Sunday, December 5, 2010

Γλυκά και Χιόνια

Σας έχει τύχει ποτέ να σας κολλήσει ένα τραγούδι στο μυαλό τόσο βαθιά που να θέλετε να χυμήξετε μέσα και να το τραβήξετε με δύναμη; Ε, αυτό έχω πάθει εδώ και πέντε μέρες περίπου. Αυτό το τραγούδι έχει εισχωρήσει στις εσωτερικές λειτουργίες του μυαλού μου, έχει εισβάλλει στο ασυνείδητό μου και αρνείται πεισματικά να βγει. Το τραγουδάω, το μουρμουρίζω, δυνατά ή από μέσα μου, από τη στιγμή που θα ξυπνήσω, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας—φέρνοντας κάποιους που με ακούν στα όρια της τρέλας και της αυτοκτονίας—και πριν πέσω για ύπνο. Μήπως αυτά είναι τα πρώτα σημάδια παραφροσύνης; Ή μήπως είναι τα πρώτα σημάδια του πυρετού των Χριστουγέννων;






Α, το τραγούδι. Πρέπει οπωσδήποτε να το πω; Ok, "Let it snow". Υπεύθυνο γι' αυτό το τραγούδι-που-μου-έχει-κολλήσει-και-δεν-πρόκειται-να-ξεκολλήσει-παρά-μόνο-αν-κάποιος-μου-κάνει-λοβοτομή είναι το ξαφνικό χιόνι που πέφτει τις τελευταίες μέρες σαν τρελό. Η θερμοκρασία γύρω στους -3ºC (όποιος ζηλεύει να σηκώσει το χέρι) κι εγώ είμαι καταχαρούμενη. Λατρεύω το χιόνι! Το έχω στερηθεί τόσα χρόνια και τώρα αναπληρώνω. Αφού γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα όπου χιονίζει μια φορά στα πέντε χρόνια και την επόμενη μέρα λιώνει, τώρα κάνω σαν μικρό παιδάκι που ανακάλυψε το κλειδί του ντουλαπιού με τα γλυκά.






Το χιόνι κι οι επερχόμενες γιορτές, έχουν ξυπνήσει μέσα μου και την ζαχαροπλάστισσα. Κουλουράκια, κέικ, γλυκίσματα—θέλω να τα φτιάξω και, το σημαντικότερο απ' όλα, να τα γευτώ. Τις τελευταίες μέρες, την προσοχή μου έχουν κλέψει τα ολλανδικά γλυκίσματα, κάτι απόλυτα φυσιολογικό αφού παντού βλέπω να πωλούνται oliebollen (ολλανδικοί λουκουμάδες), stroopwafels (ολλανδικές βάφλες γεμισμένες με σιρόπι καραμέλας) και κουλουράκια speculaas. Εδώ στην Ολλανδία, οι γιορτές ξεκινούν νωρίς, από τα τέλη Νοεμβρίου, όταν ο Sinterklaas (Άγιος Νικόλαος) φθάνει στη χώρα με πλοίο από την Ισπανία.






Ο Sinterklaas είναι ο πρόγονος του Βορειοαμερικάνικου Santa Claus. Είναι αυτός που φέρνει τα δώρα στα παιδιά και παρακολουθεί ποιό από αυτά ήταν καλό και ποιό άτακτο στη διάρκεια όλου του έτους. Ο Sinterklaas φθάνει στην Ολλανδία στα τέλη Νοεμβρίου και στη συνέχεια ταξιδεύει σε όλη τη χώρα, καβάλα πάνω στο άσπρο του άλογο εν ονόματι Amerigo κι επισκέπτεται κάθε πόλη και χωριό, συναντώντας και χαιρετίζοντας τα παιδιά.






