Saturday, April 24, 2010

Ονειρεμένα αλμυρά μάφινς

Βλέπω πολύ περίεργα όνειρα τελευταία. Ορισμένα από αυτά έχουν τόσο παράξενη πλοκή που μου θυμίζουν παραγωγή του Χόλλιγουντ. Άλλα έχουν στοιχεία τόσο αποσυνδεδεμένα από οτιδήποτε άλλο που μοιάζουν με αποσπάσματα μιας διασπαρμένης ζωής που βιώνω στον ονειρικό μου μικρόκοσμο. Όλα τους απίστευτα ζωντανά κι όλα τους να κάνουν το πρωϊνό μου ξύπνημα δύσκολο. Ενώ κοιμάμαι αρκετά, νιώθω πως δε ξεκουράζομαι καθόλου.






Θεωρώ ότι τα όνειρα είναι απλώς η αντανάκλαση των καθημερινών μου ανησυχιών, πραγμάτων που με προβληματίζουν στην κοινωνική μου ζωή. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που δίνουν περιττές εξηγήσεις και νόημα σε απλά όνειρα ή από αυτούς που προσπαθούν απεγνωσμένα να τα ερμηνεύσουν. Ο Φρόϋντ θα γινόταν έξαλλος μαζί μου, το ξέρω.






Διάβασα κάπου ότι τα όνειρα είναι υπεύθυνα για πολυάριθμες εφευρέσεις, επιστημονικές ανακαλύψεις, έργα τέχνης, βιβλία. Λέγεται ότι η Mary Shelley ονειρεύτηκε την ιστορία του Φράνκεσταϊν κι έτσι κατέληξε να γράψει το πασίγνωστο βιβλίο. Αυτό μου φαίνεται πραγματικά απίστευτο. Να πέφτεις για ύπνο και το μυαλό σου να κάνει όλη τη δουλειά για σένα χωρίς εσύ να καταβάλλεις προσπάθεια.






Τα δικά μου όνειρα, όσο περίπλοκα ή μπερδεμένα κι αν είναι, ποτέ δε με οδήγησαν σε κάποια σπουδαία ανακαλύψη ή σε κάποια αξιοσημείωτη ιδέα για βιβλίο. Με έχουν οδηγήσει όμως σε υπέροχα φαγητά ή μάλλον, στη λαχτάρα για την κατανάλωσή τους. Ίσως φταίει το γεγονός ότι είμαι λειχούδα αλλά κατά καιρούς έχω ονειρευτεί φαγητά. Έχω δει όνειρα στα οποία φτιάχνω τούρτες, συνήθως σοκολατένιες, ή τρώω ένα τεράστιο σουβλάκι αγορασμένο από έναν πλανόδιο σουβλατζή, έχω δει ακόμα κι ότι βρίσκομαι σε μια οικογενειακή συγκέντρωση όπου πάνω στο τραπέζι του φαγητού υπάρχει ένα υπερμεγέθες πτηνό, υποτίθεται ένα κοτόπουλο, με τραγανή πέτσα. Δε σας κάνω πλάκα. Έχω δει πράγματι αυτά τα όνειρα και δε φοβάμαι, ή ντρέπομαι, να το παραδεχτώ. Άραγε υπάρχουν κι άλλοι που βλέπουν παρόμοια όνειρα ή είμαι μόνο εγώ;






Αυτά εδώ τα μάφινς μπορεί να μην τα έχω ονειρευτεί αλλά είναι όντως ονειρεμένα. Δεν είναι γλυκά μάφινς, είναι αλμυρά φτιαγμένα με μοναδικά υλικά που εγγυώνται ένα θεαματικό αποτέλεσμα. Τυρί, αυγά, ξερά σύκα, γάλα, μυρωδικά, αλεύρι. Ανακατέψτε τα όλα και έχετε μια θαυμάσια αράδα ελαφρών και αφράτων μάφινς.






