Sunday, July 15, 2012

Μέσα Ιουλίου

Ενώ γράφω αυτά τα λόγια, έξω βρέχει. Όχι καταρρακτωδώς, ρίχνει όμως εκείνο το ψιλόβροχο που μόνο καλοκαίρι δε σου θυμίζει αλλά τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου. Πριν πάθω λοιπόν πλήρη σύγχυση κι αρχίσω να βγάζω τα χειμωνιάτικα ρούχα που μόλις πριν τρεις εβδομάδες μάζεψα, ας στρέψω καλύτερα την προσοχή μου στα φρούτα του καλοκαιριού. Διότι μόνο αυτά μπορούν να με πείσουν ότι πράγματι είμαστε στα μέσα Ιουλίου.






Τις τελευταίες μέρες, καταναλώνω φρούτα ασταμάτητα κι είναι από τα πιο νόστιμα των τελευταίων ετών. Δεν ξέρω τί συμβαίνει αλλά τα ροδάκινα, τα πεπόνια και τα κεράσια που έχω γευτεί είναι απίστευτα. Τόσο ζουμερά, τόσο γλυκά. Δεν μου κάνει καρδιά να τα προσθέσω σε κέικ ή γλυκά, θέλω μονάχα να τα τρώω έτσι, με τα ζουμιά τους να κυλούν στα χέρια μου και να λερώνουν τα μπλουζάκια μου.






Ξέρετε πώς είναι όταν αγοράζετε φρούτα και ποτέ δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για τη γεύση τους, έτσι; Είναι λίγο όπως όταν πρωτογνωρίζεις κάποιον. Μπορεί να σου αρέσει το παρουσιαστικό του, να σου αρέσει η μυρωδιά του και το πώς σε κάνει να αισθάνεσαι αλλά μέχρι να έρθει η στιγμή που θα γευτείς τα χείλη του, δεν μπορείς να είσαι σίγουρη. Έτσι και με τα φρούτα. Μόνο αφότου δαγκώσεις τη ζουμερή τους σάρκα ξέρεις αν τελικά είναι καλά ή όχι.






Απολαμβάνοντας τόσο νόστιμα φρούτα αναρωτιέμαι μήπως τελικά ήταν σύμπτωση που τα βρήκα. Είμαι σίγουρη πως αν την επόμενη εβδομάδα πάω στον ίδιο κύριο που τα πουλάει στη λαϊκή, τα φρούτα που θα βρω θα είναι χάλια. Ελπίζω πως όχι.






Η αναζήτηση του τέλειου φρούτου είναι αέναη, εφόσον λοιπόν βρήκα μερικά καλά, ας τα εκμεταλλευτώ.
Γι' αυτή τη σαλάτα σας μίλησα πριν λίγο καιρό και τις τελευταίες δυο εβδομάδες την φτιάχνω τακτικά.






Είναι μια εκπληκτική σαλάτα με έναν υπέροχο συνδυασμό γεύσεων, χρωμάτων και υφών. Ό,τι ακριβώς ζητάει κανείς από μια καλοκαιρινή σαλάτα. Γλυκά και τραγανά κεράσια, αλμυρό jamón (ζαμπόν) Serrano, πικάντικα ραπανάκια, πιπεράτη ρόκα, κρεμώδες κατσικίσιο τυρί και μια ερεθιστικότατη βινεγκρέτ με μουστάρδα Dijon.






Εάν ζείτε σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου που αυτή τη στιγμή έχει καύσωνα, όπως στην πολυαγαπημένη μου, καυτή Ελλάδα, τότε είναι σίγουρο πως θα εκτιμήσετε τις δροσιστικές και αναζωογονητικές ιδιότητες αυτής της σαλάτας. Εγώ, απ' την άλλη, ενώ την απολαμβάνω, ονειρεύομαι ηλιόλουστες ημέρες, που εύχομαι να έρθουν σύντομα.











