Thursday, August 16, 2012

Jammin'

Σ' εμάς τους Έλληνες δεν αρέσει και πολύ το πρωϊνό κι εγώ είμαι, ομολογουμένως, μια τυπική Ελληνίδα. Δώσε μου ένα μπωλ με δημητριακά ή μια-δυο φέτες ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα και μου είναι υπεραρκετά.






Οι έτοιμες μαρμελάδες δεν είναι του γούστου μου, ίσως επειδή τις περισσότερες φορές είναι υπερβολικά γλυκιές ή επειδή στερούνται αυτής της έντονης, βαθιά φρουτένιας γεύσης που αποζητώ σε μια μαρμελάδα. Τί άλλο μπορεί να θέλει κανείς πέρα από εκείνη την ανόθευτη νοστιμιά του αγαπημένου του φρούτου;






Αυτός είναι ένας από τους λόγους που προτιμώ να τις φτιάχνω μόνη μου. Φέτος το καλοκαίρι, έφτιαξα μαρμελάδα φράουλα που φυσικά έχει ήδη τελειώσει, δεν κρατάει ποτέ πάνω από μήνα, και αυτή εδώ την μαρμελάδα νεκταρίνι, η γεύση της οποίας με εξέπληξε ευχάριστα.






Δεν είχα ξαναφτιάξει μαρμελάδα νεκταρίνι και δεν μου είχε περάσει καν απ' το μυαλό παλιότερα, αλλά όταν πέτυχα μερικά ζουμερά νεκταρίνια στο σούπερ μάρκετ, δεν μπόρεσα ν' αντισταθώ. Άρχισα να σκέφτομαι πώς θα μπορούσα να τα χρησιμοποιήσω και ξαφνικά μου ήρθε η ιδέα. Μαρμελάδα!






Η ιδέα αποδείχθηκε φαεινή, αφού η μαρμελάδα ήταν από τις πιο πλούσιες σε γεύση που έχω φτιάξει ποτέ. Πηχτή και γλυκιά, με λεπτές νότες λεμονιού, ήταν απίθανη απλωμένη πάνω σε φρέσκο ψωμί, πάνω σε ένα ζεστό κρουασάν απ' το φούρνο της γειτονιάς μου, αλειμμένη πάνω στις αγαπημένες μου κλασικές βάφλες ή σ' ένα εκπληκτικό μπισκότο-κέικ που έφτιαξα πριν λίγο καιρό και που έχω σκοπό να μοιραστώ μαζί σας πολύ σύντομα, ελπίζω στην επόμενη ανάρτηση.






Τώρα τελευταία επανεξετάζω τη σχέση μου με το πρωϊνό. Με μαρμελάδες σαν κι αυτή στο ψυγείο μου, είναι απολύτως λογικό.











Μαρμελάδα Νεκταρίνι

Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε νεκταρίνια τα οποία δεν είναι πολύ σφιχτά ή άγουρα, διαφορετικά θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να μαλακώσουν καθώς και μεγαλύτερη προσθήκη ζάχαρης. Επιλέξτε λοιπόν νεκταρίνια παχουλά, γλυκά και χυμώδη που θα χαρίσουν στη μαρμελάδα σας περισσότερη γεύση και άρωμα. Προσέξτε τα νεκταρίνια να μη λιώνουν και να μην είναι παραγινωμένα.

Θα χρειαστείτε 1 κιλό καθαρισμένα νεκταρίνια για την μαρμελάδα οπότε θα πρέπει να αγοράσετε γύρω στα 1,3 κιλά.






Γίνεται περίπου 1 λίτρο / 3 βάζα μεσαίου μεγέθους

Υλικά
1 κιλό φρέσκα, ώριμα νεκταρίνα (βάρος αφού έχουν καθαριστεί)
900* γρ. ψιλή ζάχαρη
Ξύσμα 1 λεμονιού
Χυμός 1 λεμονιού (περίπου 60 ml), φρεσκοτυμμένος

* Χρησιμοποιήστε 100 γρ. λιγότερη ζάχαρη αν τα νεκταρίνια σας είναι πολύ γλυκά

Ειδικά εργαλεία: μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο, γυάλινα βάζα με καπάκια, πολτοποιητής πατάτας (προαιρετικά)


Προετοιμασία
Ξεφλουδίστε τα νεκταρίνια, αφαιρέστε το κουκούτσι τους και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια. Φροντίστε να τα κάνετε όλα αυτά πάνω απ' την κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσετε, ώστε να πέσουν εκεί όλα τα πολύτιμα ζουμιά του φρούτου.

