Wednesday, September 14, 2011

Ice cream, you scream

Ενώ γράφω αυτά τα λόγια, έξω βρέχει καταρρακτωδώς. Οι άνεμοι λυσσομανούν και τα δέντρα κουνιούνται πέρα δώθε σαν πελώριοι πράσινοι γίγαντες που προσπαθούν να κρατήσουν την ισορροπία τους εν μέσω καταιγίδας, ανοίγοντας διάπλατα τα τεράστια, φυλλώδη χέρια τους.






Ενώ γράφω αυτά τα λόγια, τρώω παγωτό. Δεν είναι το τυπικό γλυκό που τρώει κάποιος με τέτοιο καιρό αλλά εγώ πάντα ήμουν πεισματάρα και πνεύμα αντιλογίας. Αντιστέκομαι στην ιδέα ότι έχει φτάσει επισήμως το φθινόπωρο.






Εδώ και αρκετό καιρό έχω τρελαθεί στο να φτιάχνω παγωτά και απ' ό,τι φαίνεται δεν σκοπεύω να σταματήσω. Όχι στο άμεσο μέλλον. Εκτός βέβαια αν ο Σ βαρεθεί να δοκιμάζει τα "παγωμένα" μου πειράματα ή αν εγώ σταματήσω να τα λιγουρεύομαι. Τίποτα απ' τα δυο όμως δεν προβλέπω να συμβαίνει σύντομα, σας διαβεβαιώ. Γι' αυτό, ετοιμαστείτε να δείτε μέσα στους επόμενους μήνες μερικές αναρτήσεις παγωτών "εκτός εποχής". Ελπίζω να μη σας πειράζει, ε;






Είχα πάντα μεγάλη αδυναμία στο παγωτό σοκολάτα αλλά για πολύ καιρό ήμουν απρόθυμη να δοκιμάσω να το φτιάξω μόνη μου. Πίστευα πως ήταν αδύνατο να συγκριθεί με τα παγωτά απ' τα αγαπημένα μου μαγαζιά κι έτσι δεν ήθελα να χάσω τον χρόνο μου φτιάχνοντάς το. Πόσο λάθος έκανα.






Όταν το πρώτο μου παγωτό σοκολάτα βγήκε απ' την κατάψυξη, δεν μπορούσα να πιστέψω πως το είχα φτιάξει εγώ. Είχε μια έντονα σοκολατένια γεύση και μια απίστευτα κρεμώδη υφή που με έκανε να χοροπηδάω από χαρά. Είχα βέβαια τον David Lebovitz, τον μάγο του παγωτού, και το βιβλίο του "The Perfect Scoop", την βίβλο των παγωτών, να ευχαριστήσω για την επιτυχία του.






Σας το είχα δείξει σε μια εμβόλιμη ανάρτηση, θυμάστε; Από τότε δεν έχετε σταματήσει να μου το ζητάτε, είτε μέσω emails είτε μέσω σχολίων στο blog. Μπορεί να άργησε λιγάκι αλλά να που ήρθε η ώρα να μοιραστώ την συνταγή μαζί σας.






Πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να σας φοβίζει η ιδέα του να φτιάξετε παγωτό. Είναι πολύ απλό μόλις πάρετε το κολάι. Το δυσκολότερο κομμάτι είναι ίσως το να φτιάξετε την κρέμα με τ' αβγά (custard) χωρίς να σας κόψει, αλλά πέρα απ' αυτό, όλα τ' άλλα είναι παιχνιδάκι.
Ναι, το πιο πιθανό είναι πως θα χρειαστεί παγωτομηχανή για να επιτευχθεί η απαλή υφή και η σωστή πυκνότητα, αλλά έχω φτιάξει το ίδιο παγωτό άνευ παγωτομηχανής και μου βγήκε αξιοπρεπέστατο.






Τον περασμένο μήνα είχε έρθει η μητέρα μου στην Ολλανδία να μας επισκεφθεί και της έφτιαξα αυτό εδώ το παγωτό. Σημειωτέον, η μαμά μου απεχθάνεται τα παγωτά. Ιδιαίτερα τα σοκολατένια. Όταν όμως το δοκίμασε, ζήτησε και δεύτερη μπάλα, και την επόμενη μέρα την έπιασα στα πράσα καθώς άνοιγε την κατάψυξη ψάχνοντάς το.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση απ' το να καταφέρεις κάποιον ν' αγαπήσει τα παγωτά. Ειδικά όταν αυτά είναι φτιαγμένα από σένα.