Σε όλη τη χώρα, τα παιδιά κάθε βράδυ αφήνουν τα παπούτσια τους (καμιά φορά τα παραδοσιακά ολλανδικά ξύλινα παπούτσια) δίπλα στο τζάκι ή έξω από την πόρτα του σπιτιού τους, περιμένοντας να βρουν το πρωί κάποιο δωράκι από τον Sinterklaas. Στο εσωτερικό των παπουτσιών τους βάζουν ένα σημείωμα, μια λίστα των δώρων που θέλουν να τους φέρει ο Sinterklaas κι επίσης σανό και μερικά καρότα για τον Amerigo. Ως αντάλλαγμα, ο Sinterklaas μερικές φορές τους αφήνει μικρά παιχνίδια, ζαχαρωτά και γλυκά, όπως σοκολάτες-γράμματα (σοκολάτα με σχέδιο το αρχικό γράμμα του ονόματος του κάθε παιδιού), κουλουράκια με αμυγδαλόπαστα και pepernoten (παραδοσιακά ολλανδικά μικρά κουλουράκια).






Όλα κορυφώνονται την μεγάλη μέρα, την παραμονή της 6ης Δεκεμβρίου, την παραμονή του Αγίου Νικολάου. Το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου, που ονομάζεται Pakjesavond δηλαδή Βράδυ των Δώρων, ο Sinterklaas πετά πάνω από τις στέγες των σπιτιών πάνω στο άλογό του και με τη βοήθεια των Zwarte Pieten, φέρνει δώρα στα παιδιά όλης της Ολλανδίας (όπως ο δικός μας Άγιος Βασίλης την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς).
Οι Zwarte Pieten (Μαύροι Πητ) είναι οι βοηθοί του Sinterklaas και είναι αυτοί που περνούν μέσα από τις καμινάδες (γι' αυτό είναι μαύροι) αφήνοντας τα δώρα στα παιδιά. Νωρίς το επόμενο πρωί, ο Sinterklaas φεύγει ήσυχα από την Ολλανδία με προορισμό την Ισπανία.






Ένα από τα παραδοσιακά γλυκά δώρα της 5ης Δεκεμβρίου είναι και αυτά εδώ τα μικρά κομμάτια κέικ, τα Gevulde Speculaas που είναι γεμιστά speculaas. Τα speculaas είναι ολλανδικά κουλουράκια με μπαχαρικά που φτιάχνονται από μια σφιχτή ζύμη, η οποία φορμάρεται μέσα σε ξυλόγλυπτα παραδοσιακά καλούπια ανεμόμυλων και ξύλινων παπουτσιών. Στις μέρες μας όμως, προτιμάται μια πιο μαλακιά ζύμη για speculaas, η οποία μπορεί να φτιαχτεί σε μορφή κέικ (αλλά και μπισκότων) και μπορεί να γεμιστεί με amandelspijs που είναι η ολλανδική αμυγδαλόπαστα, δημιουργώντας έτσι το gevulde speculaas. Οι Ολλανδοί τρελαίνονται για το amadelspijs όπως και για κάθε είδους γλυκό με αμύγδαλα. Το χρησιμοποιούν σε πολλά γλυκά και το τρώνε ακόμα και σκέτο.






Η ζύμη για speculaas ανοίγεται σε δυο φύλλα. Το ένα φύλλο μπαίνει στον πάτο ενός τετράγωνου ταψιού και από πάνω προστίθεται το amandelspijs. Πάνω από αυτό, απλώνεται το δεύτερο φύλλο της ζύμης και διακοσμείται με καθαρισμένα αμύγδαλα. Το γλυκό μπαίνει στο φούρνο και όταν βγει, κόβεται σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Τώρα θα νομίζετε πως το πάνω και κάτω μέρος του γλυκού αυτού είναι σκληρό σαν μπισκότο, σωστά; Λάθος. Δεν είναι διόλου σκληρό. Η ζύμη speculaas είναι λεπτή, μαλακιά και εύθρυπτη, κάτι ανάμεσα σε μαλακό μπισκότο και brownie κι έχει μια έντονη γεύση από τα μπαχαρικά—από το μοσχοκάρυδο και την κανέλα, από το καρδάμωμο και τους σπόρους γλυκάνισου—και στη μέση, το amandelspijs, είναι μαλακό και γεμάτο αμυγδαλένια γεύση.