Μπορείτε να ξεφλουδίσετε τα νεκταρίνια είτε χρησιμοποιώντας ένα μικρό και κοφτερό μαχαίρι, όπως κάνω εγώ συνήθως, είτε ζεματίζοντάς τα. Με τον δεύτερο τρόπο, δεν χάνετε όλα τα μικρά κομματάκια του φρούτου που συνήθως κολλάνε πάνω στη φλούδα.

Πώς να ζεματίσετε τα νεκταρίνια: Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και μόλις πάρει βράση, προσθέστε τα νεκταρίνια. Ζεματίστε τα για 30 δευτερόλεπτα κι αφαιρέστε τα αμέσως με μια τρυπητή κουτάλα, ρίχνοντάς τα σε ένα μεγάλο μπωλ γεμάτο με παγάκια και νερό, για να σταματήσουν να ψήνονται. Αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρώς, τόσο ώστε να μπορείτε να τα χειριστείτε, και ξεφλουδίστε τα με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. Η φλούδα θα ξεκολλήσει πανεύκολα απ΄τη σάρκα του φρούτου.

Προσθέστε τα κομμάτια του φρούτου μέσα στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη. Βάλτε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά κι ανακατεύετε συνεχώς με μια πυρίμαχη σπάτουλα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήστε να πάρει βράση και προσθέστε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού. Ανεβάστε τη φωτιά στο δυνατό κι αφήστε να κοχλάσει για 10 λεπτά. Σε αυτό το σημείο, η μαρμελάδα θα βγάλει πολύ αφρό και φουσκάλες. Βάλτε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράστε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά ώστε να μην κολλήσει η μαρμελάδα στον πάτο της κατσαρόλας.
Ενώ βράζει η μαρμελάδα, αφαιρείτε με ένα μεταλλικό κουτάλι τον αφρό που μαζεύεται στην κορυφή.
Στο τέλος, τα νεκταρίνια θα πρέπει να έχουν λιώσει και η μαρμελάδα να έχει πήξει (να μην είναι σαν κόλλα). Σε περίπτωση που τα νεκταρίνια σας δεν έχουν λιώσει αρκετά, πατήστε τα ελαφρά μ' ένα πολτοποιητή πατάτας ή ένα πιρούνι.


Μπορείτε να ελέγξετε αν η μαρμελάδα είναι έτοιμη κάνοντας το εξής: Βάλτε ένα μικρό πιάτο στην κατάψυξη για 5 λεπτά. Βγάλτε το και ρίξτε πάνω μισό κουταλάκι από την καυτή μαρμελάδα. Αφήστε για 1 λεπτό και μετά σπρώξτε την μαρμελάδα ελαφρά με το δάχτυλό σας. Εάν στο πάνω μέρος της ρυτιδιάζει, είναι έτοιμη. Αν όχι, βράστε την για 2 λεπτά ακόμα και ελέγξτε και πάλι με τον ίδιο τρόπο. Έχετε υπόψη σας ότι όταν κρυώσει η μαρμελάδα, θα πήξει περισσότερο.

Αφήστε την μαρμελάδα να κρυώσει για 30 λεπτά, αδειάστε την σε αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια και αναποδογυρίστε τα. (Διαβάστε εδώ για το πώς να αποστειρώσετε γυάλινα βαζάκια). Αφού κρυώσει εντελώς, βάλτε τη μαρμελάδα στο ψυγείο.
Η μαρμελάδα θα κρατήσει στο ψυγείο για αρκετές εβδομάδες.

Αν επιθυμείτε να την αποθηκεύσετε ή να τη διατηρήσετε, πάρτε ένα αποστειρωμένο βαζάκι, φροντίζοντας να μην αγγίξετε το εσωτερικό του μέρος και γεμίστε το με τη μαρμελάδα όσο αυτή είναι ακόμα καυτή. Κλείστε ερμητικά το καπάκι και κρατήστε τη σε μέρος δροσερό και σκοτεινό μέχρι και 1 χρόνο.
Εφόσον ανοιχτεί το καπάκι, πρέπει να μπει στο ψυγείο αμέσως.





