Friday, October 8, 2010

Το μυστικό μου συστατικό

Κάθομαι μπροστά στον υπολογιστή μου προσπαθώντας να σκεφτώ κάτι να γράψω.
Κοιτάζω την άδεια σελίδα και τον καταραμένο κέρσορα που αναβοσβήνει.
Κοντεύει να με τρελάνει.








Περιέργοι ήχοι έξω απ' το παράθυρο μου αποσπούν την προσοχή.
Δεν έχω ενέργεια να σηκωθώ, να δω τί είναι.
Η ξαφνική συννεφιά μου αποσπά την προσοχή.
Μα το πρωί είχε τόσο ήλιο.








Κοιτάζω τις φωτογραφίες που τράβηξα για αυτή την ανάρτηση.
Είναι όμορφες.
Χρώματα, υφή, γεύσεις, αρώματα.
Αλλά...








Τίποτα.
Δε μου έρχεται τίποτα.








Δεν πρέπει να είναι τόσο δύσκολο.
Υποτίθεται πως είναι διασκεδαστικό.
Δεν πρέπει να είναι αγγαρεία, "δουλειά".








Δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνεις, αλλά κάτι που σου αρέσει να κάνεις.
Αυτό είναι το δημιούργημά σου, η διέξοδός σου, το δικό σου μικρό κομμάτι στον τεράστιο κόσμο του κυβερνοχώρου όπου καταθέτεις τις σκέψεις σου, τις ιδέες σου για το φαγητό, τις συνταγές που έχεις ερωτευτεί και, τα μοιράζεσαι όλα αυτά με ολόκληρο τον κόσμο.








Δε χρειάζεται να γράψεις τίποτα.
Γράψε μόνο τη συνταγή.
Άντε.








Δε χρειάζεται να ξέρει κανείς τίποτα.








Ένα τραγούδι της PJ Harvey μου έρχεται στο μυαλό.
Αρχίζω να τραγουδάω.
Μ' αρέσει να τραγουδάω.








Πάντα τραγουδάω όταν μαγειρεύω.
Ίσως αυτό να είναι το μυστικό μου συστατικό.












Τσιπς Κόκκινων και Κίτρινων Παντζαριών με Πικάντικο Ντιπ Ξινής Κρέμας
Προσαρμοσμένη από το epicurious

Αυτά τα τσιπς παντζαριών είναι ένα τέλειο ορεκτικό για ένα δείπνο, και ένα υγιεινό σνακ για εκείνες τις ψυχρές φθινοπωρινές βραδιές που το μόνο που θες είναι να καθήσεις στον καναπέ σου και να απολαύσεις μια ωραία ταινία τσιμπολογώντας κάτι νόστιμο. Τα τσιπς αυτά είναι γλυκά, κριτσανιστά, φρέσκα κι εντελώς εθιστικά και το ντιπ ξινής κρέμας είναι πικάντικο και γευστικότατο.

Στην Ελλάδα δεν έχω δει ποτέ κίτρινα παντζάρια. Τα ανακάλυψα στην Ολλανδία, πρόσφατα μάλιστα, και εξεπλάγην. Είναι το ίδιο νόστιμα με τα κόκκινα, λιγότερο όμως γλυκά και ελάχιστα πιο σκληρά. Αν δε μπορείτε να τα βρείτε, απλά χρησιμοποιήστε μόνο κόκκινα.
Ξέρω πως στην Ελλάδα είναι δύσκολο να βρεθεί ξινή κρέμα. Αν δε μπορέσετε να την βρείτε, χρησιμοποιήστε στραγγιστό γιαούρτι το οποίο είναι πολύ καλό αντικατάστατο.

Το μούλιασμα των παντζαριών σε σιρόπι πριν το ψήσιμό τους στο φούρνο, επιτείνει τη φυσική τους γλύκα κάνοντάς τα ακόμα πιο νόστιμα.
Χρειάστηκε να φτιάξω δυο σιρόπια, σε δυο διαφορετικές κατσαρόλες διότι αν μουλιάσεις τα δυο είδη παντζαριών στην ίδια κατσαρόλα το χρωματικό αποτέλεσμα θα είναι μάλλον παράξενο. Τα ψυχεδελικά παντζάρια δεν ακούγονται άσχημα αλλά προτιμώ τα απλά πράγματα.

