Wednesday, July 4, 2012

Ζέστη...

Οι τελευταίες μέρες στη Χάγη είναι γεμάτες απίστευτη ζέστη και υγρασία, κι η πρόγνωση του καιρού δεν είναι καθόλου καλή. Αύριο, θα έχει ακόμα πιο πολλή ζέστη. Τον μισώ αυτό τον καιρό. Με παραλύει. Με κάνει να θέλω να κοιμηθώ και να ξυπνήσω μονάχα όταν οι θερμοκρασίες είναι και πάλι φυσιολογικές.






Και στην Ελλάδα έτσι ήμουν. Όταν ο υδράργυρος χτύπαγε τους σαράντα βαθμούς, το μόνο πράγμα που άντεχα να κάνω ήταν ντουζ. Μπαινόβγαινα κάθε δυο ώρες. Θυμάμαι κάποτε, όταν δεν είχα air condition στο δωμάτιό μου, έπαιρνα το κουτί με τα παγάκια απ' την κατάψυξη και τα πέταγα πάνω στο στρώμα του κρεβατιού μου πριν πέσω το βράδυ για ύπνο. Εξατμίζονταν φυσικά μέσα σε λίγα λεπτά, μου πρόσφεραν όμως τουλάχιστον μια προσωρινή και απολύτως αναγκαία ανακούφιση. Είμαι στα πρόθυρα να κάνω το ίδιο πράγμα και στην Ολλανδία. Ανήκουστο!






Το χειρότερο φυσικά σε τέτοιες στιγμές, είναι να πρέπει να μαγειρέψεις. Όσοι απεχθάνονται τη ζέστη, το συμμερίζονται απόλυτα. Την τελευταία εβδομάδα ζω μόνο με σαλάτες και αν και τις λατρεύω, είχε έρθει η ώρα να φάμε και κάτι άλλο.






Τα ζυμαρικά δεν με τρελαίνουν, πάντα προτιμούσα το ρύζι ή τις πατάτες, αλλά ο Σ θα μπορούσε να τρώει μακαρόνια κάθε μέρα. Ωστόσο, αυτό το πιάτο ζυμαρικών δεν το έφτιαξα έχοντας τον Σ στο νου μου, διότι εκείνος σίγουρα θα προτιμούσε μια κομματάρα κόκκινο κρέας πάνω απ' τα σπαγγέτι αντί για μερικά λεπτοκομμένα κολοκυθάκια.






Ξέρετε όμως κάτι; Το απόλαυσε. Του άρεσε πολύ. Νομίζω πως το μυστικό ήταν στην προσθήκη της ελληνικής εκδοχής του τσίλι. Λατρεύει τα καυτερά φαγητά οπότε το βαζάκι με το μπούκοβο πάνω στο τραπέζι ήταν μια καλή ιδέα.






Αν κι εσείς προσπαθείτε ν' αντιμετωπίσετε τη ζέστη και τις καλοκαιρινές υψηλές θερμοκρασίες, φτιάξτε αυτή τη μακαρονάδα. Είναι γεμάτη φρεσκάδα κι είναι ένα υπέροχο πιάτο που δεν πρόκεται να σας κρατήσει στην κουζίνα για πολλή ώρα. Τί άλλο να ζητήσει κανείς μια καυτή μέρα του καλοκαιριού;
Εντάξει, αν ήμασταν όλοι σε μια παραλία και πλατσουρίζαμε σε καθαρά, γαλανά και κατά προτίμηση ελληνικά νερά θα ήταν ακόμη καλύτερα αλλά, τί να κάνουμε;











Σπαγγέτι με Κολοκυθάκια, Ελαιόλαδο και Σκόρδο

Το πιάτο αυτό είναι εμπνευσμένο από αυτή μου την μακαρονάδα με μανιτάρια. Η ιδέα είναι η ίδια. Απλό, κομψό και γρήγορο πιάτο με απλά υλικά. Κι ενώ δεν υπάρχει επισήμως σάλτσα, μια ελαφριά "σάλτσα" δημιουργείται από το άμυλο των ζυμαρικών, τα υγρά του κολοκυθιού και φυσικά από το ελαιόλαδο. Εξαιρετικά παρθένο κατά προτίμηση.

Αν δεν έχετε μαντολίνο ή κόφτη για ζουλιέν για να κόψετε το κολοκυθάκι σε πολύ λεπτές λωρίδες, χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι. Κόψτε αρχικά το κολοκύθι σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια σε λωρίδες. Θα πάρει περισσότερο χρόνο, αλλά θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αν καταφέρετε να κόψετε το κολοκυθάκι σε πάρα πολύ λεπτές λωρίδες και σας αρέσει η υφή του, μπορείτε αν θέλετε να το προσθέσετε ωμό στο πιάτο, δίχως να το σωτάρετε με το σκόρδο.






