Thursday, May 10, 2012

Strawberry fields forever: Part III

Είμαι βέβαιη πως έχετε βαρεθεί να με ακούτε να παραπονιέμαι συνέχεια για τον καιρό. Κι εγώ το ίδιο. Αλλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Στην Ελλάδα πάντα διαμαρτυρόμουν για την υπερβολική ζέστη, τώρα στην Ολλανδία γκρινιάζω για το αντίθετο.






Όπως και να το κάνουμε όμως, ο καιρός παίζει σημαντικό ρόλο στο τί θέλω να φάω, τί έχω διάθεση να μαγειρέψω, τί μπορώ να απολαύσω και τί δεν διατίθεμαι με τίποτα να βάλω στο στόμα μου. Για να μην πω πόσο επηρεάζει τη διάθεσή μου. Η έλλειψη ηλιοφάνειας αρχίζει να με εκνευρίζει επικίνδυνα.






Υποθέτω δεν θα εκπλαγείτε λοιπόν αν σας πω ότι ο καιρός εδώ είναι χάλια, έτσι; Μαύροι ουρανοί, βροχή, απίστευτη υγρασία. Παρ' όλ' αυτά, η διάθεσή μου για παγωτό ολοένα και αυξάνεται. Είναι το μοναδικό πράγμα ικανό να με κάνει να ξεχαστώ. Το φαγητό έχει αυτή την ευεργετική επίδραση πάνω μου.






Το παγωτό με το οποίο πάντα ξεκινάω την επίσημη σεζόν του παγωτού, είναι η φράουλα. Το φτιάχνω εδώ και πολλά χρόνια και πάντοτε καταφέρνει να εντυπωσιάσει, όχι μόνο τον Σ που είναι αυστηρότατος κριτής παγωτών, αλλά και όλους όσους το έχουν ποτέ δοκιμάσει.






Αυτό που περιμένω από οποιοδήποτε επιδόρπιο το οποίο υπόσχεται φρουτένια απόλαυση, είναι αυτή τη συμπυκνωμένη γεύση. Αυτή τη γροθιά στο πρόσωπο κι εκείνη την έντονη γεύση φρούτου που πολλές φορές δεν είναι παρά αμυδρά αισθητή σε γλυκά και ιδίως σε παγωτά. Επιθυμώ εκείνη την αγνή, ανόθευτη γεύση φράουλας και αυτήν ακριβώς γεύομαι όταν τρώω αυτό εδώ το παγωτό.






Η προσθήκη χυμού λεμονιού, ή μοσχολέμονου αν το προτιμάτε, χαρίζει στο παγωτό λίγη ευχάριστη οξύτητα που αντισταθμίζει τη γλύκα της φράουλας και της άχνης ζάχαρης, και η απουσία των αβγών το καθιστά ιδιαίτερα ελαφρύ. Είναι απαλό και κρεμώδες, χωρίς εκείνη την κολλώδη αίσθηση που αφήνουν τ' αβγά στην κορυφή του ουρανίσκου, κάνοντας κάθε μπουκιά ακόμα πιο ακαταμάχητη.

Η σεζόν του παγωτού μόλις άρχισε!






Παρεμπιπτόντως, προσέξατε το καινούριο μου header; Είχα βαρεθεί το παλιό και αποφάσισα πως ήρθε η ώρα για αλλαγή. Έπαιξα λιγάκι με μια φωτογραφία που είχα τραβήξει γι' αυτήν την ανάρτηση και κατέληξα σε αυτό. Πώς σας φαίνεται;










Παγωτό Φράουλα

Παλιότερα, έφτιαχνα αυτό το παγωτό με το χέρι, δηλαδή το έβαζα στην κατάψυξη και κάθε μισή ώρα το χτυπούσα με το σύρμα μέχρι να παγώσει εντελώς, αλλά από τότε που πήρα παγωτομηχανή πριν δυο χρόνια, το φτιάχνω πάντα εκεί. Όχι πως το αποτέλεσμα δεν είναι καλό αν το χτυπήσετε στο χέρι (δίνω και οδηγίες στη συνταγή ακριβώς πώς να το κάνετε) αλλά όπως καταλαβαίνετε, το αποτέλεσμα είναι πιο κρεμώδες και απαλό.
Έχω σερβίρει το παγωτό αυτό και σε ξυλάκια (όπως αυτό το σορμπέ κεράσι), όπου απλά άδειασα το υγρό μείγμα παγωτού μέσα στα ποτηράκια ή θήκες και τα έβαλα στην κατάψυξη να παγώσουν.