Δεν θέλω να σας κουράσω με λεπτομέρειες του τύπου "το σπίτι σας θα γεμίσει με αρώματα χριστουγεννιάτικων μπαχαρικών ενώ θα ψήνεται αυτό το γλυκό" αλλά δε μπορώ ν' αντισταθώ. Το σπίτι σας όντως θα μυρίσει θεϊκά και θα μπείτε αμέσως στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Και μετά, όταν θα γευτείτε αυτό το γλυκό, του οποίου η γεύση αμυδρά θυμίζει μελομακάρονο, θα αναρωτηθείτε γιατί δεν ήρθα νωρίτερα στη ζωή σας για να σας δώσω αυτή τη συνταγή. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, λέω εγώ.






Αν λοιπόν φέτος θέλετε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα κουλουράκια που φτιάχνετε κάθε χρόνο με τα ίδια υλικά και τις ίδιες γεύσεις, αυτό είναι το γλυκό για σας. Εγώ το τρώω για πρωϊνό, το απόγευμα με τον καφέ και είναι σίγουρο ότι θα μπει στα χριστουγεννιάτικα κουτάκια με μπισκότα που δίνω σε φίλους. Το gevulde speculaas είναι μια ολλανδική απόλαυση και είναι ιδανική ως η πρώτη ολλανδική συνταγή που αναρτώ στο μπλογκ μου. Κι επειδή τρία είναι πάντα καλύτερα από ένα, σας δίνω και οδηγίες για το πώς να φτιάξετε κουλουράκια speculaas και pepernoten.


Παρεμπιπτόντως, να σας πω πως δημιούργησα Ευρετήριο Συνταγών το οποίο ελπίζω να σας διευκολύνει στην αναζήτησή σας για συνταγές.











Gevulde Speculaas - Speculaas Κέικ γεμιστό με Amandelspijs (Ολλανδική Αμυγδαλόπαστα)
Προσαρμοσμένη από την Janny de Moor

Το κέικ αυτό είναι σχετικά εύκολο στην προετοιμασία του και η ζύμη μπορεί να ετοιμαστεί από την προηγούμενη μέρα και να διατηρηθεί στο ψυγείο καλυμμένη με πλαστική μεμβράνη. Το ίδιο ισχύει και για το amandelspijs.

Δεν άλεσα τα αμύγδαλα για το amandelspijs πολύ αλλά προτίμησα να αφήσω μερικά μικρά κομματάκια ώστε να δώσουν μια διαφορετική υφή στην αμυγδαλόπαστα. Μπορείτε όμως αν επιθυμείτε να τα αλέσετε πολύ κι έτσι να έχετε μια πιο λεία πάστα, παρόμοια με μάρζιπαν.

Το κέικ αυτό απαιτεί τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο ταψί αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και στρογγυλό. Απλώς δεν θα είναι όλα τα κομμάτια σας ομοιόμορφα.






Γίνεται: ένα τετράγωνο κέικ (21 εκ)

Υλικά

για το amandelspijs (ολλανδική αμυγδαλόπαστα)
200 γρ. καθαρισμένα αμύγδαλα
200 γρ. ζάχαρη
1 αβγό μεσαίου μεγέθους
Μια-δυο σταγόνες εκχύλισμα αμυγδάλου ή λικέρ Αμαρέττο
1/8 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού, φρεσκοτριμμένο

για τη ζύμη speculaas
125 γρ. ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 ½ κουταλάκι γλυκού κανέλα, σε σκόνη
½ κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
½ κουταλάκι γλυκού καρδάμωμο, σε σκόνη
½ κουταλάκι γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
Μια πρέζα αλάτι
¼ κουταλάκι γλυκού σπόρους γλυκάνισου, χτυπημένους ελαφρά στο γουδί
150 γρ. μαλακιά μαύρη ζάχαρη (ή muscovado αν μπορείτε να βρείτε)
60 ml γάλα, πλήρες

10 γρ. ανάλατο βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας
Γαλέτα για το πασπάλισμα της φόρμας
1 αβγό μεσαίου μεγέθους
1 κουταλιά σούπας γάλα + 1 μικρό αβγό για την επάλειψη του κέικ
50 γρ. περίπου μισά αμύγδαλα καθαρισμένα για τη διακόσμηση του κέικ

