Wednesday, December 15, 2010

Υπάρχουν κι άλλοι σαν και μένα, έτσι δεν είναι;

Είμαι από εκείνους τους ανθρώπους που στις γιορτές φοράνε σκούφους του Άι Βασίλη και στέκες με κόκκινα κερατάκια ελαφιών και υποστηρίζουν πως είναι της μόδας.






Είμαι από εκείνους τους ανθρώπους που τραγουδούν τα κάλαντα μέχρι τελικής πτώσεως καθώς στολίζουν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και καμιά φορά πέφτουν κατά λάθος πάνω στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο ενώ τραγουδούν τα κάλαντα.






Είμαι από εκείνους τους ανθρώπους που δείχνουν ότι ενθουσιάζονται όταν κάποιος τους προσφέρει ένα ζεστό Χριστουγεννιάτικο κακάο ενώ κατά βάθος αυτό που πραγματικά θέλουν είναι ένα ποτήρι μπράντυ.






Είμαι από εκείνους τους ανθρώπους που τρέχουν το απόγευμα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς για να αγοράσουν όλα τα δώρα που έχουν δηλώσει πως έχουν αγοράσει ήδη εδώ και εβδομάδες.






Είμαι από εκείνους τους ανθρώπους που στις γιορτές λένε ένα δυο αθώα ψεματάκια προκειμένου να μην στενοχωρήσουν αυτούς που αγαπούν.

"Όχι (εδώ συμπληρώστε το όνομα φίλης/φίλου, συγγενή), μα είναι πολύ νόστιμα τα μπισκότα σου. Αυτό το δόντι ούτως ή άλλως ήταν λιγάκι σπασμένο"

"Ναι (εδώ συμπληρώστε το όνομα ανηψιάς/ανηψιού, ξαδερφάκι), φυσικά υπάρχει Άγιος Βασίλης"
(Δεν θα είμαι εγώ αυτή που θα γκρεμίσει αυτή την ψευδαίσθηση. Θα βρεθεί κάποιος άλλος να το κάνει, είμαι σίγουρη)

"Πολύ μου αρέσει (θεία, γιαγιά) αυτό το τζάκετ. Ποιός να το περίμενε πως τα 70's υφάσματα για καναπέ είναι και πάλι στη μόδα"






Είμαι από εκείνους τους ανθρώπους που ξενυχτάνε παρακολουθώντας Χριστουγεννιάτικες ταινίες, με ένα μεγάλο μπωλ καραμελωμένο πικάντικο ποπ κορν στα γόνατα, συκγινημένοι από την εκάστοτε ταινία, δακρύζοντας και γεμίζοντας ελπίδα, σκεπτόμενοι πόσο αγνή και καλή είναι τελικά η ανθρώπινη φύση.
Και μετά, ε, γυρίζω το κανάλι στις ειδήσεις και τρώω ένα γερό χαστούκι στη μούρη.






Είμαι από εκείνους τους ανθρώπους που φτιάχνουν την διπλάσια ποσότητα ζύμης για κουλουράκια ώστε να μπορούν να κρύψουν τη μισή στο ψυγείο και να την τσιμπολογούν κρυφά όταν τους πιάνει μεταμεσονύχτια λιγούρα.






Είμαι από εκείνους τους ανθρώπους που στις γιορτές (και σε άλλες περιστάσεις) υπόσχονται στον σύντροφό τους ένα γεύμα με φουλ λιπαρά και κόκκινο κρέας (όπως ακριβώς αρέσει στον Σ) και μετά τους φτιάχνουν ψάρι.


Υπάρχουν κι άλλοι σαν και μένα, έτσι δεν είναι;






Μα εδώ δε μιλάμε για όποιο κι όποιο ψάρι. Μιλάμε για σολομό. Είναι ίσως το αγαπημένο μου ψάρι και μαζί με το αγαπημένο μου συνοδευτικό, το ρύζι, ήταν για μένα το τέλειο γεύμα. Ακόμα κι αν κατέβαλα τον Σ εξαπίνης, μόλις δοκίμασε το ψάρι πείστηκε. Και οφείλω να πω πως αυτό το δείπνο σολομού με γλάσο από πετιμέζι ροδιού και αρμένικο πιλάφι, ήταν εξαιρετικά νόστιμο.






