Wednesday, May 30, 2012

Το ελληνικό αρνί

Ένας γνωστός μου που μόλις άρχισε να διαβάζει το blog, με ρώτησε τις προάλλες αν είμαι χορτοφάγος. Αν και ξαφνιάστηκα, είναι εμφανές γιατί με ρώτησε. Έχω ν' αναρτήσω συνταγή που να περιέχει κρέας από τις αρχές Φεβρουαρίου και συνολικά στο blog υπάρχουν μονάχα δεκαπέντε συνταγές με κρέας και πουλερικά. Όταν τις μέτρησα, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Μόνο δεκαπέντε;





Ειλικρινά, δεν έχω ιδέα πώς συνέβει αυτό διότι, αγαπητέ αναγνώστη, δεν είμαι χορτοφάγος και δεν νομίζω να μπορούσα ποτέ να γίνω χορτοφάγος. Μου αρέσει πολύ το κόκκινο κρέας, απλώς επιλέγω να μην το μαγειρεύω συχνά. Κοτόπουλο βέβαια τρώω κάθε εβδομάδα.






Όταν μαγειρεύω κόκκινο κρέας, θέλω να είναι κάτι το ιδιαίτερο. Δεν εννοώ απαραίτητα ακριβό ή περίπλοκο στην ετοιμασία του, αλλά να είναι το κρέας που ευχαριστιέμαι πιο πολύ, αυτό που έχει την περισσότερη γεύση κι αυτό που λαχταράω να φάω, όπως χοιρινό σουβλάκι, μουσακάς, κεφτεδάκια, μπριζόλα rib-eye, ένα ωραίο μοσχάρι κοκκινιστό ή μια παστιτσάδα.






Παρεμπιπτόντως, θέλω διακαώς να μοιραστώ μαζί σας όλες τις συνταγές των προαναφερθέντων πιάτων και να είστε σίγουροι ότι θα γίνει, σιγά-σιγά . Η αρχή πάντως γίνεται ιδιαίτερα δυναμικά με αυτό εδώ. Αρνάκι στο φούρνο με πατάτες.






Όλοι έχουν την εντύπωση πως εμείς οι Έλληνες τρώμε πολύ αρνί σε εβδομαδιαία βάση. Όταν κάλεσα μια ολλανδέζα φίλη μου για φαγητό, το πρώτο πράγμα που μου είπε ήταν: "ααα ωραία, θα φάμε αρνί". Για να μη σας πω και το άλλο, ότι όλοι οι ξένοι νομίζουν πως το παστίτσιο και ο μουσακάς φτιάχνονται με αρνίσιο κιμά! Ανήκουστο ε;
Η αλήθεια είναι πως, τουλάχιστον στη δική μου οικογένεια, το αρνί δεν είναι το "καθημερινό" κρέας. Τα αρνίσια παϊδάκια ή το αρνί στο φούρνο είναι πάντα το κρέας που θα επιλέξουμε να φάμε σε μια γιορτή, σε Κυριακάτικα τραπέζια, ή σε κάποια ειδική περίσταση.






Αλλά ας επιστρέψω σ' αυτό εδώ το πιάτο, το αγαπημένο μου φαγητό με αρνί. Όποτε το φτιάχνω, μου έρχονται στο νου εκείνα τα Κυριακάτικα πρωϊνά, όταν με ξυπνούσε η μυρωδιά του κρέατος που σιγοψηνόταν στο φούρνο και μου έσπαγε τη μύτη. Η μητέρα μου πάντα το έψηνε σε χαμηλή φωτιά για ώρες και μέχρι να έρθει η στιγμή να κάτσουμε στο μεσημεριανό τραπέζι, είχαμε ήδη τρελαθεί από την προσμονή και τη λιγούρα.






Αυτός είναι ο τρόπος που έμαθα κι εγώ να το φτιάχνω. Ένας απέριττος κι ανεπιτήδευτος τρόπος που βασίζεται στην ποιότητα της πρώτης ύλης, του αρνιού, όπως και στις απλές γεύσεις που το συνοδεύουν. Κι αν είναι και αρνάκι γάλακτος; Τότε η επιτυχία είναι αναμφισβήτητη.






Ο συνδυασμός της κριτσανιστής πέτσας του αρνιού, της εύγεστης και ζουμερής του σάρκας με νότες σκόρδου και λεμονιού, και των πατατών που λιώνουν στο στόμα, όντας αφράτες από μέσα και απίστευτα τραγανές απ' έξω, είναι εκπληκτικός. Δεν υπάρχει γυρισμός μετά τη πρώτη δοκιμή. Οποιοδήποτε άλλο πιάτο με αρνί, θα φαντάζει λίγο.