Το κάρυ σε σκόνη δεν είναι ένα συγκεκριμένο μπαχαρικό αλλά ένα μείγμα μπαχαρικών. Το Μαντράς (Madras) κάρυ είναι ένα μείγμα μπαχαρικών που προέρχεται από την πόλη Μαντράς της Ινδίας. Είναι πιο πικάντικο και καυτερό από το απλό κάρυ αλλά δεν είναι υπερβολικά ισχυρό. Αν δε μπορείτε να το βρείτε ή αν προτιμάτε ηπιότερες γεύσεις, χρησιμοποιήστε το κοινό κάρυ σε σκόνη.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το πικάντικο ντιπ και ως συνοδευτικό σε φρέσκα λαχανικά ή και πατατάκια.




Μερίδες: ορεκτικό για 4 άτομα ή, στην περίπτωση τη δική μου και του Σ, σνακ για 2 / μια γεμάτη κούπα ντιπ

Υλικά

για τα τσιπς παντζαριών
400 γρ. κόκκινα παντζάρια
400 γρ. κίτρινα παντζάρια
240 ml συν 240 ml νερό
200 γρ. συν 200 γρ. ζάχαρη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

για το πικάντικο ντιπ
25 γρ. (2 γεμάτες κουταλιές σούπας) ξερό κρεμμύδι ή ασκαλώνι (shallot/εσαλότ) ή κοκκάρι αν μπορείτε να βρείτε, πολύ ψιλοκομμένο
20 ml (1 ¼ κουταλιά σούπας) ελαιόλαδο
1 κουταλάκι γλυκού Μαντράς κάρυ σε σκόνη ή κοινό κάρυ σε σκόνη
250 γρ. ξινή κρέμα ή στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες
1 ½ κουταλιά σούπας φρέσκο σχοινόπρασο ή κρεμμυδάκι φρέσκο (το πράσινο κομμάτι μόνο), ψιλοκομμένο συν έξτρα για γαρνίρισμα του ντιπ
¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι
¼ κουταλάκι γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Ειδικά εργαλεία: μαντολίνο κουζίνας (προαιρετικά), 2 μεγάλα ταψιά


Προετοιμασία

για τα τσιπς παντζαριών
Καθαρίστε τα παντζάρια και κόψτε τα σε ροδέλες πάχους 1,5 - 2,5 χιλιοστών χρησιμοποιώντας μαντολίνο κουζίνας ή ένα κοφτερό μαχαίρι. Μην κόψετε τα παντζάρια πιο λεπτά γιατί θα καούν στο φούρνο. Μην τα κόψετε πιο χοντρά γιατί θα είναι δύσκολο να αφυδατωθούν και να γίνουν τραγανά.

φτιάξτε τα σιρόπια
Πάρτε δυο κατσαρόλες μεσαίου μεγέθους με βαρύ πάτο και προσθέστε στην κάθε μια από 240 ml νερό και 200 γρ. ζάχαρη. Βάλτε τη φωτιά στο μέτριο και χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Έπειτα βάλτε τις ροδέλες κόκκινου παντζαριού στη μια κατσαρόλα και τις ροδέλες κίτρινου παντζαριού στην άλλη. Βγάλτε τις κατσαρόλες από τη φωτιά και αφήστε να σταθούν τα παντζάρια μέσα στις κατσαρόλες για 15 λεπτά.

Σημείωση: αν χρησιμοποιήσετε ένα είδος παντζαριού ενός χρώματος τότε φτιάξτε μόνο ένα σιρόπι σε μια κατσαρόλα. Συνδυάστε τα υλικά (240+240 ml νερό και 200+200 γρ. ζάχαρη) και συνεχίστε όπως παραπάνω.

Στραγγίξτε τα παντζάρια σε δυο διαφορετικά σουρωτήρια, πετάξτε τα υγρά και αφήστε τα παντζάρια να στραγγίξουν για 15 λεπτά.


Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 100 βαθμούς Κελσίου.
Πάρτε δυο μεγάλα ταψιά (ένα για τα κόκκινα κι ένα για τα κίτρινα παντζάρια) και απλώστε στον πάτο λαδόκολλα. Τοποθετήστε τις ροδέλες παντζαριών κολλητά σε μια στρώση, όχι τη μια ροδέλα πάνω στην άλλη, και αλατοπιπερώστε. Τοποθετήστε το ένα ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και το άλλο στο χαμηλό. Ψήστε για 30 λεπτά κι έπειτα αλλάξτε θέσεις στα ταψιά. Ψήστε για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να ξεραθούν (στεγνώσουν) τα παντζάρια. Να έχετε υπόψη σας ότι τα παντζάρια θα συρρικνωθούν όταν ψηθούν.

Βγάλτε τα ταψιά από το φούρνο κι αμέσως τοποθετήστε τα παντζάρια σε σχάρες για να κρυώσουν. Όσο κρυώνουν θα γίνονται και πιο τραγανά.

για το πικάντικο ντιπ
Ενώ ψήνονται τα παντζάρια, προετοιμάστε το ντιπ.
Σ' ένα μικρό τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι. Ανακατεύοντας συνεχώς, σωτάρετέ το ώσπου να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα, για περίπου 4 λεπτά. Προσθέστε το κάρυ και σωτάρετε ανακατεύοντας συνεχώς για 1 λεπτό. Κλείστε τη φωτιά.
Σ' ένα μικρό μπωλ βάλτε την ξινή κρέμα ή το γιαούρτι και προσθέστε το σωταρισμένο κρεμμύδι, το σχοινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά.

Διατηρήστε το ντιπ στο ψυγείο, σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη, μέχρι να έρθει η ώρα του σερβιρίσματος. Μπορείτε να φτιάξετε το ντιπ από την προηγούμενη μέρα.

Σερβίρετε τα τσιπς παντζαριών σε μια μεγάλη πιατέλα μαζί με ένα μπωλ γεμάτο με το πικάντικο ντιπ, γαρνιρισμένο με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι.






16 comments:

  1. Καλά ε....Λατρεύω τα πατζάρια και αυτά εδώ μου έκαναν κλικ! Θα τα φτιάξω! Κιτρινα δεν έχω δει ποτέ. Κάρυ Μαντρας όμως έχω. Το είχα πάρει από σμ στην Πάτρα και είναι όντως ωραίο και δυνατότερο θα έλεγα από το απλό κάρυ (ακριβώς επειδή έχει κι άλλα μπαχαρικά).

    ReplyDelete
  2. Δεν ξέρω τι να πρωτοδιαλέξω...την υπέροχη συνταγή, την αφήγηση που σε μαγνητίζει ή τις λαχταριστές, από μόνες τους, φωτογραφίες!!!
    Ναι αποφάσισα....θα τα πάρω όλα!!! Συγχαρητήρια!!!

    ReplyDelete
  3. Μάγδα καλησπέρα!! Τι τέλεια τσιπς είναι αυτά?? Μόνο τα τσιπς δηλαδη?? όλα αυτά που έχασα όλο αυτό το καιρό λόγω καλοκαιριού είναι καταπληκτικά!! Μπράβο κοπέλλα μου!! Συγχαρητήρια για την όμορφη δουλειά που κάνεις! Κίτρινα πατζάρια δεν έχω ξαναδεί και εγώ! Αλλά θα το κάνω με κόκκινα! Τι να πρωτοκάνω απο δω...??

    Να ευχηθώ και Καλό χειμώνα!

    ReplyDelete
  4. Είναι σαν μικρά έργα τέχνης, το τελευταίο που θέλω να κάνω είναι να τα φάω, θέλω να τα κοιτάω και να τα θαυμάζω!
    Εξαιρετικά!

    ReplyDelete
  5. Ότι κι αν πω δεν φτάνει!!!
    Αν τα είχα προσέξει από το πρωί αναλυτικά τώρα θα ήμουν στην κουζίνα να τα φτιάξω, αλλά δεν θα παραλείψω να αγοράσω σύντομα τα υλικά!!!
    Καλό σου βράδυ!!!