Μερίδες: 2 κυρίως πιάτα

Υλικά
200-250 γρ. σπαγγέτι (εγώ χρησιμοποιώ no5)
3 συν 1 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 κολοκυθάκια, γύρω στα 600 γρ., κομμένα ζουλιέν (σε πολύ λεπτές λωρίδες, σχεδόν τόσο λεπτά όσο τα σπαγγέτι)
1 κουταλάκι γλυκού μπούκοβο (ή όσο αντέχετε) συν έξτρα για το σερβίρισμα
Ξύσμα 1 λεμονιού
Αλάτι
Μια χούφτα φύλλα φρέσκου, πλατύφυλλου μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Πεκορίνο ρομάνο, παρμέζανα ή κεφαλοτύρι για τρίψιμο πάνω απ' τα μακαρόνια

Ειδικά εργαλεία: μαντολίνο (προαιρετικό αλλά προτιμητέο), σουρωτήρι, τρίφτης


Προετοιμασία
Σ' ένα τηγάνι μεσαίου μεγέθους, ζεστάνετε 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέστε το σκόρδο. Σωτάρετε για 30 δευτερόλεπτα, προσέχοντας μην το κάψετε. Προσθέστε τις λωρίδες κολοκυθιού, μαζί με το μπούκοβο και λίγο αλάτι, και σωτάρετε για 2-3 λεπτά. Θέλουμε να μαλακώσει ελαφρά το κολοκυθάκι αλλά να μην εξατμιστούν όλα τα υγρά του, διότι αυτά είναι που θα δημιουργήσουν τη "σάλτσα" του πιάτου.

Εντωμεταξύ, βράστε τα μακαρόνια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε μπόλικο νερό σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση, αλατίστε και ρίξτε τα σπαγγέτι. Βράστε τα ώστε να έχουν υφή al dente (σφιχτά αλλά όχι σκληρά) ή μέχρι να έχουν την υφή που εσείς προτιμάτε, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Κρατήστε 60 ml (¼ κούπας) από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν τα μακαρόνια και στραγγίξτε τα σ' ένα σουρωτήρι. Επιστρέψτε αμέσως τα μακαρόνια στην κατσαρόλα και προσθέστε τα κολοκυθάκια, φροντίζοντας να βγάλετε μέχρι και την τελευταία σταγόνα μέσα απ' το τηγάνι.
Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού κι ανακατέψτε καλά με μια πιρούνα για μακαρόνια. Προσθέστε 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο και εάν τα μακαρόνια φαίνονται στεγνά για τα γούστα σας, προσθέστε λίγο ή όλο το νερό που κρατήσατε νωρίτερα.
Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε αμέσως, ενώ τα σπαγγέτι είναι ακόμα καυτά, σε δυο πιάτα.
Πασπαλίστε με μαϊντανό, λίγο μπούκοβο και τρίψτε από πάνω μπόλικο τυρί.

Και λίγο αργότερα, αν σας πιάσει καμιά λιγούρα, πάρτε ένα πιρούνι και απολαύστε τα μέσα απ' την κατσαρόλα. Θα με θυμηθείτε.





22 comments:

  1. Κουράγιο! θα βρέξει κάποια στιγμή!
    την ξέρω αυτή τη ζέστη από το Βέλγιο. Είναι χειρότερη από τον ελληνικό καύσωνα και εξουθενώνει.
    Η συνταγή σου ωραία!

    Καλημέρα όλη μέρα!

    ReplyDelete
  2. ομορφη η συνταγη και σιγουρα νοστιμη.
    η ζεστη ειναι ανυποφορη και στο μιλανο. λογω υγρασιας γινεται ακομη χειροτερη η αισθηση.

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα Μάγδα μου!
    Όντως αυτή η ζέστη μας αποσυντονίζει για τα καλά... Και στην Αθήνα ο υδράργυρος ανεβαίνει κάθε μέρα όλο και περισσότερο... Το μαγείρεμα, αυτή η τόσο αγαπημένη ενασχόληση, έχει γίνει και αυτό ανυπόφορο!
    Ως εκ τούτου, η γρήγορη και ανάλαφρη μακαρονάδα σου μου αρέσει πολύ!
    Το μπούκοβο και το σκόρδο της δίνουν μια ωραία σπιρτάδα ενώ το λεμόνι μαζί με το μαϊντανό χαρίζουν τα ωραία αρώματά τους!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  4. πολύ ανάλαφρη η συνταγή σου ,πράγματι καλοκαιρινή!
    καλημερα

    ReplyDelete
  5. Η απλότητα συνήθως το το καλοκαίρι δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα.
    Κι εδώ έχει πολύ ζέστη κι από χτες σταμάτησε να φυσάει οπότε προβλέπονται δύσκολες μέρες.
    Καλημέρα.

