Tuesday, August 23, 2011

Διακόπτουμε το πρόγραμμα μας...

...για να σας δείξω κάποια αποσπάσματα από την περασμένη εβδομάδα μου. Α, και για να μοιραστώ μαζί σας μερικές βάφλες.




Δεν χορταίνω να χαζεύω τους ολλανδικούς ανεμόμυλους. Δεν ξέρω τί ακριβώς συμβαίνει αλλά όποτε πετυχαίνω ανεμόμυλο εν κινήσει, νιώθω να με μανγητίζει.




Το Ρόττερνταμ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας και το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης. Πρόκειται για μια πολυσύχναστη, ζωντανή και νευρώδη πόλη αλλά μέσα σε όλο το θόρυβο και την βαβούρα, βρίσκεις αυτό. Het Park. Το πάρκο.




Δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό από μια βόλτα μέσα σ' αυτό το πάρκο. Τόσο ήρεμο, τόσο γαλήνιο.




Το νησί Texel στη Βόρεια Ολλανδία. Το τοπίο σ' αυτό το νησί είναι μαγευτικό.




Αμμόλοφοι και μωβ λουλούδια.




Η παραλία το ηλιοβασίλεμα.




Κοχύλια που ξεπροβάλλουν μέσα από την άμμο.




Ο ουρανός.




Οι φώκιες του Ecomare.




Το Texel είναι διάσημο για τα πρόβατα και το μαλλί τους.




Texel, όπου οι φράουλες είναι σε αφθονία και η μαρμελάδα φράουλα είναι ίσως η νοστιμότερη που έχω φάει ποτέ.




Η απόδειξη αυτού; Το πρωϊνό μου των τελευταίων ημερών: ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα φράουλα. Βλέπετε; Ολόκληρες φράουλες!




Και βάφλες με μαρμελάδα φράουλα.


Ο Σ μου έκανε δώρο τον περασμένο μήνα μια βαφλιέρα και από τότε δεν έχω σταματήσει να φτιάχνω βάφλες. Είναι τόσο γρήγορες στην προετοιμασία τους και τόσο απίστευτα γευστικές, που αγγίζουν τα όρια της αμαρτίας.






Τραγανές μα συνάμα μαλακιές, αφράτες και ελαφρώς γλυκιές, είναι τέλειες με μέλι, μαρμελάδα ή και φρέσκα φρούτα, για πρωϊνό. Σερβιρισμένες με λιωμένη σοκολάτα και/ή παγωτό, αποτελούν το ιδανικό επιδόρπιο. Κι αν είσαστε λιγάκι τολμηροί, προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα παρμεζάνας στο μείγμα και με λίγη μαρμελάδα κρεμμυδιού στο πλάι, έχετε το απόλυτο σνακ ή ορεκτικό.






Το μοναδικό όριο είναι η φαντασία σας και πιστέψτε με, θα εθιστείτε σ' αυτές σε χρόνο μηδέν. Όχι πως αυτό βέβαια είναι κακό, ε;











Κλασικές Βάφλες

Αυτή η συνταγή είναι αρκετά ελαφριά καθότι περιέχει λίγα αβγά και μικρή ποσότητα βουτύρου και ζάχαρης, επιτρέποντάς σας να είστε πιο γενναιόδωροι στα συνοδευτικά.

Αν σας αρέσει η γεύση βανίλιας, μπορείτε να προσθέσετε ένα κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας στο μείγμα. Θα χαρίσει το άρωμά της στις βάφλες χωρίς να αλλάξει την σύσταση του μείγματος.






Γίνονται 14-16 βάφλες (κανονικού μεγέθους)

Υλικά
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 γεμάτο κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
Μια πρέζα αλάτι
85 γρ. ζάχαρη ψιλή
100 γρ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο και κρυωμένο
2 μεγάλα αβγά
500 ml γάλα πλήρες

Σπορέλαιο για το λάδωμα της βαφλιέρας

Ειδικά εργαλεία: βαφλιέρα


Προετοιμασία
Σ' ένα μεγάλο μπωλ, ανακατέψτε μ' ένα σύρμα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Κάντε μια γούβα στη μέση των υλικών και προσθέστε την ζάχαρη, τ' αβγά και το λιωμένο βούτυρο.
Ρίξτε το γάλα σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς τα υλικά με το σύρμα.
Όταν πια έχετε ρίξει όλο το γάλα, ανακατέψτε δυνατά ώστε να διαλυθούν τυχόν σβώλοι. Στο τέλος, θα πρέπει να έχετε ένα ελαφρώς πηχτό και λείο μείγμα.
Αφήστε να σταθεί για 1 ώρα περίπου, καλυμμένο με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.

