Tuesday, November 13, 2012

Cupcakes σοκολάτας

Όπως και με τα brownies, ανακάλυψα την ομορφιά των cupcakes πριν πέντε χρόνια όταν ήρθα στην Ολλανδία. Στην Ελλάδα δεν είχαν γίνει ακόμα της μόδας, στη Χάγη όμως υπήρχαν μαγαζιά ειδικά αφιερωμένα σε αυτά και φυσικά δεν άργησα να τα ξετρυπώσω.






Η αλήθεια είναι πως δεν μου αρέσουν τα πολύ χαριτωμένα φαγητά και γλυκά, ωστόσο δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να μπορεί ν' αντισταθεί στα cupcakes. Ποιά ήμουν εγώ για να τα σνομπάρω; Με είχαν ξετρελάνει. Γρήγορα έγιναν η γλυκιά μου αμαρτία και δεν τα χόρταινα. Ήθελα όμως να μάθω να τα φτιάχνω κι εγώ. Αγόρασα λοιπόν μερικά βιβλία και μια ειδική φόρμα, έκανα την έρευνά μου στο internet, ανασκουμπώθηκα και ξεκίνησα.






Ομολογουμένως, οι πρώτες μου προσπάθειες ήταν ανεπιτυχείς. Δεν μπορούσα με τίποτα να δημιουργήσω εκείνα τα περίτεχνα σχέδια που όλοι οι άλλοι φαινόταν πως τα είχαν για παιχνιδάκι και το χέρι μου δεν μπορούσε να μείνει σταθερό ούτε για ένα λεπτό ώστε να καταφέρω να φτιάξω με το κορνέ ένα απλό σχέδιο. Παρ' όλ' αυτά, επέμεινα.






Έπειτα από λίγο καιρό, τα cupcakes μου από υποφερτά έγιναν πανέμορφα αλλά, κάποια στιγμή τα βαρέθηκα. Ήταν γύρω στο διάστημα που ξεκίνησα να γράφω αυτό εδώ το blog, πριν τρία χρόνια. Μου άρεσε ακόμα να τα φτιάχνω, όχι όμως τόσο για μένα παρά για φίλους ή συναδέλφους που μου τα ζητούσαν συνεχώς.






Ασφαλώς υπάρχουν στιγμές που τα λαχταράω και μάλιστα έχω συνταγές στις οποίες είμαι πιστή εδώ και χρόνια και που δεν τις αλλάζω με τίποτα διότι πολύ απλά πετυχαίνουν κάθε φορά, επειδή αρέσουν σε όλους όσους τις έχουν δοκιμάσει και γιατί είναι τόσο καταραμένα νόστιμες.






Θέλω εδώ και χρόνια να μοιραστώ αυτή τη συνταγή μαζί σας, αλλά όπως συμβαίνει με διάφορες συνταγές, μένουν πίσω επειδή ανακαλύπτω άλλες που δεν κρατιέμαι να βάλω στο blog. Ήρθε όμως η ώρα για τα σοκολατένια cupcakes με γλάσο σοκολάτας-crème fraîche τα οποία είναι με μια λέξη, θεϊκά. Είναι τόσο εύγεστα που είναι δύσκολο να τα περιγράψει κανείς. Το κέικ είναι υγρό, υπέροχα αφράτο και με έντονη γεύση κακάο και το γλάσο, αχ το γλάσο, αυτό είναι και ο λόγος που γράφω γι ' αυτά τα cupcakes. Το γλάσο είναι το μυστικό της επιτυχίας.






Ένα από τα πράγματα που δεν μου αρέσουν στα cupcakes, είναι η βουτυρόκρεμα. Είναι τόσο γλυκιά, τόσο λιπαρή και βαριά που νιώθεις πως αν την φας θα σου πέσουν μεμιάς όλα τα δόντια. Ναι, τα cupcakes πρέπει να είναι γλυκά αλλά η βουτυρόκρεμα, αν κι έχω βρει ένα-δυο συνταγές που ταιριάζουν στα γούστα μου, είναι το γλάσο που αποφεύγω να χρησιμοποιώ.