Αρνί με Πατάτες στο Φούρνο

Σερβίρετε το αρνί με τις πατάτες στα πιάτα και περιχύστε με το ζουμί απ' το ταψί. Βάλτε στο πλάι λίγη μουστάρδα dijon, ή οποιαδήποτε μουστάρδα σας αρέσει, βουτήξτε την κάθε πιρουνιά αρνιού μέσα στη μουστάρδα και απολαύστε. Μαζί μ' ένα ποτήρι λευκό κρασί—ναι, το λευκό κρασί πάει άψογα με το αρνί, πιστέψτε με—, ή μια παγωμένη μπύρα, μια σαλάτα με ρόκα ή μια χωριάτικη και φυσικά μπόλικο ψωμί για τις απαραίτητες παπάρες, θα έχετε το ιδανικό γεύμα.

Είναι καλό να αφαιρείται το περιττό λίπος από το αρνί, αφήνοντας μόνο μια λεπτή στρώση που θα κρατήσει το κρέας ζουμερό, όχι μόνο γιατί είναι πιο υγιεινό αλλά διότι το λίπος κάνει το κρέας πιο βαρύ στη γεύση. Αν είστε από εκείνους βέβαια που τρελαίνονται για το λίπος του αρνιού, αφήστε το έτσι.






Μερίδες: 4

Υλικά
1½ - 2 κιλά αρνίσιο μπούτι με το κόκκαλο, καθαρισμένο από το πολύ λίπος
6-7 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
Χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια, φρεσκοστυμμένα
6 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
150 ml ελαιόλαδο
250-300 ml νερό
1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη ξερή
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Ειδικά εργαλεία: ταψί, αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει το αρνί και τις πατάτες


Προετοιμασία
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190 βαθμούς Κελσίου.

Βάλτε το αρνί μέσα στο ταψί και κόψτε μ' ένα μικρό μαχαίρι σε 8-9 διαφορετικά σημεία (πάνω και κάτω), κάνοντας μικρές τομές που να χωράνε μισή σκελίδα σκόρδο. Μπήξτε μισή σκελίδα σε κάθε τομή και ρίξτε τις υπόλοιπες στο ταψί, γύρω απ' το αρνί.
Αραδιάστε γύρω από το αρνί τις πατάτες, σε μια στρώση. Πασπαλίστε τις πατάτες και το αρνί απ' όλες τις πλευρές με αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και ρίγανη και περιχύστε με το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού. Προσθέστε το νερό στο ταψί και ανακινήστε το καλά για να αναμειχθούν τα υγρά.

Βάλτε το ταψί στο κάτω ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε για περίπου 2 ώρες (για καλά ψημένο κρέας), γυρίζοντας τις πατάτες (προσέχοντας να μην "σπάσουν") και το αρνί μετά από 1 ώρα κι ελέγχοντας που και που μήπως χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον νερό, σε περίπτωση που το έχουν πιεί οι πατάτες. Δεν θέλετε να σας ξεραθούν.
Αν προτιμάτε το κρέας σας λιγότερο ψημένο, ελέγξτε το έπειτα από 1 ώρα και 15 λεπτά, κάνοντας μια τομή μ' ένα μαχαίρι στη μέση του μπουτιού κι ελέγχοντας το χρώμα. Αν σας φαίνεται πολύ ροζ, αφήστε να ψηθεί λίγο ακόμη.

Βγάλτε το απ' το φούρνο, αφήστε το να σταθεί για 10 λεπτά και σερβίρετε.





26 comments:

  1. Από την περιγραφή σου νιώθω να μου μύρισε!
    Και στο δικό μας σπίτι πάντως το αρνί ήταν για καμια Κυριακή και τις γιορτές, δεν ξέρω γιατί οι ξένοι μας έχουν να το τρώμε συνέχεια!

    ReplyDelete
  2. Έλα ντε. Δεν ξέρω πώς τους έχει έρθει αυτό. Πάντως είναι εκνευριστικό. Άκου ο μουσακάς και το παστίτσιο με αρνίσιο κιμά. Ε ποτέ!

