτό είναι το κατάλληλο κέικ για την εποχή. Είναι σίγουρη επιτυχία!






Είναι περιττό να πω πως αυτό το κέικ είναι ιδανικό γι' αυτούς που είναι εθισμένοι στη σοκολάτα κι εγώ είμαι σίγουρα μέλος αυτού του κλαμπ. Σκούρα σοκολάτα και κακάο, αυτό είναι δίδυμο. Και τα δυο χαρίζουν τη βαθιά σοκολατένια γεύση τους στο κέικ και μαζί με το μέλι και τη ζάχαρη muscovado το κάνουν μια πραγματική απόλαυση για ενήλικες και για παιδιά.



Ολλανδικό υπέροχο κακάο



Είναι ένα υγρό και συμπαγές κέικ με ένα πηχτό και ελαφρά κολλώδες απ' το μέλι γλάσο. Εμμένει λίγο πάνω στη γλώσσα, αφήνοντας να γευτείτε τη γλύκα του περισσότερο. Αυτό δεν είναι κέικ για διστακτικούς ή δειλούς. Είναι άλλωστε προσσαρμοσμένο απ' την Nigella Lawson. Θα χρειαστείτε αρκετή γυμναστική για να κάψετε τις θερμίδες αφού το φάτε, αλλά το αξίζει.






Μπορείτε να παραλείψετε τις μελισσούλες για ένα πιό λιτό κι "ενήλικο" αποτέλεσμα ή μπορείτε να φτιάξετε φρούτα ή άλλα σχέδια χρησιμοποιώντας το μάρζιπαν. Μπορείτε εναλλακτικά να καλύψετε το κέικ με ξύσμα σκούρας σοκολάτας για μια πλήρη σοκολατένια εμπειρία. Δεν έχει σημασία τί είδους διακόσμηση θα επιλέξετε αρκεί να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας.
Α, αυτή η τούρτα δε θα ήταν ιδανική για ένα παιδικό γενέθλιο πάρτι;












Σοκολατένια Τούρτα-Κέικ με Μέλι και Μελισσούλες από Μάρζιπαν
Προσαρμοσμένη από την Nigella Lawson

Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσετε σοκολάτα πολύ καλής ποιότητας γι' αυτό το κέικ. Κάνει τη διαφορά. Εγώ επέλεξα τη σοκολάτα Lindt με 70% κακάο η οποία έχει εξαιρετική γεύση.
Η ζάχαρη muscovado είναι ζάχαρη ακατέργαστη, η οποία είναι υγρή και μαλακιά με έντονη γεύση. Υπάρχει σκούρα καστανή και ανοιχτή καστανή ζάχαρη muscovado.







Μερίδες: 10-12 κομμάτια, 1 κέικ-τούρτα

Υλικά

για το κέικ
225 γρ. βούτυρο, που έχετε βγάλει απ' το ψυγείο για να είναι μαλακό, συν λίγο ακόμα για το βουτύρωμα της φόρμας
100 γρ. σκούρα σοκολάτα 70% κακάο, σε κομματάκια
125 ml καθαρό μέλι
275 γρ. μαλακή ανοιχτή καστανή ζάχαρη (muscovado)
3 αβγά μεσαίου μεγέθους
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κουταλάκι γλυκού σόδα, κοσκινισμένη
2 κουταλιές σούπας κακάο, κοσκινισμένο
500 ml βραστό νερό

για το γλάσο
200 γρ. σκούρα σοκολάτα 70% κακάο, σε κομματάκια
150 ml καθαρό μέλι
100 γρ. άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη
80 ml νερό

για τις μελισσούλες
40 γρ. μάρζιπαν
2 σταγόνες κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
16 μισά αμυγδάλων, καθαρισμένα

Προετοιμασία

για το κέικ
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Βουτυρώστε μια λυόμενη στρογγυλή φόρμα για κέικ 26 εκ. και βάλτε λαδόκολλα από πάνω.

Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί κι αφήστε να κρυώσει ελαφρά.

Σ' ένα μεγάλο μπωλ, χτυπήστε με μίξερ χειρός τη ζάχαρη με το μαλακωμένο βούτυρο μέχρι να γίνουν ένα μείγμα αφράτο και κρεμώδες. Έπειτα προσθέστε το μέλι και χτυπήστε για 1 λεπτό. Προσθέστε 1 αβγό και 1 κουταλιά σούπας απ' το αλεύρι χτυπώντας ασταμάτητα. Μετά προσθέστε άλλο 1 αβγό με 1 κουταλιά αλεύρι και μετά το τρίτο αβγό μαζί με άλλη μια κουταλιά αλεύρι χτυπώντας συνεχώς. Αφού χτυπήσετε καλά το μείγμα, διπλώστε τη λιωμένη σοκολάτα με μια λαστιχένια σπάτουλα μέσα στο μείγμα και ρίξτε το υπόλοιπο αλεύρι, τη σόδα, το κακάο και χύστε το βραστό νερό από πάνω. Χτυπήστε καλά με το μίξερ. Θα έχετε ένα μείγμα σχεδόν νερουλό. Ρίξτε το μέσα στη λυόμενη φόρμα.

