Monday, October 3, 2011

Μια απ' αυτές τις μέρες

Σήμερα είναι μια απ' αυτές τις μέρες που κάθομαι μπροστά στον υπολογιστή, προσπαθώντας να γράψω κάτι, οτιδήποτε, αλλά δεν μου βγαίνει τίποτα. Εντάξει, κάτι βγαίνει, ειδάλλως τώρα δεν θα βρισκόσασταν εδώ, το θέμα όμως είναι πως άλλα ήθελα να γράψω.






Θα μπορούσα λοιπόν να καθήσω εδώ, στο γραφείο μου, κοιτάζοντας την τρομερή, άδεια σελίδα ή θα μπορούσα να βγω εκεί έξω, όπου τα πουλιά κελαηδούν και ο ήλιος λάμπει και όλη η φύση—η οποία προφανώς έχει λησμονήσει το γεγονός ότι έχει μπει ο Οκτώβρης—μου ουρλιάζει: "Βγες απ' το σπίτι!"






Δεν νομίζω να με κατηγορήσετε που θα επιλέξω το δεύτερο;

Ευχαριστώ.






Α, πριν φύγω, ξέρω ότι είναι πολύ σύντομα για ν' αναρτήσω κι άλλο παγωτό μετά απ' αυτό, αλλά πρέπει να σας πω ότι εδώ έχουμε ένα μίνι καύσωνα, που για τέτοια εποχή στην Ολλανδία είναι αδιανόητο κι όμως αληθινό. Όπως καταλαβαίνετε πρέπει ν' αρπάξω την ευκαιρία απ' τα μαλλιά πριν να είναι πολύ αργά.






Η κατάσταση απαιτεί παγωτό, επειγόντως. Παγωτό λευκής σοκολάτας με σάλτσα καραμέλας-Kahlua.






Αν σκέφτεστε ότι αυτό το παγωτό πρέπει να είναι τέλειο, καλά κάνετε.

Για την ακρίβεια, είναι απίστευτο.

[Όσοι από εσάς βρίσκετε σε χώρες όπου το κρύο έχει ήδη αρχίσει να σας χτυπάει την πόρτα, δε μου κρατάτε κακία έτσι;]






Αυτά λοιπόν.

Πού έχω βάλει τις σαγιονάρες μου;














Παγωτό Λευκής Σοκολάτας με Σάλτσα Καραμέλας-Kahlua
Συνταγή παγωτού προσαρμοσμένη από το The Perfect Scoop

Το παγωτό αυτό δεν είναι πολύ γλυκό κι έχει μια διακριτική γεύση λευκής σοκολάτας.
Εκτός από την σάλτσα καραμέλας, μπορείτε να το συνοδεύσετε και με σάλτσα σμέουρου.

Η σάλτσα καραμέλας-Kahlua ήταν ένας πολύ πετυχημένος αυτοσχεδιασμός από την υποφαινόμενη (γιατί εκτός απ' τη μουσική μπορώ κι αυτοσχεδιάζω και στις σάλτσες). Έχει μεταξένια υφή και είναι όσο γλυκιά πρέπει. Από τότε που την έφτιαξα για πρώτη φορά, κάποιους μήνες πριν, δεν μπορώ να σταματήσω να την περιχύνω πάνω από παγωτά, βάφλες και κέικ.

Χρησιμοποιήστε λευκή σοκολάτα καλής ποιότητας. Το εννοώ. Αν η σοκολάτα δεν είναι καλής ποιότητας, το παγωτό θα έχει κοκκώδη αντί για κρεμώδη υφή και γευστικά θα είναι κατώτερο. Μιλάω εκ πείρας.

Αν δεν έχετε παγωτομηχανή μην ανησυχείτε καθόλου. Παρακάτω εξηγώ πώς μπορείτε να το φτιάξετε και χωρίς παγωτομηχανή.






Γίνεται περίπου 1 λίτρο παγωτό / 1 ½ κούπα σάλτσα καραμέλας-Kahlua

Υλικά

για το παγωτό
230 γρ. λευκή σοκολάτα καλής ποιότητας (τουλάχιστον 28% βούτυρο κακάο), κομμένη σε μικρά κομμάτια
240 ml γάλα, πλήρες
130 γρ. ζάχαρη
Μια πρέζα αλάτι
5 μεγάλοι κρόκοι αβγών
470 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης

για τη σάλτσα καραμέλας-Kahlua
115 γρ. ανάλατο βούτυρο
115 γρ. μαλακιά, ανοιχτή-καστανή ζάχαρη
120 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης
60 ml Kahlua

Ειδικά εργαλεία: ψιλό κόσκινο, παγωτομηχανή (προαιρετική αν και προτιμητέα), θερμόμετρο στιγμιαίας μέτρησης (προαιρετικά)


Προετοιμασία

για το παγωτό
Βάλτε τα κομμάτια λευκής σοκολάτας μέσα σ' ένα μεγάλο μπωλ. Από πάνω ακουμπήστε ένα ψιλό κόσκινο.

Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, προσθέστε το γάλα, το αλάτι και την ζάχαρη και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Το γάλα θα πρέπει να είναι ζεστό, όχι καυτό!

Σ' ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, χτυπήστε τους κρόκους αβγών και προσθέστε το γάλα λίγο-λίγο, χτυπώντας γρήγορα και ασταμάτητα με το σύρμα (όπως όταν κάνετε αβγολέμονο). Όταν πια έχετε προσθέσει όλο το γάλα, αδειάστε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα και βάλτε την σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς με μια σπάτουλα που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, μέχρι το μείγμα ν' αρχίσει να πήζει ελαφρά και να μπορεί να σταθεί πάνω στην σπάτουλα χωρίς να γλυστράει αμέσως, ή μέχρι το θερμόμετρο στιγμιαίας μέτρησης δείξει 76 βαθμούς Κελσίου.
Αδειάστε την κρέμα (custard) μέσα στο μπωλ με τα κομμάτια λευκής σοκολάτας, περνώντας την μέσα από το κόσκινο και αναμείξτε καλά με την σπάτουλα. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και αναμείξτε καλά.


Γεμίστε ένα μεγάλο μπωλ με παγάκια και λίγο νερό, και ακουμπίστε μέσα το μπωλ με το μείγμα παγωτού. Ανακατέψτε το μείγμα με μια σπάτουλα μέχρι να κρυώσει. Έπειτα καλύψτε το με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 1 ώρα μέχρι να κρυώσει καλά.
Ανακατέψτε το μείγμα με μια σπάτουλα και αδειάστε το στην παγωτομηχανή σας. Συνεχίστε, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Εναλλακτικά, αν δεν έχετε παγωτομηχανή, αδειάστε το κρύο μείγμα παγωτού μέσα σε ένα δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη. Βάλτε το στην κατάψυξη κι έπειτα από 40 λεπτά βγάλτε το και χτυπήστε το δυνατά με ένα σύρμα ή μια σπάτουλα (μπορείτε να το χτυπήσετε και στο μπλέντερ ή ακόμα και με ραβδομπλέντερ).
Συνεχίστε να το χτυπάτε ανά μισή ώρα μέχρι να είναι πλέον πολύ πηχτό και παγωμένο για να χτυπηθεί. Αυτή η διαδικασία θα πάρει 2 με 3 ώρες.

για τη σάλτσα καραμέλας-Kahlua
Λιώστε το βούτυρο μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε την ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Συνεχίστε ν' ανακατεύετε μέχρι το μείγμα ν' αρχίσει να κοχλάζει, να παίρνει ένα σκούρο χρώμα καραμέλας και να πήζει.
Πρέπει να είσαστε πάρα πολύ προσεκτικοί διότι το μείγμα θα είναι εξαιρετικά καυτό. Τα μικρά παιδάκια έξω απ' την κουζίνα!


Όταν το μείγμα πήξει αρκετά (γίνει λίγο πιο πηχτό από συμπυκνωμένο γάλα), αφαιρέστε την κατσαρόλα απ' τη φωτιά. Προσθέστε σιγά-σιγά την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε με ένα σύρμα κουζίνας μέχρι να ενσωματωθεί. Έπειτα προσθέστε το Kahlua κι ανακατέψτε καλά με ξύλινη κουτάλα.
Αδειάστε τη σάλτσα σ' ένα καθαρό μπωλ και αφήστε να κρυώσει.

Μπορείτε είτε να την σερβίρετε ζεστή είτε να την βάλετε στο ψυγείο για μελλοντική χρήση.
Όταν σερβίρεται κατευθείαν απ' το ψυγείο, είναι πιο πηχτή και καλύτερη κατά την γνώμη μου.

Διατηρήστε την στο ψυγείο, καλυμμένη καλά με πλαστική μεμβράνη για 3 με 4 μέρες.






