Friday, June 8, 2012

Για μια καλοκαιρινή μέρα

Βαριέμαι πολύ εύκολα τις ίδιες γεύσεις και με κουράζει αφάνταστα να τρώω τα ίδια φαγητά συνεχώς. Πάντα λοιπόν προσπαθώ να έχω μια ποικιλία στη διατροφή μου και ουσιαστικά αυτό που θέλω είναι να κρατάω σε εγρήγορση τον ουρανίσκο μου. Ακόμη και τις καθημερινές που οι ρυθμοί είναι πιο γρήγοροι, εγώ χρειάζομαι όλο το πακέτο. Θέλω κάτι γευστικό, θρεπτικό και ενδιαφέρον.






Το καλό φαγητό για μένα, δεν πρέπει να έχει μονάχα καλή γεύση, αν και αυτό είναι το πιο σημαντικό, αλλά σωστή υφή κι ωραία εμφάνιση. Είμαι οπτικός τύπος κι έτσι μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να ευχαριστηθώ κάτι του οποίου η εμφάνιση με απωθεί.






Ειδικά το καλοκαίρι, την εποχή που τα λαχανικά είναι στο φόρτε τους και είναι τόσο μα τόσο θελκτικά, δεν μπορείς παρά να τρως φαγητά που είναι πεντανόστιμα και εντυπωσιακά. Καταπράσινος φρέσκος αρακάς, μωβ αγκινάρες, λευκά σπαράγγια, κίτρινα κολοκυθάκια, κόκκινες ντομάτες· η χρωματική παλέτα είναι ανεξάντλητη και η γευστική παλέτα είναι ακόμα πιο πλούσια.






Τον τελευταίο μήνα, η σχέση μου με τα σπαράγγια ολοένα και δυναμώνει. Δεν τα χορταίνω και πάνω απ' όλα, δεν τα βαριέμαι. Τις προάλλες, σας έκανα μια νύξη για ένα πιάτο ψαριού με πέστο σπαραγγιών και φυσικά δεν θα μπορούσα παρά να το μοιραστώ μαζί σας.






Η αλήθεια είναι πως το κλασικό πέστο ποτέ δεν μου άρεσε, πιθανότατα γιατί δεν μου αρέσει ο βασιλικός. Η μυρωδιά του μου θυμίζει την πρώτη μέρα στο σχολείο όταν κάναμε αγιασμό. Μαζί με τον κόλιανδρο, είναι τα μυρωδικά που τρώω με μεγάλη δυσκολία. Για οποιοδήποτε άλλο πέστο όμως τρελαίνομαι. Πέστο μαϊντανού, ρόκας, δυόσμου και τώρα τελευταία, πέστο σπαραγγιών.






Δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να συγκρίνεται με το αρμονικό ταίριασμα των ζωηρών πράσινων σπαραγγιών, του έντονου σκόρδου, του γήινου κουκουναριού και της ουμάμι γεύσης της παρμεζάνας. Πάνω από ένα κομμάτι τηγανητού ή ψητού σφιχτόσαρκου ψαριού όπως ο σολομός, δεν είναι τίποτα λιγότερο από εκπληκτικό.











Τηγανητός Σολομός με Πέστο Πράσινων Σπαραγγιών

Ο σολομός, με την ντελικάτη κι ελαφρώς γλυκιά του γεύση, είναι το ιδανικό ταίρι γι' αυτό το πλούσιο και γήινο πέστο, μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε όποιο ψάρι σας αρέσει, ή ακόμα και κοτόπουλο.
Σπεύσατε όμως, διότι η σεζόν των σπαραγγιών πλησιάζει στο τέλος της. Ίσα που προλαβαίνετε.

Αντί για τηγανητό, μπορείτε να ψήσετε τον σολομό στο φούρνο μέσα σε αλουμινόχαρτο, κάτι που κάνω συχνά. Αλατίστε τα φιλέτα, απλώστε από πάνω το πέστο, ίσα να καλύψει την κορυφή του ψαριού, και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο (200 βαθμούς Κελσίου) για 15-20 λεπτά.






