Monday, December 19, 2011

Κουλουράκια Ζέβρα

Δεν έχω ιδιαίτερη αδυναμία στα κουλουράκια κι έτσι αυτή η περίοδος των εορτών για μένα, δεν σημαίνει ατελείωτες ώρες στην κουζίνα αγκαλιά με τον φούρνο μου, ψήνοντας κουλουράκια μετά μανίας.






Τα κουλούρια όμως στα οποία έχω τρελή αδυναμία και δεν περνάει χρονιά που να μην τα φτιάξω, είναι οι παραδοσιακοί ελληνικοί χριστουγεννιάτικοι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτά τα γλυκά. Είναι ενσωματωμένα βαθιά στο μαγειρικό μου DNA.






Τα τελευταία δυο χρόνια έχω όλη την καλή πρόθεση να μοιραστώ τις συνταγές αυτές μαζί σας, αλλά πάντα κάτι συμβαίνει. Ή δεν έχω χρόνο να τα φωτογραφίσω, ή δεν έχει αρκετό φως για να τα φωτογραφίσω (να'ναι καλά ο υπέροχος καιρός της Ολλανδίας), ή απλώς δίνω προτεραιότητα σε άλλες συνταγές. Αυτή την εβδομάδα όμως θα τα φτιάξω κι ελπίζω να βρω την ευκαιρία να τα αναρτήσω.






Ωστόσο κάθε χρόνο, προσπαθώ να δοκιμάσω και κάτι καινούριο. Να δω τί είναι αυτό που χάνω μη φτιάχνοντας συχνά κουλουράκια. Έτσι, φέτος αποφάσισα να φτιάξω τα κουλουράκια ζέβρα. Βρήκα τη συνταγή σ' ένα ολλανδικό περιοδικό μαγειρικής και από την πρώτη στιγμή που τα δοκίμασα, εθίστηκα αμέσως στη γεύση τους.






Αυτά τα κουλουράκια είναι αρκετά εύκολο να φτιαχτούν και είμαι βέβαιη πως εάν αυτή τη στιγμή ανοίξετε τα ντουλάπια της κουζίνας σας, θα βρείτε αμέσως τα απαιτούμενα υλικά για την προετοιμασία τους. Αλεύρι, ζάχαρη, αβγά, βανίλια, μπέικιν πάουντερ. Α, και λίγη ζάχαρη άχνη και κακάο για τη σκουρόχρωμη ρίγα των μικρών ζεβρών.






Πρόκειται ουσιαστικά για sugar cookies (κουλουράκια ζάχαρης), έναν τύπο Αμερικάνικου/Αγγλικού μπισκότου και είναι γλυκά, τραγανά και εντελώς γευστικά. Μην νομίζετε όμως πως είναι και βαρετά. Το αντίθετο θα έλεγα πως ισχύει.






Το γεγονός ότι είναι κουλουράκια δυο-σε-ένα, εξηγεί το πόσο ελκυστικά πραγματικά είναι. Τα δυο ζυμάρια, το ένα με γεύση βανίλιας και το άλλο με την ενισχυμένη και ανεπανάληπτη γεύση του κακάου, συνθέτουν τις ραβδώσεις του κουλουριού ζέβρα. Βανίλια και κακάο. Τί άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς; Ναι, κάποιοι ίσως μιλήσουν για γλάσο, για διακοσμητικά, για σοκολατένια επικάλυψη. Και σε αυτούς θα απαντήσω, "κάντε το". Γλασάρετε, διακοσμήστε και επικαλύψτε τα με ό,τι ποθείτε, ή κάντε δυο διαφορετικά κουλουράκια αντί για ένα. Αλλά, πρώτα φτιάξτε τα!