    ReplyDelete
  6. Τι όμορφα που είναι. Και κίτρινα παντζάρια δεν ήξερα καν ότι υπάρχουν.

    ReplyDelete
  7. Εχω πάει 5-6 φορές στην Ολλανδία, λατρεύω αυτή τη χώρα, αλλά ούτε που ήξερα ότι εκεί κυκλοφορούν κίτρινα παντζάρια!
    Εντυπωσιάστηκα από την συνταγή σου, είμαι σίγουρη ότι αν ξεκινήσεις δεν σταματάς με τίποτα στο ένα!
    Καλή βδομάδα εύχομαι!

    ReplyDelete
  8. Τρελλαίνομαι για τσιπς από ρίζες. ωραία γίνονται και τα parsnips. Ξυνή κρέμα βρίσκει κανείς συχνά στα Carrefour, στο Θανόπουλο και στα Ρωσικά ντελικατέσσεν.

    ReplyDelete
  9. Chips από παντζάρια, καρότα και parsnips (ρέβες στα ελληνικά?) έβγαζε μία αγγλική εταιρεία και υπάρχουν και στην Ελλάδα σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και ίσως κάποια σούπερ μάρκετ. Δεν ήταν άσχημα, ειδικά αυτά από παντζάρια!
    Φυσικά είναι καλύτερα τα σπιτικά και ψητά αντί τηγανιτά είναι και πιο υγιεινά!
    Οι φωτογραφίες και τα χρώματα είναι φυσικά υπέροχα!

    ReplyDelete
  10. πολύ όμορφο το blog !!

    ReplyDelete
  11. Μάγδα, τι ομορφιές ειναι αυτές!!! το ενα ποστ καλύτερο απο το άλλο...Μπράβο σου ,θα παρακολουθω απο εδω και στο εξής τις αναρτήσεις σου, ειναι ολες προτώτυπες και φαίνοντα ολα νόστιμα!
    Καλό σου Βράδυ

    ReplyDelete
  12. Kalhmera koritsaki! Kitrina patzaria den exo dei kai ego mexri tora edo alla gia na to ksanado ....
    Kata ton idio tropo kano kai ego tsips frouton!
    oso gia to ntip tha to dokimaso to grhgorotero!

    ReplyDelete
  13. simasia dn exei stin periptwsara sou Magda mou mono i sintagi sou!!
    apla se APOLAMVANW!
    Filakia polla polla!

    ReplyDelete
  14. Λοιπόν Μάγδα μου επανέρχομαι για σου πω ότι έκανα αυτά τα τσιπς εχτές το βράδυ..! Την είχα βάλει στο μάτι τη συνταγή σου εδώ και καιρό...κατάφαγα και τα χέρια μου με το μαντολίνο χαχαχα, αλλά δεν πειράζει, χαλάλι τους!! Ένα σου λέω μόνο..καταπληκτικά!! Το δε dip φοβερότατο!! Αυτό θα το κάνω πιο συχνά για να βουτάω τα καροτάκια μου...!!

    Φιλιά!

    ReplyDelete
  15. Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσαν Άννα! Το μαντολίνο είναι λιγάκι επικίνδυνο καμιά φορά. Άσε, εγώ είχα κοντέψει να κόψω δαχτυλάκι, αλλά ευτυχώς την γλύτωσα!

    ReplyDelete
  16. Σε καταλαβαίνω τόσο πολύ, είναι μεν μια δημιουργική διέξοδος το food blogging αλλά οτιδήποτε γίνεται ρουτίνα μπορεί να γίνει και εξουθενωτικό! Εγώ όταν δεν έχω έμπνευση γράφω τη συνταγή πρώτα, για να νιώθω ότι κάτι κατάφερα, και μετά παρακινούμαι. Μου αρέσει πολύ το blog σου, και ο τρόπος που γράφεις, συνέχισε έτσι ακόμα και αν δεν έχεις τον ελληνικό ήλιο!

    ReplyDelete