Λαδώστε ελαφρά και ζεστάνετε την βαφλιέρα σας.


Ανακατέψτε το μείγμα βάφλας με το σύρμα και προσθέστε ένα μέρος αυτού στην βαφλιέρα. Η ποσότητα εξαρτάται από το μέγεθος της βαφλιέρας σας. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα "αυλάκια" της βαφλιέρας έχουν γεμίσει με μείγμα και κλείστε το καπάκι. Μην το ανοίξετε για κανα-δυο λεπτά γιατί η βάφλα χρειάζεται λίγη ώρα για να δέσει και να δημιουργήσει κρούστα. Εάν ανοίξετε το καπάκι μπορεί να σας διαλυθεί.
Ψήστε τες για 4 λεπτά ή έως ότου πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Αφαιρέστε τες με την βοήθεια μιας λαστιχένιας σπάτουλας και συνεχίστε να ψήνετε τις επόμενες.

Σερβίρετέ τες αμέσως, καθώς πανιάζουν σχετικά γρήγορα. Συνοδέψτε τες με μέλι, μαρμελάδα, γλυκά του κουταλιού, μερέντα, διάφορα σιρόπια, φρέσκα φρούτα, παγωτό ή οτιδήποτε τραβάει η ψυχή σας.

Το μείγμα για βάφλες διατηρείται στο ψυγείο για μια-δυο μέρες, σε αεροστεγή συσκευασία.





14 comments:

  1. Τέλειες οι φωτογραφίες και λαχταριστές οι βάφλες!
    Λατεύω την Ολλανδία δεν εχω πάει στο νησί που περιγράφεις αλλά απο οτι φαινεται ειναι τέλεια και εκει! Φιλάκια

    ReplyDelete
  2. Υπέροχα όλα!!!Πολύ ωραία μέρη εκείνα τα λουλούδια τι ωραία!!!
    Βάφλες έχω φάει πολύ ωραίες στο Μόναχο σε σπίτι φίλων. Βαφλιέρα δεν έχω πόσα να έχεις από αυτά και που να τα βάλεις;;;;
    Πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
  3. Λαχταριστές φαίνονται, και αυτή η μαρμελάδα φράουλα σε γονατίζει, υπέροχη!!!

    Βαφλιέρα έχουμε, αλλά αχρησιμοποίητη. Ευκαιρία να την εγκαινιάσουμε!

    Εφη

    ReplyDelete
  4. Eri — σ' ευχαριστώ. Το Texel είναι όντως πολύ ωραίο νησί. Αξίζει να το επισκεφθείς.

    Ξανθή — είναι λίγο δύσκολο όταν δεν έχεις χώρο, κι εγώ από αυτό πάσχω, αλλά όταν πρόκειται για γκατζετάκια κουζίνας, δεν μπορώ να πω όχι.

    Έφη — λαχταριστές δε λες τίποτα. Αν τις δοκιμάσεις θα περιμένω εντυπώσεις!

    ReplyDelete
  5. Κι αν είσαστε λιγάκι τολμηροί, προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα παρμεζάνας στο μείγμα και με λίγη μαρμελάδα κρεμμυδιού στο πλάι, έχετε το απόλυτο σνακ ή ορεκτικό.
    ---
    Αν είσαι ακόμα ποιό τολμηρός, τρώς τις βάφλες όπως στον Αμερικάνικο Νότο, με τηγανητό κοτόπουλο, καυτερή σάλτσα, βούτηρο και συρόπι σφενδάμου (και για να μην κατηγορηθώ ως φαντασιοπληκτός http://en.wikipedia.org/wiki/Chicken_and_waffles )

    ReplyDelete
  6. Τρελαίνομαι για βόλτες σε πάρκα και αμμουδιές, φράουλες και βάφλες!!! Νομίζω η Ολλάνδιά με όσα έχω δει από τις αναρτήσεις σου θα μου ταίριαζε γάντι!!! Τη συνταγή για τις βάφλες λέω να τη δοκιμάσω...νομίζω κάπου υπάρχει μία σούπερ τοστιέρα με εξάρτημα για βάφλες στο σπίτι του καλού μου... Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  7. Ti orea bolta! Ti orea marmelada! ti orea sintagi kai ti foveres foto!!!!!