Αρχικά, ο σολομός μαρινάρεται σε ελαιόλαδο, σάλτσα σόγιας, χυμό λάιμ και λεμόνι και στη συνέχεια αλείφεται με ένα μείγμα από πετιμέζι ροδιού, μέλι, φρέσκο τζίντζερ, σκόρδο και ξύσμα λάιμ. Έπειτα ψήνεται στο φούρνο σε δυνατή φωτιά και λίγα λεπτά αργότερα σας παρουσιάζεται ένα πεντανόστιμο και αρωματικό πιάτο, γεμάτο γλύκα από τον σολομό, με νότες οξύτητας από την μαρινάτα και μια γλυκόξινη γεύση από το πετιμέζι ροδιού. Και μόνο που το σκέφτομαι μου τρέχουν τα σάλια.






Το αρμένικο πιλάφι ήταν μια πλήρης και απόλυτη γευστική απόλαυση. Φτιαγμένο με ρύζι μπασμάτι και μαλλιά αγγέλου, μπόλικο βούτυρο και κουκουνάρι είχε μια απίστευτα πλούσια, βουτυρώδη και γήινη γεύση και μια θαυμάσια τραγανή υφή. Το τελικό πασπάλισμα με φρέσκο δυόσμο και μερικούς σπόρους ροδιού έφερε μια φρεσκάδα στο πιάτο και έδεσε όλες τις γεύσεις, δημιουργώντας ένα αρμονικό αποτέλεσμα.






Ο σολομός, προετοιμασμένος κατ' αυτόν τον τρόπο, με συνοδεία το αρμένικο πιλάφι είναι ένας ιδανικός συνδυασμός πιάτων για να σερβιριστούν σε κάποιο γιορτινό τραπέζι με φίλους ή συγγενείς ή και σε ένα δείπνο για δυο. Μαζί με μια πράσινη σαλάτα κι ένα λευκό κρασί Pinot Grigio, θα έχετε ένα εορταστικό και νοστιμότατο δείπνο χωρίς να χρειαστεί να σκλαβωθείτε στην κουζίνα. Με όλες τις γαλοπούλες, τα γουρουνόπουλα και τα μοσχαράκια που "τριγυρνούν" στα τραπέζια τις γιορτές, αυτό εδώ το πιάτο είναι μια ευχάριστη αλλαγή, δεν νομίζετε;













Σολομός με Γλάσο από Πετιμέζι Ροδιού
Προσαρμοσμένη από την Lulu Powers

Αυτό το πιάτο σολομού είναι πολύ εύκολο στην προετοιμασία και στο ψήσιμό του. Ο σολομός χρειάζεται μαρινάρισμα για 1 ½ ώρα και μετά ψήσιμο στο φούρνο για 7-8 λεπτά. Τόσο απλό.

Προτιμώ να χρησιμοποιώ σάλτσα σόγιας καλής ποιότητας με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, η οποία έχει την ίδια γεύση με την κανονική αλλά είναι πιο υγιεινή. Μπορείτε ασφαλώς να χρησιμοποιήσετε και την κανονική σάλτσα σόγιας απλώς θα πρέπει να ρίξετε λίγο λιγότερο αλάτι στην μαρινάτα.

Μπορείτε να συνοδεύσετε τον σολομό είτε με το αρμένικο ρύζι (δείτε την συνταγή παρακάτω) ή με ένα απλό ρύζι μπασμάτι ή ένα καστανό ρύζι.