Ειδικά εργαλεία: μια ρηχή τετράγωνη φόρμα 21 εκ., λεπτό κόσκινο, επεξεργαστής τροφίμων, πλάστης, αρκετή πλαστική μεμβράνη


Προετοιμασία

φτιάξτε το amadelspijs (ολλανδική αμυγδαλόπαστα)
Αλέστε τα αμύγδαλα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Όπως ανέφερα πριν, μπορείτε να τα αλέσετε πολύ ή λίγο, αναλόγως τί είδους υφή προτιμάτε. Εγώ τα άλεσα λίγο, έτσι ώστε μέσα να υπάρχουν πολύ μικρά κομματάκια αμυγδάλου. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, μην αλέσετε υπερβολικά τα αμύγδαλα γιατί θα αρχίσουν να βγάζουν το λάδι τους και θα γίνουν σαν λάσπη.

Σημείωση: αν μπορείτε να βρείτε έτοιμα αλεσμένα αμύγδαλα (αμυγδαλόψιχα), μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε αλλά συνήθως είναι λίγο ακριβά. Εγώ προτιμώ να τα αλέθω μόνη μου.

Σε ένα μεγάλο μπωλ, ρίξτε τα αλεσμένα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, το αβγό, το εκχύλισμα πικραμύγδαλου ή λικέρ Αμαρέττο και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατέψτε με τα χέρια σας και πλάστε μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Δημιουργήστε μια μπάλα και τυλίξτε την με πλαστική μεμβράνη. Βάλτε το amandelspijs στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσετε.


Σημείωση: σε αυτό το σημείο έχετε την ολλανδική αμυγδαλόπαστα (amandelspijs) την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σε άλλα γλυκά. Μπορείτε να κόψετε μικρά κομματάκια και να τα προσθέσετε στη ζύμη ενός κέικ βανίλιας (όπως όταν προσθέτετε κομματάκια σοκολάτας).

φτιάξτε τη ζύμη speculaas
Κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το καρδάμωμο, το μπαχάρι και το αλάτι μέσα σ' ένα μεγάλο μπωλ. Ρίξτε τους σπόρους γλυκάνισου και την σκούρα καστανή ζάχαρη και ανακατέψτε με μια σπάτουλα.
Προσθέστε το βούτυρο και, χρησιμοποιώντας δυο μαχαίρια ή έναν κόπτη ζαχαροπλαστικής (αυτόν έχω εγώ) ή ακόμη και τα ακροδάχτυλά σας, "κόψτε" το βούτυρο μέσα στο αλεύρι, μέχρι να γίνει ένα μείγμα σαν ψίχουλα.

Έπειτα, πλάστε το μείγμα με τα χέρια σας, προσθέτοντας όλο το γάλα, κουταλιά-κουταλιά, μέχρι να έχετε μια ζύμη λεία κι ελαστική. Πλάστε τη ζύμη σε μπάλα, τυλίξτε την με πλαστική μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για μια ώρα (το λιγότερο μισή ώρα).

Εντωμεταξύ, προετοιμάστε το ταψί σας. Βουτυρώστε το καλά, πάτο και πλαϊνά, και μετά πασπαλίστε το με την γαλέτα. Τινάξτε την περιττή ποσότητα γαλέτας μέσα από το ταψί.


Βγάλτε τη ζύμη απ' το ψυγείο και χωρίστε την σε δυο μέρη. Το ένα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Πάρτε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης, κάντε το μπάλα και ανοίξτε το με έναν πλάστη. Ο καλύτερος τρόπος για να ανοίξετε τη ζύμη στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο εξής: βάλτε ένα μεγάλο κομμάτι πλαστικής μεμβράνης πάνω σε μια λεία επιφάνεια της κουζίνας σας και τοποθετήστε στη μέση τη μπάλα της ζύμης. Από πάνω απλώστε ένα δεύτερο κομμάτι πλαστικής μεμβράνης. Πάρτε τον πλάστη και ανοίξτε τη ζύμη μεταξύ των δυο μεμβρανών σε φύλλο πάχους περίπου 0,3 εκ. και σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το μέγεθος της φόρμας που θα χρησιμοποιήσετε.
Με αυτό τον τρόπο α) δεν θα κολλάει η ζύμη στον πάγκο σας κι έτσι δε θα χρειάζεται αλεύρωμα, β) δεν θα κολλάει η ζύμη στον πλάστη και γ) θα είναι πολύ εύκολο να μεταφέρετε το φύλλο της ζύμης στο ταψί χωρίς να σπάσει, εφόσον θα το μεταφέρετε κρατώντας την μεμβράνη.

