Monday, August 20, 2012

Και όμως ήταν

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι και μόνο που κοιτάζουν ένα πιάτο, ενθουσιάζονται. Το ορέγονται και το ευχαριστιούνται με τα μάτια, πριν καν πάρουν την πρώτη μπουκιά. Εγώ, αναντίρρητα, είμαι απ' αυτούς τους ανθρώπους.






Είμαι οπτικός τύπος και αν κάτι φαίνεται νόστιμο, μπαίνω αμέσως στον πειρασμό να το δοκιμάσω. Φαντάζομαι τη γεύση του και το λιμπίζομαι αλλά δυστυχώς, κάποιες φορές, απογοητεύομαι. Συχνά πυκνά, το φαγητό, όπως και όλα τα πράγματα στη ζωή, δεν είναι αυτό που φαίνεται.






Έχει τύχει να δοκιμάσω από street food μέχρι επιδόρπια, που ενώ έμοιαζαν δελεαστικά, με μυρωδιά ακαταμάχητη και όψη εντυπωσιακή, η γεύση τους ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Ούτε λόγος να φάω δεύτερη μπουκιά.






Υπάρχουν όμως φορές, που βλέπω ένα πιάτο το οποίο δεν με δελεάζει καθόλου, που αρνούμαι πεισματικά να το δοκιμάσω κι όμως, όταν τελικά το κάνω, μένω έκπληκτη. Διότι, αγαπητέ αναγνώστη, καμιά φορά, ακόμα κι αν κάτι δεν φαίνεται ωραίο, δεν παύει να είναι πεντανόστιμο.






Όταν αυτό το σιμιγδαλένιο μπισκότο με μαρμελάδα νεκταρίνι βγήκε απ' το φούρνο, δεν μου φαινόταν καθόλου καλό. Το χρώμα του ήταν πολύ σκούρο, το χρώμα της μαρμελάδας δεν ήταν τόσο ζωντανό και στη μέση έμοιαζε άψητο. Απογοητεύτηκα, δηλώνοντας στον Σ ότι ήταν τζάμπα κόπος και χρόνος, μη εμπιστευόμενη την αίσθηση της όσφρησής μου που μου υποδείκνυε ότι αυτό που επρόκειτο να γευτώ, ήταν θεϊκό. Και ήταν.






Μπάρες γεμάτες βουτυρένια απόλαυση και γλύκα από την καστανή ζάχαρη, με το μπισκότο να είναι υγρό και μαλακό στη μέση και υπέροχα εύθρυπτο στις άκρες του, καλυμμένο από μια ελαφριά στρώση μαρμελάδας νεκταρίνι, που πρόσδιδε μια άλλη διάσταση γλυκύτητας και ταυτόχρονα μια ευχάριστη οξύτητα. Αμφέβαλλα για το αν αυτές οι μπάρες θα μπορούσαν να είναι οι νοστιμότερες που έχω φάει ποτέ. Και όμως ήταν.











Μπάρες Μπισκότου με Σιμιγδάλι και Μαρμελάδα Νεκταρίνι
Συνταγή μπισκότου προσαρμοσμένη από την Donna Hay

Χρησιμοποίησα τη δική μου μαρμελάδα νεκταρίνι για να φτιάξω τις μπάρες και είμαι βέβαιη πως θα είναι υπέροχες και με μαρμελάδα φράουλα αλλά δεν κρατιέμαι να τις δοκιμάσω με μαρμελάδα σύκο. Επιλέξτε αυτή που σας αρέσει περισσότερο και φτιάξτε τες αμέσως!

Παρεμπιπτόντως, το γλυκό αυτό μπορεί εμφανισιακά να θυμίζει πάστα φλώρα, αλλά δεν είναι. Η γεύση και η υφή του μπισκότου δεν έχουν καμία σχέση με την πάστα φλώρα και κατά τη γνώμη μου είναι πολύυυυ πιο ωραίο.