Μερίδες: 4

Υλικά
για την μαρινάτα
30 ml (2 κουταλιές σούπας) σάλτσα σόγιας (κατά προτίμηση με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο)
15 ml (1 κουταλιά σούπας) εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
15 ml (1 κουταλιά σούπας) χυμό λεμονιού, φρεσκοστυμμένο
15 ml (1 κουταλιά σούπας) χυμό λάιμ, φρεσκοστυμμένο
15 ml (1 κουταλιά σούπας) μέλι
2 σκελίδες σκόρδο μεσαίου μεγέθους, με τη φλούδα κι ελαφρά χτυπημένες για να ανοίξουν λίγο
1 ½ κουταλάκι γλυκού φρέσκο τζίντζερ, ψιλοτριμμένο
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι γλυκού φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι

για το γλάσο
30 ml (2 κουταλιές σούπας) πετιμέζι ροδιού
15 ml (1 κουταλιά σούπας) μέλι
15 ml (1 κουταλιά σούπας) σάλτσα σόγιας (κατά προτίμηση με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο)
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 ½ κουταλάκι γλυκού φρέσκο τζίντζερ, ψιλοτριμμένο
1 ½ κουταλάκι ξύσμα λάιμ, φρεσκοτριμμένο

4 φιλέτα σολομού χωρίς κόκαλα και πέτσα, 180-200 γρ. το καθένα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι

10 γρ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
Σπόρους ροδιού από ένα ρόδι

Ειδικά εργαλεία: τρίφτης, μεγάλη ρηχή πιατέλα, μεγάλο ταψί, πλαστική μεμβράνη, βουρτσάκι


Προετοιμασία
Ξεπλύντε τα φιλέτα σολομού κάτω από τρεχούμενο νερό.

για την μαρινάτα
Σε μια μεγάλη ρηχή πιατέλα, ρίξτε την σάλτσα σόγιας, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και λάιμ, το μέλι, τις σκελίδες σκόρδο, το τζίντζερ, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε τα και προσθέστε στην πιατέλα τα φιλέτα σολομού. Αλείψτε το σολομό κι απ' τις δυο πλευρές με την μαρινάτα.
Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη την πιατέλα και βάλτε την στο ψυγείο για 1 - 1 ½ ώρα. Κάθε 20 λεπτά περίπου αναπογυρίζετε τα φιλέτα σολομού.


Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 220 βαθμούς Κελσίου.


για το γλάσο
Σ' ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, ρίξτε το πετιμέζι ροδιού, την σάλτσα σόγιας, το μέλι, το σκόρδο, το τζίντζερ και το ξύσμα λάιμ. Χτυπήστε τα όλα μαζί με ένα σύρμα για να ομογενοποιηθούν.


Βγάλτε τα φιλέτα σολομού απ' το ψυγείο και ακουμπίστε τα σε ένα μεγάλο ταψί. Αλατίστε ελαφρά και ρίξτε λίγο φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι.
Χρησιμοποιώντας ένα βουρτσάκι (ή ακόμα και τα χέρια σας), απλώστε τη μισή ποσότητα του γλάσου πάνω στα τέσσερα φιλέτα.
Τοποθετήστε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε τα φιλέτα για 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν ένα καστανό χρώμα.
Βγάλτε το ταψί απ' το φούρνο και απλώστε το υπόλοιπο γλάσο πάνω στα τέσσερα φιλέτα σολομού. Βάλτε πάλι το ταψί στο φούρνο και ψήστε για άλλα 3 λεπτά, έως ότου τα ψάρια να έχουν γλασαριστεί πλήρως και να είναι σχεδόν ψημένα.

Σερβίρετε τον σολομό
Μεταφέρετε τα φιλέτα σολομού στα πιάτα και γαρνίρετε με ψιλοκομμένο δυόσμο και σπόρους ροδιού. Σερβίρετε αμέσως με συνοδεία το αρμένικο πιλάφι (δείτε συνταγή παρακάτω) ή κάποιο άλλο συνοδευτικό πιάτο της επιλογής σας.











Σπιτικό Πετιμέζι Ροδιού

Αυτός είναι ένας εξαιρετικά εύκολος τρόπος για να φτιάξετε σπιτικό πετιμέζι ροδιού. Η γεύση του είναι γλυκιά αλλά και λίγο ξινή ταυτόχρονα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πετιμέζι ροδιού όχι μόνο σαν ένα συστατικό για το γλασάρισμα σολομού, αλλά και χορινού όπως και μοσχαριού. Επίσης, μπορείτε να το περιχύσετε πάνω σε βάφλες, τηγανίτες και φυσικά, παγωτά.






