Sunday, October 21, 2012

Οκτώβρης

Ο ήλιος εμφανίζεται και μετά παίζει κρυφτό. Σύννεφα σχηματίζονται στον ουρανό με αποχρώσεις του γκρι, μπλε, μωβ κι εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού μόλις φυσήξουν δυνατοί άνεμοι.






Τα πεζοδρόμια είναι υγρά, άλλοτε απ' τη βροχή, άλλοτε απ' την υγρασία που κάνει τα δέντρα να μοιάζουν λες κι αιωρούνται πάνω απ' το έδαφος. Τα φύλλα καλύπτουν κάθε γωνιά του δρόμου, κάθε είσοδο σπιτιού κι η ολισθηρή τους υφή κάνει τα σκυλιά να γλιστράνε κατά μήκος των πάρκων.






Η βροχή χτυπά στα παράθυρα του υπνοδωματίου κάνοντάς το δύσκολο να με πάρει ο ύπνος κι ακόμα πιο δύσκολο να ξυπνήσω την επόμενη μέρα. Κούπες με ζεστό τσάι και καυτό κακάο γεμίζουν τα πρωϊνά μου και τ' απογεύματα.






Κι έπειτα υπάρχουν τα μήλα και τ' αχλάδια. Τα χρώματά τους μοιράζονται την παλέτα του φθινοπώρου, με τα χλωμά πράσινα, τα χρυσαφένια, τα πορφυρά. Σε κάνει ν' αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν η φύση να έχει φανταστεί τόσο όμορφα χρώματα.






Ένα άδειο τηγάνι που παρακαλάει να γεμίσει, ευωδιά βανίλιας από ένα φρεσκοσχισμένο λοβό, μικροσκοπικά κατάμαυρα σποράκια που κολλάνε πεισματικά στον ξύλινο πάγκο και στ' ακροδάχτυλά μου. Σιρόπι σφενδάμου, αγορασμένο τυχαία από μια υπαίθρια αγορά, ακόμα σφραγισμένο, βγαίνει απ' το πίσω μέρος του ντουλαπιού και ρέει γλυκό μέσα απ' το σαν βαρελάκι μπουκάλι του.






Ολλανδικό βούτυρο, το καλύτερο που υπάρχει, λιώνει μέσα στο καυτό τηγάνι. Τα μήλα κάνουν παρέα με την κανέλα και το μοσχοκάρυδο μέσα στο μπωλ, περιμένοντας υπομονετικά να γλασαριστούν. Χρυσές σταφίδες, αποξηραμένες και γλυκιές, ρουφούν τους χυμούς.






Γυαλιστερά μήλα, διάστικτα με σποράκια βανίλιας, στάζοντας καραμελένιο σιρόπι, απολαμβάνονται απ' τους δυο μας. Ένα τηγάνι, δυο πιρούνια, μια γεμάτη κουταλιά πηχτό γιαούρτι. Ένα απόγευμα σ' ένα διαμέρισμα κάπου στη Χάγη.











Καραμελωμένα Μήλα με Ξανθές Σταφίδες, Σιρόπι Σφενδάμου και Γιαούρτι
Προσαρμοσμένη από το ολλανδικό Delicious

Το σιρόπι σφενδάμου (maple syrup) είναι ένα εκπληκτικό κατασκεύασμα. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να το βρείτε στο μέρος που ζείτε, αντικαταστήστε με ένα καλής ποιότητας λεπτόρρευστο μέλι.

Την επόμενη μέρα, περιχύσαμε μερικές τραγανές, σπιτικές βάφλες με τα υπόλοιπα μήλα και τους χυμούς τους, για πρωϊνό. Μαγεία.

Το γιαούρτι μην το παραλείψετε θεωρώντας το περιττό. Μετριάζει και εξισορροπεί τη γλύκα του σιροπιού και των μήλων.