Σπιτικό παγωτό σκούρας σοκολάτας
Προσαρμοσμένη από το The Perfect Scoop

Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσετε σοκολάτα της οποίας η γεύση σας αρέσει καθώς το παγωτό θα έχει αυτήν ακριβώς τη γεύση. Προτιμήστε σοκολάτα καλής ποιότητας.

Έχω φτιάξει το παγωτό αυτό με σοκολάτα 70% και 54-55% κακάο. Και στις δυο περιπτώσεις ήταν καταπληκτικό. Εξυπακούεται πως αν χρησιμοποιήσετε σοκολάτα με 70% κακάο, η γεύση του παγωτού θα είναι πιο πικρή.

Μπορείτε να προσθέσετε κομματάκια σοκολάτας [αν χρειαστεί να γράψω τη λέξη σοκολάτα άλλη μια φορά θα ουρλιάξω] στο παγωτό μόλις το βγάλετε από την παγωτομηχανή, δίνοντάς του έτσι μια ακόμα πιο έντονη σοκολατένια [ουρλιαχτό] γεύση.

Αν δεν έχετε παγωτομηχανή μην ανησυχείτε. Παρακάτω εξηγώ πώς μπορείτε να το φτιάξετε και χωρίς παγωτομηχανή.







Γίνεται περίπου 1 λίτρο παγωτό

Υλικά
470 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης
30 γρ. (3 γεμάτες κουταλιές σούπας) κακάο (χρησιμοποίησα Van Houten)
140 γρ. σκούρα σοκολάτα, 55% κακάο, κομμένη σε μικρά κομμάτια
240 ml γάλα, πλήρες
160 γρ. ζάχαρη
Μια πρέζα αλάτι
4 μεγάλοι κρόκοι αβγών
½ κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

Ειδικά εργαλεία: ψιλό κόσκινο, παγωτομηχανή (προαιρετική αν και προτιμητέα), θερμόμετρο στιγμιαίας μέτρησης (προαιρετικά)


Προετοιμασία
Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, προσθέστε τη μισή κρέμα γάλακτος και όλο το κακάο. Ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μ' ένα σύρμα συνεχώς μέχρι να διαλυθεί το κακάο. Αφήστε να πάρει μια βράση, βάλτε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράστε για 30 δευτερόλεπτα, ανακατεύοντας ακατάπαυστα.
Βγάλτε την κατσαρόλα απ' τη φωτιά και προσθέστε τα κομματάκια σοκολάτας. Ανακατέψτε με το σύρμα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχετε ένα λείο μείγμα.
Προσθέστε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε με μια λαστιχένια σπάτουλα.
Αδειάστε το μείγμα μέσα σ' ένα μεγάλο μπωλ, φροντίζοντας να βγάλετε μέχρι και την τελευταία σταγόνα μέσα απ' την κατσαρόλα. Ακουμπήστε ένα ψιλό κόσκινο πάνω απ' το μπωλ.

Χρησιμοποιώντας την ίδια κατσαρόλα, προσθέστε το γάλα, το αλάτι και την ζάχαρη και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Το γάλα θα πρέπει να είναι ζεστό, όχι καυτό!

Σ' ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, χτυπήστε τους τέσσερις κρόκους αβγών και προσθέστε το γάλα λίγο-λίγο, χτυπώντας γρήγορα και ασταμάτητα με το σύρμα (όπως όταν κάνετε αβγολέμονο). Όταν πια έχετε προσθέσει όλο το γάλα, αδειάστε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα και βάλτε την σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς με μια σπάτουλα που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, μέχρι το μείγμα ν' αρχίσει να πήζει ελαφρά και να μπορεί να σταθεί πάνω στην σπάτουλα χωρίς να γλυστράει αμέσως, ή μέχρι το θερμόμετρο στιγμιαίας μέτρησης δείξει 76 βαθμούς Κελσίου.
Αδειάστε την κρέμα (custard) μέσα στο σοκολατένιο μείγμα, περνώντας την μέσα από το κόσκινο και αναμείξτε καλά με την σπάτουλα. Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας κι ανακατέψτε ξανά.