Κουλουράκια Ζέβρα (Βανίλια και Κακάο)
Ελαφρώς προσαρμοσμένη από το ολλανδικό Delicious

Η ζύμη βανίλιας είναι μια βασική ζύμη για κουλουράκια από την οποία μπορείτε να δημιουργήσετε διάφορα είδη κουλουριών, όπως γεμιστά μπισκότα με μαρμελάδα ή chocolate chip cookies, προσθέτοντας κομματάκια σοκολάτας στη ζύμη.
Η ζύμη αυτή κρατάει καλά στο ψήσιμο κι έτσι τα κουλουράκια δεν χάνουν τη φόρμα τους, αλλά παράλληλα είναι αρκετά μαλακιά ώστε να μην δυσκολεύει στο άνοιγμά της.

Τα κουλουράκια ζέβρα μπορούν να γίνουν το τέλειο χριστουγεννιάτικο δώρο. Τυλίξτε τα μ' ένα όμορφο χαρτί, φτιάξτε ένα φιόγκο κι είστε έτοιμοι.






Γίνονται 40-45 κουλουράκια

Υλικά

για τη ζύμη βανίλιας
130 γρ. ανάλατο βούτυρο
185 γρ. ψιλή ζάχαρη
1 μεγάλο αβγό
½ κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (ή 1 κάψουλα βανιλίνης)
Μια πρέζα θαλασσινό αλάτι
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ

για τη ζύμη κακάου
20 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
20 γρ. ζάχαρη άχνη

Ειδικά εργαλεία: κόσκινο, μίξερ χειρός ή βάσης, πλάστης, 2 λαμαρίνες (ή ταψιά), λαδόκολλα, πλαστική μεμβράνη


Προετοιμασία

για τη ζύμη βανίλιας
Κοσκινίστε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε το αλάτι κι ανακατέψτε.

Σ' ένα μεγάλο μπωλ (ή στο μπωλ του μίξερ βάσης με το εξάρτημα 'σύρμα'), προσθέστε το βούτυρο και την ψιλή ζάχαρη και χτυπήστε τα με το μίξερ χειρός μέχρι ν' αφρατέψουν, για 10 λεπτά περίπου. Προσθέστε το αβγό και τη βανίλια και χτυπήστε τα μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέστε την μισή ποσότητα του μείγματος αλεύρι-μπέικιν πάουντερ-αλάτι και διπλώστε το με μια σπάτουλα μέχρι να εσνωματωθεί. Ρίξτε και το υπόλοιπο αλεύρι και διπλώστε με το χέρι σας αυτή τη φορά, γιατί το μείγμα θα είναι αρεκτά σφιχτό για να μπορείτε να το χειριστείτε με την σπάτουλα. Στο τέλος θα έχετε μια ζύμη μαλακιά, λεία και εύπλαστη που δεν θα κολλάει στα χέρια.


Κόψτε τη ζύμη σε δυο ίσα μέρη. Πάρτε το ένα μισό, πλάστε το σε σχήμα δίσκου, καλύψτε το με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 30-40 λεπτά.

για τη ζύμη κακάου
Πάρτε το άλλο μισό της ζύμης και βάλτε το μέσα στο μπωλ στο οποίο την φτιάξατε. Προσθέστε το κοσκινισμένο κακάο και την άχνη ζάχαρη και ζυμώστε με το χέρι σας μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Πλάστε τη ζύμη σε σχήμα δίσκου, καλύψτε την με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε την στο ψυγείο για 30-40 λεπτά.

Ανοίξτε τη ζύμη
Πάρτε πρώτα τη ζύμη βανίλιας και τοποθετήστε την ανάμεσα σε δυο μεγάλα κομμάτια πλαστικής μεμβράνης. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζετε ότι αφού την ανοίξετε, δεν θα δυσκολευτείτε να την μετακινήσετε και δεν θα σπάσει, εφόσον δεν θα υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει στην επιφάνεια εργασίας σας. Ανοίξτε τη ζύμη σε ένα τετράγωνο 20 x 20 εκ., χρησιμοποιώντας ένα πλάστη.
Βγάλτε τη ζύμη κακάου απ' το ψυγείο και ανοίξτε την κατά τον ίδιο τρόπο.
Αν σας είναι δύσκολο (όπως είναι και για μένα) να ανοίξετε τη ζύμη με ακρίβεια σε τετράγωνο 20 x 20 εκ., τότε ανοίξτε την λίγο πιο φαρδιά και μακριά και μετά κόψτε την σε τατράγωνο 20 x 20 εκ. Μην πετάξετε τα υπολείμματα. Χρησιμοποιήστε τα για να φτιάξετε επιπλέον κουλουράκια.