Μερίδες: 2 κυρίως πιάτα / 1 κούπα πέστο σπαραγγιών

Υλικά

για το πέστο σπαραγγιών
350 γρ. φρέσκα πράσινα σπαράγγια, καθαρισμένα από το κάτω, ξυλώδες κομμάτι τους (διαβάστε σε αυτό το ποστ πώς να τα καθαρίσετε)
25 γρ. (2½ κουταλιές σούπας) κουκουνάρι
1 ή 2 σκελίδες σκόρδο, αναλόγως το γούστο σας, ψιλοκομμένες
30 γρ. (4 κουταλιές σούπας) παρμεζάνα, τριμμένη
Χυμό ½ λεμονιού, φρεσκοστυμμένος
40 ml (2½ κουταλιές σούπας) εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1-2 κουταλιές σούπας υγρό από το βράσιμο των σπαραγγιών
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Αλάτι

για τον σολομό
2 φιλέτα σολομού, χωρίς κόκκαλα και πέτσα, 180-200 γρ. το καθένα
60 ml (4 κουταλιές σούπας) ελαιόλαδο
Αλάτι

Κουκουνάρι, ψιλοκομμένο, για πασπάλισμα πάνω από το πιάτο (προαιρετικά)

Ειδικά εργαλεία: σουρωτήρι, επεξεργαστής τροφίμων, μεγάλο τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό)


Προετοιμασία

για το πέστο σπαραγγιών
Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και αφήστε να πάρει βράση. Προσθέστε λίγο αλάτι και έπειτα ρίξτε μέσα τα καθαρισμένα σπαράγγια. Βράστε τα για 8-9 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην διαλύονται.
Κρατήστε 2-3 κουταλιές σούπας από το νερό, σουρώστε τα σπαράγγια κι αμέσως βάλτε τα κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για να κρυώσουν και να σταματήσουν να ψήνονται. Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς.

Κόψτε τα σε κομμάτια των 5 εκ. περίπου και προσθέστε τα στον επεξεργαστή τροφίμων σας μαζί με το κουκουνάρι, το σκόρδο, την παρμεζάνα, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, 1 κουταλιά σούπας υγρό από τα σπαράγγια και λίγο μαύρο πιπέρι. Πολτοποιήστε καλά μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι αν θεωρείτε ότι χρειάζεται. Αν το πέστο είναι πολύ πηχτό για το γούστο σας, προσθέστε λίγο επιπλέον υγρό από τα σπαράγγια.


για τον σολομό
Βγάλτε το σολομό από το ψυγείο 10-15 λεπτά πριν το μαγείρεμα, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Στεγνώστε τα φιλέτα σολομού με χαρτί κουζίνας και αλατίστε τα κι απ' τις δυο πλευρές.

Ρίξτε το ελαιόλαδο μέσα σ' ένα μεγάλο τηγάνι και ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν το ελαιόλαδο αρχίσει να λαμπυρίζει, προσθέστε τα φιλέτα του σολομού και τηγανίστε τα για 4-5 λεπτά από τη μια πλευρά, μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα, κι έπειτα γυρίστε τα απ' την άλλη και τηγανίστε τα για άλλα 3-4 λεπτά, ή μέχρι να ψηθούν σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Βγάλτε τα φιλέτα από το τηγάνι και τοποθετήστε τα πάνω σ' ένα πιάτο το οποίο έχετε καλύψει με χαρτί κουζίνας, για να απορροφήσει το επιπλέον λάδι.

Τοποθετήστε τα φιλέτα σολομού σε δυο πιάτα και σερβίρετε αμέσως μαζί με το πέστο, είτε δίπλα είτε πάνω από το ψάρι. Πασπαλίστε με ψιλοκομμένο κουκουνάρι (προαιρετικά).

Μπορείτε να κρατήσετε το πέστο στο ψυγείο, καλυμμένο, για 1-2 μέρες. Το πέστο θα γίνει πιο πηχτό μένοντας στο ψυγείο. Όταν θέλετε να το σερβίρετε, ανακατέψτε το καλά.






Άλλες συνταγές με σολομό:
Σολομός με γλάσο από πετιμέζι ροδιού
Φιλέτα σολομού με σωταρισμένο φινόκιο και ούζο


13 comments:

  1. πολύ ωραίο πιάτο Μάγδα!

    ReplyDelete
  2. δεν εχω δοκιμάσει πεστο σπαραγγιών και μου έβαλες ιδέες!!!