φτιάξτε το κέικ
Μόλις ανοίξετε το πρώτο φύλλο ζύμης speculaas, αφαιρέστε το πάνω κομμάτι της μεμβράνης. Σηκώστε το φύλλο, κρατώντας το από την κάτω μεμβράνη και αναποδογυρίστε το πάνω στο ταψί. Προσεκτικά, πιέστε τη ζύμη ώστε να καλύψει καλά τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού (αφήνοντάς την να πέσει έξω από τα πλαϊνά τοιχώματα) και αφαιρέστε τη μεμβράνη.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Βγάλτε από το ψυγείο το amandelspijs, αφαιρέστε τη μεμβράνη και βάλτε το μέσα σε ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους. Ρίξτε από πάνω ένα αβγό μεσαίου μεγέθους και ανακατέψτε με τα χέρια σας, ενσωματώνοντας το αβγό μέσα στην αμυγδαλόπαστα. Στο τέλος θα έχετε ένα ελαφρά υδαρές μείγμα. Απλώστε το ομοιόμορφα πάνω από τη ζύμη speculaas στο ταψί, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα.


Ανοίξτε το δεύτερο κομμάτι ζύμης όπως ακριβώς κάνατε και με το προηγούμενο και τοποθετήστε το πάνω από το amandelspijs. Πιέστε ελαφρά τα πλαϊνά ώστε να κολλήσουν τα δυο φύλλα ζύμης και μ' ένα κοφτερό μαχαίρι, αφαιρέστε το κομμάτι ζύμης που περισσεύει γύρω-γύρω στο ταψί. (Κρατήστε τη ζύμη για να φτιάξετε pepernoten-κοιτάξτε πιο κάτω για την διαδικασία).

Σ' ένα μικρό μπωλάκι, σπάστε ένα μικρό αβγό και χτυπήστε το ελαφρά. Ρίξτε μια κουταλιά σούπας γάλα στο αβγό κι ανακατέψτε. Με ένα βουρτσάκι ζαχαροπλαστικής, περάστε όλο το πάνω μέρος του γλυκού.

Πάρτε τα καθαρισμένα αμύγδαλα και τοποθετήστε τα ένα-ένα πάνω στη ζύμη. Αναλόγως πώς θα επιλέξετε να κόψετε το γλυκό βάλτε και τα αμύγδαλα. Εγώ επέλεξα να το κόψω σε μικρά τετραγωνάκια (μπορείτε να το κόψετε και σε μικρά παραλληλόγραμμα) κι έτσι τοποθέτησα τα αμύγδαλα με τέτοιο τρόπο, ώστε κάθε τετραγωνάκι να έχει κι ένα αμύγδαλο.
Κάντε μερικές μικρές τρύπες δίπλα σε κάθε αμύγδαλο (για να μη φαίνονται) ώστε να μη φουσκώσει πολύ η ζύμη.

Βάλτε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και τα αμύγδαλα να πάρουν χρώμα. Το εσωτερικό θα πρέπει να έχει ψηθεί πλήρως.

Βγάλτε το από το φούρνο και τοποθετήστε το σε μια σχάρα για να κρυώσει. Όταν κρυώσει εντελώς, αναποδογυρίστε το προσεκτικά και ακουμπίστε το πάνω σε μια επιφάνεια κοπής. Κόψτε το σε κομμάτια και σερβίρετε.

