Wednesday, April 18, 2012

Τ' απομεινάρια μιας μέρας

Αυτό που λατρεύω στο τσουρέκι, πέρα φυσικά απ' το γεγονός ότι είναι το πιο νόστιμο γλυκό ψωμί που υπάρχει, είναι όλα εκείνα που μπορώ να φτιάξω μ' αυτό.






Το πιο απλό πράγμα που μπορώ να κάνω, είναι να πάρω μερικές φέτες τσουρεκιού, να τις αλείψω με μια γενναία (εννοείται) ποσότητα βουτύρου και από πάνω να τις καλύψω σχεδόν εντελώς με την αγαπημένη μου μαρμελάδα, η οποία είναι και θα είναι για πάντα η φράουλα.




Μπορώ να το κάνω αβγοφέτες, όπου το μοναδικό πράγμα που χρειάζεται είναι να βουτήξω το μπαγιάτικο τσουρέκι μέσα σ' ένα μείγμα χτυπημένων αβγών και γάλακτος, να το τηγανίσω σε μπόλικο βούτυρο, να το περιχύσω με μέλι και στη συνέχεια να το πασπαλίσω με κανέλα.






Κι έπειτα υπάρχει αυτό εδώ το πιάτο. Bread and butter pudding με τσουρέκι ή αλλιώς πουτίγκα με τσουρέκι ή αλλιώς αβγοφέτες τσουρεκιού στο φούρνο. Το απόλυτο γλυκό με τσουρέκι, που μπήκε σχετικά πρόσφατα στο ρεπερτόριό μου. Δεν είχα ιδέα τί ήταν μέχρι πριν ένα-δυο χρόνια και τη στιγμή που το πρωτοδοκίμασα, απόρησα με τον εαυτό μου. Μα γιατί δεν το είχα ανακαλύψει νωρίτερα;






Το bread and butter pudding, είναι ένα παραδοσιακό αγγλικό γλυκό και στην εκδοχή που σας το παρουσιάζω εδώ, πάει κάπως έτσι. Παίρνεις το μπαγιάτικο μα ευωδιαστό και πολλά υποσχόμενο Πολίτικο τσουρέκι σου, το κόβεις σε φέτες και το τακτοποιείς μέσα στο βουτυρωμένο ταψί σου. Φτιάχνεις μια πλούσια custard, με οχτώ κρόκους αβγών παρακαλώ, και ποτίζεις μ' αυτήν το διψασμένο τσουρέκι. Από πάνω ρίχνεις μερικές φρέσκιες, κατακόκκινες φράουλες, μπαίνοντας έτσι στο πνεύμα της άνοιξης, κάμποσες Κορινθιακές σταφίδες, οι καλύτερες κατά τη γνώμη μου, και τελειώνεις με ένα πασπάλισμα ζάχαρης.






Σας διαβεβαιώ ότι θ' αρχίσετε να το λιμπίζεστε πριν ακόμα βγει απ' το φούρνο. Το μεθυστικό άρωμα της βανίλιας και της φράουλας μαζί με το μαχλέπι του τσουρεκιού, θα σας κάνουν να ζαλιστείτε γλυκά και η αναμονή θα είναι βασανιστική. Όταν όμως πλέον το δοκιμάσετε, θα ανταμειφθείτε.






Θ' ανταμειφθείτε από την πλούσια υφή και γεύση του τσουρεκιού, τις χυμώδεις, γλυκιές φράουλες, τη μαλακιά, υγρή βάση του γλυκού γεμάτη έντονη γεύση βανίλιας και την τραγανή, καραμελωμένη κορυφή του. Θα παλέψετε με την επιθυμία σας να φάτε περισσότερο απ' όσο αντέχετε αλλά πρέπει ν' αντισταθείτε. Είναι πολύ πλούσιο επιδόρπιο και δε θέλω μετά να το μετανιώσετε. Αλλά πάλι, ζούμε μονάχα μια φορά, έτσι δεν είναι;












Αβγοφέτες Τσουρεκιού στο Φούρνο με Φράουλες, Βανίλια και Σταφίδες
Προσαρμοσμένη από την Donna Hay

Το Πολίτικο τσουρέκι μου είναι ιδανικό γι' αυτό το επιδόρπιο επειδή περνώντας οι μέρες, διατηρεί καλά τη φόρμα του και έχει γερή ψίχα και ωραία κόρα.
Μπορείτε ασφαλώς να το αντικαταστήσετε με άλλου είδους τσουρέκι όπως και με brioche ή κάποιο άλλο γλυκό ψωμί.