Αντ' αυτού, λατρεύω να καλύπτω τα cupcakes μου με γλάσο που περιέχει crème fraîche. Είναι πιο ελαφρύ, όχι πως έχει λιγότερες θερμίδες, είναι όμως πιο εκλεπτυσμένο σε γεύση και υφή. Η crème fraîche μετριάζει τη γλύκα της ζάχαρης και τη λιπαρότητα του βουτύρου, εξισορροπώντας τις γεύσεις με την ελαφρώς υπόξινη χροιά της και η χρήση πικρής σοκολάτας προσδίδει στα cupcakes μια πιο "ενήλικη" γεύση. Το γλάσο είναι απίστευτα λείο, γυαλιστερό, πλούσιο και μοναδικά σοκολατένιο.

Αν ποτέ δοκιμάσετε να φτιάξετε cupcakes, πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξετε αυτά.











Σοκολατένια Cupcakes με Γλάσο Σοκολάτας-Crème Fraîche
Προσαρμοσμένη από την Shuna Fish Lydon

Είμαι σίγουρη πως θα μπείτε στον πειρασμό να φτιάξετε το γλάσο στο μίξερ βάσης ή χρησιμοποιώντας μίξερ χειρός αλλά μην το κάνετε. Το γλάσο ομογενοποιείται καλύτερα και πιο γρήγορα στον επεξεργαστή τροφίμων δίνοντάς του εκείνη την εκπληκτική λεία υφή που κάνει αυτό το γλάσο ασύγκριτο.

Αν δεν σας αρέσει η πίκρα της σοκολάτας με 70% κακάο, προτιμήστε μια με 55-60%.

Update: Πολλοί με ρωτήσατε με τί μπορείτε να αντικαταστήσετε το σιρόπι γλυκόζης και την crème fraîche. Και τα δυο υλικά μπορούν να βρεθούν σε όλα τα μεγάλα supermarkets στην Ελλάδα. Το σιρόπι γλυκόζης μπορεί ν' αντικατασταθεί με light corn syrup (ή golden syrup αν και δεν το συνιστώ γιατί είναι πιο αραιό και γλυκό).
Σε περίπτωση που δεν μπορείτε με τίποτα να βρείτε crème fraîche, αντικαταστήστε με sour cream (ξινή κρέμα) ή γιαούρτι στραγγιστό πλήρες. Η crème fraîche έχει πιο πλούσια γεύση και πιο πηχτή και κρεμώδη υφή αλλά το αποτέλεσμα δεν θα έχει τεράστια διαφορά αν χρησιμοποιήσετε γιαούρτι, πιθανόν το γλάσο να είναι πιο αραιό.






Μερίδες: 12 cupcakes

Υλικά

για τα cupcakes
25 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
120 ml βραστό νερό
60 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. ψιλή ζάχαρη
1 μεγάλο αβγό
1½ κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού baking powder
¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι

για το γλάσο
85 γρ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
120 γρ. καλής ποιότητας σκούρα σοκολάτα (70% κακάο), κομμένη σε μικρά κομμάτια
1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 κουταλάκια γλυκού σιρόπι γλυκόζης
140 γρ. άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη
140 γρ. crème fraîche, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλάκια γλυκού ζεστό νερό
¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι

Ξύσμα λευκής σοκολάτας ή ζαχαρωτά λουλούδια, για το γαρνίρισμα

Ειδικά εργαλεία: ψιλό κόσκινο, σύρμα χειρός, μίξερ βάσης ή χειρός, φόρμα για cupcakes με 12 κουπάκια, χαρτάκια για cupcakes, επεξεργαστή τροφίμων, κορνέ ζαχαροπλαστικής και μύτη της αρεσκείας σας (προαιρετικά)


Προετοιμασία

για τα cupcakes
Σ' ένα μικρό μπωλ, προσθέστε το κοσκινισμένο κακάο και το βραστό νερό κι αναμείξτε καλά μ' ένα σύρμα χειρός μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Αφήστε να κρυώσει.