Γεμίστε ένα μεγάλο μπωλ με παγάκια και λίγο νερό, και ακουμπίστε μέσα το μπωλ με το μείγμα παγωτού. Ανακατέψτε το μείγμα με μια σπάτουλα μέχρι να κρυώσει. Έπειτα καλύψτε το με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 1 ώρα μέχρι να κρυώσει καλά.
Ανακατέψτε το μείγμα με μια σπάτουλα και αδειάστε το στην παγωτομηχανή σας. Συνεχίστε, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Εναλλακτικά, αν δεν έχετε παγωτομηχανή, αδειάστε το κρύο μείγμα παγωτού μέσα σε ένα δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη. Βάλτε το στην κατάψυξη κι έπειτα από 40 λεπτά βγάλτε το και χτυπήστε το δυνατά με ένα σύρμα ή μια σπάτουλα (μπορείτε να το χτυπήσετε και στο μπλέντερ ή ακόμα και με ραβδομπλέντερ).
Συνεχίστε να το χτυπάτε ανά μισή ώρα μέχρι να είναι πλέον πολύ πηχτό και παγωμένο για να χτυπηθεί. Αυτή η διαδικασία θα πάρει 2 με 3 ώρες.







16 comments:

  1. Πάντα διστάζω να φτιάξω παγωτό χωρίς παγωτομηχανή! Είναι που πρέπει κάθε τόσο να το χτυπάς... Αλλά έτσι όπως το βλέπω με κολάζει! Οι φωτογραφίες σου είναι υπέροχες!
    CrazyTourist1

    ReplyDelete
  2. We all scream for Ice Cream!!!
    Φανταστικό φαινεται Μάγδα, το παγωτό ειναι για όλο τον χρονο!!!
    Καλό Φθινόπωρο!

    ReplyDelete
  3. Εσύ συνέχισε να βάζεις αναρτήσεις για παγωτά δεν με πειράζει καθόλουυυυυυυυυυυυυυ, με χιόνι έξω μπορώ να τρώω παγωτό
    Φαίνεται super λαχταριστό!!!

    ReplyDelete
  4. Ωραία συνταγή! Θα το δοκιμάσω! Στις φωτογραφίες φαίνεται αριστούργημα!

    ReplyDelete
  5. We all schream for David Lebovitz!!!
    :)))))))))))))))))))))))))))

    Χάρη στην πρώτη σου ανάρτηση και σε αναρτήσεις στη ξενόγλωσση μπλογκόσφαιρα,αγόρασα το μαγικό βιβλίο του Παγωτού και από ότι φαίνεται μέχρι τα Χριστούγεννα,θα συνεχίσω να δοκιμάζω τις συνταγές του. Εξάλλου,τί πιο νόστιμο από ένα ζεστό κέικ ή στρούντελ με παγωτό; :)))))))))))))))))))))))))

    Σ ο κ ο λ ά τ α!!! Σ Ο Κ Ο Λ Α Τ Α!!!
    Έφτιαξα το συγκεκριμένο παγωτό την Κυριακή, προσθέτωντας του κι 1 κλκι στιγμιαίο καφέ.
    Οι συμβουλές σου,είναι πολύτιμες. Ακολουθήστε τις,παιδάκια!
    :)))))))))))))))

    ReplyDelete
  6. Μιαμ μιαμ! Μου τρέχουν τα σάλια!

    ReplyDelete
  7. Καλημέρα!!κι εγώ σαν τη μαμά σου είμαι λες να με πείσεις να αλλάξω;;
    Βλέπουμε την ανάρτηση σου στη βεράντα μετά το πρωινό πίνοντας καφέ και θαυμάζουμε φωτογραφίες και κείμενο!!
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  8. Καλημέρα!! Πάλι μας έβαλες σε πειρασμούς!! Και όχι τίποτα άλλο έχω κρυώσει και δεν κάνει να φάω και παγωτό!! Αλλά μιας και ο καιρός ακόμη το ευννοεί στην Ελλάδα θα προσπαθήσω να βρω λίγο χώρο στον εκρηκτικά γεμάτο καταψύκτη μας και θα φτιάξω ένα μπωλ παγωτό!!! Φιλιά!!

    ReplyDelete
  9. Ευχαριστώ-ευχαριστώ-ευχαριστώ :)...΄Ολγα

    ReplyDelete
  10. Έψαχνα πολύ καιρό για την κατάλληλη συνταγή παγωτού.Το έφτιαξα χθές στην παγωτομηχανή βάζοντας μισή ποσότητα σοκολάτας λάκτα και μισή κουβερτούρα.Απλά καταπληκτικό!Καλύτερο από έτοιμο.Περιμένω και την απλή γεύση της κρέμας.Βιβή.

