Sunday, April 29, 2012

Η πέμπτη αίσθηση

Είμαι σπίτι, καθισμένη μπροστά στον υπολογιστή. Είμαι κρυωμένη, έχοντας ένα από εκείνα τα κρυολογήματα που έρχονται απ' το πουθενά, που σε καμία περίπτωση δεν περιμένεις ν' αρπάξεις γιατί οι τελευταίες μέρες ήταν ηλιόλουστες, η άνοιξη είχε έρθει για τα καλά, τα λουλούδια ήταν ανθισμένα και η ιδέα του να κάνεις μπάνιο και να βγεις έξω με τα μαλλιά ακόμα μούσκεμα, ήταν μια καλή ιδέα.






Αλλά τώρα, λίγες μέρες αργότερα, η μύτη μου τρέχει, ο λαιμός μου πονάει, τ' αυτιά μου βουίζουν, έχω δέκατα και μετά βίας κρατάω τα μάτια μου ανοιχτά. Έξω, ο καιρός φαίνεται να συμπάσχει. Βρέχει κι ακούγονται βροντές. Ασυνήθιστο φαινόμενο για αυτά τα μέρη. Πόσο μου λείπει αυτός ο ήχος. Παράξενο ε; Μπορεί στην Ολλανδία να βρέχει περισσότερο από ό,τι στην Ελλάδα αλλά βροντές δεν ακούς συχνά.






Το χειρότερο απ' όλα, πέρα απ' το γεγονός ότι δυσκολεύομαι να μιλήσω πόσο μάλλον να τραγουδήσω, είναι ότι έχω χάσει την αίσθηση της γεύσης. Όχι πως έχω όρεξη να φάω, αλλά ούτε το τσάι μου δεν καταλαβαίνω, ακόμα κι αν το έχω τιγκάρει στο μέλι. Ονειρεύομαι φαγητά με τολμηρές, ζωντανές, περιπετειώδεις γεύσεις αλλά, φευ, μόνο κοτόσουπα μπορώ να φάω.






Είμαι από εκείνους τους ανθρώπους για τους οποίους το φαγητό δεν είναι απλά μέσο επιβίωσης. Είμαι λάτρης του φαγητού και το να είμαι σ' αυτή την κατάσταση, με στενοχωρεί. Ίσως ακούγεται υπερβολικό ή και παράξενο αλλά έτσι είναι και, αυτή τη στιγμή, το μοναδικό πράγμα που έχω στο μυαλό μου είναι η γεύση αυτού που έτρωγα πριν λίγες μέρες, όταν ακόμα είχα και τις πέντε μου αισθήσεις. Το τελευταίο φαγητό που απόλαυσα και φωτογράφισα και για το blog. Το χούμους.






Τρελαίνομαι για το χούμους. Με το σκόρδο του, τα ρεβύθια, το ταχίνι και τη δική μου προσωπική πινελιά, το σουμάκι. Είναι βασανιστικό να το έχω στο ψυγείο και να μη μπορώ να το γευτώ. Τυραννία, σας λέω. Αλλά αυτό φυσικά δε μπορεί να με σταματήσει απ' το να γράψω γι' αυτό ή να μοιραστώ τη συνταγή μου μαζί σας.






Κι ας αρχίσω με το παλαβό που ακούω συνέχεια, ότι δηλαδή το χούμους είναι ελληνικό. Όχι, το χούμους φυσικά και δεν είναι ελληνικό κι αμφιβάλλω αν το ξέρει ή το τρώει πολύς κόσμος στην Ελλάδα. Το χούμους κατάγεται από τη Μέση Ανατολή και είναι εξαιρετικά διαδεδομένο στην αγαπημένη μας Κύπρο.