Το γλυκό μπορεί να διατηρηθεί σε ένα κουτί για κουλουράκια ή σε ένα κουτί που κλείνει αεροστεγώς για μια εβδομάδα. Όσο περνούν οι μέρες τόσο πιο έντονη και μεστή γεύση θα έχει.










Speculaas - Κουλουράκια Speculaas

Η παραπάνω συνταγή για τη ζύμη speculaas είναι η συνταγή που χρησιμοποιείται επίσης και για την παρασκευή των παραδοσιακών ολλανδικών μπισκότων speculaas.
Όταν η ζύμη αυτή ψήνεται μόνη της, χωρίς δηλαδή τη γέμιση του amandelspijs, γίνεται πιο σκληρή, σαν μπισκότο.

Παραδοσιακά, χρησιμοποιούνται ξύλινα καλούπια με διάφορες απεικονίσεις της ολλανδικής ζωής για να φορμάρουν τα κουλουράκια αυτά, αλλά πλέον οι Ολλανδοί φτιάχνουν απλά σχέδια κουλουριών με αυτή τη ζύμη.





Υλικά
δείτε την παραπάνω συνταγή για τα υλικά της ζύμης speculaas

Προετοιμασία
Φτιάξτε τη ζύμη speculaas όπως στην παραπάνω συνταγή και βάλτε την στο ψυγείο για μια ώρα. Βγάλτε την από το ψυγείο και σχηματίστε με αυτήν κουλουράκια όποιου σχήματος εσείς θέλετε—στρογγυλά, αστέρια, νιφάδες χιονιού κλπ με πάχος 0,5-1 εκ.

Βάλτε τα κουλουράκια σε ένα ταψί όπου έχετε τοποθετήσει λαδόκολλα και ψήστε τα στο μεσαίο ράφι του φούρνου στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 15-20 λεπτά.

Όπως και με το παραπάνω γλυκό, έχουν πιο έντονη γεύση τις επόμενες μέρες και μπορείτε να τα διατηρήσετε για 10 μέρες εφόσον τα έχετε αποθηκεύσει σε ένα κουτί για μπισκότα που κλείνει αεροστεγώς.










Pepernoten - Μικρά Παραδοσιακά Ολλανδικά Κουλουράκια με Μπαχαρικά

Με την ίδια ζύμη speculaas μπορείτε να φτιάξετε και τα παραδοσιακά pepernoten ή kruidnoten, μικρά κουλουράκια που μοιράζονται σε όλους από τον Sinterklaas.





Υλικά
δείτε την παραπάνω συνταγή για τα υλικά της ζύμης speculaas

Προετοιμασία
Φτιάξτε τη ζύμη speculaas όπως στην πρώτη συνταγή και αφού την βγάλετε από το ψυγείο, πλάστε μικρά στρογγυλά κουλουράκια σε μέγεθος φουντουκιού. Εγώ χρησιμοποιώ το κουταλάκι-μετρητή των 1,25 ml για να έχω κάθε φορά το ίδιο μέγεθος.

Τοποθετήστε τα μικρά κουλουράκια σε ένα ταψί όπου έχετε βάλει λαδόκολλα και ψήστε στους 180 βαθμούς, για 8 λεπτά περίπου, στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Προσέξτε να μη σας αρπάξουν γιατί είναι πολύ μικρά.

Όπως και με το gevulde speculaas, έχουν πιο έντονη γεύση τις επόμενες μέρες και μπορείτε να τα διατηρήσετε για 10 μέρες, εφόσον τα έχετε αποθηκεύσει σε ένα κουτί για μπισκότα που κλείνει αεροστεγώς.







23 comments:

  1. πολύ όμορφες φωτο!
    μου άρεσε επισης η συνταγή για την ολανδικη αμυγδαλόπαστα!
    το γλυκάκι τέλειο...κι εγω που νομιζα πως τα σπεκουλας είναι μπισκοτα!

    ReplyDelete
  2. Σ' ευχαριστώ! Τα speculaas είναι μπισκότα. Με την ίδια ζύμη φτιάχνονται μπισκότα ΚΑΙ κέικ.