    ReplyDelete
  3. Κ εσύ το έριξες στα χοντρά! Δηλαδή στο αρνί! :)
    υπέροχο Μάγδα μου, γέμισε το στόμα μου και είναι και 12 το βράδυ εδώ..! Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  4. και εμεις σπάνια τρωμε αρνι.Μήπως οι Ολλανδοί μας μπερδεύουν με τους Τόυρκους,που νομίζω χρησιμοποιούν αρνίσιο κιμά περισσότερο;το αρνάκι σου τέλειο,πίνω τον καφέ μου τώρα και είναι πρώτη φορά που θα ήθελα να το εχω εδώ για πρωινό,χαχαχαχα

    ReplyDelete
  5. All time classic φαγάκι (το οποίο πολλοί δεν εκτιμάγαμε, παρά μόνο τώρα που μεγαλώσαμε).

    Επίσης τα στερεοτυπα είναι για να καταρρίπτονται Γενικά πολλοί ξένοι έχουν για εμάς τελείως άσχετη εικόνα (καλά δεν συζητώ καν για τα τελευταία χρόνια και τα όσα γίνονται)

    ReplyDelete
  6. Πω πω μυρωδιές !!!!!!

    Οντως δυναμικό comeback κρέατος.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  7. χαχαχαχα νομίζουν φαίνεται ότι οι αγελάδες είναι μόνο Ολλανδίας!!! Βέβαια να σου πω ότι οι γονείς μου έκοβαν κιμά κι από αρνί μεγάλης ηλικίας λόγω του ότι οι ίδιοι είχαν ζώα στο σπίτι.
    Κι εμείς αρνί τρώμε μόνο στο φούρνο και παϊδάκια.
    Καλή σου μέρα!!

    ReplyDelete
  8. Γιατί δεν βλέπω τις φωτογραφίες; Οι περιγραφές βέβαια είναι γαργαλιστικές ούτως ή άλλως, αλλά είμαι λίγο του "φάτε μάτια ...αρνάκι" Καλημέρα Μάγδα!

    ReplyDelete
  9. Μάγδα μου, λουκούμι φαίνεται το αρνάκι σου!
    Πάρα μα πάρα πολύ λαχταριστό!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  10. Πωπω δείχνει τόσο... γλύκισμα!!!!!!!!!!
    Μπράβο!!!
    Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  11. Eri — το βαρύ πυροβολικό ε; Είναι τέλειο το άτιμο!

    Nasia — μάλλον μας μπερδεύουν με τους Τούρκους, έχεις δίκιο. Και δεν είναι μόνο οι Ολλανδοί, όλοι οι Βορειοευρωπαίοι έχουν την ίδια λανθασμένη εντύπωση.
    Άσε κι εγώ το λιμπίζομαι! :)

    thegreenmixer — all time classic, ναι!!
    Δεν μας ξέρουν και πιστέυουν ό,τι ακούν. Τί να πεις... Εγώ προσπαθώ να βάλω τα πράγματα στη θέση τους, ειδικά στην αγγλική σελίδα :)

    Conna — χαχα ναι, είπα να βάλω κρέας κι έβαλα κρεατάρα!

    Ξανθή — χεχε έτσι φαίνεται! Πάντως το κρέας τους εδώ είναι πολύ νόστιμο, όποιο κρέας και να'ναι. Το χοιρινό ειδικά είναι μπουκιά και συχώριο!
    Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αρνί μεγάλης ηλικίας; Έχει πολύ έντονη γεύση;

    Vita — σ'ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση! Προσπαθώ να βρω άκρη με τις φωτογραφίες. Πήγα στον καινούριο blogger και μου βγάζει συνέχεια προβλήματα! Αν μπεις από τον Firefox ή το Chrome θα μπορείς να τις δεις! Κι εγώ είμαι οπτικός τύπος οπότε σε καταλαβαίνω.

    Ερμιόνη — λουκούμι δε λες τίποτα! Ευχαριστώ!

    eleni — σ' ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
  12. φτάνει πια μ' αυτές τις φωτογραφίες!!!!!!!!!!!!!!
    ξελυγώθηκα!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  13. Και με μια μόνο ανάρτηση με πάμπολλες φωτογραφίες "σοκ" προσπαθείς να καλύψεις το κενό τόσων μηνών;
    Εξαιρετικό Μάγδα.
    Κι εγώ το αρνάκι σε ιδιαίτερες μόνον περιπτώσεις το μαγειρεύω μιας και κάπως έτσι πέρασε και στο DNA μου :-))

    ReplyDelete
  14. Και ψωμί πάνω από το ταψί! Μου έτρεξαν τα σάλια!

    ReplyDelete
  15. Αρνάκι στο φούρνο με πατάτες, λαχταριστή σαλτσούλα και μουστάρδα. Το τέλειο Κυριακάτικο ή γιορτινό φαγητό. Η τελειότητα της γεύσης για εμάς τους Έλληνες, δοσμένη με απλά υλικά!!! Έγινε πολύ καλό.
    Καλό σου βράδυ.