Μερίδες: 9 μεγάλες ή 16 μικρότερες μπάρες

Υλικά
270 γρ. ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο, συν έξτρα για το βουτύρωμα της φόρμας
130 γρ. μαλακιά μαύρη ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
2 μικρά αβγά
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
135 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
320 γρ. μαρμελάδα νεκταρίνι

Ειδικά εργαλεία: τετράγωνη φόρμα 20x20 εκ., λαδόκολλα, μίξερ βάσης ή χειρός, κορνέ και στρογγυλή μύτη 1 εκ.


Προετοιμασία
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ' ένα μεγάλο μπωλ) προσθέστε το βούτυρο, την ζάχαρη και τη βανίλια. Χτυπήστε, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα "φτερό" του μίξερ βάσης (ή το μίξερ χειρός), σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα αφράτο κι ανοιχτόχρωμο μείγμα.
Προσθέστε ένα-ένα τ' αβγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέστε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και χτυπήστε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά αλλά προσέξτε να μη χτυπήστε παραπάνω το μείγμα. Στο τέλος θα πρέπει να έχετε μια απαλή και μαλακιά ζύμη για μπισκότο.


Μετρήστε 1½ κούπα από τη ζύμη και τοποθετήστε τη μέσα στο κορνέ με στρογγυλή μύτη 1 εκ. και σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε κορνέ μιας χρήσης, όπως εγώ, απλά κόψτε τη μύτη του για να δημιουργήσετε μια τρύπα 1 εκ..

Βουτυρώστε τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας και βάλτε στον πάτο ένα κομμάτι λαδόκολλας, αφήνοντας τις άκρες του να πέσουν έξω από την φόρμα. Θα σας χρειαστεί αργότερα, για να σηκώσετε  το μπισκότο μέσα από τη φόρμα πιάνοντας τις άκρες της λαδόκολλας. Βουτυρώστε τη λαδόκολλα και αδειάστε την υπόλοιπη ζύμη μέσα στη φόρμα, ισιώνοντας την κορυφή με το πίσω μέρος μιας κουτάλας ή σπάτουλας.

Τοποθετήστε τη φόρμα στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε για 16-18 λεπτά ή μέχρι το μπισκότο να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Βγάλτε τη φόρμα απ' το φούρνο και απλώστε ομοιόμορφα την μαρμελάδα νεκταρίνι (ή όποια άλλη μαρμελάδα επιθυμείτε) πάνω απ' το μπισκότο. Πάρτε το κορνέ και σχηματίστε ένα πλαίσιο γύρω-γύρω απ' τη φόρμα κι έπειτα σχηματίστε με το κορνέ 3 κάθετες και 3 οριζόντιες γραμμές, δημιουργώντας έτσι 16 τετράγωνα. Επιστρέψτε τη φόρμα στο φούρνο και ψήστε για άλλα 20-22 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα.


Βγάλτε το ταψί απ' το φούρνο και ακουμπήστε το σε μια σχάρα. Αφήστε το μπισκότο να κρυώσει εντελώς μέσα στη φόρμα κι έπειτα, κρατώντας τις άκρες της λαδόκολλας, σηκώστε το μπισκότο μέσα απ' τη φόρμα, ακουμπώντας το πάνω σε μια επιφάνεια κοπής. Προσέξτε πώς θα το σηκώσετε γιατί ίσως να είναι λίγο μαλακό. Μεταφέρετέ το γρήγορα για να μη σας σπάσει. Κόψτε το με τη βοήθεια ενός μεγάλου και κοφτερού μαχαιριού σε 9 μεγάλες ή 16 μικρότερες μπάρες και απολαύστε.

Μπορείτε να κρατήσετε τις μπάρες σε θερμοκρασία δωματίου, καλυμμένες, μέχρι 5 μέρες.





21 comments:

  1. Ωραιότατες και δελεαστικές!

    ReplyDelete
  2. πολύ λαχταριστό ,απορώ γιατί δεν σου άρεσε στην όψη!!!εμένα μου αρέσει το χρώμα να είναι σκούρο...θα το δοκιμάσω με μαρμελάδα ροδάκινο που έφτιαξα!!!καλημέρα!