    ReplyDelete
  8. Εγώ δεν έχω βαφλιέρα τέτοιου σχήματος, αλλά είχα φτιάξει κάποτε βάφλες σε "τοστιέρα" που οι οδηγίες της έγραφαν ότι κάνει και για βάφλες.
    Το αποτέλεσμα ήταν μεγάλη αποτυχία και γι' αυτό δεν ξαναδοκίμασα.

    Ακόμα όμως θυμάμαι τις βάφλες που πουλούσαν στο δρόμο στην Ολλανδία και στο Βέλγιο, δεν ξέρω σε τι σκεύος τις έφτιαχναν, πάντως ήταν απλά τέλειες και έχω την εντύπωση πως θα πρέπει να είχε και μαγιά η ζύμη γιατί ήταν αρκετά αφράτη -όχι "κριτσανιστή" όπως τις φτιάχνουν στην Ελλάδα στα καφέ/μαγαζιά.
    Αλλά εσύ που μένεις κι εκεί, ίσως να ξέρεις πως και (αν) διαφέρουν αυτές με τις υπόλοιπες.

    Πολύ καλή εισαγωγή οι φωτο με τα όμορφα τοπία!
    Φιλιά! :)

    ReplyDelete
  9. Πολύ όμορφη η βόλτα που μας έκανες! Έχουν μια ηρεμία αυτά τα μέρη!
    Όσο για τις βάφλες τι να πω, κόλαση:))

    ReplyDelete
  10. Η Ολλανδία έχει ομορφιές, το μόνο που δεν μου αρέσει είναι ο μουντός καιρός της! Όμως μέσα από την φωτογραφική ματιά σου φαίνεται υπέροχη!
    Η μαρμελάδα σαγηνευτική!
    Οι βάφλες σου φαίνονται τέλειες! Κάποια εποχή είχα κάνει δοκιμές και με μπέικιν πάουντερ και με μαγιά. Είχα καταλήξει ότι οι βάφλες με μαγιά μου άρεσαν περισσότερο. Μετά σταματησα γιατί όλα έχουν ένα όριο...(αχ αυτά τα κιλά...)
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  11. Αυτά τα πάρκα είναι που σε κάνουν να θέλεις να εγκαταλήψεις την Αθήνα!!
    Αλλά απ' την άλλη αυτό είναι πολύ δύσκολο. Οπότε όταν βρουμε ευκαιρία στα ταξίδια μας, τα περπατάμε όπου κι' αν τα βρούμε.

    Τις βάφλες καλή μου Μάγδα, θα κάνω πως δεν τις είδα. Δείχνω χαρακτήρα, γιατί τα γλυκά που έφαγε τελευταίως με έχουν γεμίσει "τύψεις". Αλλά είναι τέλειες ότι και να σου γράφω εγώ τώρα...

    ReplyDelete
  12. Ωωωωωω! Τι τέλεια όλα!!!! Καλό φθινόπωρο!

    ReplyDelete
  13. Βάφλες,το αγαπημένο μου γλυκό!!!Σχεδόν πάντα όταν πηγαίνω σε κάποια καφετέρια με την οικογένεια μου παραγγέλνω βάφλα!Δεν ήξερα να φτιάχνω βάφλα,μέχρι τώρα!Τώρα ξέρω,ξέρω να φτιάχνω το αγαπημένο μου γλυκό,τη βάφλα!Μπράβο σας που σκεφτήκατε να βάλετε μία τόσο ωραία συνταγή!Εύχομαι μέσα απ΄τα βάθη της καρδιάς μου η ιστοσελίδα σας να πάει παρά πολύ καλά, να την επισκεφτεί όλος ο κόσμος!Ένα μεγάλο μπράβο για την ωραία συνταγή που δημοσιεύσατε και"ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σας ευχαριστώ για το όμορφο σχόλιο και χαίρομαι πολύ που σας άρεσε η συνταγή!
      Καλό καλοκαίρι και σε σας!

      Delete