Η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη στον κόσμο στον τομέα παραγωγής σύκων και μπορώ να επιβεβαιώσω το γεγονός ότι είναι απολύτως νόστιμα. Όταν ήμουν μικρή, κάθε καλοκαίρι στο εξοχικό μου κατανάλωνα τεράστιες ποσότητες. Είχαμε μια πελώρια συκιά στην αυλή και παιδιά από όλη την περιοχή κατέφθαναν εκεί για να δοκιμάσουν τους καρπούς της. Σκαρφαλώναμε στο δέντρο και κουνούσαμε τα κλαδιά με όλη μας τη δύναμη για να απελευθερώσουμε τα ώριμα φρούτα κι έπειτα τα καταβροχθίζαμε, το ένα μετά το άλλο. Ήμουν πολύ τυχερή που μπόρεσα να βρω ελληνικά ξερά σύκα στην Ολλανδία διότι χωρίς αυτά, τα μάφινς μου δεν θα ήταν ίδια.






Η ζύμη είναι η συνήθης για μάφινς. Αβγά, γάλα και αλεύρι αλλά τα υπόλοιπα συστατικά είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά. Το τυρί είναι Gruyère (Γκρουϊέρ) το οποίο είναι ένα σκληρό κίτρινο αγελαδίσιο τυρί Ελβετικής προέλευσης που χρησιμοποιείται συχνά για fondue (φοντί). Καθώς έψηνα τα μάφινς, η μικρή μου εκπατρισμένη κουζίνα γέμισε με τα αρώματα λιωμένου τυριού και για μια στιγμή νόμιζα πως έψηνα τυρόπιτα. Μα όχι, ήταν κάτι πολύ καλύτερο από αυτό.






Η απαλή και συνάμα ελαφρώς οξεία γεύση του Gruyère και η κρεμώδης υφή του εναρμονίζεται άριστα με την γλυκύτητα των ξερών σύκων και τη γήινη γεύση των φρέσκων μυρωδικών. Το τυρί λιώνει όμορφα μέσα και γύρω από το κάθε μάφιν, παίρνοντας ένα χρυσοκάστανο χρώμα καθώς ψήνεται στο φούρνο. Τ' αβγά τα βοηθούν να φουσκώσουν αλλά μόλις βγουν απ' το φούρνο πέφτουν λιγάκι, δημιουργώντας ένα χαριτωμένο βαθούλωμα στη μέση. Είναι αφάνταστα ελαφρά, τόσο που θα νόμιζε κανείς πως δε περιέχουν καν αλεύρι. Στίγματα πράσινου χρώματος από το δενδρολίβανο και το θυμάρι εμφανίζονται μόλις δαγκώσετε το μάφιν και οι μικροί γλυκείς σπόροι των ξερών σύκων κάνουν γνωστή την παρουσία τους ανάμεσα στα δόντια σας.






Τα μάφινς αυτά είναι καλύτερο να φαγωθούν την ίδια μέρα που θα ψηθούν και κατά προτίμηση λίγο αφότου βγουν από το φούρνο. Είναι τέλεια για πρωϊνό ή για ένα Κυριακάτικο δεκατιανό μαζί με φρέσκο χυμό πορτοκάλι, σερβιρισμένο σε ποτήρι σαμπάνιας για μια πινελιά πολυτέλειας, αλλά μ' αρέσουν επίσης και ως νυχτερινό σνακ, βλέποντας μια ταινία, με ένα ποτήρι γλυκό λευκό κρασί Riesling, ένα ροζέ Gewürztraminer ή ένα μεγάλο ποτήρι μπύρας lager. Είμαι σίγουρη ότι δε θα μπορέσετε να τους αντισταθείτε και θα καταλήξετε να τα τσιμπολογάτε όλη μέρα. Μέχρι το βράδυ θα έχουν εξαφανιστεί. Είναι τόσο δελεαστικά!










Αλμυρά Μάφινς με Τυρί Gruyère, Ξερά Σύκα, Δενδρολίβανο και Θυμάρι
Προσαρμοσμένη από την Ντίνα Νικολάου

Η συνταγή ζητά το υπέροχο ελληνικό τυρί Γραβιέρα αλλά στην Ολλανδία δε μπορώ δυστυχώς να το βρω. Το Gruyère όμως είναι εκπληκτικό γι' αυτή τη συνταγή, αν όχι και καλύτερο. Σε περίπτωση που δε μπορείτε να βρείτε Gruyère ή Γραβιέρα θα σας συνιστούσα να χρησιμοποιήσετε ελβετικό Έμμενταλ.
Αν δε μπορείτε να βρείτε φρέσκο δενδρολίβανο ή θυμάρι χρησιμοποιείστε ξερό. Αντί για 1 κουταλάκι γλυκού απ' το καθένα, βάλτε 1/2 κουταλάκι.