Το χούμους μου αρέσει παχύ και κρεμώδες, όχι όμως βαρύ. Μου αρέσει να περιέχει μερικά μικρά, ανέπαφα κομματάκια οσπρίου, δίνοντάς του έτσι μια επιπλέον υφή. Πρέπει να έχει πολύ σκόρδο, εξισορροπώντας έτσι τη γλύκα των ρεβυθιών, και μια γενναία ποσότητα της θεϊκής πάστας σουσαμιού που είναι γευστικά ασύγκριτη. Πρέπει να είναι πολύ αρωματικό, ξεσηκώνοντας τις αισθήσεις μου κι όχι να είναι απλά άλλο ένα ντιπ για να βουτήξω το ψωμί μου. Πρέπει να είναι αρκετά απαλό και κρεμώδες ώστε να μπορώ να το απλώσω εύκολα πάνω σ' ένα κομμάτι πίτας αλλά αρκετά πηχτό ώστε να μη τρέχει πάνω στο χέρι μου όταν το φέρνω στο στόμα μου. Όχι, το αραιό χούμους δεν είναι καθόλου ελκυστικό. Τα αραιά ντιπ δε μου αρέσουν καθόλου.






Υπάρχουν τόσες πολλές συνταγές για χούμους εκεί έξω, ποιός θέλει κι άλλη, σωστά; Όχι. Αγαπώ το χούμους και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας. Κι επειδή δεν μπορώ να ανοίξω το ψυγείο μου και να το γευτώ εγώ, γευτείτε το εσείς για μένα, χαρείτε το και απολαύστε το μέχρι και την τελευταία κουταλιά.










Χούμους

Εάν επιλέξετε να φτιάξετε το χούμους με ξερά ρεβύθια, κάτι που κάνω πάντα αφού το αποτέλεσμα είναι καλύτερο απ' ό,τι όταν χρησιμοποιώ ρεβύθια κονσέρβας, θα πρέπει να ξεκινήσετε την προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ. Μπορεί να είναι λίγη παραπάνω δουλειά αλλά αξίζει τον κόπο. Βέβαια, όσοι επιλέξετε ρεβύθια κονσέρβας, έχετε την πολυτέλεια του αυθορμητισμού, εφόσον μπορείτε να φτιάξετε χούμους στη στιγμή και φυσικά η όλη διαδικασία απλοποιείται σημαντικά. Η επιλογή είναι δική σας. Εγώ παραθέτω οδηγίες και για τις δυο περιπτώσεις.

Το χούμους είναι ο τέλειος μεζές για κρέας αλλά και για ψάρι. Μπορείτε να το σερβίρετε με φρεσκοψημένες πίτες, με λαγάνα, ή όποιο άλλο ψωμί έχετε εύκαιρο, ή με λαχανικά της εποχής κομμένα σε μπατονέτες.

Μπορείτε να κάνετε τη μισή δόση αν θέλετε μικρότερη ποσότητα.






Γίνεται γύρω στο 1 ½ κιλό χούμους, αρκετό για πολλά άτομα

Υλικά
500 γρ. ξερά ρεβύθια (γίνονται γύρω στο 1 κιλό αφού ψηθούν), ή 1 κιλό ρεβύθια κονσέρβας
1 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
4 σκελίδες σκόρδο μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες και χοντροκομμένες
160 ml ταχίνι, καλά ανακατεμένο
160 ml χυμό λεμονιού (από 3 λεμόνια), φρεσκοστυμμένο
200 ml υγρό από τα μαγειρεμένα ρεβύθια
130 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, συν έξτρα για το φινίρισμα
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
Σουμάκι, για το πασπάλισμα

Ειδικά εργαλεία: σουρωτήρι, μεγάλο επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ


Προετοιμασία


αν χρησιμοποιείτε ξερά ρεβύθια
Το προηγούμενο βράδυ, βάλτε τα ρεβύθια σε ένα μεγάλο μπωλ και προσθέστε τη μαγειρική σόδα και 2 λίτρα νερό. Ανακατέψτε καλά μ' ένα κουτάλι κι αφήστε να μουλιάσουν για 12-14 ώρες.