    ReplyDelete
  11. Καλό φθινόπωρο Μάγδα, αν και -ευτυχώς!- εδώ ο καλοκαιρινός καιρός συνεχίζεται!
    Με ήλιο, βροχή ή συννεφιά, το παγωτό τρώγεται μετά μανίας, ειδικά αν είναι τόσο καλοφτιαγμένο όπως φαίνεται να είναι το δικό σου!

    Για αυτόν τον David Lebovitz έχω διαβάσει τόσους επαίνους, πρέπει να τον γνωρίσω μου φαίνεται! :)
    Για την custard, φέτος μου πέτυχε -την έκανα σε μπεν μαρί και όχι στην κατσαρόλα (μου κολλούσε στο παρελθόν).
    Παγωτομηχανή δεν έχω, αλλά αν θυσιάσουμε μια μέρα χτυπώντας το καλά & συχνά, δε νομίζω ότι μετά το παγωτό θα έχει πρόβλημα!

    Πολύ δελεαστική συνταγή και η προσθήκη σοκολάτας και σκόνης κακάο θα το κάνουν ονειρεμένο!

    ReplyDelete
  12. Crazy Tourist — χωρίς παγωτομηχανή είναι όντως μπελαλίδικο αλλά αξίζει τον κόπο. Σ' ευχαριστώ

    Eri — ναι, είναι για όλο τον χρόνο απλώς κάποιοι το αποφεύγουν τον χειμώνα. Εγώ πάλι, του δίνω και καταλαβαίνει ακόμα κι όταν χιονίζει ;)

    Asteri — συμφωνούμε απόλυτα

    Αγγελική Ν — σ' ευχαριστώ

    thalassamov — χαίρομαι που ήμουν η αιτία να ανακαλύψεις το βιβλίο. Δεν είναι εκπληκτικό;; Η προσθήκη στιγμιαίου καφέ είναι πολύ καλή ιδέα

    Claire — είναι τέλειο το άτιμο

    Ξανθή — ελπίζω να καταφέρω να σε μεταπείσω και σένα :)

    Arti — ωχ, δεν είσαι για παγωτά αλλά για ζεστά τσάι και σουπίτσες. Περαστικά σου!!

    Όλγα — παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ :)

    Βιβή — καλησπέρα και καλώς όρισες! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!!

    The Dark Chef — η προσθήκη κακάου όντως δίνει μια επιπλέον σοκολατένια νότα που είναι φοβερή. Τον David Lebovitz τον ανακάλυψα πριν 5 χρόνια περίπου αλλά έγινα τρελή φαν του όταν πήρα το βιβλίο αυτό με τα παγωτά. Καλό φθινόπωρο και σε σένα!

    ReplyDelete
  13. Γράψε την σοκολάτα όσες φορές θέλεις, δεν κουράζομαι ούτε να την διαβάζω ούτε να την τρώω.....
    Θα το δοκιμάσω να το φτιάξω, αφού το αγαπάμε οικογενειακώς, και δεν έχω δοκιμάσει να φτιάξω παγωτό με αυγά.
    Καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
  14. Θα με κάνεις να φτιάξω παγωτό...Κι εγώ τρώω παγωτό εκτός εποχής! Από μικρή! Μα είναι τόσο νόστιμα! Απορώ γιατί στην Ελλάδα, που είναι γαλακτοπαραγωγόε χώρα, το χειμώνα δεν καταναλώνονται παγωτά!

    ReplyDelete
  15. manousina — δεν είναι καθόλου δύσκολο με τ' αβγά και θα ξετρελαθείς με τη γεύση του!

    Κική — κι εγώ την ίδια απορία έχω! Γιατί στην Ελλάδα δεν τρώγονται τον χειμώνα τα παγωτά. Να πεις ότι κάνει και κανένα τρελό κρύο, να το δικαιολογήσω. Εδώ πάντως, ακόμα και στον ψόφο του χειμώνα, τα τιμούν δεόντως!

    ReplyDelete
  16. Ti les tora!!! Ennoeitai kai theloume pagota kai to fthinoporo kai to xeimona!!! THE PERFECT SCOOP INDEED!!!! Alla tha to dokimaso xoris pagotomixani...

    ReplyDelete