18 comments:

  1. Δροσερή και ιδιαίτερη η μαρμελάδα σου Μάγδα!
    Σίγουρα πρέπει να επανεξετάσεις τη σχέση σου με το πρωινό. Βέβαια ως γνήσια ελληνίδα κι εγώ αρκούμαι σε έναν απλό καφέ. Αρχίζω από το δεκατιανό και μετά να τρώω, χαχαχα!! Κακώς βέβαια, αλλά έτσι συμβαίνει!

    Λαχταριστή και ζουμερή η μαρμελάδα σου, που ποιος μπορεί να της αντισταθεί?

    Καλή απόλαυση σου εύχομαι!

    ReplyDelete
  2. το καλοκαίρι δεν κάνω άλλη δουλειά,όλο μαρμελάδες φτιάχνω!!!
    μόνο νεκταρίνι κι εγω δεν έχω φτιάξει,αλλά έτσι φτιάχνω το ροδάκινο...φαίνεται πως είναι τέλεια η δική σου!!
    καλημέρα!

    ReplyDelete
  3. Το πρωινό μας πάντα περιέχει μαρμελάδες και βέβαια έχουμε κακομάθει από τις πολλές που φτιάχνω.
    Πολλές φορές τους κάνω πλάκα τέλειωσε η μαρμελάδα και ποιος πάει Σούπερ μάρκετ;;
    Νεκταρίνια έφτιαξα πέρσι, μέχρι στιγμής αυτά που βρίσκω στη λαϊκή είναι όλα άγουρα πρέπει να δώσω παραγγελία για ώριμα.
    Καλή σου μέρα.

    ReplyDelete
  4. Τρελαίνομαι για το πρωινό και με τόσες μαρμελάδες στο σπίτι λογικό ειναι! Νεκταρινι δε νομίζω να έχουμε κάνει ποτέ αλλά πιστεύω μετά από αυτή σου τη δοκιμή θα το δοκιμάσουμε κι εμείς!!

    ReplyDelete
  5. Όντως η μαρμελάδα έχει συνδεθεί με το πρωινό γεύμα και τώρα αυτή από νεκταρίνια είναι από τις καλύτερες! Φαίνεται τέλεια και είναι και πανεύκολη!
    Στην αγορά νομίζω πλέον πως πιο εύκολα βρίσκουμε ώριμα και καλά νεκταρίνια απ' ότι ροδάκινα και φυσικά το καλύτερο είναι να φτιάξουμε μόνοι μας τη μαρμελάδα που θα κάνει παρέα στο τσάι ή τον καφέ μας!

    ReplyDelete
  6. Μάγδα, δεν νομίζω να υπάρχει καλύτερη μαρμελάδα, από μια καλοφτιαγμένη σπιτική, με τα φρούτα που μας αρέσουν. Κάθε εποχή, φτιάχνω μαρμελάδες, ανάλογα με τα φρούτα που υπάρχουν στην αγορά. Εκτός από το πρωινό μας, υπάρχουν αρκετά ωραία γλυκά, στα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Καλοφάγωτη η μαρμελάδα.
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  7. Χρυσαυγή — κι εσύ τυπική Ελλνηνίδα ε; Τί να κάνουμε, έτσι μάθαμε, δύσκολο να ξεμάθουμε. Σ' ευχαριστώ!

    Nasia — δοκίμασέ το. Ήταν φοβερή έκπληξη το νεκταρίνι!

    Ξανθή — εσύ είσαι εξπέρ στις μαρμελάδες, το ξέρω. Ελπίζω να σου αρέσει κι αυτή!

    Arti — ευκαιρία να το δοκιμάσετε. Τα νεκταρίνια τώρα είναι στο φόρτε τους.

    The Dark Chef — εγώ πάντα προτιμούσα τα νεκταρίνια απ' τα ροδάκινα, λόγω της λείας τους φλούδας, αλλά σε μαρμελάδα δεν τα είχα δει πουθενά. Ήταν καλή ιδέα αυτή!

    Ειρήνη — Ναι, και σε γλυκά είναι τέλειες. Η επόμενη ανάρτηση είναι ακριβώς αυτό!