Μερίδες: 4-6

Υλικά
Χυμός ½ μεγάλου λεμονιού, φρεσκοστυμμένος
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο, κατά προτίμηση φρεσκοτριμμένο
4 μεγάλα, γλυκά μήλα (χρησιμοποίησα fuji), γύρω στα 650 γρ.
45 γρ. ανάλατο βούτυρο
2 κουταλάκια γλυκού ελαιόλαδο
125 ml καθαρός χυμός μήλου
1 λοβό βανίλιας, κομμένο στη μέση και ξεσποριασμένο (λοβός και σπόρια θα προστεθούν στα μήλα)
70 ml σιρόπι σφενδάμου
2 κουταλιές σούπας ξανθές σταφίδες

για το γιαούρτι με σιρόπι σφενδάμου
300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες
1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1½ κουταλιά σούπας σιρόπι σφενδάμου


Προετοιμασία
Σ' ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε το χυμό λεμονιού, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
Ξεπλύντε τα μήλα, καθαρίστε τα και κόψτε τα σε 8 κομμάτια (κυδωνάτα). Ρίξτε κάθε κομμάτι μήλου που κόβετε μέσα στο μπωλ. Το λεμόνι θα σταματήσει την οξείδωση του φρούτου και δεν θα μαυρίσει. Ανακατεύετε τα μήλα κάθε φορά που προσθέτετε φρεσκοκομμένα κομμάτια στο μπωλ ώστε να καλυφθούν όλα με το χυμό λεμονιού και τα μπαχαρικά.

Σ' ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, προσθέστε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Όταν λιώσει το βούτυρο, προσθέστε τα μήλα και ανακατέψτε για 1-2 λεπτά μέχρι να καλυφθούν καλά με το βούτυρο και το λάδι.


Προσθέστε στο τηγάνι το χυμό μήλου, τον λοβό και τα σπόρια βανίλιας και ανακατέψτε καλά με μια σπάτουλα. Βάλτε το καπάκι του τηγανιού κι αν δεν έχετε καπάκι, καλύψτε το τηγάνι καλά με αλουμινόχαρτο. Κατεβάστε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και ψήστε τα μήλα για 15 περίπου λεπτά, ανακινώντας ελαφρά το τηγάνι που και που, μέχρι να μαλακώσουν. Δεν πρέπει να είναι πολύ μαλακά γιατί θα διαλυθούν.
Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρέστε τα απ' το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και βάλτε τα σ' ένα μπωλ μαζί με το λοβό βανίλιας.

Προσθέστε το σιρόπι σφενδάμου και τις σταφίδες στο τηγάνι, ανεβάστε τη φωτιά στο μέτριο προς δυνατό και βράστε τη γλυκιά σάλτσα για 4 λεπτά, μέχρι να πήξει λίγο και να σιροπιάσει. Μην βράσετε το σιρόπι για πολλή ώρα γιατί δεν θέλετε να πήξει πολύ.

Βγάλτε το τηγάνι απ' τη φωτιά και επιστρέψτε τα μήλα στο τηγάνι. Ανακατέψτε προσεκτικά κι αφήστε να κρυώσουν λίγο.

για το γιαούρτι με σιρόπι σφενδάμου
Εντωμεταξύ, αδειάστε το γιαούρτι σ' ένα μπωλ, προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας κι αναμείξτε καλά μ' ένα κουτάλι. Περιχύστε με το σιρόπι σφενδάμου.

Σερβίρετε τα μήλα όσο είναι ακόμα ζεστά, προοσθέτοντας μια γεμάτη κουταλιά γιαούρτι πάνω από κάθε μερίδα.

Είναι προτιμότερο να φαγωθούν την ίδια μέρα αλλά μπορείτε να τα ζεστάνετε και να τα απολαύσετε και την επομένη. Κρατήστε τα καλυμμένα σε θερμοκρασία δωματίου.






Κι άλλα μήλα:
Ολλανδική Μηλόπιτα
Σαλάτα με Βέλγικα και Κόκκινα Αντίδια, Μήλα, Καρύδια, Ροκφόρ και Βινεγκρέτ με Ξίδι Σμέουρου


13 comments:

  1. Τέλειο Οκτωβριάτικο απόγευμα και μπωλ!

    ReplyDelete
  2. Πω πω! Ενθουσιαστηκα μ'αυτη τη συνταγη! Μπραβο! Μου αρεσει παρα πολυ ιδεα του γιαουρτιου με τη βανιλια κ το σιροπι. Γλυκο απο μονο του! :)

    ReplyDelete
  3. μας ξελίγωσες!!!!!!!!!
    καλημέρα!