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα!
    Είχα σκοπό να φτιάξω μια μακαρονάδα σήμερα και μόλις μου έδωσες την λύση! Έχω και φρέσκα κολοκυθάκια από τον κήπο,νομίζω ότι η επιτυχία θα είναι σίγουρη.
    ΥΓ... Να δεις εδώ τι ζέστη έχει. Πάμε για 38 σήμερα!

    ReplyDelete
  7. εγω δεν τα παω καλα με την υγρασία και Μιλάνο δεν εχουμε παραπονο αυτες τις βδομαδες.σε καταλαβαινω απόλυτα λοιπον!

    εδω φτιάχνουν εκτός από παγωμένα ζυμαρικά (εχω καποιες προτασεις) και σαλάτες ρυζιού δροσερές.Εγώ την βγάζω και με πολλά αλλαντικα (όχι σαλάμια που έχουν λίπος και με ρίχνουν),τυριά με χαμηλά λιπαρα,ντοματακια και σαλατες.

    τα φρούτα δε λείπουν όπως πχ πεπονι με προσούτο

    καλημερούδια :)

    ReplyDelete
  8. Το πιάτο σου εκτός από εξαιρετικά νόστιμο και ελαφρύ, είναι και πολύ φίνο!!
    Συνδύασες υπέροχα τα υλικά και το αποτέλεσμα είμαι σίγουρη ότι σε δικαίωσε!
    Φιλιά, καλή σου μέρα!

    ReplyDelete
  9. υπομονή καλή μου!!! ζέστη είναι θα περάσει!!! Όσο για τη μακαρονάδα είναι από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά χειμώνα καλοκαίρι!!! Καλή συνέχεια!!! Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  10. Κουράγιο θα περάσει η ζέστη.
    Πολύ ωραία η μακαρονάδα, φτιάχνω και εγώ κάτι αντίστοιχο, τρώγεται και κρύα μια χαρά. Για επιδόρπιο έχει παγωτό για να δροσιστείτε?
    Σε έχω βάλει σε ένα παιχνίδι, αν έχεις όρεξη και χρόνο.

    ReplyDelete
  11. Μάγδα μου, πάρε το αεροπλάνο και έλα στην Ν Αφρική! Έχουμε 17 βαθμούς μέσα στο σπίτι και θα σου φανεί παράδεισος η ζεστή Ολλανδία!
    Λες η λαχταριστή μακαρονάδα σου να μου δημιουργήσει πρόβλημα αν την καταναλώσω στο καταχείμωνο? :))

    ReplyDelete
  12. Πολύ καλοκαιρινή η μακαρονάδα σου, πράγματι ότι πρέπει για τη ζέστη! Ελπίζω να "έφτιαξε" ο καιρός σας:)

    ReplyDelete
  13. ris — καλησπέρα! Όπως το λες, είναι χειρότερος από τον ελληνικό καύσωνα. Οι 'Έλληνες φίλοι μου δεν το πιστεύουν αλλά είναι αλήθεια. Έβρεξε, αλλά τώρα είναι χειρότερα!

    grEAT — υγρασία+ζέστη=απελπισία.

    Ερμιόνη — μου τα λένε καθημερινά και για την Ελλάδα, για την Αθήνα συγκεκριμένα. Κάνει πολλή ζέστη και κει αλλά στην Αθήνα αυτό είναι συνήθες φαινόμενο. Εδώ όταν κάνει ζέστη, πέφτουν όλοι σαν τα κουνούπια. :)

    Nasia — απόλυτα καλοκαιρινή ναι!

    Ξανθή — αχ το αεράκι είναι αναζωογονητικό. Πάλι καλά για εσάς!

    Αγγελική — πού βρίσκεσαι; Αθήνα; 38;; Καλό κουράγιο!
    Ελπίζω να σου αρέσει η μακαρονάδα. Αν έχεις και δική σου συγκομιδή κολοκυθιών θα είναι τέλεια!

    Και λοιπόν;E allora? — κι εσείς τυραννιέστε ε; Ευχαριστώ για τις καλοκαιρινές γευστικές προτάσεις. Το πεπόνι με το προσούτο είναι φοβερός συνδυασμός. Γενικώς τα φρούτα μου αρέσουν πολύ σε σαλάτες. Γλυκό και αλμυρό μαζί!