Ετοιμάστε το ταψί γεμίζοντας τα κουπάκια με τα χαρτάκια.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190 βαθμούς Κελσίου.

Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ' ένα μεγάλο μπωλ) προσθέστε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπήστε, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα "φτερό" του μίξερ βάσης (ή το μίξερ χειρός), σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες κι αφράτο μείγμα. Προσθέστε το αβγό και χτυπήστε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέστε τη βανίλια και χτυπήστε για μερικά δευτερόλεπτα. Έπειτα κοσκινίστε κατευθείαν μέσα στο μπωλ το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι μόλις να ενσωματωθούν τα υλικά. Προσέξτε να μην παραχτυπήσετε το μείγμα σ' αυτό το σημείο. Προσθέστε το μείγμα κακάου-νερού και χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Δεν θα πάρει πάνω από μερικά δευτερόλεπτα.


Αδειάστε το μείγμα των cupcakes μέσα στα κουπάκια της φόρμας, γεμίζοντάς τα κατά το ήμισυ.
Τοποθετήστε τη φόρμα στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε τα cupcakes για 16-18 λεπτά ή μέχρι όταν εισάγετε μια οδοντογλυφίδα στη μέση του κέικ να βγαίνει καθαρή. Ελέγξτε τα μετά από 15 λεπτά γιατί αναλόγως με το φούρνο μπορεί να ψηθούν πιο γρήγορα κι έτσι θα καταλάβετε αν βρίσκεστε σε καλό δρόμο.

Βγάλτε τη φόρμα απ' το φούρνο και ακουμπήστε την πάνω σε μια σχάρα. Μόλις κρυώσουν λίγο τα cupcakes, αφαιρέστε τα προσεκτικά απ' τη φόρμα κι ακουμπήστε τα στη σχάρα για να κρυώσουν.

Τα cupcakes πρέπει να κρυώσουν εντελώς για να τα καλύψετε με το γλάσο, αλλιώς το γλάσο θα λιώσει και θα χυθεί.

Μπορείτε αν θέλετε να κόψετε τις μυτερές κορυφές των cupcakes πριν τα γλασάρετε αλλά εγώ ποτέ δεν το κάνω.

για το γλάσο
Βάλτε το βούτυρο και τη σοκολάτα σ' ένα πυρίμαχο μπωλ και τοποθετήστε το πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Προσέξτε να μην αγγίζει ο πάτος του μπωλ το νερό. Λιώστε τα, ανακατεύοντας τακτικά και προσέχοντας να μη σας καεί η σοκολάτα. Μόλις το μείγμα γίνει λείο, αφαιρέστε το μπωλ πάνω απ' την κατσαρόλα και αναμείξτε με το σύρμα χειρός. Προσθέστε τη βανίλια και το σιρόπι γλυκόζης και αναμείξτε καλά με το σύρμα. Προσθέστε την κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη λίγη-λίγη, χτυπώντας με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί. Το μείγμα σ' αυτό το σημείο θα έχει μια σφιχτή, κοκκώδη και λίγο περίεργη υφή αλλά μη σας απασχολεί.

Αδειάστε το μείγμα στον επεξεργαστή τροφίμων σας κι ενώ είναι σε λειτουργία, ρίξτε λίγη-λίγη την crème fraîche και το ζεστό νερό απ' την τρύπα στην κορυφή του επεξεργαστή. Χτυπήστε μέχρι το γλάσο να αποκτήσει μια λεία και γυαλιστερή υφή. Προσθέστε το αλάτι και χτυπήστε για μερικά δευτερόλεπτα.


Μπορείτε να γλασάρετε τώρα τα cupcakes, αλλά είναι προτιμότερο να το κάνετε αφότου το γλάσο έχει μείνει για δυο ώρες στο ψυγείο ώστε να σφίξει. Μπορείτε επίσης να κρατήσετε το γλάσο στο ψυγείο για μια μέρα πριν το χρησιμοποιήσετε στα cupcakes.