13 comments:

  1. Super WOW!!!!! γμτ μου πέφτεις μακριά αλλιώς εκεί θα ήμουν τώρα να σου τρώω το παγωτό χεχεχεχεχε

    ReplyDelete
  2. Πολύ λαχταριστό! Ωραία και η σάλτσα και όπως είπες όχι μόνο για παγωτό!

    ReplyDelete
  3. Αυτό για τη ζέστη το διάβασα και σε άλλα blogs ελληνικά που βρίσκονται στο εξωτερικό, τα ίδια και στην Αγγλία λέει!
    Εδώ στην Αθήνα εγώ έχω κατεβάσει το πάπλωμα αλλά σε παγωτό δεν λέω ποτέ όχι, το δικό σου ανταποκρίνεται πολύ στη φράση "perfect scoop" έτσι όπως το βλέπω, μμμ!
    Καλή βόλτα και όταν γυρίσεις σπίτι σε περιμένει πολύ γλυκιά παρέα! :)

    ReplyDelete
  4. Δεν κρατιέμαι να την δοκιμάσω την συνταγή σας! Φαίνεται απίθανή και γευστικότατη! Θα επανέλθω με ακριβή σχόλια μόλις την φτιάξω! Ευχαριστώ

    ReplyDelete
  5. Εγω πάλι θεωρώ ότι το παγωτό τρώγεται όλες τις εποχές ...

    να φανταστείς οτι προχθές έφτιαξα και εγω παρόλο που εδω στην Αθήνα εχει αρχίσει να κρυώνει ο καιρός ...

    αλλα είπαν οτι θα ξανανέβει η θερμοκρασία στα μέσα της εβδομάδας οπότε ειμαι έτοιμη !

    Πολυ δελεαστική φαίνεται η συνταγή ... πρέπει να τη δοκιμάσω .

    ReplyDelete
  6. Άκουγα κι' εγώ για τον καιρό της Ευρώπης σήμερα που είναι ζεστός και ήθελα τόσο πολύ να πάω και να μπω σ' ένα αεροπλάνο καλή μου Μάγδα, αλλά που τέτοια τύχη!

    Δεν ξέρω για το παγωτό, αλλά την σάλτσα θα μπορούσα να την φάω και με το κουτάλι :-))

    ReplyDelete
  7. Είμαι απολύτως σίγουρη ότι το παγωτό είναι εκπληκτικό!! Αλλά εμένα προσωπικά με κερδίζει η καραμέλα!!! είμαι φανατική της καραμέλας σχεδόν σε κάθε μορφή της!!! Εδώ αν και έχει πιάσει λίγη δροσιά (κατά βάση γιατί απλά φυσάει λίγο) το παγωτό το τιμάμε ακόμη!!! Τα φιλιά μου!!

    ReplyDelete
  8. Είμαι πολύ κρυουλιάρα για να φάω παγωτό με τη δροσιά που έχει εδώ... Η σάλτσα όμως φαίνεται τέλεια και νομίζω θα πήγαινε με ένα σοκολατένιο σουφλέ, ε?

    Πολύ όμορφες φωτογραφίες!
    Καλημέρα και καλή βόλτα!

    ReplyDelete
  9. Το παγωτο προσωπικα το τρωω καθε εποχη!
    Και να χιονιζει εξω, αμα μου φερεις παγωτο θα φαγωθει!
    Βεβαια μετα θα δυσκολευτω να ξαναζεστανω τα χερια μου, αλλα χαλαλι!

    ReplyDelete
  10. Βρε παιδάκι μου είσαι πειρασμος! Τι να σου πω...Πάω στο ψυγείο να δω αν έχω παγωτό....πριν γλύψω την οθόνη! Η σάλτσα (και το παγωτο δλδ) καταγράφεται!

    ReplyDelete
  11. Καλησπέρα
    Ήθελα να φτιάξω σήμερα αυτή τη συνταγή και διαβάζοντάς τη διαπιστώνω ότι στα υλικά αναφέρει ότι χρειάζονται 5 κρόκοι αυγών, ενώ στη συνέχεια στην περιγραφή της συνταγής (στην τρίτη παράγραφο) αναφέρει 4. Φαντάζομαι ότι είναι τυπογραφικό, αλλά μπορείς να μου πεις ποιο είναι το σωστό;
    Ευχαριστώ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Βάσια. Είναι 5 κρόκοι, έχω κάνει λάθος στο κείμενο. Ελπίζω να σε πρόλαβα! :)

      Delete
    2. Μα σε περίμενα! Πάω να το φτιάξω! Χίλια ευχαρστώ!
      Βάσια

      Delete