Γίνονται 250-300 ml

Υλικά
950 ml φρέσκο χυμό ροδιού (ή συσκευασμένο 100% φυσικό χυμό ροδιού)
190 γρ. ζάχαρη
60 ml χυμό λεμονιού, φρεσκοστυμμένο και στραγγισμένο


Προετοιμασία
Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους με βαρύ πάτο, προσθέστε την ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και τον χυμό ροδιού. Βάλτε τη φωτιά στο μέτριο προς δυνατό και ανακατεύετε συνεχώς με μια λαστιχένια σπάτουλα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Δοκιμάστε το χυμό και αν θεωρήσετε πως είναι πολύ ξινός για εσάς, προσθέστε κι άλλη ζάχαρη. Ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί.
Μόλις ο χυμός αρχίσει να σιγοβράζει, βάλτε τη φωτιά στο μέτριο έτσι ώστε να διατηρηθεί ο σιγανός βρασμός του χυμού.
Φροντίστε να αφαιρείτε τον αφρό που ανεβαίνει στην επιφάνεια κατά την διάρκεια του βρασμού.
Σιγοβράστε για 1 - 1 ½ ώρα ή μέχρι ο χυμός να έχει την πυκνότητα σιροπιού.
Θα καταλήξετε με περίπου 1 ¼ κούπα πετιμέζι ροδιού.

Όταν το πετιμέζι ροδιού κρυώσει, θα πήξει περισσότερο.

Βάλτε το πετιμέζι σε ένα γυάλινο βαζάκι (κατά προτίμηση αποστειρωμένο) και βάλτε το στο ψυγείο αφού κρυώσει εντελώς.

Διατηρείται στο ψυγείο για 4 μήνες.











Αρμένικο Πιλάφι
Προσαρμοσμένη από την Lulu Powers

Αυτό το πιάτο ρυζιού είναι ξεχωριστό κι ευέλικτο και είναι σίγουρο πως θα σας εξυπηρετήσει καλά στις γιορτές διότι είναι ιδανικό για να σερβιριστεί όχι μόνο με τον παραπάνω σολομό αλλά και με αρνί, μοσχάρι ή και χορινό.
Αν ψάχνετε για ένα καλόγευστο συνοδευτικό πιάτο με ήπια γεύση που δεν θα κλέψει την παράσταση του κυρίως σας πιάτου, τότε το βρήκατε.





Μερίδες: 6

Υλικά
400 γρ. ρύζι μπασμάτι
90 γρ. ανάλατο βούτυρο
45 γρ. ζυμαρικά μαλλιά αγγέλου, σπασμένα σε μήκος 1 ½-2 εκ.
900 ml καλής ποιότητας ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών, ζεσταμένο
40 γρ. κουκουνάρι
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
Φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
15 γρ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
Σπόρους ροδιού από ένα ρόδι

Ειδικά εργαλεία: σουρωτήρι με μικρές τρύπες


Προετοιμασία
Ρίξτε το ρύζι μπασμάτι μέσα στο σουρωτήρι και ξεπλύντε το κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό σταματήσει να βγαίνει θολό. Ακουμπίστε το σουρωτήρι πάνω από ένα μπωλ και αφήστε το ρύζι να στεγνώσει.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο, λιώστε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέστε τα μαλλιά αγγέλου και τα κουκουνάρια και σωτάρετέ τα μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα, για 3-5 λεπτά. Το βούτυρο μπορεί να αφρίσει καθώς το κάνετε αυτό.
Προσθέστε το ρύζι στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά ώστε να καλυφθεί με το βούτυρο.
Προσθέστε τον ζεσταμένο ζωμό κοτόπουλου, το αλάτι και μια γενναιόδωρη ποσότητα φρεσκοτριμμένου λευκού πιπεριού. Ανακατέψτε καλά και μόλις πάρει βράση, βάλτε τη φωτιά στο χαμηλό, βάλτε το καπάκι στην κατσαρόλα κι αφήστε να ψηθεί το ρύζι για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να είναι μαλακό αλλά σπυρωτό και να έχει πιεί όλα τα υγρά.
Ελέγξτε το ρύζι μετά από 20 λεπτά για να σιγουρευτείτε πως δεν θα παραψηθεί.

Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, πάρτε ένα πιρούνι και αφρατέψτε το, όπως θα κάνατε με ένα κους κους ή με ένα πλιγούρι. Δεν πρέπει να το ανακατέψετε γιατί θα λασπώσει.
Βάλτε πάλι το καπάκι της κατσαρόλας και αφήστε το ρύζι έτσι για 20 λεπτά.

Ρίξτε το μισό δυόσμο και ανακατέψτε τον στο ρύζι. Σερβίρετε το πιλάφι είτε σε ατομικά πιάτα είτε σε μια μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος. Γαρνίρετε με τον υπόλοιπο δυόσμο και πασπαλίστε με τους σπόρους ροδιού.

Αν σας απομείνει πιλάφι, μπορείτε κάλλιστα να το απολαύσετε την επόμενη μέρα καθώς είναι το ίδιο νόστιμο.







33 comments:

  1. Μοιάζουμε............είμαι κι εγώ μία από αυτές........
    Η συνταγή άκρως εορταστική και νόστιμη, θα δοκιμαστεί μια που ο σολομός είναι ψάρι αγαπημένο και το αρμένικο πιλάφι δείχνει ιδιαίτερα ενδιαφέρον.
    Το πετιμέζι ροδιού πρέπει να είναι καταπληκτικό!
    Πραγματικά πολύ ωραία ανάρτηση!

    ReplyDelete
  2. Μάγδα μου πεθαίνω για σολομό και γλυκόξινες γεύσεις! Σίγουρα θα δοκιμαστεί και σύντομα! Αχ τι μου έκανες μες τα μαύρα μεσάνυχτα...!! Επίσης μου άρεσε και το αρμένικο πιλάφι..πολύ ωραία ιδέα! Το πετιμέζι ροδιού πόσο καιρό μπορώ να το διατηρήσω?

    Φιλάκιαααα!!!

    ReplyDelete
  3. You can count me in magda! Μου αρέσουν πολύ οι συνταγές σου, είναι πολύ πρωτότυπες και με υλικά που δεν σκέφτεσαι να συνδυάσεις εύκολα! Το ρύζι φαίνεται καταπληκτικό, θα το δοκιμάσω σίγουρα!
    Πρότεινε και καμιά καλή χριστουγεννιάτικη ταινιούλα για εμάς τους fans ;)

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα...από τα χιονισμένα Γρεβενά!
    Δεν ξέρω για το ψάρι αλλά το ρύζι είναι τέλειο,θα είναι το καινούριο μας πιάτο στο τραπέζι των Χριστουγέννων!
    Να είσαι καλά!

    ReplyDelete
  5. Τι όμορφη ανάρτηση!! Κάθομαι εδώ και 1 ώρα και τη χαζεύω :) Ακόμα κι εγώ που βλέπω σολομό και στρίβω, εδώ θέλω να του ορμήξω!!!
    Το πιλάφι αποθηκεύεται πάραυτα :) Με παρόμοιο τρόπο φτιάχνω πλιγούρι :)
    Περιττό να σου πω πόσο μ' αρέσει η ατμόσφαιρα της σελίδας σου ... !!
    Καλημέρα

    ReplyDelete
  6. Καλή σου μέρα και Καλές Γιορτές όπως ακριβώς σου αρέσουν εσένα μιας κι ο καθένας είναι μοναδικός!!
    Τι να πω για το φαγητό σου μέσα στο μυαλό μου ήσουν φαίνεται μιας κι έχω κάποια φιλέτα στην κατάψυξη και σκεπτόμουν πως να τα κάνω με κάτι διαφορετικό.
    Σε ευχαριστώ πολύ Μάγδα για μια ακόμη φορά για την ανάγνωση τις φωτογραφίες τις ιδέες σου για όλα.
    Πολλά πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
  7. Πάνω κάτω όλοι τα ίδια κάνουμε και λέμε...οπότε λίγο πολύ μοιάζουμε!!!!
    Όσο για την συνταγή σου, την βρήκα εξαιρετική. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν το πιλάφι το οποίο και θα δοκιμάσω να φτιάξω.
    Και οι φωτογραφίες σου τέλειες.
    Καλές γιορτές!!!