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα Μάγδα μου!
    Συμφωνώ απόλυτα με την εισαγωγή σου! Ομοίως ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που χρειάζονται πλουραλισμό στις γεύσεις και που δίνουν μεγάλη σημασία στην εμφάνιση ενός πιάτου!
    Το συγκεκριμένο είναι πολύ όμορφο, ελαφρύ, υγιεινό και ιδιαίτερο!
    Το πέστο σπαραγγιών ακούγεται πραγματικά πολύ ενδιαφέρον! Πολύ καλή ιδέα για να αναδείξουμε οπτικά και γευστικά ένα πιάτο!
    Φιλιά, καλό ΣΚ!

    ReplyDelete
  4. Μαγδα, πολύ όμορφο καλοκαιρινό πιάτο!! Θρεπτικό, με αρμονικό συνδυασμό χρωμάτων που προσελκύει το "μάτι". Κάτι διαφορετικό, που ξεφεύγει από τα ίδια και τα ίδια. Σίγουρα μπορούμε να έχουμε το πέστο, έτοιμο από νωρίς ή και από την προηγούμενη ημέρα, οπότε μπορώ να πω ότι είναι και γρήγορο πιάτο. Ωραία συνταγή.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  5. Όλα τέλεια και πράγματι εμφανίσημα! Το τερπνόν και το ωφέλιμον μαζί Μάγδα!

    ReplyDelete
  6. Το πεστο σου θέλω να το δοκιμάσω οπωσδήποτε!! Φιλιά πολλά!!

    ReplyDelete
  7. Γλυκειά μου νομίζω ότι αν είχα αδελφή ψυχή στο μαγείρεμα θα ήσουν εσύ.
    Πριν από λίγες ημέρες γλυκοκοιτούσα μαι πέστο με σπαράγγια και η πρώτη μου σκέπψη ήτνα να προλάβω να την κάνω πριν περάσει η εποχή τους. Εδώ λένε μεχρι τις 21 Ιουνίου μπορεί να τα τρώει κανείς. Λατρευω το σολωμό. Μέχρι τώρα η αγαπημένη μου συνταγή ήταν με την πέστο δυόσμου και φυστικιου... Λές η δική σου να την κατατροπώσει;;; Θα σε κρατήσω πάντως ενήμερη! Σε φιλώ πολύ

    ReplyDelete
  8. Μάγδα μου πολύ ωραία η πρότασή σου με το πέστο αυτό!Πολύ πρωτότυπο!Και τον σολωμό βέβαια τον λατρεύω!

    ReplyDelete
  9. Eri, peps — ευχαριστώ!

    Nasia — δοκίμασέ το, είναι εξαιρετικό.

    Ερμιόνη — μπορεί ν' αναδείξει ακόμα κι ένα πιάτο ζυμαρικών, κι είναι και πανεύκολο.

    Ειρήνη — χαίρομαι που σου άρεσε. Ναι, αν το φτιάξεις την προηγούμενη σου λύνει τα χέρια για άλλες ετοιμασίες. Επίσης!

    Vita — σ' ευχαριστώ!

    Arti — θα σου αρέσει πολύ. Φιλιά!

    Royal Coconut — κι εδώ έχει σπαράγγια μέχρι το τέλος του μήνα αλλά όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο ξυλώδη και πικρά είναι. Τώρα είναι ακόμα τρυφερά και νόστιμα. Αν το φτιάξεις πέρασε να μου πεις πώς σου φάνηκε. Είμαι σίγουρη πως θα σου αρέσει!

    Athina — κι εγώ! Είναι από τα αγαπημένα μου ψάρια.

    ReplyDelete
  10. Πολύ ωραίο πιάτο και τρελαίνομαι για σολωμο (ψητο όμως) και σπαράγγια. Δυστυχώς δεν βρήκα φρέσκα τις προάλλες που έψαξα στην τοπική λαϊκή και πολύ φοβάμαι ότι τέλειωσαν τα ντόπια.

    ReplyDelete
  11. Τέλειο όπως και τα blueberries muffins παρακάτω!

    ReplyDelete
  12. thegreenmixer — ο ψητός σολομός είναι επίσης εκπληκτικός. Κι εγώ τον φτιάχνω τις περισσότερες φορές στο φούρνο. Κρίμα που δεν μπόρεσες να τα βρεις.

    kiki — σ' ευχαριστώ!

    ReplyDelete