    ΕΛΕΝΑ — το αποτέλεσμα με δικαίωσε απόλυτα!

    Arti — είμαι από αυτούς που δεν την αντέχω με τίποτα. Με τρελαίνει. Αλλά ναι, θα περάσει. Πού θα πάει!

    thegreenmixer — παγωτό δεν έχει, μας τελείωσε. :) Σ' ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση!

    Αγγελική Ν — καλώς την! 17 βαθμοί καλοί μου ακούγονται. Έρχομαι :) Η μακαρονάδα αυτή είναι παντώς καιρού. Απόλαυσέ την ελέυθερα!

    mia maria — μπα, χειρότερα είναι, άσε!

    ReplyDelete
  14. Συμφωνώ μαζί σου, όσον αφορά την ζέστη και την υγρασία. Αυτές τις ημέρες έχει πάλι πολύ ζέστη και το Σαββατοκύριακο, καύσωνα! Γι' αυτό λοιπόν κρύα ντους, κανένα μπανάκι στην θάλασσα και ελαφριά φαγάκια, σαν και την σημερινή σου μακαρονάδα!!
    Θα μπορούσαμε να τρίψουμε το κολοκύθι, στον τρίφτη του τυριού; Πιστεύω ότι θα γίνουν το ίδιο λεπτα.
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  15. Περιγράφεις απόλυτα τον καιρό της Λουκανικούπολης.
    Σήμερα είχαμε απίστευτη υγρασία,απόψε μάλλον θα βρέξει.
    Χθες αργά το απόγευμα,πήγαμε για κολύμπι. Τέλεια η πισίνα για καθημερινή όταν η θάλασσα απέχει 2μιση ώρες και δεν λέγεται Μεσόγειος! :))))))))))))))

    Μια δροσερή μακαρονάδα ό,τι πρέπει για τέτοιες βραδιές. Συνήθως φτιάχνω λιγκουίνι σε ωμή σάλτσα ντομάτας,αυτή την Κυριακή όμως θα φτιάξω τη δική σου,με το μπούκοβο στο μπουκάλι για τον Λάβη...και ίσως φρέσκο σκόρδο; μμμμ...

    πολλά φιλιά
    (καλή μας δύναμη!!)

    ReplyDelete
  16. Ειρήνη Ε. — θα μπορούσες να τα τρίψεις αλλά η υφή τους θα είναι διαφορετική. Τα προτιμώ λεπτοκομμένα.
    Έρχεται καύσωνας; Ωχ, καλό κουράγιο!

    thalassamov — και τώρα που σου γράφω άρχισε πάλι να βρέχει κι εδώ. Πέφτει ο ήλιος κι έχει πάρει ο ουρανός ένα κόκκινο χρώμα, απίστευτο είναι! Τέτοιες στιγμές εύχομαι να είχα καλύτερη φωτογραφική μηχανή.
    Εγώ έχω κοντά παραλία και θάλασσα αλλά, φευ, είναι η Βόρεια θάλασσα, όχι η δικιά μας η πανέμορφη Μεσόγειος.
    Αα κι ο Λάβης σου είναι λάτρης των καυτερών; Τέλεια!

    ReplyDelete
  17. Εδώ τρώνε και τα σύκα με προσουτο...δοκίμασε αφού σου αρέσουν τα αλμυρα με τα γλυκα.
    Τις επόμενες μέρες θα χτυπήσουμε λέει 40...

    καλημερούδια!

    ReplyDelete
  18. Υπέροχη συνταγή! Και η παρουσίαση ούτε στα καλύτερα εστιατόρια τέτοιο σερβίρισμα!!

    ReplyDelete
  19. Μια απ τα ίδια εδώ η ζέστη... κοιμάμαι κανα δύωρο το 24ωρο... πραγματικά μπορεί να σε τρελάνει!
    Όσο για την μακαρονάδα, τα ίδια θα λέμε; Κάνεις art, όχι food blogging!

    ReplyDelete
  20. Και λοιπόν;E allora? — πάρα πολύ ωραία ιδέα! θα το δοκιμάσω όταν βγουν τα σύκα. 40;; καλό κουράγιο!!

    Villy — σ' ευχαριστώ πολύ!

    donkey and the carrot — μόνο δύωρο; Πώς αντέχεις; Άτιμη ζέστη!
    Σ' ευχαριστώ για τα κολακευτικά σου λόγια!

    ReplyDelete
  21. Καλημέρα καλημέρα! Μια και έχουμε καύσωνα την έκανα χθες τη συνταγή σου, όνειρο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!

      Delete