Αδειάστε το γλάσο σ' ένα μπωλ και τοποθετήστε ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης πάνω στο γλάσο, πιέζοντάς απαλά για να μην υπάρχει κενό αέρος. Μ' αυτό τον τρόπο δεν θα περάσει υγρασία στο γλάσο όσο είναι στο ψυγείο.
Όταν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε, βγάλτε το απ' το ψυγείο, τοποθετήστε το μέσα στον επεξεργαστή τροφίμων, ή σε μίξερ βάσης και με το εξάρτημα "φτερό", και χτυπήστε το για να μαλακώσει.* Προσέξτε να μην το παραχτυπήσετε γιατί μπορεί να κόψει.
Μπρορείτε να γλασάρετε τα cupcakes είτε χρησιμοποιώντας ένα κορνέ και μύτη με σχήμα της αρεσκείας σας, είτε με μια σπάτουλα.
Το γλάσο θα μαλακώσει μετά από λίγο αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα τρέξει.
Διακοσμήστε τα cupcakes με ξύσμα λευκής σοκολάτας ή με ζαχαρωτά λουλούδια.

Μπορείτε να κρατήσετε τα cupcakes σε θερμοκρασία δωματίου, καλυμμένα ελαφρά, για 2 μέρες. Αν τα φτιάξετε το καλοκαίρι, καλό είναι να τα κρατήσετε στο ψυγείο, μέσα σε σκληρή χάρτινη συσκευασία. Θα κρατήσουν έτσι δυο μέρες.

* Σε περίπτωση που το γλάσο μείνει στο ψυγείο πολλές ώρες, θα σκληρύνει οπότε πριν το χτυπήσετε στον επεξεργαστή τροφίμων, αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.





50 comments:

  1. Σούπερ! Θα το δοκιμάσω το γλάσο! Φιλιά!

    ReplyDelete
  2. Θεϊκά! Αντί για γλυκόζη τι άλλο μπορώ να βάλω;

    ReplyDelete
  3. Καταπληκτικά δείχνουν, το γλάσο φαίνεται πράγματι ωραιότερο από βουτυρόκρεμα!Η απαγωγή της συνταγής έγινε ήδη..ΧΟ

    ReplyDelete
  4. Εχω και εγώ την ίδια απορία με την Μάρθα.
    Επίσης την crème fraîche ξέρεις εαν την βρίσκουμε στην Ελλάδα? Εαν όχι με τι μπορούμε να την αντικαταστήσουμε?

    ReplyDelete
  5. Πραγματικά Μάγδα πόσο δίκιο έχεις σχετικά με την αναφορά σου στη βουτυρόκρεμα!!!!Πόσες συνταγές λαχταριστές cupcakes έχουν μείνει στα αζήτητα,πανέμορφες,πεντανόστιμές και λαχταριστές,εξαιτίας της βαριάς σε γεύση τούτης επικάλυψης!
    Η ευκολία του σοκολάτένιου γλάσου,αλλά κυρίως η φίνα και ντελικάτη όψη και γεύση του,κάνουν τη διαφορά!Επιτέλους μία συνταγή cupcakes χωρίς βουτυρόκρεμα!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα Μάγδα. Θέλω να το δοκιμάσω τη συνταγή σου σήμερα το απόγευμα κιόλας, αλλά δεν έχω φόρμα για cupcakes.
    Αν αντί για cupcakes, το κάνω απλά ένα κέικ, θα έχω κάποιο πρόβλημα;;
    Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  7. Πω...πω...!!! Υπέροχα τα μπράουνις αλλά και τα κουλουράκια της προηγούμενης σελίδας....μου άναψαν φωτιές....μαγειρέματος!!!!