Γίνονται 16 μάφινς

Υλικά
3 αβγά μεσαίου μεγέθους
180 ml (3/4 κούπας) ελαιόλαδο, συν έξτρα για το λάδωμα της φόρμας
240 ml (1 κούπα) πλήρες γάλα
160 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
200 γρ. τυρί Gruyère, τριμμένο
160 γρ. ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι γλυκού φρέσκα φύλλα δενδρολίβανου, ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι γλυκού φρέσκα φύλλα θυμαριού, ψιλοκομμένα
1/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1/8 κουταλάκι γλυκού φερσκοτριμμένα μικτά πιπέρια (μαύρο, πράσινο, άσπρο, ροζ)

Ειδικά εργαλεία: μια ή δυο φόρμες για μάφινς με 12 κουπάκια, χαρτάκια για μάφινς (προαιρετικά)

Προετοιμασία
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Σ' ένα μεγάλο μπωλ, σπάστε τα αβγά, προσθέστε το γάλα και το ελαιόλαδο και χτυπήστε τα όλα ελαφρά με έναν αβγοδάρτη. Μετά προσθέστε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και χτυπήστε με το σύρμα. Θα καταλήξετε με ένα σχεδόν νερουλό μείγμα.

Προσθέστε στο μείγμα το τριμμένο τυρί, τα ψιλοκομμένα ξερά σύκα, τα μυρωδικά και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά με μια λαστιχένια σπάτουλα, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά τα σύκα με το μείγμα. Αυτό θα διασφαλίσει ότι δε θα βυθιστούν στον πάτο της φόρμας.

Στάξτε 3-4 σταγόνες ελαιόλαδο στα κουπάκια της φόρμας για μάφινς και αλείψτε τα καλά. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαρτάκια για μάφινς. Γεμίστε κάθε κουπάκι της φόρμας κατά 3/4 με το μείγμα, με τη βοήθεια ενός κουταλιού.

Ψήστε τα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 25-30 λεπτά ή μέχρι όταν εισάγετε ένα μαχαίρι στο κέντρο του μάφιν να βγαίνει καθαρό. Τα μάφινς πρέπει να έχουν ένα ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα όταν τα βγάλετε απ' το φούρνο.

Αφήστε τα να κρυώσουν στη φόρμα για λίγο και μετά τοποθετήστε τα πάνω σε μια σχάρα.

Ξαναγεμίστε την ίδια φόρμα ή μια δεύτερη αν έχετε και συνεχίστε το ψήσιμο των υπόλοιπων μάφινς.

Τα μάφινς τρώγονται καλύτερα την ίδια μέρα που θα τα φτιάξετε αλλά μπορείτε επίσης να τα φάτε την επόμενη. Κρατήστε τα ελαφρώς καλυμμένα με αλουμινόχαρτο σε θερμοκρασία δωματίου.





25 comments:

  1. το gruyere είναι καταπληκτικό τυρί, το αγαπημένο μου! και σίγουρα ταιριάζει με το σύκο ειδικά όταν είναι παλιό (το τυρί΄όχι το σύκο! :Ρ)!για το έμενταλ δεν είμαι σίγουρη αν θα είχε παρόμοιο γευστικό αποτέλεσμα, καθώς δεν έχει έντονη γεύση. αναρωτιέμαι αν θα ταίριαζε και λίγο καρύδι; χμμμ...θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε! ευχαριστώ για τη συνταγή και χαιρετισμούς από την ελβετία!