    ReplyDelete
  8. Κι όμως υπάρχουν κι άλλοι σαν κι εσένα!! Μην έχεις καμία αμφιβολία!!! Ο σολωμός πολύ πολύ αγαπημένος και είμαι σίγουρη ότι σύντομα θα δοκιμάσουμε τη συνταγή σου!!! Φιλιά πολλά και χρόνια πολλά!!!

    ReplyDelete
  9. Ρε συ Μάγδα τι υφέρποντας γαστρονομικός φασισμός ειναι αυτός !
    Φτιάχνε του ανθρώπου κ ένα γλυκόξινο γουρουνάκι που κ που τουλάχιστον για ξεκάρφωμα ;)

    Φιλιά

    ReplyDelete
  10. η εκτέλεση της συνταγής και τα υλικά μου άρεσαν πολύ!όμως λάτρεψα το πετιμέζι ροδιου!

    ReplyDelete
  11. Taste Advisor — σ' ευχαριστώ πολύ!

    Άννα — οι γλυκόξινες γεύσεις είναι πράγματι απίθανες. Το πετιμέζι ροδιού μπορείς να το κρατήσεις στο ψυγείο μέχρι 4 μήνες εφόσον το έχεις αποθηκεύσει σε αποστηρωμένο γυάλινο βαζάκι.

    My Kitchen Diary — ευχαριστώ! Ταινία ε; Από πού ν' αρχίσω και πού να τελειώσω. The family man με τον Nicholas Cage, Groundhog day με τον Bill Murray και The nightmare before Christmas του Tim Burton. Εσύ έχεις αγαπημένες Χριστουγεννιάτικες ταινίες;

    Δήμητρα — άργησα να απαντήσω επομένως καλησπέρα :) Χιονισμένα Γρεβενά;; Πω πω τί όμορφα! Κι εμείς εδώ πάλι χιόνι περιμένουμε.

    gvarvakis — να' σαι καλά. Χαίρομαι που σε δελεάζουν οι δημιουργίες μου :)

    Ξανθή — ναι, ναι φτιάξτο! Θα σου αρέσει, σου το υπόσχομαι! :)

    maria — καλώς όρισες και καλές γιορτές και σε σένα. Αν φτιάξεις το πιλάφι, θα ήθελα πολύ να μάθω την άποψη σου.

    Arti — χρόνια σου πολλά!

    Lost Gastronaut — Χε χε, τί φοβερή αντρική αλληλεγγύη είναι αυτή;
    Ο Σ διάβασε το σχόλιο σου και γέλαγε κι αυτός. Τώρα θα μου ζητάει κάθε μέρα γουρουνόπουλο! Αλλά μην ανησυχείς. Τρώει καλά ;)

    Ειρήνη — φτιάξ'το! Είναι ΠΑΡΑ πολύ νόστιμο. Εγώ μια φορά την ημέρα ανοίγω βαζάκι και μ' ένα κουταλάκι τρώω λίγο. Έχω βαλθεί να το εξαφανίσω.

    ReplyDelete
  12. Καταπληκτικό φαγητό! Και όσο σκέφτομαι ότι χάλασα όσο πετιμέζι ροδιού είχα φτιάξει για να κάνω μουστοκούλουρα! Αχ, θα σκάσω!!!

    ReplyDelete
  13. Μάγδα μου, απολαμβάνω τις αναρτήσεις σου κάθε φορά! Λατρεύω αυτά που γράφεις, λατρεύω το πώς τα γράφεις, λατρεύω αυτά που φωτογραφίζεις, λατρεύω το πώς φωτογραφίζεις, όλα τα λατρεύω!
    Όλα θα τα δοκιμάσω!
    Α! Και έχω την εντύπωση ότι είσαι μοναδική!