Αντί για εκχύλισμα βανίλιας, χρησιμοποίησα μια καινούρια μου ανακάλυψη, την πάστα βανίλιας (vanilla bean paste) η οποία περιέχει σπόρους βανίλιας και έχει εκπληκτική γεύση και άρωμα. Πρέπει να το δοκιμάσετε! Είναι γεύση βανίλιας x 2.

Η ζάχαρη demerara μου αρέσει πολύ και την χρησιμοποιώ συχνά γιατί έχει πολύ βαθιά και έντονη γεύση. Μπορείτε φυσικά να την αντικαταστήσετε με ψιλή ζάχαρη.






Μερίδες: 8-10

Υλικά
30 γρ. ανάλατο βούτυρο
15-17 φέτες μπαγιάτικο τσουρέκι (ή κάποιο άλλο γλυκό ψωμί)
620 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
500 ml φρέσκο πλήρες γάλα
8 κρόκους αβγών μεσαίου μεγέθους
110 γρ. λευκή ψιλή ζάχαρη
2 κουταλάκια γλυκού πάστα βανίλιας ή εκχύλισμα βανίλιας
600 γρ. φρέσκιες φράουλες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση κατά μήκος
40 γρ. μαύρες σταφίδες, κατά προτίμηση Κορινθιακές
20 γρ. ζάχαρη demerara (ή λευκή ψιλή ζάχαρη), για το πασπάλισμα πριν το ψήσιμο

Λίγη λευκή ψιλή ζάχαρη για το πασπάλισμα μετά το ψήσιμο

Ειδικά εργαλεία: μεγάλο ταψί ή πυρέξ η παρόμοιο σκεύος με χωρητικότητα 2-2,5 λίτρα


Προετοιμασία
Βουτυρώστε καλά το πυρέξ (ή όποιο άλλο σκεύος χρησιμοποιείτε) με το βούτυρο και τακτοποιήστε τις φέτες του τσουρεκιού έτσι ώστε να γέρνουν η μια πάνω στην άλλη.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε την κρέμα γάλακτος και το γάλα, ανακατέψτε με μια σπάτουλα και ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το μείγμα αρχίσει ν' αχνίζει, κλείστε τη φωτιά κι αφήστε το να κρυώσει λίγο. Το θέλετε να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό.

Εντωμεταξύ, σε ένα μεγάλο μπωλ, ρίξτε τους κρόκους αβγών, την ψιλή ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπήστε καλά με ένα σύρμα μέχρι ν' αναμειχθούν τα υλικά.


Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Χύστε λίγο-λίγο το μείγμα κρέμας γάλακτος μέσα στο μείγμα των αβγών, ανακατεύοντας με το σύρμα συνεχώς και γρήγορα, όπως όταν φτιάχνετε αβγολέμονο. Προσέξτε μην σας κόψουν τ' αβγά κι αντί για κρέμα καταλήξετε με ομελέτα. Ρίξτε την custard πάνω από τις φέτες του τσουρεκιού, φροντίζοντας να διαποτίσετε κάθε φέτα και όχι να ρίξετε το μείγμα μονάχα στο κέντρο του πυρέξ.
Ρίξτε από πάνω τις σταφίδες και τις κομμένες φράουλες και πασπαλίστε με την demerara ή την ψιλή ζάχαρη.
Τοποθετήστε το πυρέξ στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε το γλυκό για 20-25 λεπτά ή μέχρι να πάρει στην κορυφή ένα χρυσοκάστανο χρώμα.


Μόλις είναι έτοιμο, βγάλτε το πυρέξ απ' το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς. Πασπαλίστε με λίγη ψιλή ζάχαρη και σερβίρετε σε ατομικά πιάτα ενώ είναι ζεστό.
Μου αρέσει επίσης και την επόμενη μέρα, σε θερμοκρασία δωματίου, δε θα σας συνιστούσα όμως να το κρατήσετε πάνω από μια μέρα.






17 comments:

  1. Πολύ καλό! Αν κ να σου πω τη αλήθεια δεν θα χαράμιζα όσο τσουρέκι μου απέμενε για να φτιάξω κάτι άλλο, απλά και μόνο επειδή μπορείς να το ζεστάνεις στο φούρνο και να ξανα-αφρατέψει!
    Μου'ρθε άλλη μια ιδέα όμως! Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις τα απομεινάρια και να κάνεις κάτι σαν το Caramel Croissant Pudding της Nigella (http://www.youtube.com/watch?v=9_Novvwzpto)! Ε ε?
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  2. Μάγδα χρόνια πολλά και χριστός ανέστη!
    φοβερή η παρουσίαση αυτής της συνταγής!όντως πολλές θερμίδες αλλά αξίζουν!!!ζήλεψα την πάστα βανίλιας γιατί εδώ δεν έχουμε,:((( θα κοιτάξω όμως από ίντερνετ παραγγελία!
    φιλιάαα

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα Μάγδα μου!
    Σχεδόν στενοχωριέμαι που δεν μου περίσσεψε τσουρέκι για να το αξιοποιήσω με αυτόν τον τρόπο!
    Αναμφίβολα θα είναι θεσπέσιο!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  4. Πολύ καλή ιδέα αυτή!! Βέβαια δεν είναι και πολύ εύκολο να μείνει πολύ τσουρέκι στο σπίτι γιατί τρώγεται μετά μανίας!!! Φιλιά πολλά και χρόνια πολλά!!!