    ReplyDelete
  2. Καλησπέρα Μάγια! Δε χρησιμοποίησα παλαιωμένο Gruyère, αν κι έχει καταπληκτική γεύση, νομίζω όμως ότι ψημένο μέσα στα μάφινς θα είναι λίγο βαρύ. Με μερικά ξερά σύκα όμως είναι το τέλειο συνοδευτικό σε ένα ποτήρι κρασί. Όσο για το έμμενταλ, πιστέυω πως είναι άξιο αντικατάστατο του Gruyère για αυτά τα μάφινς, αν και πιό ελαφρρύ. Δίνει μια διαφορετική γεύση, πιό γλυκιά. Τα καρύδια είναι πολύ καλή ιδέα! Αν δοκιμάσεις να τα φτιάξεις πες μου πώς σου φάνηκαν. Σ' ευχαριστώ για το σχόλιό σου :)

    ReplyDelete
  3. Τώρα πως εγώ να μη δω όνειρο αυτά τα ωραία μάφινς.
    Κάθε φορά με συναρπάσεις με τις αναρτήσεις σου μπορώ να πω ότι είναι οι πληρέστερες όλων όσων παρακολουθώ.Κι επειδή ετοίμασα μια ανάρτηση με τα "λάθη" μας μπορώ να πω μετά βεβαιότητος ότι εσένα δεν σε αγγίζει καθόλου.
    Δεν έχω κάνει ποτέ μάφινς και για ένα ανεξήγητο λόγο δεν έχω και ταψάκι, μετά από αυτό όμως τη Δευτέρα θα αγοράσω.
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  4. Ξανθή μου να είσαι καλά. Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά πίστεψέ με, κάνω λάθη! :) Άλλωστε μέσα από αυτά δε μαθαίνουμε; Πόσο μάλλον στη μαγειρική. Ταψάκια για μάφινς έχει στο ΙΚΕΑ κι είναι και πολύ φθηνά! Καλό Σαββατοκύριακο. Φιλιά!

    ReplyDelete
  5. Kαλά,λατρεύω τον τρόπο που περιγράφετε τα μάφιν! Σε κάνει να θες να τα φτιάξεις εδώ και τώρα!!:):):) Τέλεια φαίνονται,μάλλον που θα τα φτιάξω!
    Καλησπέρα συνονόματη!!

    ReplyDelete
  6. Σ' ευχαριστώ συνονόματη! :)

    ReplyDelete
  7. εντάξει το παραδέχομαι, ίσως το γεγονός οτι δε μου αρέσει το έμενταλ να θόλωσε λιγουλάκι την κρίση μου! :P

    μάλλον έχεις δίκιο ότι το παλιό gruyere θα τα έκανε βαριά. οπότε θα τα δοκιμάσω με mild gruyere και σύκα. θα βάλω καρυδια στα μισά για δοκιμή και θα επανέλθω με νεότερα (ελπίζω σύντομα, όταν δηλαδή αξιωθώ να πάρω καινούριο ταψάκι γιατί το παλιό μας άφησε χρόνους)

    ReplyDelete
  8. Απίθανος συνδυασμός! Και φοβερή περιγραφή, όπως πάντα άλλωστε, εύγε!=)

    ReplyDelete
  9. Μάγια, ο καθένας έχει και το γούστο του.
    Άσε και το δικό μου ταψάκι είναι στα όρια, πρέπει να αγοράσω κι εγώ ένα καινούριο κάποια στιγμή. Η πολλή χρήση βλέπεις...

    Λίνα, ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  10. Μετά από τέτοια περγραφή, που να δεις τι όνειρα θα δώ εγώ το βράδυ;-)
    Τέλεια φαίνονται τα μαφινάκια, σαν μικρά σουφλεδάκια! Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  11. Ωραιότατα!!!
    Θα τα δω σίγουρα στον ύπνο μου το βράδυ χεχε :)
    Αν και με πειράζουν τα σύκα (τα οποία όμως λατρεύω) θα τα φτιάξω στο κοντινό μέλλον

    Καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
  12. big mama, όνειρα "αλμυρά" :) Καλή εβδομάδα!

    Αστέρι, κρίμα που σε πειράζουν τα σύκα, είναι υπέροχα στη συνταγή αυτή. Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  13. another great idea - they make a good alternative to bread, especially for a bean dish (another good thing to try from you)

    ReplyDelete
  14. Πολύ νόστιμα δείχνουν τα μάφινς!
    Κι εγώ βλέπω όνειρα πολλά, έγχρωμα και τεράστια!