    ReplyDelete
  14. Στο έχω πει πόσο μου αρέσουν οι πρόλογοι των συνταγών σου?
    Ναι, είναι κι άλλοι σαν και σένα αγαπητή Μάγδα :)

    Όσο για το κυρίως θέμα, ο σολωμός σου με εξωτικές - ανατολίτικες πινελιές φαίνεται άψογος!
    Αυτό το πετιμέζι ροδιού πρέπει να δοκιμάσω να το φτιάξω κάποια στιγμή.
    Καλό Σ/Κ, πολλά φιλιά. :)

    ReplyDelete
  15. Μάγδα για το αρμένικο πιλάφι και μόνον, θα σου πω πως ο Αί Βασίλης θα σε θυμηθεί και σένα φέτος! Τέλειο είναι καλή μου. Και το πετιμέζι επίσης πολύ καλό. Εγώ έφτιαξα φέτος με φρέσκα ρόδια που έτυχε να πέσουν σε ποσότητα στα χέρια μου.
    Τον σολομό συμπαθώ, χωρίς να τον λατρεύω. Και όλα μαζί μοιάζουν να δένουν πολύ καλά, για το Κυριακάτικο γεύμα μας νομίζω.

    ReplyDelete
  16. big mama — όχι, όχι μη σκας! Απλά φτιάξε το δικό σου πετιμέζι ροδιού. Είναι απλούσταστο και νοστιμότατο.

    Αγγελική — σ' ευχαριστώ πολύ κι ελπιζω αν φτιάξεις τα πιάτα αυτά, να τα ευχαριστηθείς!

    The Dark Chef — σ'ευχαριστώ! Δοκίμασε το πετιμέζι, θα με θυμηθείς! Καλό ΣΚ και σε σένα!!

    Πηνελόπη — ναι, θα έκαναν ένα πολύ ωραίο Κυριακάτικο γεύμα, είναι σίγουρο.

    ReplyDelete
  17. Η ταινία Love actually είναι η αγαπημένη μου Χριστουγεννιάτικη! Πρόσφατα είδα το Un conte de Noel που ήταν πολύ ιδιαίτερη, την προτείνω για κάτι διαφορετικό.
    Έχω βάλει ήδη στο queue αυτές που είπες! Thanks ;)

    ReplyDelete
  18. Και μένα μ' αρέσει πολύ αυτή η ταινία. Ρομαντική και Χριστουγεννιάτικη.Το Un conte de Noel δεν το έχω δει. Θα το ψάξω και θα το δω!

    ReplyDelete
  19. Φυσικά και δεν είσαι η μόνη κοριτσάκι μου! :-)
    Χαμογελούσα και συγκινιόμουν παρέα διαβάζοντας το ποστ σου! Να είσαι καλά Μάγδα μου και να φτιάχνεις πάντα τόσο νόστιμα και όμορφα φαγητά!

    ReplyDelete
  20. Ναι είσαι κι εσύ καλά Κική μου :)

    ReplyDelete
  21. Ωραίο, γιορτινό και εναλλακτικό! Χρόνια πολλά και ότι επιθυμείς για τον καινούριο χρόνο. Κι εγώ πάντως κάπως έτσι είμαι, ειδικά δε με το μπράντυ... :-)

    ReplyDelete
  22. Χρόνια σου πολλά! Να' σαι καλά! Να κι ένας άνθρωπος που με καταλαβαίνει με το μπράντυ :)

    ReplyDelete
  23. Αγαπητή Μάγδα,
    Η συνταγή καταχωρήθηκε! Ηταν ο πιο νόστιμος σολωμός που έχω φάει, σκέτο γλύκισμα! Εφτιαξα και το σπιτικό πετιμέζι ροδιού απλως επαιδή δεν είχα τόσο χυμό ροδιού μείωσα όλα τα υλικά (με το μάτι) και ευτυχώς βγήκε όσο χρειαζόμουν και λίγο ακόμα για τα παγωτά μας!Και το αρμένικο ρύζι πολύ ωραίο και διαφορετικό (ευτυχώς πρόλαβα στο παρα πέντε τα κουκουνάρια.. πόσο εύκολα αρπάζουν?!)