Ακουμπήστε την ανοιγμένη ζύμη κακάου πάνω στην ανοιγμένη ζύμη βανίλιας και κόψτε τις άκρες ώστε να είναι ίσιες. Κόψτε τη ζύμη σε τετράγωνα 5 εκατοστών (θα έχετε δηλαδή 16 τετράγωνα) και φτιάξτε 4 κύβους. Ο κάθε κύβος θα αποτελείται από 4 στρώσεις ζύμης βανίλιας και 4 στρώσεις ζύμης κακάου. Πιέστε ελαφρά για να κολλήσουν καλά οι στρώσεις ζύμης μεταξύ τους. Μην πιέσετε δυνατά γιατί θα χάσουν τη φόρμα τους.
Καλύψτε κάθε κύβο με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε τους στο ψυγείο για 30-40 λεπτά.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Κόψτε και ψήστε τα κουλουράκια
Καλύψτε τις λαμαρίνες (ή ταψιά) με λαδόκολλα.

Βγάλτε τους κύβους ζύμης από το ψυγείο και αφαιρέστε την πλαστική μεμβράνη. Πάρτε κάθε κύβο και κόψτε τον σε φέτες πάχους 3/4 εκ. Τοποθετήστε κάθε φέτα στο ταψί, φροντίζοντας να αφήνετε ένα κενό 3-4 εκ. μεταξύ τους για να μην σας κολλήσουν. Θα απλώσουν ελαφρά κατά το ψήσιμο επειδή περιέχουν μπέικιν πάουντερ.
Βάλτε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε τα κουλουράκια για 8-10 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα. Θα πρέπει να είναι λίγο μαλακά όταν τα βγάλετε απ' το φούρνο. Θα σκληρύνουν ενώ κρυώνουν.
Όταν είναι έτοιμα, βγάλτε τα απ' το φούρνο και τοποθετήστε τα αμέσως σε μια σχάρα για να κρυώσουν.
Συνεχίστε ψήνοντας τα υπόλοιπα κουλουράκια.

Μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε ένα κουτί για μπισκότα για μια με μιάμιση εβδομάδα.






23 comments:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!είμαι σίγουρη, μόλις τα δει η Άρτεμις θα θέλει να τα φτιάξει.
    Κι εγώ δεν τρελαίνομαι για κουλούρια αλλά αυτά λόγω εμφάνισης με δελεάζουν.

    ReplyDelete
  2. Τι τέλεια! Εγώ πάλι μπορώ να είμαι όλη μέρα στην κουζίνα φτιάχνοντας μπισκότα και χριστουγεννιάτικα γλυκά φυσικά!

    ReplyDelete
  3. Πολύ αναλυτικες οδηγιες και με βαζεις σε πειρασμο να τα δοκιμασω!

    ReplyDelete
  4. Γιαμ γιαμ!!! τσιμπάω ένα για το καφεδάκι μου!!!

    ReplyDelete
  5. Πραγματικά φαίνονται πεντανόστιμα..εγώ κάνω κάτι παρόμοιο σε σχήμα σπιράλ.....δοκίμασε το!!!Γλυκιά εβδομάδα να έχεις όπως τα μπισκοτάκια σου!
    ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!

    ReplyDelete
  6. Απλά και εντυπωσιακά!