    ReplyDelete
  8. ...παρομοίως κάνω κι εγώ τη μαρμελάδα μου αλλά δεν την τρώμε για πρωινό - την ξαπλώνουμε πάνω σε ζυμάρι και την απολαμβάνουμε σε σούπερ πάστα φλώρα .
    Αν θες να την διασκευάσεις λίγο,δοκίμασε την επόμενη φορά να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη με καστανή και να προσθέσεις και μια κουταλιά παπαρουνόσπορο - κατά τ΄άλλα και η δική μου συνταγή είνια πολύ πολύ κοντά στη δική σου - να΄σαι καλά.
    Και το καλοκαίρι ...καλά κρατεί!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ για την ιδέα! Να' σαι καλά κι εσύ!

      Delete
  9. Την έκανα χρησιμοποιώντας ροδάκινα τέλεια...ο γιός μου την άδειασε..ευχαριστούμε Μάγδα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε!! Κι εγώ σ' ευχαριστώ!

      Delete
  10. Μετακόμισα πριν από λίγους μήνες στο εξωτερικό και φυσικά μου λείπουν οι σπιτικές μαρμελάδες της μανούλας μου, η οποία μας έμαθε το πρωί να τρως σα βασιλιάς... Μόλις έφτιαξα μαρμελάδα φράουλα και την επόμενη εβδομάδα θα δοκιμάσω την μαρμελάδα σου! Δείχνει υπέροχη! Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
    Ανδριάννα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Ανδριάννα. Σ' ευχαριστώ! Ελπίζω να σου αρέσει και θα περιμένω τις εντυπώσεις σου αν τελικά την φτιάξεις.

      Delete
  11. Καλημέρα Μάγδα και καλό μήνα! Πριν λίγες ώρες γεύτηκα για πρωινό αυτή τη μαγευτική μαρμελάδα που έφτιαξα χάρη σε σένα, χτες το απόγευμα. Είναι υπέροχη. Σ' ευχαριστώ και πάλι. Καλό φθινόπωρο να έχουμε, με όμορφες στιγμές και όμορφες μαγειρικές.
    Ελένη

    ReplyDelete
  12. Μάγδα, μόλις έφτιαξα τη μαρμελάδα σου!
    Συγχαρητήρια!
    Η γευση της είναι εξερετικά δροσερή και απόλυτα φρουτένια!
    Η συνταγή σου είναι φαντατική αλλά επειδή μ'αρέσουν τα φρουτένια γλυκά πιο ξυνά, έβαλα λιγο περισσότερο λεμόνι...

    Ανυπομονώ να τη βάλω αύριο πάνω σε ζεστό φρέσκο ψωμί!!!!
    Και πάλι μπράβο, σου εύχομαι να συνεχίσεις να εμπνέεσαι τέτοιες νόστιμες συνταγές,
    Κατερίνα

    ReplyDelete
  13. Ελένη και Κατερίνα, σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε η μαρμελάδα. Πάνω σε φρέσκο ψωμάκι είναι φοβερή. Να είστε και οι δυο καλά!

    ReplyDelete
  14. Καλημέρα,
    Ήθελα να φτιάξω μια μαρμελάδα και το μόνο φρούτο που βρήκα τέλος Οκτώβρη, ήταν νεκταρίνια. Αν και είχα τις αμφιβολίες μου για το αν θα γινόταν νόστιμη και αν θα έπηζε αρκετά η μαρμελάδα τελικά την έφτιαξα. Εγω έβαλα 800 γραμμάρια ζάχαρη στο κιλό φρούτα και έριξα μέσα και ένα καθαρισμένο σκληρό μήλο για περισσότερη πηκτίνη.
    Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω πόσο πολύ μας άρεσε η γεύση. Είναι τόσο αρωματική. Ο γιος μου την τρώει με το κουταλάκι.
    Χρυσούλα

    ReplyDelete
  15. Δοκιμαστε να κανετε μαρμελαδες με ανακατεμενα φρουτα. Υπέροχη η μειξη ροδακινο-νεκταρινι-βανιλιες. Ριξτε και μια βανιλινη ! Υπεροχη γευση και αρωμα! Θα ξετρελαθειτε!

    ReplyDelete