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα καλημέρα.
    Πολλές φορές έχω επηρεαστεί από την εικόνα κάποιου πιάτου σε σημείο να μη θέλω να το μαγειρέψω. Ίσως αυτό να μην είναι πάντα σωστό.
    Με το που είδα τη πρώτη σου φωτογραφία είπα ότι αυτό θα είναι πάστα φλώρα, μάλλον το σιμιγδάλι κάνει τη διαφορά του μπισκοτένιου.
    Μια παλιά Πολίτισσα νοικοκυρά έλεγε ότι πάστα φλώρα χωρίς μαρμελάδα σύκου δεν νοείται, οπότε και η πρόταση σου με μαρμελάδα σύκου θα είναι εξαιρετική, θα τη δοκιμάσω με τη νέα μου μαρμελάδα.
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  4. Μπισκοτομελένιο σε χρώμα και ύφος το γλυκό σου Μάγδα, και άκρως γευστικό.
    Για τις αποχρώσεις του δεν πτοούμε, τις βρίσκω εξίσου νόστιμες! :)

    Ζ.

    ReplyDelete
  5. Martha — ευχαριστώ!

    Nasia — δεν μου άρεσε η έλλειψη αντίθεσης στα χρώματα. Αν χρησιμοποιούσα λευκή ζάχαρη το μπισκότο θα ήταν ανοιχτόχρωμο αντί για σκούρο και θα φαινόταν πιο ωραία η μαρμελάδα. Αλλά, η αλήθεια είναι πως η εμφάνιση έρχεται πάντα δεύτερη, η γεύση είναι πιο σημαντική και ήταν απίστευτη. Άλλωστε λατρεύω την σκούρα καστανή ζάχαρη. Αν το δοκιμάσεις, περιμένω εντυπώσεις!

    Ξανθή — χαχα το ήξερα πως αυτό θα σκεφτόσουν, όχι μόνο εσύ αλλά όσοι με διαβάζουν από Ελλάδα, γι' αυτό και το τόνισα. Κι η μαμά μου μόλις το είδε, μου είπε: "πάστα φλώρα της γιαγιάς έκανες;". Ναι το ξέρω για το σύκο, είμαι άλλωστε κατά το ήμιση Πολίτισσα :) Ελπίζω να σου αρέσει αν το δοκιμάσεις. Φιλιά πολλά!

    Kitchen Stories — χαίρομαι που σου άρεσε! Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  6. Μάγδα συμφωνώ το ότι καμιά φορά η γεύση δεν πάει πάντα με την εμφάνιση.

    Πάντως έκανες ένα καταπληκτικό γλυκάκι. Μολις είδα τη βάση στη μέση να φαίνεται μαλακή κάτι μου έκανε. Το σιμιγδάλι μου αρέσει σε συνταγές και σίγουρα και το δικό σου.
    Πολύ ωραίο, το βάζω στα υπόψη.

    Φιλιά πολλά :)

    ReplyDelete
  7. Γενικής παραδοχής οι διαπιστώσεις σου Μάγδα για τη σχέση εικόνας - γεύσης :-). Ειδικά στην επχή του "φαίνεσθαι". Το μπισκότο σου πάντως εμένα με δελεάζει και με την εμφάνισή του. Δείχνει πολύ ...μπισκοτένιο!

    ReplyDelete
  8. εμένα πάντως και η εικόνα του μια χαρά μου φαίνεται γι'αυτό και θα το δοκιμάσω!!

    ReplyDelete
  9. Εμένα και στην όψη μου αρέσουν και "μυρίζω" τη γεύση!
    Μπισκοτένια κόλαση μου φαίνεται!