    ReplyDelete
  8. Φαίνονται όντως θεϊκά...τι μπορώ να βάλω αντί για κρεμ-φρες; Δεν τη βρίσκεις τόσο εύκολα στην Ελλάδα...Έχω διαβάσει ότι την αντικαθιστούν με γιαούρτι στραγγιστό 10% λιπαρά. Ισχύει; Θα αλλάξει πολύ το αποτέλεσμα; Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  9. Γεια σου Μάγδα μου.
    Τα cupcakes άναψαν φωτιές. Το γλάσσο απο τις φωτογραφίες με κάνει να τα λιγουρεύομαι, πόσο μάλλον να το δοκιμάσω κιόλας. Η crème fraîche είναι ένα μικρό πρόβλημα εδώ. Κάπου όμως έχει πάρει το μάτι μου μία συνταγή, θα το ψάξω.
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  10. Καλημέρα σε όλους!

    Jenny — να μου πεις πώς σου φάνηκε! Φιλιά!

    Martha — σ' ευχαριστώ! Επειδή ξέρω πως μένεις Αμερική, εκεί είναι πιο διαδεδομένο το corn syrup οπότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό. Καλύτερα light corn syrup. Επίσης, μπορείς να το αντικαταστήσεις και με golden syrup.

    mia xara — θα ζητήσω λύτρα :)

    Dear e-diary — μπορείς να δεις τί απάντησα στην Μάρθα πιο πάνω αλλά στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ εύκολο να βρεις σιρόπι γλυκόζης. Υπάρχει σε όλα τα μεγάλα supermarkets. Όσον αφορά στην crème fraîche μπορείς να την βρεις στην Ελλάδα. Μπορείς να την αντικαταστήσεις όμως και με στραγγιστό, πλήρες γιαούρτι. Ίσως σου γίνει λίγο πιο αραιό το γλάσο.

    Foteini Thes — χαίρομαι πολύ που σου άρεσε Φωτεινή. Αυτή η σοκολατένια επικάλυψη είναι φοβερή, δεν την αλλάζω με τίποτα!

    Matina — αν σου πω πως δεν έχω ιδέα, τί θα πεις; :) Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να το κάνω σαν κέικ αλλά η αλήθεια είναι πως το έχω σκεφτεί. Το θέμα είναι πως το μείγμα για τα cupcakes δεν είναι αρκετό για να σου βγει ένα κανονικό κέικ οπότε θα πρέπει να δεις τί φόρμα θα χρησιμοποιήσεις. Πάντως φαντάζομαι θα είναι πολύ ωραίο. Αν το φτιάξεις πέρνα αν θες από δω να μου πεις πώς έγινε!

    Marina — χεχε τέλεια!

    Christina — μπορείς να την βρεις σε μεγάλα supermarkets αλλά μπορείς να την αντικαταστήσεις και με στραγγιστό, πλήρες γιαούρτι. Όπως έγραψα και πιο πάνω, ίσως σου γίνει λίγο πιο αραιό το γλάσο διότι η crème fraîche είναι πιο σφιχτή απ' το γιαούρτι και με πιο πλούσια γεύση, αλλά δεν θα έχεις πρόβλημα. Το είχα φτιάξει κι εγώ κάποτε με γιαούρτι και δεν ήταν τεράστια η διαφορά. Καλή επιτυχία!

    Notoula — σ' ευχαριστώ! Δες πιο πάνω τί έγραψα για την αντικατάσταση της crème fraîche σε περίπτωση που δεν μπορείς να την βρεις.

    ReplyDelete
  11. Έμεινε κανένα και για μένα? παίρνω το πρώτο αεροπλάνο κι έρχομαι!!! Φιλιά πολλά!!

    ReplyDelete
  12. Πω Πω τέλεια τα cupcakes (σοκολάτα+σοκολάτα).
    Και εγώ έχω το ίδιο θέμα με την βουτυρόκρεμα και δεν μπορώ ούτε να την "δικαιολογήσω" στον εαυτό μου ούτε και να την ταϊσω στους άλλους, με ελάχιστες εξαιρέσεις πάντα. θα δοκιμάσω και την πρόταση σου (μ'αρεσει που πως φαίνεται η υφή της, που γυαλίζει-"γράφει" και ωραία στο φακό).