Εξυπακούεται πως όσο πιο γευστικές και αρωματικές είναι οι φράουλες, τόσο πιο γευστικό και αρωματικό θα είναι και το παγωτό. Δεν περιέχει κρέμα γάλακτος ή αβγά, οπότε η γεύση του εξαρτάται αποκλειστικά από την ποιότητα του φρούτου. Οι σκάρτες φράουλες δεν έχουν πουθενά να κρυφτούν, διαλέξτε λοιπόν μερικές καλές φράουλες για το παγωτό σας.

Αυτό που μπορεί να εντείνει επιπλέον τη φραουλένια γεύση του παγωτού, είναι η προσθήκη μερικών πολύ μικρών κομματιών φρέσκιας φράουλας, και αν θέλετε κάτι διαφορετικό και είστε λάτρεις της σοκολάτας όπως εγώ, προσθέστε κομματάκια σοκολάτας. Σοκολάτα και φράουλα, ο τέλειος συνδυασμός. Μιλώντας για σοκολάτα, σε λίγες μέρες θα επανέλθω με ένα τέλειο συνοδευτικό για το παγωτό αυτό, οπότε μείνετε συντονισμένοι.






Γίνεται περίπου 670 γρ. παγωτό

Υλικά
300 γρ. φρέσκιες φράουλες*
190 γρ. άχνη ζάχαρη
375 ml φρέσκο, πλήρες γάλα, κρύο
½ κουταλάκι γλυκού χυμό λεμονιού ή μοσχολέμονου (λάιμ), φρεσκοστυμμένο

*Αν και δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ, υποθέτω πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένες, και ξεπαγωμένες, φράουλες.

Ειδικά εργαλεία: ψιλό κόσκινο, μικρό επεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ, παγωτομηχανή (προαιρετική αν και προτιμητέα)


Προετοιμασία
Ξεπλύντε τις φράουλες κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό, αφαιρέστε τα κοτσάνια τους και κόψτε τες στη μέση. Τοποθετήστε τες μέσα στον επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ και πολτοποιήστε τες.
Περάστε τον πουρέ φράουλας από το κόσκινο για να απαλλαγείτε από τα σποράκια.


Σ' ένα μεγάλο μπωλ, προσθέστε την άχνη ζάχαρη και τον πουρέ φράουλας. Αναμείξτε καλά χρησιμοποιώντας ένα σύρμα, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα μέσα στο οποίο να μην υπάρχουν σβώλοι άχνης ζάχαρης.
Προσθέστε το κρύο γάλα και ανακατέψτε με το σύρμα καλά.
Προσθέστε το χυμό λεμονιού (ή μοσχολέμονου), ανακατέψτε με το σύρμα και δοκιμάστε. Αν νομίζετε ότι το χρειάζεται, προσθέστε λίγο ακόμα χυμό λεμονιού κι ανακατέψτε.

Αδειάστε το μείγμα του παγωτού στην παγωτομηχανή σας και συνεχίστε ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.


Εναλλακτικά, αν δεν έχετε παγωτομηχανή, αδειάστε το μείγμα παγωτού μέσα σε ένα δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη. Βάλτε το στην κατάψυξη κι έπειτα από 40 λεπτά βγάλτε το και χτυπήστε το δυνατά με ένα σύρμα. Μπορείτε επίσης να το χτυπήσετε και στο μπλέντερ ή ακόμα και με ραβδομπλέντερ.
Συνεχίστε να το χτυπάτε ανά μισή ώρα μέχρι να είναι πλέον πολύ πηχτό και παγωμένο για να χτυπηθεί. Αυτή η διαδικασία θα πάρει 2 με 3 ώρες, αναλόγως πόσο δυνατός είναι ο καταψύκτης σας.