    ReplyDelete
  4. Χωρίς πρόσκληση,αθέατη επισκέπτρια,μόνο από την αφήγησή σου,μπήκα στο σπίτι σου απολαμβάνοντας την φθινοπωρινή θαλπωρή και το εκπληκτικό επιδόρπιο!Περπάτησα με συνοδοιπόρο τη φαντασία μου στα βρεγμένα σοκάκια και μπέρδεψα τα βήματα μου στα πεσμένα από αργό θάνατο φύλλα.Αφουγκράστηκα τον ρυθμικό κτύπο της βροχής και γλυκάθηκα με την απαλή υφή την καραμελωμένων μήλων,των αρωματισμένων φθινοπωρινών φρούτων με την γλυκειά σιροπένια επικάλυψη.
    Ευχαριστώ για το όμορφο ταξίδι..θα ήθελα να ξανάρθω.Φιλιά πολλά,πολλά.

    ReplyDelete
  5. Τι υπέροχο κείμενο Μάγδα μου!
    Καλογραμμένο και γεμάτο εικόνες, με ταξίδεψε νοερά σε όσα περιέγραψες!
    Τα καραμελωμένα μήλα σου φαίνονται πολύ δελεαστικά, πραγματικά προκαλούν για δοκιμή!
    Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  6. Με ξεσήκωσες αλλά είμαι πολύ κουρασμένη από τις εξοντωτικές δουλειές του σπιτιού να υποδεχτεί το Φθινόπωρο.
    Όμως θα το κρατήσω για μια πιο ήρεμη μέρα.
    Πολλά φιλιά και καλή σου εβδομάδα.

    ReplyDelete
  7. Πω πω, το φθινόπωρο στο πιάτο μας, στο τηγάνι, στην κουζίνα, στην καρδιά μας! :)
    Όμορφη η ανάρτησή σου, νοσταλγική, γεμάτη αρώματα και καφέ - χρυσές εικόνες!
    Πολλά φιλιά Μάγδα, χαιρόμαστε πάντα να διαβάζουμε / βλέπουμε όσα θέλεις να μοιραστείς μαζί μας! :)

    ReplyDelete
  8. Μάγδα, μόνο και μόνο από τις φωτογραφίες σου, με ξεσηκώνεις τα τα δοκιμάσω τα καραμελωμένα σου μήλα. Κρυώνει πια ο καιρός και εδώ, σήμερα βρέχει και αυτή η λιχουδιά είναι ότι πρέπει, για τα κρύα απογεύματα. Με έναν αχνιστό καφέ ή τσάι, για παρέα.
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  9. Ωχ Παναγίτσα μου, γιατί κοντεύω να λιποθυμίσω??
    Ολα τα χρώματα και οι ευωδιές του Φθινοπώρου στην ανάρτησή σου!!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  10. Πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω!

    ReplyDelete
  11. Και σκέτο καλό αλλά και με τις βάφλες ακόμα καλύτερο!
    Αχ, τι έπαθα βραδιάτικα:))

    ReplyDelete
  12. Υπέροχο Μάγδα!! Όλο! Από την πρώτη λεξη ως την τελευταία μπουκιά!

    ReplyDelete
  13. Martha — ευχαριστώ!

    Evi — ναι πράγματι, το γιαούρτι με το σιρόπι σφενδάμου θα μπορούσε να είναι γλυκό από μόνο του!

    Nasia — αυτός πάντα είναι ο σκοπός μου. Χαίρομαι που τα κατάφερα :)

    Foteini — να μας ξανάρθεις!

    Ερμιόνη — σ' ευχαριστώ πολύ!

    Ξανθή — είναι ένα επιδόρπιο που μπορείς να φτιάξεις όλο το χειμώνα. Υπάρχει ακόμα καιρός. Φιλιά!

    The Dark Chef — σ' ευχαριστώ πολύ! :)

    Ειρήνη — είναι ό,τι πρέπει για μια βροχερή μέρα. Εμάς εδώ μας λυπήθηκε και σαν να σκάει λίγος ήλιος τώρα που γράφω.

    ΕΛΕΝΑ — χεχε ευχαριστώ!

    kiki — να το δοκιμάσεις, θα σου αρέσει!

    mia maria — πάνω στις βάφλες ήταν όνειρο!

    Jenny — σ' ευχαριστώ!!

    ReplyDelete