Τοποθετήστε τη φόρμα στο τελευταίο ράφι του φούρνου και ψήστε για 20 λεπτά. Μετακινήστε τη φόρμα στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε για άλλα 30-40 λεπτά ή μέχρι όταν εισάγετε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρό.

Σημείωση: Έπειτα από 35-40 λεπτά συνολικού χρόνου ψησίματος του κέικ, ελέγξτε μήπως έχει αρπάξει από πάνω και αν ναι, βάλτε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο για να μην καεί.

Βγάλτε το κέικ απ' το φούρνο και τοποθετήστε το πάνω σε σχάρα. Μόλις κρυώσει ελαφρά, βγάλτε το απ' τη φόρμα και αφήστε το πάνω στη σχάρα για να κρυώσει εντελώς.

για το γλάσο
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βάλτε το νερό και το μέλι και αφήστε να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά. Βγάλτε το απ' τη φωτιά και προσθέστε τα κομμάτια σοκολάτας ανακατεύοντας ελαφρά με μια λαστιχένια σπάτουλα μέχρι να λιώσουν. Σ' αυτό το σημείο το μείγμα θα έχει σχεδόν κοκκώδη υφή. Αφήστε το για μερικά λεπτά και μετά χτυπήστε το με σύρμα μέχρι να γίνει λείο. Προσθέστε την κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη και χτυπήστε δυνατά με το σύρμα μέχρι να έχετε ένα γλάσο λείο και γυαλιστερό.

Πώς να γλασάρετε το κέικ
Επιλέξτε την πιατέλα ή βάση για τούρτες όπου θα τοποθετήσετε το γλυκό σας. Κόψτε τέσσερις λωρίδες λαδόκολλας και σχηματίστε ένα τετράγωνο περίγραμμα πάνω στην πιατέλα. Αυτό θα διασφαλίσει ότι η πιατέλα σας δε θα λερωθεί από το γλάσο.
Τοποθετήστε το κέικ, το οποίο έχει κρυώσει εντελώς, πάνω στην πιατέλα και περιχύστε με το γλάσο, αφήνοντας λίγο στο κατσαρολάκι. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, απλώστε το γλάσο, αφήνοντάς το να χυθεί στα πλαϊνά του κέικ. Στρώστε το καλά και στο πλάι και αφήστε το να σταθεροποιηθεί. Θα πάρει 2-3 ώρες να σταθεροποιηθεί το γλάσο. Όταν σταθεροποιηθεί, αφαιρέστε προσεκτικά τις λωρίδες λαδόκολλας.

για τις μελισσούλες
Μπορείτε να προετοιμάσετε το μάρζιπαν χρησιμοποιώντας αυτή τη συνταγή. Θα έχετε αρκετή ποσότητα μάρζιπαν την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε σοκολατάκια ή κάποιο άλλο γλυκό.
Σ' ένα μικρό μπωλ, βάλτε 40 γρ. μάρζιπαν και ρίξτε δυο σταγόνες κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ζυμώστε καλά το μάρζιπαν μέχρι το χρώμα του να γίνει έντονο κίτρινο. Κόψτε το μάρζιπαν σε 8 κομμάτια και πλάστε τα σώματα μικρών μελισσών.
Μπήξτε τα μισά αμυγδάλων στα πλαϊνά κάθε μέλισσας. Χρησιμοποιώντας το περίσσευμα γλάσου, πάρτε μια οδοντογλυφίδα και σχεδιάστε ρίγες στις ράχες των μελισσών και μάτια στο μπροστινό τους μέρος.
Βάλτε τις μελισσούλες σας πάνω στο κέικ.


Σερβίρετε και απολαύστε!


Η τούρτα κρατάει για 2 ημέρες, σκεπασμένη, σε θερμοκρασία δωματίου. Αν τη φτιάξετε καλοκαίρι τότε πρέπει να την διατηρήσετε στο ψυγείο.






ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!


14 comments:

  1. Καλησπέρα Μάγδα!!!
    Έχεις ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη και γιαυτό μιλάς για αποτυχίες,εγώ πάντως λέω ότι είναι όλα υπέροχα έστω κι αν μερικές φορές κάποιες όχι και τόσο σαφείς οδηγίες μας παιδεύουν.
    Βέβαια είμαι μπροστά στις φωτογραφίες του σοκολατένιου σου κέικ πολύ ώρα τώρα και το θαυμάζω!!!ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!
    Καλή Ανάσταση!!!!!