Την επόμενη μέρα, σουρώστε τα και ξεπλύντε τα καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Βάλτε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε 2 λίτρα νερό. Βάλτε τη φωτιά στο δυνατό κι αφήστε να πάρουν βράση. Θα παρατηρήσετε πως μόλις τα ρεβύθια αρχίσουν να βράζουν, θα βγάλουν ένα λευκό αφρό που θα ανέβει στην επιφάνεια του νερού. Αφαιρέστε τον αφρό με ένα κουτάλι και σουρώστε τα ρεβύθια. Επιστρέψτε τα στην κατσαρόλα και προσθέστε 2 λίτρα βραστό νερό. Βάλτε τη φωτιά στο δυνατό και μόλις πάρουν βράση, βάλτε τη φωτιά στο χαμηλό και βράστε τα ρεβύθια για 20-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Δεν είναι όλα τα ρεβύθια ίδια, άλλα είναι βραστερά κι άλλα όχι, οπότε καλό είναι να τα κοιτάτε που και που ώστε να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως. Θέλετε να είναι μαλακά αλλά όχι να διαλύονται. Ένας τρόπος για να ελέγξετε αν είναι έτοιμα, πέρα φυσικά απ' την απλή δοκιμή του να δαγκώσετε ένα, είναι ο εξής: βγάλτε ένα ρεβύθι και πιέστε το με το δάχτυλό σας. Εάν σπάει κι ανοίγει εύκολα, είναι έτοιμο. Αν όχι, χρειάζεται κι άλλο βράσιμο. Τα ρεβύθια δεν θα πρέπει να είναι σκληρά, διότι το χούμους σας θα γίνει κοκκώδες.


Όταν τα ρεβύθια είναι έτοιμα, κρατήστε 300 ml από το ζουμί (θα χρειαστείτε 200 ml αλλά ποτέ δε ξέρεις) και σουρώστε τα. Αφήστε τα να κρυώσουν μέσα στο σουρωτήρι πριν προχωρήσετε στην ετοιμασία του χούμους.

αν χρησιμοποιείτε ρεβύθια κονσέρβας
Κρατήστε το υγρό από τα ρεβύθια όταν ανοίξετε την κονσέρβα. Μετρήστε το υγρό και προσθέστε τόσο νερό ώστε να έχετε 200 ml υγρού.

φτιάξτε το χούμους
Στον επεξεργαστή τροφίμων ή στο μπλέντερ, προσθέστε τα στραγγισμένα και κρύα πια ρεβύθια (ή τα ρεβύθια κοσνσέρβας) και το σκόρδο, το ταχίνι, τον χυμό λεμονιού, τα 200 ml υγρού, το ελαιόλαδο και το αλάτι.


Αλέστε όλα τα υλικά αναμειγνύοντάς τα καλά μέχρι να έχετε ένα λείο κι απαλό μείγμα. Δοκιμάστε κι ελέγξτε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι. Ελέγξτε επίσης την υφή του χούμους. Αν νομίζετε πως είναι πηχτό, προσθέστε λίγο επιπλέον υγρό από τα ρεβύθια για ν' αραιώσει κι αλέστε και πάλι μέχρι να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μεταφέρετε όσο θέλετε σ' ένα μπωλ σερβιρίσματος, ρίξτε λίγο ελαιόλαδο από πάνω και πασπαλίστε με σουμάκι.

Διατηρήστε το στο ψυγείο, μέσα σ' ένα τάπερ, μέχρι και 5 μέρες. Βγάλτε το απ' το ψυγείο μισή ώρα πριν το σερβίρετε κι ανακατέψτε το καλά με ένα κουτάλι ή σπάτουλα ώστε να αφρατέψει και να γίνει κρεμώδες.





21 comments:

  1. Εξαιρετικό!!!!!!!!!!!!
    Περαστικά!!!!
    Καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
  2. Καλησπέρα και γρήγορα περαστικά!! έφτιαξα πριν καιρό μερικά ρεβίθια που μου είχαν περισσέψει από άλλο φαγητό μας με συνταγή φίλης.
    Θα δοκιμάσω και τη δική σου μιας κι έχω πολλά ρεβίθια.

    ReplyDelete
  3. Κι εδώ το χούμους είναι πολύ αγαπητό, πωλείται παντού και σερβίρεται στις Ελληνικές ταβέρνες αλλά και αρκετές ξένες.
    Κι εγώ άρρωστη με γρίπη, άντε ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ!