    ReplyDelete
  7. Εγώ είμαι μεγάλη φαν όλων των κουλουροειδών και των μπισκότων, είναι από τα γλυκά που έμαθα να φτιάχνω πρώτα απ' όλα!
    Πολύ όμορφα αυτά έτσι ριγωτά που είναι και πράγματι, ωραία τυλιγμένα είναι μια χαρά για δώρο!

    ReplyDelete
  8. Τι ωραία ιδέα! Και η μαμά μου συνδύαζε δυο ζύμες (με άλλους τρόπους) και μας έφτιαχνε δίχρωμα κουλουράκια.

    ReplyDelete
  9. Σπουδαίο αποτέλεσμα από την υλοποίηση της παραλλαγής μιας "Delicious" ιδέας :)
    Θα τα φτιάξω οπωσδήποτε!!!!!!!
    Καλησπέρα Μάγδα
    Καλές Γιορτές

    ReplyDelete
  10. Tα έκανες τέλεια!
    Πολύ ωραία είναι έτσι δίχρωμα.
    Γεια στα χέρια σου Μάγδα.

    ReplyDelete
  11. Σας ευχαριστώ όλους!

    ReplyDelete
  12. Αυτό είναι που λένε δεν έχει κόπο... αλλά θέλει τρόπο!
    Πολύ ωραία είναι αγαπητή Μάγδα.
    Καλές γιορτές σου εύχομαι ολόψυχα.

    ReplyDelete
  13. Penelope — σ' ευχαριστώ πολύ! Καλές γιορτές να έχεις!

    ReplyDelete
  14. Πολύ όμορφα σου βγήκαν.
    Καλές γιορτές

    ReplyDelete
  15. Καλές Γιορτές να περάσετε ξενιτεμένοι μου!!! Αν και σπάνια φτιάχω γλυκά, τρελαίνομαι να διαβάζω τις συνταγές σου, άπειρες φορές!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  16. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΠΗΡΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΕΥΡΙ ??? ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΚΟΛΛΑΕΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΘΑ ΓΡΑΨΩ ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΤΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα! Σωστά κάνατε και προσθέσατε παραπάνω αλεύρι εφόσον κόλλαγε στα χέρια, αρκεί να μην σας έγινε σκληρή η ζύμη. Αν κολλάει ελάχιστα στα χέρια, δεν πειράζει.
      Εύχομαι να τα ευχαριστηθήκατε!

      Delete
  17. Τι ωραια ιδεα, η κορη μου ενθουσιαστηκε και τα εξαφανισε!!!
    Συγχαρητηρια, το blog σου ειναι υπεροχο, πραγματικα υπεροχη δουλεια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Νανά. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν τα κουλουράκια!

      Delete
  18. Τι ωραια κουλούρακια. Οι φιλοι μου στο σχολειο τα εφαγαν ολα!!!!Μπραβο για τις συνταγές σου.

    ReplyDelete
  19. Ta eftiaxa kai egw kai einai pragmatika nostima. Evala anti vanillia kanela kai ta apogeiwthikan!!
    Parepitontws kai egw eixa thn entupwsh pws pairei ki allo aluri h suntagh... an prosthesw to parapanw aleuri ginontai pio tragana?Esena poso tragana sou vghkane?tha ta xanakanw suntoma. Xrysa apo Bruxelles

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Χρύσα! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν και η προσθήκη κανέλας ακούγεται πολύ ωραία ιδέα.
      Όσον αφορά στο αλεύρι, επειδή όλα τα αλεύρια αλλά και όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε δεν είναι ακριβώς τα ίδια, καλό είναι να βασίζεσαι στην υφή της ζύμης. Αυτή εδώ πρέπει να είναι μαλακιά κι εύπλαστη χωρίς όμως να κολλάει στα χέρια, να μπορείς να την χειριστείς. Δεν πρέπει να είναι σκληρή και αν δεν σου κολλάει στα χέρια μην προσθέσεις άλλο αλεύρι. Τα δικά μου έγιναν τραγανά αλλά όχι σκληρά.

      Delete