Wednesday, June 20, 2012

Σοκολατένιο και παγωμένο

Είναι κάποιες φορές που απλώς δεν με ενδιαφέρει να "προλογίσω" μια συνταγή. Είμαι τόσο ενθουσιασμένη με αυτήν, που δεν κρατιέμαι να την μοιραστώ μαζί σας και με διακατέχει η βεβαιότητα πως όταν την φτιάξετε, θα ενθουσιαστείτε όσο κι εγώ και θα έχετε μια συνταγή που θα σας συντροφεύει σε όλη σας τη ζωή. Μια συνταγή που θα ανυπομονείτε κι εσείς με τη σειρά σας να την μοιραστείτε με άλλους.






Αυτό το semifreddo σοκολάτας, ανήκει σε αυτή την κατηγορία συνταγών.

Την σοκολατομανία μου την ξέρετε, την διατυμπανίζω σε κάθε ευκαιρία, οπότε το πρώτο μου semifreddo δεν θα μπορούσε παρά να ήταν βουτηγμένο στη σοκολάτα.






Το semifreddo/σεμιφρέντο (ιταλική λέξη που σημαίνει μισοπαγωμένο) είναι ένα είδος γλυκών κατάψυξης τα οποία έχουν υφή παγωμένης μους. Ενώ το κοινό παγωτό σου δίνει αυτή τη γνωστή και έντονα παγωμένη αίσθηση στο στόμα, το semifreddo, ακόμα κι αν το δοκιμάσεις από την κατάψυξη, δεν θα σε παγώσει, αλλά θα σε δροσίσει.






Το semifreddo αποτελεί ένα μικρό θαύμα της ζαχαροπλαστικής τέχνης διότι ενώ είναι παγωμένο, διατηρεί την απαλή, κρεμώδη και βελούδινη υφή του, η οποία οφείλεται στα υλικά και στον τρόπο που αυτά χρησιμοποιούνται για να φτιαχτεί. Πρόκειται ουσιαστικά για τον συνδυασμό μιας zabaglione (αβγά με ζάχαρη χτυπημένα σε μπεν-μαρί) και σαντιγύ.






Εν αντιθέσει με το παγωτό, το semifreddo περιέχει λιγότερο νερό και κατ' επέκταση λιγότερο πάγο, δίχως να εμφανίζει εκείνους τους ενοχλητικούς κρυστάλλους που είναι η νέμεσις όσων φτιάχνουν παγωτά στο σπίτι. Η σαν μους υφή του έχει ως αποτέλεσμα να μην παγώνει τόσο όσο το παγωτό κι έτσι να παραμένει μοναδικά αφράτο. Και το καλύτερο αλλά και πιο σημαντικό απ' όλα; Το semifreddo δεν απαιτεί παγωτομηχανή. Απλά αδειάζετε το μείγμα σ' ένα δοχείο κατάλληλο για την κατάψυξη και το αφήνετε να παγώσει.






Όταν έφτιαξα αυτό εδώ το σοκολατένιο semifreddo, δεν το πίστευα. Η γεύση και η υφή του ήταν αξεπέραστη. Ο Σ κατενθουσιάστηκε και μάλιστα του θύμισε ένα παρφέ που αγόραζε στην Αθήνα από το καλύτερο ζαχαροπλαστείο της περιοχής του και που του' χει μείνει αξέχαστο. Δεν μπορούσε να σταματήσει να το τρώει κι εμένα φυσικά γελούσανε και τα μουστάκια μου. Μεγάλη η περηφάνεια μου που έφτιαξα ένα τόσο πετυχημένο γλυκό.






Και να που έρχομαι λοιπόν και πάλι στα λόγια με τα οποία ξεκίνησα αυτή την ανάρτηση. Δεν κρατιόμουν να το μοιραστώ μαζί σας. Απολαύστε το λοιπόν και καλή επιτυχία!











Semifreddo Σοκολάτα
Προσαρμοσμένη από την Donna Hay

Το semifreddo αυτό έχει έντονη και πλούσια γεύση σοκολάτας χωρίς να είναι πολύ γλυκό και σου δίνει την αίσθηση ότι τρως μια παγωμένη μους. Έχει κρεμώδη και αφράτη υφή και παράλληλα σου αφήνει μια δροσιστική αίσθηση στο στόμα.