    ReplyDelete
  4. Περαστικά σου κοριτσάκι, μπράβο για την συνταγή και τις φωτογραφίες! Μου άνοιξες πάλι την όρεξη! Πως θα χάσω κιλά μέχρι το καλοκαίρι?? :(

    ReplyDelete
  5. μα τί ωραίο που έγινε!!!!! τρελλαίνομαι για χόμους!!!

    ReplyDelete
  6. Κι εμείς αγαπάμε πολύ το χούμους, η συνταγή σου φαίνεται εξαιρετική!
    Φιλιά και περαστικά γρήγορα εύχομαι!

    ReplyDelete
  7. Ξέρεις τι γίνεται, έτσι;
    Αφού αρρωστήσουν όλοι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και εμείς ήμαστε εκεί, βράχοι, μετά φτάνει η στιγμή που αρρωσταίνουμε και εμείς και ..καταρρέουμε.
    Σαν να συσσωρεύονται όλα τα του χειμώνα στην πλάτη μας και μας ισοπεδώνουν.
    Τουλάχιστον έτσι αισθάνθηκα εγώ όταν κρεβατώθηκα λίγο μετά το Πάσχα και ακόμη δεν μπορώ να συνέλθω.
    Anyway, το χούμους αυτό θα το δοκιμάσω γιατί λατρεύω τα ρεβύθια.
    Φιλιά και να γίνεις γρήγορα καλά.

    ReplyDelete
  8. eleni — ευχαριστώ!

    Ξανθή — είναι το ιδανικό ντιπ για όσους έχουν περίσσευμα από ρεβύθια. Ελπίζω να σου αρέσει. Ευχαριστώ!

    Evie — καλώς όρισες! Ωχ κι εσύ άρρωστη; Περαστικά μας!

    Νότα — το χούμους είναι πολύ υγιεινό, εκτός αν το συνοδεύσεις με πολλές πίτες. Τότε δεν είναι ό,τι καλύτερο για την σιλουέτα, όντως. Ευχαριστώ και καλώς όρισες!

    peps — κι εγώ!

    ΕΛΕΝΑ — σ' ευχαριστώ!!

    Στέλλα — έτσι ακριβώς γίνεται συνήθως. Ακόμα να συνέλθεις; Αυτά τα ανοιξιάτικα είναι τα χειρότερα τελικά! Σ' ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
  9. Καλημέρα Μάγδα,σου εύχομαι να γίνεις γρήγορα καλά!!Πολύ λαχταριστό το χούμους σου,μ'αρέσει πολύ αν και δεν έχω φτιάξει ποτέ,γιατί δεν προλαβαίνω..Έχω μια φίλη Λιβανέζα που φτιάχνει και μου φέρνει πολύ συχνά και μ'έχει καλομάθει..Φιλιά,καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  10. Περαστικά σου Μάγδα μου!
    Σε καταλαβαίνω απόλυτα... με ενοχλεί απίστευτα να χάνω την αίσθηση της γεύσης... υπομονή βρε κοριτσάκι, θα περάσει και γρήγορα θα απολαμβάνεις πάλι τα εξαιρετικά σου πιάτα!
    Το χούμους σου φαίνεται φανταστικό! Μ' αρέσει η υφή και η πυκνότητα και είμαι σίγουρη ότι και από γεύση θα σκίζει!
    Φιλιά, καλή πρωτομαγιά!

    ReplyDelete
  11. Κατ΄αρχήν περαστικά!
    Γρήγορα περαστικά!

    Το χούμους που έφτιαξες είναι όνειρο.
    Αυτές οι μπουκιές που έχεις πάνω στις πιτούλες είναι σκέτη πρόκληση.
    Υπέροχο φαγητό και υπέροχα φωτογραφημένο!

    Να γίνεις γρήγορα καλά να το γευτείς ξανά!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  12. Ελπίζω να είσαι λίγο καλύτερα και να έχεις ανακτήσει όλες τις αισθήσεις σου :)
    Περαστικά.