    ReplyDelete
  2. Ξανθή μου σ' ευχαριστώ πολύ! Καλή Ανάσταση!

    ReplyDelete
  3. Απαιτώ ένα κομμάτι με το καφέ μου.... ¨οχι τώρα....ΤΩΡΑ!!!!!!!

    ReplyDelete
  4. Πωπω συνταγή...Κόλαση!!!
    :)
    Τώρα να σου πω, τα μισά από τα υλικά, λίγο αμφίβολο για ΝΖ, πόσο μάλλον όσο σκέφτομαι το τσουρέκι :(
    Πίκρααααααααααααααααααα...

    Καλή ανάσταση...

    ReplyDelete
  5. Royal Coconut είναι τέλειο με τον καφέ όντως!

    Artanis, δεν είναι τέλειο;; Καλή Ανάσταση!

    ReplyDelete
  6. Υπέροχες και οι μελισσούλες και το σοκολατένιο κέικ!!! Συγχαρητήρια!!!

    Καλή Ανάσταση σου εύχομαι και Καλό Πάσχα με υγεία και ευτυχία!!! Καλά να περάσετε!!!

    ReplyDelete
  7. Τέλεια τα μελισσάκια!
    Χριστός Ανέστη!

    ReplyDelete
  8. ειμαι εθισμενη στη σοκολατα και βλεποντας αυτο το θεικο κεικ εθιζομαι ακομη πιο πολυ!!!!
    χρονια πολλα!

    ReplyDelete
  9. Yummyyy says the choco♥junkie!!!:P
    Χρόνια πολλά με υγεία & ευτυχία!=)

    ReplyDelete
  10. Σας ευχαριστώ όλους για τις ευχές σας. Χρόνια Πολλά και Καλά με υγεία!!

    ReplyDelete
  11. Γεια σου Μάγδα! Η δουλειά που κάνεις στο μπλογκ σου είναι εξαιρετική! Σε παρακολουθώ καιρό αλλά δεν έχω σχολιάσει ποτέ... Ήρθε η ώρα!
    Σκοπεύω να φτιάξω την τούρτα σου για τα γενέθλια του γιου μου τον άλλο μήνα και σκεφτόμουν να κάνω τις μέλισσες σύμφωνα με την τεχνική που έφτιαξες τα αυγά στην άλλη τούρτα, τη φωλιά. Θα δουλέψει λες;
    Σε ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια και πάλι!
    Εύη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Εύη και καλώς όρισες! Φοβερή η ιδέα σου! Λοιπόν κάτσε να το δούμε: μπορείς να κάνεις μικρά σοκολατένια αβγουλάκια, να χρωματίσεις τη λευκή σοκολάτα με κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής κι αφού σφίξει η σοκολάτα, να κάνεις τις ρίγες με λιωμένη σκούρα σοκολάτα. Όσον αφορά στα "φτερά", δεν θα μπορείς να τα μπήξεις μέσα στο σώμα της μέλισσας αφού η σοκολάτα θα είναι σκληρή, επομένως, μπορείς να βουτήξεις τη μια άκρη του αμυγδάλου σε λίγη λιωμένη χρωματισμένη κίτρινη σοκολάτα και να το κολλήσεις στα πλαινά της μέλισσας, κρατώντας το μέχρι να σφίξει η σοκολάτα και προσέχοντας μη ξεκολλήσει. Καλό είναι να χρησιμοποιήσεις αμύγδαλο φιλέ, κι όχι το πιο χοντρό που χρησιμοποίησα εγώ, ώστε να είναι πιο ελαφρύ και να κολλήσει πιο εύκολα και να μην πέσει απ' το βάρος.
      Δεν ξέρω αν αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος και να σου πω την αλήθεια, με το μάρζιπαν θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα, αλλά ελπίζω να σε βοήθησα. Όταν φτιάξεις την τούρτα θα χαρώ πολύ να μάθω πώς πήγε.
      Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

      Delete
  12. Μάγδα, σε ευχαριστώ για την απάντηση! Για τα φτερά σκεφτόμουν να δοκιμάσω διάφορα. Φανταζόμουν ότι μπορώ να τα μπήξω πριν σφίξει η σοκολάτα. Δεν έχω κάνει ποτέ κάτι τέτοιο και δεν έχω ιδέα αν γίνεται. Αν όχι μάλλον θα τα κολλήσω όπως λες. Αν και πάλι δεν τα καταφέρω λόγω της αδεξιότητάς μου, κάτι θα σκεφτώ... Όπως και να 'χει, θα ενημερώσω για το αποτέλεσμα! Σε ευχαριστώ και πάλι!

    ReplyDelete