    ReplyDelete
  13. Φοβερά! Θα τα φτιάξω να κεράσω μεθαύριο τους συναδέλφους για την γιορτή μου. Με ξεσήκωσε αυτό το γλάσσο από πάνω :) Και εγώ επίσης σιχαίνομαι την βουτυρόκρεμα. Αυτό όμως φαίνεται λαχταριστό!
    Thanks for the idea..
    Φιλιά..

    ReplyDelete
  14. Μάγδα μου λυπήσου με! Τι απίθανα κεκάκια είναι αυτά; Φαίνονται άλλωστε και από τις φωτογραφίες, το κέικ είναι αφράτο και αέρινο, ενώ το γλάσο πλούσιο και πολύ λαχταριστό!
    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου σε σχέση με τη βουτυρόκρεμα, προτιμώ να την αποφεύγω! Αντίθετα, ένα τέτοιο σοκολατένιο γλάσο μπορώ να το φάω άνετα με το κουτάλι!
    Αναλυτικότατη η ανάρτησή σου, δεν μου άφησες την παραμικρή απορία!
    Εννοείται ότι σημειώνω τη συνταγή για να τη φτιάξω!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  15. Μάγδα μου, όπως πάντα μας ξετρέλανες!
    Η Βίκυ από το tastefull.wordpress.com είχε γράψει πως να φτιάξεις στο σπίτι crème fraîche. Σίγουρα η επιτυχία του γλυκού είναι καλύτερη με την αρχική συνταγή σου, παρά με γιαούρτι! Καλύτερα όποιος δεν μπορεί να βρει την κρέμα, ας την φτιάξει! Είναι απλό!
    Συμφωνώ απόλυτα ότι η βουτυρόκρεμα χαλάει τα καπ κέικ! Όπως και σχεδόν όλα τα γλυκά που την περιλαμβάνουν... Πολύ καλύτερη λύση είναι η κρεμ φρες όπως λες, ή οι κρέμες που γίνονται με κρέμα τυριού, που δεν είναι τόσο ανάλαφρες, αλλά τουλάχιστον είναι γευστικές...
    Το μόνο κακό είναι η εθιστική δράση αυτών των υπέροχα κολασμένων σοκολατένιων κέικς...Αδύνατο να σταματήσεις σε ένα:( (ούτε στην μια δόση σταματάς...)
    Φιλάκιαααα

    ReplyDelete
  16. Έρχομαι τακτικά εδώ αν και δεν σχολιάζω.Τέλειες συνταγές με άψογη περιγραφή.

    Σήμερα θα ηθελα τα φώτα σου σε ένα άλλο θέμα.
    Η κόρη μου και το αγόρι της θα ταξιδέψουν τελη του μήνα στο Άμστερνταμ.Μόνο για 3 μερούλες. Τι θα πρότεινες ότι αξίζει να μην χάσουν,είτε πρόκειται για τοποθεσίες, είτε για γεύσεις. Και επίσης σκέφτομαι να της ζητήσω να μου φέρει κατι χαρακτηριστικά...ολλανδικό. Αλλά τι θα ήταν αυτό δεν ξέρω. Κάποιο τυράκι ας πούμε, κάποιο σουβενίρ? :-)

    ReplyDelete
  17. Μάγδα, γλυκός πειρασμός τα cupcakes σου!! Συμφωνώ, η βουτυρόκρεμα είναι βαριά κρέμα, προτιμώ κάποια κρέμα τυριου ή γλάσσο σοκολάτας. Όμως η σημερινή σου πρόταση για το γλάσο αυτό, είναι εξαιρετική καθώς και η υφή του γλάσου. Μια διαφορετική λύση, για όσους δεν συμπαθούν την βουτυρόκρεμα.
    Καλό μεσημέρι.