Διατηρείται στην κατάψυξη για μια εβδομάδα αλλά αμφιβάλλω αν μετά από κανα δυο μέρες θα σας έχει μείνει καθόλου.





26 comments:

  1. τελειο!!!!!η αγαπημενη μου γευση,θα το δοκιμασω ,πολυ απλη συνταγη!

    ReplyDelete
  2. Μας βασάνισες πολύ όμορφα πρωι πρωί αλλά αξίζει τον κόπο!!! Πρέπει να κάνω λίγο χώρο στην κατάψυξη και να προσπαθήσω κι εγώ να κάνω παγωτό!!! Η νέα φωτογραφία στο blog είναι πολύ ωραία!!! Την καλήμέρα μου από την συννεφιασμένη Αθήνα!!! (έτσι για να μη νιώθεις μόνη που ο καιρός είναι χάλια εκεί!!)

    ReplyDelete
  3. Το κάνεις να δείχνει τόσο εύκολο! Θα δοκιμαστεί ιδιαίτερα για την βαφτισιμιά που της αρέσει τόσο πολύ η φραούλα όπως τη λέει..

    ReplyDelete
  4. Πάντως και στην Ελλάδα αυτές τις μέρες δροσούλες έχουμε!
    Οχι κρύο.... σε καμιά περίπτωση δεν κάνει κρύο, αλλά έχει ένα ευχάριστο αεράκι!
    Με παγωτό φράουλα ξεκινάω πάντα κι εγώ τα παγωτά του καλοκαιριού, είναι το φρούτο που μας προκαλεί να κάνουμε ένα σωρό νοστιμιές μαζί του!
    Το παγωτάκι σου φαίνεται σούπερ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  5. Μα τι υπέροχα χρώματα!!!Για μένα μπορεί να μην άρχισε η εποχή του παγωτού αλλά του θαυμασμού είναι εδώ!!!Φιλάκια.

    ReplyDelete
  6. Επειδή είμαι φαν της φράουλας(είχα κάνει παλιότερα το φανταστικό σου κέικ με κομμάτια φράουλας μέσα),μόλις πάρω θα το κάνω με την πρώτη ευκαιρία,χωρίς παγωτομηχανή.Α!Ωραίο σουρωτήρι :)..Όλγα

    ReplyDelete
  7. Από που να αρχίσω σήμερα; Από το υπέροχο παγωτό φράουλας (άγγιξες το ευαίσθητο σημείο μου, τα παγωτά είναι η αδυναμία μου), από τις ωραίες φωτογραφίες, από το πόσο εύκολα μπορούμε να φτιάξουμε αυτό το παγωτό;
    Άψογο το παγωτό φράουλας και στο χρώμα και στην υφή του. Καλοφάγωτο, αν και δεν νομίζω πως θα έχει μείνει τίποτα, τώρα που σου γράφω!!! Μετά αναρωτιέμαι πως τα βάζω τα κιλά με τόσο ωραίες συνταγές!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  8. Ετσι όπως το βλέπω σερβιρισμένο στο μπολάκι είναι τέλειο. Από χρώμα και υφή (όπως φαίνεται) πολύ καλό.
    Το γεγονός ότι δεν έχει αυγό στα συν του.

    Με βάζεις σε σκέψη (αν και δεν έχω φτιάξει ποτέ παγωτό)

    Η αλλαγη στο header πολύ ωραία. Οι φωτογραφίες σου είναι πάντα προσεγμενες και επαγγελματικές.

    Φιλιά & καλό σαββατοκύριακο (ελπίζω όχι συννεφιασμένο) :)

    ReplyDelete
  9. Πωπωπωπωπωπω.... αυτό είναι παγωτό!!!!
    Καλό Σαβ/κο!!!

    ReplyDelete
  10. Είναι υπέροχο, τι να πρωτοπώ!!!Για την υφή, για το χρώμα, για τη γεύση που σίγουρα είναι εκπληκτική;Μπράβο, μου αρέσει που δεν περιέχει αυγά!!!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  11. Υπέροχο χρώμα πρώτα από όλα! Φαίνεται αφράτο και λαχταριστό! Πολύ μου αρέσει το νέο header!