Επέλεξα να το φτιάξω μέσα σε παραλληλόγραμμη φόρμα για μια ωραία παρουσίαση σαν τερρίν, αλλά μπορείτε να το σερβίρετε όπως κι ένα κοινό παγωτό, σε μπάλες.

Το semifreddo μοιάζει πολύ με το παρφέ σε υφή αλλά φτιάχνεται με διαφορετικό τρόπο. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες αλλά σε όσους από εσάς αρέσει το παρφέ, είμαι σίγουρη πως το semifreddo θα σας ξετρελάνει.






Γίνονται περίπου 1,7 λίτρα semifreddo

Υλικά
165 γρ. ψιλή ζάχαρη
3 αβγά μεσαίου μεγέθους, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κρόκους αβγών μεσαίου μεγέθους, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. σκούρα σοκολάτα 55% κακάο, κομμένη σε μικρά κομμάτια
430 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35% λιπαρά), κρύα
20 γρ. (2 κουταλιές σούπας) κακάο σκόνη

Σκούρα σοκολάτα 55% κακάο, τριμμένη (προαιρετικά)

Ειδικά εργαλεία: μίξερ χειρός, μίξερ βάσης (προαιρετικά), ψιλό κόσκινο, δοχείο χωρητικότητας 2 λίτρων κατάλληλο για κατάψυξη (ή μια μεταλλική παραλληλόγραμμη φόρμα)


Προετοιμασία
Αν επιλέξετε να βάλετε το semifreddo σας σε παραλληλόγραμμη φόρμα για να το σερβίρετε ως τερρίν, καλύψτε τον πάτο και τα πλαϊνά του τοιχώματα με ένα φύλλο λαδόκολλας ή πλαστικής μεμβράνης. Αυτό θα το κάνει πιο εύκολο να το ξεφορμάρετε.

Βάλτε τη σοκολάτα σ' ένα πυρίμαχο μπωλ και τοποθετήστε το πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν-μαρί). Προσέξτε να μην αγγίζει ο πάτος του μπωλ το νερό. Λιώστε τη σοκολάτα, ανακατεύοντας τακτικά και προσέχοντας να μη σας καεί. Μόλις το μείγμα γίνει λείο, αφαιρέστε το μπωλ πάνω απ' την κατσαρόλα κι αφήστε τη σοκολάτα να κρυώσει ελαφρώς.

Βάλτε τη ζάχαρη, τ' αβγά και τους κρόκους σε ένα άλλο μεγάλο, πυρίμαχο μπωλ και τοποθετείστε το πάνω στην ίδια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν-μαρί). Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός, χτυπήστε τη ζάχαρη με τ' αβγά σε μεσαία ταχύτητα για 6-7 λεπτά ή μέχρι το μείγμα να διπλασιαστεί σε όγκο, ν' ασπρίσει και να έχει την υφή ελαφρά χτυπημένης σαντιγύ. Πρέπει να προσέξετε να μην βράζει το νερό κάτω από το μπωλ για να μη σας γίνουν τ' αβγά ομελέτα. Φροντίστε το νερό ίσα που να σιγοβράζει.
Αφαιρέστε το μπωλ απ΄την κατσαρόλα και συνεχίστε να χτυπάτε το μείγμα με το μίξερ χειρός σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να κρυώσει (μπορείτε αν θέλετε να το μεταφέρετε σε ένα άλλο καθαρό μπωλ). Αυτό θα πάρει 6-7 λεπτά και σε αυτό το σημείο, το μείγμα θα έχει υφή ελαφρά χτυπημένης και λείας μαρέγκας.

Σημείωση: Ο λόγος που θέλετε να κρυώσει το μείγμα, είναι για να μη λιώσει η σαντιγύ όταν την προσθέσετε αργότερα.

Διπλώστε απαλά τη λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα με μια κουτάλα ή σπάτουλα, μέχρι ν' αναμειχθούν καλά τα υλικά και προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει εντελώς το μείγμα.


Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ' ένα μεγάλο μπωλ), χτυπήστε την κρύα κρέμα γάλακτος με το εξάρτημα 'σύρμα' (ή με το μίξερ χειρός και με καθαρά τα εξαρτήματά του) σε υψηλή ταχύτητα, μέχρι να έχετε μια μαλακιά κι αφράτη σαντιγύ που στέκεται ελαφρώς (όχι σφιχτή σαντιγύ). Κοσκινίστε το κακάο πάνω από τη σαντιγύ και διπλώστε το απαλά μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.

Διπλώστε τη σαντιγύ (και τα τρίμματα σοκολάτας αν τα χρησιμοποιείτε) προσεκτικά στο μείγμα αβγών-σοκολάτας με μια κουτάλα ή σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά, προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει το μείγμα.

Αδειάστε το μείγμα του semifreddo μέσα στην παραλληλόγραμμη φόρμα (αν την χρησιμοποιείτε) ή σε οποιοδήποτε δοχείο χωρητικότητας 2 λίτρων και κατάλληλο για κατάψυξη. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη ή καπάκι και τοποθετήστε το στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες, κατά προτίμηση όμως όλη τη νύχτα.


Βγάλτε το απ' την κατάψυξη 15 λεπτά πριν το σερβίρετε για να μπορείτε να το κόψετε πιο εύκολα. Για να το αφαιρέσετε από τη φόρμα, σηκώστε το από την λαδόκολλα ή πλαστική μεμβράνη. Αν σε κάποιο σημείο της φόρμας δεν έχετε βάλει λαδόκολλα ή μεμβράνη, περάστε το μαχαίρι μέσα από τη φόρμα για να το ξεκολλήσετε. Θα βγει εύκολα.

Σερβίρετε το semifreddo κομμένο σε κομμάτια (αν χρησιμοποιήσατε τη παραλληλόγραμμη φόρμα) ή σε μπάλες.
Μπορείτε αν θέλετε να το συνοδεύσετε με φρέσκα φρούτα, όπως σμέουρα ή φράουλες, ή με ό,τι άλλο επιθυμείτε.





19 comments:

  1. Φαίνεται φανταστικό το σεμιφρέντο και θα'θελα να το δοκιμάσω, αλλά έχω ένα θέμα με τα αυγά. Επειδή δεν αναφέρεις πουθένα θερμοκρασία, πιστεύεις ότι "αποστειρώνονται" επαρκώς τα 6-7 λεπτά στο μπεν μαρι?

    ReplyDelete
  2. ονειρεμένο.... όπως κάθε ανάρτησή σου!! νικολέτα

    ReplyDelete
  3. Είμαι σίγουρη για τη μοναδική βελούδινη υφή του! Τα αβγά και ο τρόπος που φουσκώνουν/χτυπιούνται μαζί με την αφράτη σαντιγύ πρέπει να συμβάλλουν σ' αυτό!
    Τα πολλά αβγά ωστόσο δε μυρίζουν ή "σκεπάζονται" από τη σοκολάτα? Μήπως να βάζαμε και βανίλια ή κάποιο λικέρ επιπλέον?

    ReplyDelete
  4. Πολύ νόστιμο το παγωμένο σου σοκολατένιο γλύκισμα!!

    ReplyDelete
  5. Πιστεύω ότι κι εγώ σαν τον Σ αν το είχα μπροστά μου δε θα σταματούσα να το τρώω!!!!

    ReplyDelete
  6. Το αποθήκευσα και θα φτιαχτεί μόλις φαγωθεί το παγωτό βανίλια που έφτιαξα χθες!!!

    ReplyDelete
  7. thegreenmixer — ο χρόνος είναι ενδεικτικός, αυτό που σε ενδιαφέρει είναι η υφή του μείγματος να είναι σωστή. Αυτό μπορεί να πάρει και περισσότερο χρόνο, επ'ουδενί όμως λιγότερο. Αν σε απασχολεί η θερμοκρασία, μπορείς να χτυπήσεις το μείγμα μέχρι να φτάσει τους 65-70 βαθμούς Κελσίου.

    Νικολέτα — σ' ευχαριστώ!