    ReplyDelete
  10. Όπως λένε σοφά, η καλοσύνη δεν συνδυάζεται πάντα με την εξωτερική ομορφιά! Έτσι και η γεύση ενδεχομένως να μην συνδυάζεται με την άψογη εμφάνιση ενός γλυκού ή ενός πιάτου και το αντίθετο βεβαίως καλή μου :-)))
    Εμένα πάντως μου μοιάζει πολύ ωραία η εμφάνιση της κάθε μιας μπάρας! Και το σιμιγδάλι παρέα με το βούτυρο έκαναν σαφώς την διαφορά :-)

    ReplyDelete
  11. Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε! Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  12. Όσοι σκέφτεστε να δοκιμάσετε τη συγκεκριμένη συνταγή, μην το σκέφτεστε άλλο. Απλά κάντε το! Εγώ που τη δοκίμασα έχω να σας πω τα καλύτερα! Οι μπάρες είναι πολύ ελαφρυές και με γεμάτη γεύση. Ό,τι πρέπει για το πρωινό ή για συνοδευτικό με τον καφέ. Μπράβο Μάγδα!
    Ματίνα από Θεσσαλονίκη

    ReplyDelete
  13. Αύριο θα κάνω ένα τραπέζι στο σπίτι ανεπίσημο και έχοντας να γιορτάσουμε γενέθλια . Θα κάνω αυτό το γλυκάκι- με αγοραστή μαρμελάδα- και θα το φάμε στην υγειά σου. Μαζί με τα "ευχαριστώ" θέλω να σου πω και κάτι πολύ όμορφο στη δική μου νοηματοδότηση: Στο τετραδιάκι που γράφω συνταγές υπάρχουν πια τίτλοι με τις δικές σου, γράφοντας πάντα δίπλα M.L.E.K.(γιατί σέβομαστε και την πνευματική ιδιοκτησία!!! :) )Και είναι κάτι που μου μοιάζει πολύ όμορφο και στέλνω άλλο ένα ευχαριστώ και για αυτό (Πάντα εκτιμούσα τους ανθρώπους που μετέδιδαν τις γνώσεις και το μεράκι τους για αυτό που αγαπάνε.)Είμαι σίγουρη ότι το γλυκάκι θα πλανεύσει αύριο...τους γλυκατζήδες και όχι μόνο! Καλημέρα. Αγγελική (Α.Τ.).

    ReplyDelete
  14. Καταπληκτική συνταγή!! Μακρά πιο ωραία απ την κλασική πάστα φλώρα!! Μόλις την έβγαλα απ το φούρνο..Μπισκοτένια και πανόστιμη!!

    Συγχαρητήρια!!

    Ειρήνη

    ReplyDelete
  15. Καταπληκτική συνταγή!!! Μακρά πιο ωραία απ την συνηθισμένη πάστα φλώρα! Μόλις την έβγαλα απ το φούρνο..Μπισκοτένια και πανόστιμη!!!

    Συγχαρητήρια!!

    Ειρήνη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ειρήνη. Χαίρομαι που σου άρεσε!

      Delete
  16. Μόλις την έφτοιαξα!Τριφτή, και μυρωδάτη!Τελικά το σιμιγδάλι κάνει την διαφορά...

    Ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή!

    Γιάννα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Γιάννα. Πράγματι το σιμιγδάλι κάνει τη διαφορά. Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε!

      Delete
  17. Παρα πολύ ωραιο! Το εφταξα σημερα, για να εκμεταλευτω ενα βαζακι σπιτι μαρμελάδα που μου ειχαν φέρει οριν λίγες μέρες.
    Συνεχιζεις και με εντυπωσιαζεις... οχι μόνο με τις υπεροχες-λαχταριστες σου φωτογραφιες, ουτε ακομη με τις υπερνοστιμες συνταγες. Αλλα με το πόσο ακριβεις ειναι που τις φτιάχνω ακομα κι εγώ και βγαινουν 5νοστιμες ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι πολύ που το ανακάλυψες και το δοκίμασες! Σ' ευχαριστώ πολύ. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να γράφω αναλυτικές οδηγίες στις συνταγές ώστε κανείς να μη φοβάται να τις προσπαθήσει. Είναι πολύ ωραίο όταν ακούω πως πράγματι λειτουργεί! :)

      Delete