    ReplyDelete
  12. Nasia — ναι, είναι πολύ απλή κι εύκολη συνταγή αλλά τόσο μα τόσο νόστιμη!

    Arti — κι εκεί συννεφιά; Εδώ σήμερα κάπως γύρισε και είδαμε και μερικές ώρες ήλιο. Μετά φυσικά ξανακρύφτηκε!

    Taste Advisor — φραούλα; Χεχε ελπίζω να της αρέσει της βαφτιστήρας!

    ΕΛΕΝΑ — κι εσύ ε; Μα σε προδιαθέτουν οι φράουλες να φτιάξεις πολλά και γευστικά γλυκά. Είναι το φρούτο-θαύμα, μαζί με το μάνγκο. Άλλη αδυναμία κι αυτή!

    Ξανθή — ααα σε ευχαριστώ πολύ!! :)

    Βάσω — θα χαρώ πολύ να μάθω πώς σου φάνηκε αν το φτιάξεις.
    Σ' ευχαριστώ! Από το ΙΚΕΑ είναι.

    Ειρήνη Ε. — έχεις πόλυτο δίκιο, δεν έχει μείνει τίποτα! Φαγώθηκε σε χρόνο dt :)

    Marion — και για μένα είναι μεγάλο συν το ότι δεν έχει αβγά. Αισθάνομαι λιγότερες τύψεις όταν το τσακίζω :)

    eleni — να' σαι καλά!! Επίσης!

    ΕΛΕΝΗ — η υφή είναι παγωτομηχανής, στο χέρι γίνεται λίγο πιο τραχύ, όπως είναι αναμενόμενο, και με κάποιους κρυστάλλους. Το χρώμα κι εγώ το χαζεύω! Επίσης!

    mia maria — σ' ευχαριστώ Μαρία μου, να' σαι καλά!

    ReplyDelete
  13. Den exo pagotomixani alla tha to ftiakso! Ap'oles tis sintages pou exo dei, i diki sou exei ta ligotera ulika kai m aresei poli etsi opos fenete sti foto!!!! Teleio! !!!!

    ReplyDelete
  14. Mάγδα μου συγνώμμη αλλά Όλγα με λένε(η ανώνυμη με το σουρωτήρι)....

    ReplyDelete
  15. Μάγδα μου μ' αρέσει πολύ!
    Είναι πανεύκολο, μ' αρέσει που δεν περιέχει αυγά και κρέμα γάλακτος, έχει ωραία υφή και υπέροχο χρώμα!
    Πολύ το ζήλεψα έτσι όπως το είδα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  16. peps — μια χαρά βγαίνει και χωρίς παγωτομηχανή. Σ' ευχαριστώ!

    Όλγα — χαχαχαχ γελάω με τη γκάφα μου! Συγνώμη Όλγα μου. Δεν έχω ιδέα πώς μου ήρθε το Βάσω. Και δεν ξέρω και καμία Βάσω!!

    Ερμιόνη — είναι όντως πανεύκολο! Σ' ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  17. Κανένα πρόβλημα Μάγδα!Το παγωτό μία που το κάναμε,μία που το φάγαμε..Κοινώς άπαιχτο και να είσαι καλά πουλάκι μου(βέβαια δεν έχει την δικιά σου όψη μιας και δεν έχω παγωτομηχανή,αλλά γευστικά άρεσε πολύ πολύ)..Ευχαριστούμε λοιπόν..Όλγα

    ReplyDelete
  18. Κάθε φορά που βλέπω τέτοιες όμορφες φωτογραφίες παγωτών, όλο και σκέφτομαι αν τελικά θα πρέπει να αποφασίσω να αγοράσα παγωτομηχανή! Χρόνια το σκέφτομαι και χρόνια το αποφεύγω γιατί ξέρω πως άμα θα ξεκινήσω...δεν θα σταματώ με τίποτε!

    Εξαιρετικό και σε χρώμα αλλά και σε υφή, φαίνεται καλή μου Μάγδα.

    ReplyDelete
  19. Όλγα — χαίρομαι πολύ που σας άρεσε!! Εξαφανίστηκε ε; Κι εδώ έτσι γίνεται!