    The Dark Chef — όταν τα χτυπάς στο μπεν-μαρί θα σου μυρίσουν αλλά όταν προσθέσεις τη σοκολάτα και το κακάο, θα εξαφανιστεί η μυρωδιά. Κι εγώ το φοβόμουν αυτό αλλά ευτυχώς δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν χρειάζονται επιπλέον γεύσεις.

    Στέλλα — ευχαριστώ!

    Arti — :)

    Λίλα — εύχομαι να το ευχαριστηθείς!

    ReplyDelete
  8. Βρήκα το τέλειο σοκολατένιο σεμιφρέντο, ευχαριστώ!!!
    Φιλιά, καλή σου μέρα!

    ReplyDelete
  9. Απίθανες φωτογραφίες!
    Φαίνεται πραγματικά πολύ λαχταριστό και αφού είναι και σοκολατένιο, αναμφίβολα θα είναι υπέροχο!
    Τα αυγά και μένα με προβληματίζουν βέβαια, αλλά εφόσον μπορούμε να τα αποστειρώσουμε όλα καλά!
    Φιλιά Μάγδα μου!

    ReplyDelete
  10. Μάγδα, θα μπορούσα να το τρώω με το κουτάλι μέσα από τη φόρμα. Δεν θα προλάβει να σερβιριστεί!! Απόλαυση, σοκολατένια!!
    Καλό σου βράδυ.

    ReplyDelete
  11. Μάγδα δροσερά κολασμένο το γλυκό-παγωτό σου.
    Η τέλεια απόλαυση.
    Ωραία παρουσίαση.

    Φιλιά :)

    ReplyDelete
  12. ΕΛΕΝΑ — είναι όντως τέλειο!

    Ερμιόνη — κι εσύ σοκολατομανής; Σ' ευχαριστώ!

    Ειρήνη — αυτό είναι και καλύτερο ε; Να το τρως με το κουτάλι απ' το δοχείο. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι είναι δύσκολο να σταματήσεις :)

    Marion — σ' ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  13. Σεμιφρέντο δεν έχω φτιάξει ποτέ! Τι τέλειο που δείχνει αυτό!

    ReplyDelete
  14. Παναγία μου Μάγδα! Τι μου έκανε το γλυκό σου! ΕΥτυχώς που δεν έχω τα υλικά αλλιώς θα έτρεχα τώρα στην κουζίνα! Καταγράφεται στα προσεχή!

    ReplyDelete
  15. Το εφτιαξα χτες και το δοκίμασα σήμερα. Είναι τέλεια συνταγή. Τα αυγά, ενω μυρίζουν την ώρα που τα χτυπάς με τη ζάχαρη, καλύπτονται πλήρως στην συνέχεια από τη σοκολάτα. Παρέλειψα τα την τριμμένη σοκολάτα (από τεμπελιά), αλλά θα την προσθέσω την επόμενη φορά. Η υφή και η γεύση είναι εξαιρετικές. Ευχαριστούμε για τη συνταγή!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε! Εμάς μας έχει ξετρελάνει αυτό το σεμιφρέντο. Η τριμμένη σοκολάτα δίνει μια επιπλέον υφή και αν είσαι σοκολατομανής είναι όνειρο. Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο, Ειρήνη!

      Delete
  16. Αγαπητή Μάγδα,

    Διαβάζω το εξαιρετικό blog σου εδώ και πολύ καιρό. Η συνταγή αυτή στάθηκε η αφορμή να σου γράψω για πρώτη φορά: δεν έχω παγωτομηχανή (προς το παρόν) και έψαχνα κάτι δροσιστικό, εύκολο και κυρίως νόστιμο! Το σεμιφρέντο ήταν απλά τέλειο και τα πιτσιρίκια μου ξετρελάθηκαν.

    Ευχαριστούμε για τη συνταγή!

    ΥΓ. Σειρά έχει το παγωτό καφέ ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Μαρία! Σ' ευχαριστώ κι εγώ που με εμπιστεύτηκες και το δοκίμασες. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε. Το παγωτό καφέ είναι τέλειο. Εύχομαι να το ευχαριστηθείτε και αυτό!

      Delete