    ReplyDelete
  24. Λοιπόν, σήμερα που έχω άδεια αλλά έκατσα σπίτι, είπα να ασχοληθώ σοβαρά με τη γαστρονομική μου εξέλιξη και μπήκα ωραία ωραία στο blog σου να επιμορφωθώ.
    Και ψάχνοντας πέφτω ντάλα κατακαλόκαιρο στο προχριστουγεννιάτικο αλλά απολύτως και αγρίως δελεαστικό αυτό πιάτο...και θέλω να το φτιάξω τώρα!!!
    Είναι χειμερινό θα μου πεις...πού να βρω καλοκαιριάτικα ρόδι...Και αυτό ακριβώς θα σου πω κι εγώ αγαπητή μου Μάγδα...τί μπορώ να βάλω αντί για πετιμέζι ροδιού μέχρι να αξιωθώ να το φτιάξω στη σωστή εποχή;!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Δήμητρα. Αα, ωραίο πιάτο διάλεξες!
      Λοιπόν, δεν υπάρχει ακριβές αντικατάστατο του πετιμεζιού από ρόδι. Αυτό που χαρίζει στον σολομό είναι μια ιδιαίτερη, γλυκόξινη γεύση. Αν έχεις πετιμέζι από μούστο χρησιμοποίησέ το, αλλά δεν θα είναι το ίδιο. Διαφορετικά, πρόσθεσε 1 κουταλάκι μπαλσάμικο ξίδι και βάλε λίγο παραπάνω μέλι (1½ κουταλιά). Ελπίζω το αποτέλεσμα να είναι καλό αλλά εφόσον δεν το έχω δοκιμάσει δεν μπορώ να εγγυηθώ για το αποτέλεσμα. Καλή επτυχία! Αν θες, πέρνα να μου πεις πώς σου φάνηκε.

      Delete
  25. Μάγδα ήταν απίθανο! Ο ωραιότερος σολομός που έχουμε φάει, πολύ ξεχωριστό πιάτο. Και το συνοδευτικό πιλάφι υπέροχο επίσης!
    Έκανα τον σολομό με βαλσάμικο κι επιπλέον μέλι, αν και δεν ξέρω πόσο καλύτερος θα μπορούσε να γίνει θα τον δοκιμάσω όταν έρθει η ώρα και με πετιμέζι ροδιού!
    Ευχαριστούμε πολύ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Δήμητρα. Χαίρομαι πάρα πολύ που το ευχαριστηθήκατε! Εγώ ευχαριστώ που με εμπιστεύτηκες και το δοκίμασες!

      Delete
  26. Μία εύ-γευστη συνταγη , νοστιμότατη , απλα υπέροχη! Εύγε!
    καλές γιορτές σε όλους

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ! Καλές γιορτές να έχεις!

      Delete
  27. Την έφτιαξα και την ευχαριστηθήκαμε και θα την ξανακάνουμε! Έχω μόνο μια ερώτηση, Μάγδα: το γλάσο υποτίθεται ότι καλύπτει το ψάρι και σταθεροποιείται γύρω από αυτό ή, όπως μου συνέβει εμένα που έγινε απλά σάλτσα που το συνοδεύει; Ήταν αρκετά ρευστό, ενώ στις δικές σου φωτογραφίες το βλέπω κάπως πιο δεμένο... Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Αγγελική. Το γλάσο το βάζεις πάνω στο φιλέτο, μόνο στην κορυφή, οπότε δεν πρέπει να χύνεται εύκολα αφού δεν είναι πολύ ρευστό. Φυσικά θα σου χυθεί ένα μικρό μέρος του, το οποίο μπορείς να προσθέσεις πάνω από το ψάρι ως σάλτσα κατά το σερβίρισμα. Βοηθάει αν το προσθέσεις από την εσωτερική πλευρά του σολομού, όχι από την πλευρά που θα ήταν η πέτσα του γιατί εκεί είναι πιο λείο το κρέας και δεν κρατάει καλά το γλάσο.

      Delete
    2. Ευχαριστώ, θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά, αν και απ'όσο θυμάμαι ήταν αρκετά ρευστό το γλάσο και ίσως τα φιλέτα μου να ήταν λεία γιατί τα είχα ξεπαγώσει, δεν ήταν φρέσκο ψάρι. Και σάλτσα να είναι, τη νοστιμιά την έχει! Καλά Χριστούγεννα!

      Delete
  28. Έφτιαξα το πιλάφι, ήταν υπέροχο ! Δεν έμεινε τίποτα !

    ReplyDelete