    ReplyDelete
  15. Μάγδα φαίνονται υπέροχα! Αν και έχω κάποιο δισταγμό για το σύκο - όχι για μένα, για τον καλό μου που είναι λίγο περίεργος! Αν τα παραλείψω?

    Όσο για τα όνειρα...ω πόσο σε νιώθω!!!
    Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  16. Thanks Maria :)

    Κική μου να'σαι καλά!

    Νάντια σ' ευχαριστώ! Δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ χωρίς τα σύκα αλλά πιστεύω πως δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η γεύση που θα επικρατεί θα είναι προφανώς του τυριού και επίσης θα σου βγουν λιγότερα διότι θα μειωθεί ο όγκος του μείγματος χωρίς τα σύκα. Αν τα προσπαθήσεις θα ήθελα πολύ να μάθω πώς έγιναν! Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  17. Μαγδα το ποσο με ενθουσιαζουν αυτες οι αναρτησεις σου που με καθε λεπτομερεια περιγραφουν και αναλυουν τα υλικα και την παρασκευη του φαγητου δεν λεγεται.Σε διαβαζω με μεγαλη χαρα και μονο για τον ξεχωριστο τροπο που γραφεις.Τα αλμυρα μαφινς μου φαινονται τελεια.Πολυ θα ηθελα καποια στιγμη να τα προσπαθησω.Να εισαι καλα.

    ReplyDelete
  18. Σ' ευχαριστώ Γιάννα μου. Να' σαι καλά!

    ReplyDelete
  19. Μάγδα, πολύ χαίρομαι που πέτυχα το blog σου σ΄ ένα "googlισμα" για muffins. Υπέροχες συνταγές και ακόμη ωραιότερες φωτογραφίες!

    Ξέρεις, δεν είναι τυχαίο που το gruyère είναι ακόμα καλύτερο στη συνταγή, αφού η ελληνική "γραβιέρα" είναι απομίμηση αυτού ακριβώς του τυριού (με ελαφριά αλλαγή του ονόματος προς το ελληνικότερο).

    Υ.Γ. Και η έκπληξη : σ΄έχει ανακαλύψει και η Μάγια και δε μου είπε τίποτα το παλιόπαιδο
    :-)

    ReplyDelete
  20. Αγγελική σ' ευχαριστώ πολύ και καλώς όρισες! Δεν ήξερα πως η γραβιέρα είναι απομίμηση του gruyère. Είναι κι αυτή πολύ νόστιμο τυρί.Μακάρι να μπορούσα να το βρω εδώ αλλά όπου κι αν έχω ψάξει δεν τα κατάφερα. Ξέρεις την Μάγια; Επομένως από Ελβετία κι εσύ; Δεν έχω ταξιδέψει ποτέ κατά κει. Που θα μου πάει ομως :) Ελπίζω να σε ξαναδώ εδώ Αγγελική!

    ReplyDelete
  21. Σ΄ευχαριστώ για το καλωσόρισμα, Μάγδα.

    Δεν πολυκυκλοφορώ, αλλά θα ξανάρθω σίγουρα, όταν θα ψάχνω καμιά ιδιαίτερη συνταγή.

    ;-)

    ReplyDelete
  22. μαγδα μου καλη και δροσερη καλημερα! επειδη θα τα ξαναφτιαξω για να τα κανω τελεια οπως τα δικα σου (!), διευκρινησε μου ποσα ml (ή gr) εννοεις με "3/4 κούπας ελαιόλαδο", και ποσα ml (ή gr) για "1 κούπα πλήρες γάλα" ? save me asap, appreciated if yr kind reply is within today! φιλια απο κω!

    ReplyDelete
  23. Καλημέρα και καλή επιτυχία
    3/4 κούπας ελαιόλαδο = 180 ml
    1 κούπα γάλα = 235 ml

    ReplyDelete
  24. Εγιναν πολυ νοστιμα κ για πρωινο κ για απογευματινο!μονο θελω να ρωτησω κατι, ακολουθησα την συνταγη πιστα,μου βγηκαν ομως αρκετα λαδερα,ετσι πρεπει να ναι;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι, είναι λίγο λιπαρά λόγω του ελαιόλαδου και του τυριού.

      Delete