    ReplyDelete
  3. Αχ Μάγδα αν δει η κόρη μου τις φωτογραφίες με το χιόνι θα ζηλέψει πολύ.
    Τα γλυκάκια σου υπέροχα αλλά μου φαίνονται δύσκολα ή μάλλον χρονοβόρα κι εγώ αυτή τη στιγμή δεν έχω χρόνο καθόλου, ας ελπίσουμε πριν τα Χριστούγεννα ότι θα μπορέσω να φτιάξω κάτι.
    Πολλά φιλιά και καλές γιορτές!!

    ReplyDelete
  4. Καταπληκτικό post!!!! τέλειες οι πληροφορίες!!!
    Τα γλυκάκια άπαιχτα!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  5. Καλησπέρα...
    Μια πολύ καλή ιδέα να φτιάξουμε κάτι διαφορετικό αυτά τα Χριστούγενα.
    Καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
  6. Σαφέστατα με άρωμα και χρώμα Χριστουγέννων η ανάρτησή σου!
    Και ωραία είναι να μαθαίνουμε για άλλες χώρες.
    Ο Amerigo είναι ο τάρανδος ?

    Τα μπισκότα speculaas πάντως τα έχω δοκιμάσει, ένας καλός μου φίλος είναι μισός από Ολλανδία, οπότε, πιστεύω έφερνε όταν πήγαινε εκεί, τα αυθεντικά. Θυμάμαι ότι μοσχομυρίζουν από το φρέσκο βούτυρο και τα μπαχαρικά!

    Αν έχεις κι άλλες ολλανδικές συνταγές για γλυκά, θα ήταν πολύ ωραία να τις αναρτήσεις, καθώς νομίζω εκεί, καλά τα καταφέρνουν στον τομέα αυτό!
    Καλό βράδυ, φιλιά!

    ReplyDelete
  7. Μάγδα μου, πολύ όμορφο το Χριστουγεννιάτικο ποστ σου! Εδώ είναι καλοκαίρι και μου φαίνεται τρελό να περιμένω Χριστούγεννα με 30 βαθμούς θερμοκρασία!
    Θα μελετήσω τις συνταγές σου και όλο και κάτι κάνω από αυτά!
    Μου έλειψες...

    ReplyDelete
  8. Ξανθή — αν βρεις χρόνο φτιάξε κάτι, αξίζουν τον κόπο κι είναι κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα αν και οι γεύσεις είναι οικείες.

    Αστέρι — να' σαι καλά!

    Δήμητρα — ναι, όντως. Καλή εβδομάδα και σε σένα.

    The Dark Chef — ο Amerigo είναι το λευκό άλογο του Sinterklaas. Όντως μοσχομυρίζουν αυτά τα κουλουράκια κι είναι και πολύ νόστιμα. Θα αναρτήσω κι άλλα ολλανδικά γλυκά κάποια στιγμή, υπάρχει αρκετά μεγάλη ποικιλία.

    Αγγελική — και μένα μου έλειψες. Οι Χριστουγεννιάτικες μυρωδιές και γεύσεις όμως μας έφεραν πάλι κοντά :) Ακούω 30 βαθμούς και μου φαίνεται τόσο περίεργο, αλλά μετά θυμάμαι πως στο Νότιο Ημισφαίριο είναι καλοκαίρι!

    ReplyDelete
  9. Με βλέπεις που σηκώνω και τα δυο χέρια; Ζηλεύω το χιόνι (σκάσαμε τις προηγούμενες μέρες) και φυσικά τα πανέμορφα γλυκάκια σου! Και του χρόνου!

    ReplyDelete
  10. Ενθουσιάστηκα με το post σου. Το πόσο μ' αρέσει να μαθαίνω πράγματα για τα γαστρονομικά έθιμα άλλων λαών δεν μπορείς να φανταστείς.
    Συγχαρητήρια!

    ReplyDelete
  11. Μαγδάκι μου ...let it snow...δεν είναι κακό!
    :)
    Όπως πάντα όλα σου εξαιρετικά αγαπημένα και δεν είχα συνταγή Speculaas βασικά είχα αλλά μόνο εσένα θα εμπιστευθώ!
    Καλές γιορτές!