    ReplyDelete
  16. peps — αυτός είναι και ο στόχος ;)

    Penelope — κι εσύ ε; Δεν είναι κι απ' το κρέας που μπορεί να φαγωθεί συχνά.

    Villy — ό,τι πρέπει για παπάρες απ' το ταψί, έχεις δίκιο!

    Ειρήνη — σ' ευχαριστώ πολύ! Έγινε πολύ νόστιμο, πράγματι!

    ReplyDelete
  17. Παντός καιρού και πολυαγαπημένο!

    ReplyDelete
  18. Ζουμερό, καλοψημένο και απολαυστικότατο!!!!Πρέπει να έγινε τέλειο!!!

    ReplyDelete
  19. Πραγματικά φαίνεται νοστιμότατο και πρέπει να λιώνει στο στόμα!!!Το μόνο που έχω να προτείνω, αν αρέσει σε κάποιον, είναι να προσθέσει και τον χυμό 1 πορτοκαλιού και 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα διαλυμένη σε αυτόν γιατί δίνουν τέλεια γεύση, ειδικά στις πατάτες. Εγώ το μαγειρεύω πάντα έτσι και αρέσει πολύ!Πάντως οι συνταγές πολύ ωραίες!Μπράβο!!!

    Νέο μέλος
    innikolskitchen.blogspot.com

    ReplyDelete
  20. Taste Advisor — ναι!

    ΕΛΕΝΗ — έγινε όντως, τέλειο. Ευχαριστώ!

    nitza — καλώς όρισες! Σ' ευχαριστώ για τις προτάσεις!

    ReplyDelete
  21. Η γοητεία του κλασικού!

    ReplyDelete
  22. Ξαναπέρασα,είναι ΟΚ, και μου έτρεξαν τα σάλια ... (sorry για την έκφραση, αλλά έτσι είναι...)

    ReplyDelete
  23. Κυρία Μάγδα καλησπέρα!!!! Ονομάζομαι Δήμητρα και ίσως να είμαι η πιο άπειρη μαγείρισσα από όλους τους φαν του blog σας. Σας ανακάλυψα ψάχνοντας για μια παραδοσιακή συνταγή αρνιού με πατάτες στο φούρνο και σας βρήκα πάνω που είχα αρχίσει να απογοητεύομαι με όλα όσα έβρισκα στο ιντερνετ (μουστάρδες, δεντρολίβανα κ.λ.π.). Με μια γρήγορη ματιά στις συνταγές σας σάς λέω ότι είμαι ήδη φαν! Αλλά ο βασικός λόγος που σας γράφω είναι για να σας πω ότι με εντυπωσίασε το πόσο καλά και με λεπτομέρεια περιγράφετε την διαδικασία εκτέλεσης των συνταγών σας,πράγμα πάρα πάρα πολύ σημαντικό για αρχάριους, όπως εγώ. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω για κάτι μόνο. Μήπως θα μπορούσατε, στις συνταγές του φούρνου, να διευκρινίζετε εκτός από τη θερμοκρασία και το που ψήνετε κάθε φορά π.χ αέρα, αντιστάσεις κ.λ.π. Νομίζω ότι είναι γενικά κάτι που δυσκολεύει τους περισσότερους που ξεκινούν την...μαγειρική τους καριέρα!!! Η επόμενη μου συνταγή θα είναι τα γεμιστά σας! Σας ευχαριστω πολύ, καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε εσάς και σε όλους τους αναγνώστες σας!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Δήμητρα! Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο που μου άφησες, πάντα χαίρομαι όταν διαβάζω πως κάποιος φτιάχνει τις συνταγές μου και τις ευχαριστιέται. :) Όσον αφορά στο ψήσιμο, σε όλες τις συνταγές, όταν δεν αναγράφεται τίποτα, εννοείται πως είναι στις αντιστάσεις. Αν τυχόν κάτι είναι στον αέρα το αναγράφω. Ελπίζω να σου αρέσουν και τα γεμιστά! Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

      Delete
    2. Χρονια πολλα , Χριστος ανεστη!
      Ευχαριστω πολυ για την διευκρινηση! Το αρνακι εγινε α π α ι χ τ ο!!!!!!! Τωρα σειρα εχουν τα γεμιστα, τα οποια θα επιχειρησω να κανω με κιμα για πρωτη φορα! :-)

      Delete