Καλοκαιρινή Πράσινη Σαλάτα με Κεράσια, Ζαμπόν Serrano και Κατσικίσιο Τυρί

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε ωριμασμένο ζαμπόν σας αρέσει σ' αυτή τη σαλάτα. Εγώ προτιμώ το Serrano λόγω της βαθιάς μα παράλληλα διακριτικής του γεύσης αλλά και της γήινης μυρωδιάς του.

Συνοδεύστε τη σαλάτα με χωριάτικο ψωμί κι ένα ποτήρι, ή δυο, λευκό ξηρό κρασί ή ένα ξηρό fino sherry.






Μερίδες: 2 γενναιόδωρες για μεσημεριανό ή 4 σαλάτας

Υλικά

για τη βινεγκρέτ
1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα Dijon
2 κουταλάκια γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί
5 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

για τη σαλάτα
100 γρ. τρυφερά, μικρά φύλλα μαρουλιού ή κάποια άλλη πράσινη σαλάτα
100 γρ. φύλλα ρόκας
5 ραπανάκια, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
100 γρ. ζαμπόν Serrano, σε λεπτές φέτες
200 γρ. φρέσκα, γλυκά, τραγανά κεράσια
100 γρ. φρέσκο, μαλακό κατσικίσιο τυρί

Ειδικά εργαλεία: κερασοκαθαριστής (προαιρετικά)


Προετοιμασία

φτιάξτε τη βινεγκρέτ
Σ' ένα μικρό μπωλ, προσθέστε τη μουστάρδα, το ξίδι και το ελαιόλαδο. Αναμείξτε καλά μ' ένα πιρούνι ή ένα μικρό σύρμα και ρίξτε λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Δοκιμάστε τη βινεγκρέτ και αλατοπιπερώστε ξανά αν χρειάζεται.

φτιάξτε τη σαλάτα
Χρησιμοποιώντας ένα κερασοκαθαριστή (ή με όποιο άλλο τρόπο γνωρίζετε), αφαιρέστε τα κουκούτσια από τα κεράσια και κόψτε τα στη μέση κατά μήκος μ' ένα κοφτερό μαχαίρι.

Ξεπλύντε τα φύλλα μαρουλιού και τη ρόκα κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό και κόψτε σε μικρά κομμάτια φύλλα τα οποία είναι πολύ μεγάλα. Στραγγίξτε και στεγνώστε τα καλά. Τοποθετήστε τα σ' ένα μεγάλο μπωλ ή μια πιατέλα για σαλάτα.
Προσθέστε τα κομμένα ραπανάκια και τα κεράσια και ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας.
Προσθέστε φέτες ζαμπόν Serrano, διπλώνοντάς τες πάνω από τα φύλλα και θρυμματίστε με τα χέρια σας το κατσικίσιο τυρί πάνω από τη σαλάτα.
Περιχύστε με τη βινεγκρέτ και σερβίρετε αμέσως.





11 comments:

  1. μπορώ να έχω κι εγώ ένα μπολάκι παρακαλώ??? πρέπει να κάνω λίστα με τα υλικά και να τη φτιάξω οπωσδήποτε!!! Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  2. Δροσερή η σαλάτα σου, γεμάτη χρώματα και γεύσεις. Αυτή την εποχή, μπορούμε να χαρούμε τόσα είδη φρούτων και λαχανικών, που μας δίνεται η ευκαιρία για μια αποτοξίνωση του οργανισμού. Εδώ κάνει τόση ζέστη, και με τόση διάρκεια, όσο ποτέ, που δεν μπορώ να σκεφτώ βαριά φαγητά στο τραπέζι μας, παρά μόνο για δροσερές σαλάτες σαν και αυτή και πολύ νερό. Σήμερα θα είναι η χειρότερη μέρα, από ότι λένε, αλλά από αύριο θα πέσει 8-10 βαθ. η θερμοκρασία. Για να δούμε!
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  3. Μάγδα μου, τις τελευταίες 10 περίπου ημέρες, η ζέστη στην Αθήνα αλλά και σε πολλές περιοχές της χώρας είναι πραγματικά ανυπόφορη.
    Η σαλάτα σου λοιπόν είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς στην παρούσα φάση οτιδήποτε μαγειρευτό ή φουρνιστό μου φαίνεται απλά αδιανόητο!
    Φανταστικός συνδυασμός υλικών! Είναι όντως μια εκπληκτική σαλάτα τόσο σε εμφάνιση, όσο και σε γεύση!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  4. Φαίνεται υπέροχη η σαλάτα σου, και η περιγραφή των υλικών είναι μοναδική! Δεν έχω δοκιμάσει κεράσια σε σαλάτα, αλλά ακούγεται promising!
    Για τον καιρό υπομονή... Δεν μπορώ να το καταλάβω μιας κι εμείς εδώ έχουμε πολύ ζεστό καλοκαίρι και ο καιρός είναι σχεδόν σαν της Ελλάδας, αλλά πολλοί φίλοι μου στη Ευρώπη μαραζώνουν από την έλλειψη ήλιου...

    ReplyDelete
  5. Καλησπέρα, ζήλεψα, είμαι στο χωριό κάνει κι εδώ ζάστη, ναι ναι στα 900 μέτρα και φρούτα εδώ υπάρχουν μόνο κάποια άγουρα κορόμηλα. Για προμήθειες ούτε συζήτηση μόνο από πλανώδιους.Τρώμε ότι φέραμε από Αθήνα.
    Σε φιλώ.

    ReplyDelete
  6. Arti — μα φυσικά και μπορείς! :)

    Ειρήνη — ξέρω ότι καίγεστε από τον καύσωνα εκεί. Εδώ πάλι βρέχει, όλη μέρα.
    Όσο για την αποτοξίνωση που λες, έχεις απόλυτο δίκιο. Είναι πανεύκολο αυτή την εποχή με την πληθώρα των γευστικών φρούτων. Καλή εβδομάδα!

    Ερμιόνη — ξέρω πόσο δύσκολο είναι να μαγειρεύεις με 40 βαθμούς. Πού να μπεις στην κουζίνα. Είναι πολύ ωραία σαλάτα. Αν βρεις ωραία κεράσια, δοκίμασέ την!

    Jenny — φαντάζομαι μέσα στην τσιμεντούπολη της Νέας Υόρκης η ζέστη θα είναι αφόρητη. Εμείς εδώ άστα να πάνε. Φέτος είναι το χειρότερο καλοκαίρι απ'όλα που έχω περάσει εδώ. Ουφ...

    Ξανθή — αα τί ωραία που είσαι στο χωριό! Καλά να περνάτε!!

    ReplyDelete
  7. μμμμμμμμμμμμμ.... τέλεια φαίνεται η σαλατούλα και σίγουρα ενδείκνυται για καύσωνα! και οι φωτογραφίες σου φοβερές φιλενάδα, μπράβο!! τσιμπάω λίγο έτσι???
    φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  8. πολυ ωραι ιδεα για αυτη την εποχη... λεω να την φαω αυριο!

    ReplyDelete
  9. Pela — ό,τι πρέπει για καύσωνα, όντως. Σ' ευχαριστώ!

    Beauty Follower — καλησπέρα! Ελπίζω να σου αρέσει.

    ReplyDelete
  10. Τι νόστιμη σαλάτα!Πολύ μου άρεσε η επιλογή των υλικών! Θα την δοκιμάσω σίγουρα!Τα μάζεψες τα χειμωνιάτικα? εγώ όχι, κάθε μέρα έχουμε κι άλλη εποχή!!:)

    ReplyDelete
  11. Τι ωραία σαλάτα! Τι χρώμα και γεύσεις! Το καλοκαίρι έχει τόσο ωραία φρούτα σε σχέση με το χειμώνα!

    ReplyDelete