    ReplyDelete
  12. big mama — σε βλέπω! :) Ξέρω, στην Ελλάδα έχετε σκάσει απ' τη ζέστη.

    vita — χαίρομαι που σου άρεσε, να' σαι καλά.

    Εύα — let it snow δε λες τίποτα. Αλλά, σήμερα no more snow. Έλιωσε... ελπίζω να χιονίσει πάλι σύντομα!

    ReplyDelete
  13. Καταπληκτικά κυρία μου όλα!!!

    ReplyDelete
  14. μόνο από τις λαχταριστές φωτογραφίες και τα μπαχαρικά , την λάτρεψα την συνταγη!δεν βλέπω την ώρα να την φτιάξω.πραγματικά με εντυπωσίασε τόσο!

    ReplyDelete
  15. kiki — ευχαριστώ!

    Ειρήνη — αν την δοκιμάσεις θα χαρώ να μάθω εντυπώσεις!

    ReplyDelete
  16. Η ανάρτηση σου, δικαιώνει την αναμονή!
    Μου άρεσε όπως πάντα, η παρουσίαση, η αφήγηση, η συνταγή αλλά και τα σκεύη γιατί λατρεύω μπλέ!
    Εξαιρετικές πληροφορίες επίσης!

    ReplyDelete
  17. Θα φτιαξω τα μπισκοτακια το επομενο Σαββατοκυριακο και θα μοιρασω στην ταξη μου ενω βλεπουμε το Snowman!Το ευρετηριο πολυ καλη ιδεα,ευχαριστουμε!

    ReplyDelete
  18. Χμ...Ακολουθησα πιστα τις οδηγιες αλλα στο ψησιμο απλωσαν στο ταψι και εβγαλαν το βουτυρο τους...δεν εμοιαζαν καθολου με τα δικα σου. :-(

    ReplyDelete
  19. Υ.Γ.Η δευτερη δοση που εκανα βγηκε μια χαρα,δεν μπορω να καταλαβω τι εφταιξε στην πρωτη...Το σπιτι μοσχοβολησε!

    ReplyDelete
  20. Χμμ, δεν μου έχει συμβεί ποτέ αυτό εμένα. Μήπως η ζύμη ήταν πάρα πολύ ζεστή; Μήπως δεν είχαν αναμειχθεί καλά τα υλικά;

    ReplyDelete
  21. Ααα, η δεύτερη δόση σου βγήκε καλή; :) Έκανες κάτι διαφορετικό στην δεύτερη; Χάρηκα που τελικά βγήκε ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Θα στενοχωριόμουν πολύ αν έμενες δυσαρεστημένη!

    ReplyDelete
  22. Πως να μεινει κανεις δυσαρεστημενος καλο μου;Μονο και μονο οι εξαιρετικες σου φωτογραφιες σε συνδυασμο με τις καταπληκτικες οδηγιες προσφερουν κατι παραπανω απο ικανοποιηση!
    Εκανα αμυγδαλοπαστα που τη βουτηξα την επομενη μερα σε κουβερτουρα και ολοι μου ζητουσαν τη συνταγη.Για τα μπισκοτακια δεν ξερω τι εφταιξε στην πρωτη δοση,ισως οτι εμεινε παραπανω στο ψυγειο,μονο αυτο εκανα διαφορετικο.Οπως και να'χει η δευτερη δοση βγηκε απλα απιθανη,το σπιτι που τα πηγα απεχει μερικα λεπτα απο το δικο μου κι εφαγα τα μισα στο δρομο. :-Ρ

    ReplyDelete
  23. Amandelspijs βουτηγμένο σε σοκολάτα. Τέλειο θα ήταν! Χαίρομαι πολύ που ευχαριστήθηκες και τα κουλουράκια!
    Πάντως δεν έφταιγε το ότι άφησες τη ζύμη πολύ ώρα στο ψυγείο γιατί εγώ καμιά φορά την αφήνω και όλο το βράδυ και τα φτιάχνω την επόμενη μέρα το πρωί και δεν υπάρχει πρόβλημα. θα μείνουμε με την απορία :)

    ReplyDelete