    ReplyDelete
  5. Χρόνια πολλά Μάγδα!Πολύ ωραίος τρόπος αξιοποίησης μπράβο!Είμαι σίγουρη πως είναι καταπληκτικό!
    Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  6. Επειδή και το δικό μου τσουρέκι (με προζύμι) αντέχει τις επεμβάσεις και δεν είναι λαστιχωτό αλλά όμορφα μαστιχωτό (μετριοφροσύνη ε;) πάω ΤΩΡΑ να φτιάξω την παραλλαγή σου προς αξιοποίησή ενός μέρους του :-)
    Χρόνια Πολλά!

    ReplyDelete
  7. Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!!

    ReplyDelete
  8. Καλημέρα! Θα δοκιμαστεί τι ωραία ιδέα!

    ReplyDelete
  9. Αν τα "απομεινάρια" έχουν τέτοιο "ιερό σκοπό" να επιτελέσουν Μάγδα μου...καλά κάνανε και μείνανε!
    Χριστός Ανέστη.

    ReplyDelete
  10. Αχ αγαπημένες φράουλες και ωραίο γλυκό φαίνεται!!!!!!!!!!!!
    Καλό Σαβ/κο!!!

    ReplyDelete
  11. Πολύ ωραία και εμφανίσιμη πρόταση! Οι φράουλες δίνουν χρώμα και φρεσκάδα!
    Καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  12. Υπέροχο! Δεν έχω λόγια! Τώρα βέβαια αυτό σε εμάς δεν παίζει γιατί δεν υπάρχει περίπτωση μα μείνει τσουρέκι, χαχα!

    ReplyDelete
  13. Jenny — κρίμα. Αν το δοκίμαζες είμαι σίγουρη πως θα σου άρεσε!
    Ωραία ιδέα. Thanks για το link.

    Athina — χρόνια πολλά! Το μυρίστηκα ότι θα είναι δύσκολο να βρεθεί στην Ελλάδα. Εγώ ποτέ δεν το έχω βρει.
    Μέσω internet είναι μια καλή ιδέα.

    Ερμιόνη — είναι!! Καλησπέρα.

    Arti — ναι, όντως είναι δύσκολο, αλλά εδώ είμαστε μόνο δυο επομένως πάντα περισσεύει όχι μόνο τσουρέκι αλλά κι ό,τι φτιάχνω.

    Ελένη — χρόνια πολλά! Ευχαριστώ.

    Vita — το ωραίο πράμα να λέγεται! Αν το φτιάξεις θα χαρώ να μάθω πώς σου φάνηκε.

    Ξανθή — χρόνια πολλά!

    Taste Advisor — ευχαριστώ!

    Penelope — να' σαι καλά. Αληθώς ανέστη!

    eleni — ευχαριστώ, επίσης!

    HelenGr — ναι, δεν είναι πολύ όμορφες;

    mia maria — χεχε δεν πειράζει, πάντα υπάρχει κι η επόμενη φορά.

    ReplyDelete
  14. το ξέρω ότι είμαστε λίγο εκτός εποχής αλλά επειδή αγαπάμε το τσουρέκι και το τρώμε πάντα λίγο που μας περίσσεψε έφτιαξα αυτή τη συνταγή με rasberries και απλά τη λατρέψαμε!!! Φιλιά πολλά από το Λονδίνο!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα Άρτεμις. Χαίρομαι πάαααρα πολύ που σας άρεσε. Με τα raspberries θα είναι τέλειο. Φιλιά πολλά!

      Delete
  15. μόλις έψαχνα καινούριες συνταγές για φράουλες. Η δική σου ξεχώρισε με διαφορά...
    όταν τη δοκιμάσω, θα επιστρέψω με εντυπώσεις :)

    θα τη προτείνω και στις αναγνώστριες του μπλογκ μου οπωσδήποτε!!!!
    τα φιλιά μου
    χχχ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα! Εύχομαι να την ευχαριστηθείς και θα περιμένω τις εντυπώσεις σου!

      Delete