    Το χουμους τέλειο το έκανες και τα ρεβίθια είναι τα αγαπημένα μου.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  13. Εύχομαι τώρα πια να έχει φύγει "μακριά" σου το κρυολόγημα.
    Θυμάμαι την γιαγιά μου να λέει πως τα καλοκαιρινά κρυολογήματα είναι και τα πιο βαριά. Και είχε απόλυτο δίκιο, όπως τουλάχιστον έχω δει κι' εγώ με τα χρόνια.
    Περάστικά σου.

    Όσο για το χούμους σου εξαιρετικό και λαχταριστό. Για "βούτες" πολλές έστω κι' αν αυτές είναι απαγορευτικές :-))

    ReplyDelete
  14. υπεροχο το χουμους και οι φωτο επισης.
    περαστικα

    ειρηνη

    ReplyDelete
  15. mia xara — σ' ευχαριστώ πολύ! Φίλη Λιβανέζα; Θα φτιάχνει τέλειο χούμους. Τυχερούλα :)

    Χρυσαυγή — ευχαριστώ!!

    Marion — είμαι περδίκι πια :) Ευχαριστώ!

    Penelope — είχε απόλυτο δίκιο η γιαγιά σου, είναι τα χειρότερα. Ευτυχώς, πέρασε!!

    gREAT — ευχαριστώ Ειρήνη!

    ReplyDelete
  16. Γλυκιά μου Μάγδα! Έτσι θα μπορούσε κάλλιστα να ξεκινάει και το δικό μου Ποστ. και εσύ με βρεγμένα μαλλιά την πάτησες έτσι? όσο για αν το Χούμους είναι ελληνικό, μα δεν έχεις καταλάβει ακόμη ότι για εμάς τους έλληνες ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ είναι ελληνικά ? :)) Πολύ μου αρέσει που έβαλες soumak. Σε φιλώ πολύ και καλή ανάρρωση κορίτσι μου

    ReplyDelete
  17. Περαστικά σου!
    Είχα φάει ένα εξαιρετικό χούμους στην Αμερική και δεν το ξεχνάω! Κρατάω τη συνταγή σου!

    ReplyDelete
  18. Έτσι όπως το βλέπω, μου έρχεται να γλύψω την οθόνη :-) Εδώ το χούμους το τρώνε πολύ, μάλιστα το θεωρούν "Greek" σπεσιαλιτέ λόγω της Κυπριακής προέλευσής του. Το καλύτερο χούμους το έχω φάει σε λιβανέζικο εστιατόριο στο Dubai. Μου έχει μείνει πραγματικά αξέχαστο!!

    Περαστικά σου εύχομαι, κι εμείς μόλις περάσαμε οικογεναικώς ένα πολύ άσχημο κρύωμα. Αμάν πια δεν θα έρθει καλοκαίρι;;;

    ReplyDelete
  19. Royal Coconut — άσε, δε μαθαίνω με τίποτα!
    Ναι! Δεν είναι τέλειο το σουμάκι;; Φιλιά!

    kiki — ευχαριστώ! Μια χαρούλα είμαι πλέον!

    Σοφία — ναι, στην Αγγλία το πουλάνε πολύ για ελληνικό. Πού να'ξεραν. Το λιβανέζικο πάντως είναι το καλύτερο.
    Καλοκαίρι; Υπάρχει τέτοιο πράμα στη Βόρεια Ευρώπη;;

    ReplyDelete
  20. Η συνταγη φαινεται υπεροχη!τα ρεβυθια που χρησιμοποιεις ειναι ξεφλουδισμενα;Τα ξεφλουδισμενα ρεβυθια του εμποριου εχουν υποστει χημικη επεξεργασια κ δεν τα συστηνω.Αλλα τι κανουμε με τη φλουδα;εγω δικιμαζω να τα τριβω με μια καθαρη πετσετα ωστε να τα αποφλοιωνω φυσικα..αλλα ειναι λιγο μπελας!

    ReplyDelete
  21. Πραγματικά μου άνοιξες την όρεξη για χούμους με την περιγραφη και την συνταγή σου! Ακούγεται δελεαστικότατο!!

    ReplyDelete