    Penelope — αν σας αρεέουν πολύ τα παγωτά νομίζω πως είναι καλή κίνηση η αγορά παγωτομηχανής. Μπορεί να είναι λίγο ακριβή αλλά αν σκεφτείς πόσα δίνεις για έτοιμα παγωτά το χρόνο, τότε αξίζει. Πάντως η ευκολία οδηγεί στο να τα φτιάχνεις πιο συχνά, όντως! Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  20. μαγδα γεια σου - παρακολουθω το blog σου καιρό, μ΄αρέσει ο τρόπος που προσεγγίζεις της κουζίνα .
    Το παγωτό το έφτιαξα σε παγωτομηχανή - μου άρεσε αν και θα έκανα καποιες μικρές παρεμβάσεις την επόμενη φορά .
    Μου φάνηκε ότι η άχνη το κάνει να αλευρίζει λίγο στη γεύση - την επόμενη φορά θα ζεστάνω το γάλα και θα λιώσω κρυσταλλική ζάχαρη . Και θα ήθελα να είναι λίγο πιο έντονη η γέυση της φράουλας - μου φάνηκε λίγο άνευρο . Ξέρω ότι αυτό έχει να κάνει με τις φράουλες - δυστυχώς δεν βρίσκω καλύτερες από αυτές του μανάβη μου. Οι βιολογικές είναι υπερβολικά ακριβές - δεν μπορώ να τις αγοράσω.
    Για να μη με περάσεις για γκρινιάρα το παγωτό ήταν υπέροχο - το σκίσαμε - εγώ είμαι η τελειομανής - τα παιδιά και ο καλός μου ....μουγκρίζανε.
    Να΄σαι καλά .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα! Όπως γράφω και στη συνταγή, η ζάχαρη άχνη θέλει καλό χτύπημα ώστε να διαλυθούν τυχόν σβώλοι. Αυτό ίσως σου έδωσε την αλευρώδη γεύση αν και μου φαίνεται περίεργο αφού η ζάχαρη λιώνει μέσα στο υγρό.
      Οι φράουλες δεν είναι ανάγκη να είναι βιολογικές για να είναι νόστιμες. Αλλά αν δεν είναι γευστικές, δεν υπάρχει περίπτωση να είναι γευστικό το παγωτό.
      Χαίρομαι που σας άρεσε. Να' σαι καλά και σ΄ευχαριστώ για το σχόλιο και για το feedback!

      Delete
  21. Θέλω παγωτομηχανή τώρα!!!

    Τρελοτουρίστρια

    ReplyDelete
  22. Mάγδα μου το έκανα σήμερα.
    Απλά ΤΕΛΕΙΟ.
    Βέβαια χωρίς πατωγομηχανή, αλλά δεν με δυσκόλεψε καθόλου.
    Εχει την γεύση από ένα παγωτό που παίρνουμε απο ένα ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς και πάντα μας άρεσε γιατί είχε γεύση φράουλας. Ο γιος μου ενθουσιάστηκε. Ειπε πως έχει τέλεια γεύση. Λίγο του έδωσα να δοκιμάσει.
    Δενβλέπω να υπάρχει για πολύ. Τους είπα πως πρέπει να μεινει κανονικά όλο το βράδυ για να γίνει σωστό (χιχι..)
    Η αλήθεια είναι πως θελει λίγο πάγωμα ακόμα.

    Πως γίνεται σοκολατένιο ?

    Σε ευχαριστώ πολύ για την ωραία συνταγή. Την επόμενη φορά θα κάνω διπλή δόση.

    Φιλιά και καλό μήνα :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι πάααρα πολύ που σας άρεσε! Είναι τέλειο δεν είναι; Σοκολατένιο με αυτή τη συνταγή δε γίνεται, αλλά έχω αυτό το οποίο είναι καταπληκτικό παγωτό.
      Καλό μήνα!

      Delete
  23. Γεια σας, Έχω μια ερώτηση: επειδή είμαι έγκυος και πρέπει να αποφεύγω τη ζάχαρη, μπορώ να αντικαταστήσω την άχνη με στέβια; Αν ναι, ποια είναι η αναλογία; Ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σας. Λυπάμαι αλλά δεν δεν έχω ιδέα. Δεν χρησιμοποιώ στέβια.

      Delete