    ReplyDelete
  18. Κρατώ τη συνταγή για το γλάσο και συμφωνώ απόλυτα για το "βάρος" της βουτυρόκρεμας, σούπερ φωτό όπως πάντα!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  19. Καλησπέρα, μόλις έκατσα από το πρωί να μελετήσω.
    Το θέμα του γλάσου και της διακόσμησης δεν το έχω και γιαυτό τα τρώμε πάντα "αστόλιστα", εκτός του ότι τα πολύ γλυκά και βαριά δεν μου αρέσουν με τίποτα.
    Εδώ όμως κάτι άλλο συμβαίνει και θα το προσπαθήσω
    Πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
  20. Εξαιρετική ανάρτηση, από όπου τα μάτια και το μυαλό φεύγουν ευχαριστημένα!

    Τέλεια η πρόταση σου, θα επιχειρήσω να τα φτιάξω.
    Z.

    ReplyDelete
  21. Τι ομορφιές μας έφτιαξες πάλι σήμερα!
    Αν θες το πιστεύεις, cup cakes δεν έχω φτιάξει ποτέ μου. Και όμως αυτά με έπεισες να τα φτιάξω!!!

    Μπράβο σου για την ανάρτηση!!

    ReplyDelete
  22. Θα συμφωνήσω για την βουτυρόκρεμα. Λιγώνει αρκετά και θέλει ψάξιμο για καλή συνταγή. Κι εγώ προτιμώ άλλα υλικά για το γλάσο για πιο ανάλαφρα.
    Το γλάσο σου πάντως φαίνεται ότι είναι το κάτι άλλο. Και τα cupcakes σου μου άρεσαν πολύ.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  23. Arti — προλαβαίνεις δε προλαβαίνεις :) Φιλιά!!

    thegreenmixer — αν σου αρέσει η σοκολάτα είναι σίγουρο πως θα σου αρέσουν και αυτά. Νόμιζα πως μόνο σε μένα δεν αρέσει η βουτυρόκρεμα. Τελικά δεν είμαι η μόνη απ' ό,τι φαίνεται!

    maria mas — καλώς την Μαρία! Θα ξετρελαθούν οι συνάδελφοί σου. Μιλάω εκ πείρας. Χρόνια πολλά για τη γιορτή σου!

    Ερμιόνη — πόσο δίκιο έχεις. Αυτό το γλάσο τρώγεται ανετότατα με το κουτάλι! Σ' ευχαριστώ!

    Αγγελικη Ν — δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να φτιάξω μόνη μου crème fraîche αλλά είναι πολύ καλή ιδέα για όσους δυσκολεύονται να την βρουν. Σ' ευχαριστώ για την πρόταση. Είναι απίστευτα εθιστικά τα άτιμα, άσε! Φιλιά!!

    Anonymous — μουσεία, πάρκα, βόλτα στην πόλη, ό,τι και να κάνουν θα ευχαριστηθούν γιατί το Άμστερνταμ είναι πανέμορφο. Καπνιστό gouda και leidse είναι ωραία τυριά να σου φέρουν, όπως και stroopwafels που είναι ολλανδικές βάφλες με γέμιση καραμέλας.

    Ειρήνη Ε. — χαίρομαι πολύ που σου άρεσε Ειρήνη. Σ΄ευχαριστώ!

    Taste Advisor — να' σαι καλά Πόπη! Ευχαριστώ!!

    Ξανθή — προσπάθησέ το, είμαι σίγουρη πως θα σου αρέσουν γιατί δεν είναι σαν τα συνηθισμένα. Φιλιά!

    Kitchen Stories — καλώς την Ζαμπία! Σ΄ευχαριστώ κι αν τα φτιάξεις θα χαρώ να μάθω πώς σου φάνηκαν.

    Χρυσαυγή — αα τότε να δοκιμάσεις αυτά για πρώτα. Θα σου αρέσουν! Σ΄ευχαριστώ!

    Marion — σ΄ευχαριστώ πολύ. Είναι όντως πολύ πιο ανάλαφρο από την βουτυρόκρεμα.

    ReplyDelete
  24. Η crème fraîche μπορεί να αντικατασταθεί και με σμετάνα, είναι σχεδόν το ίδιο πράμα και το βρίσκω στη Θεσσαλονίκη σε όλα τα ρωσικά μαγαζιά που έχουν και ελληνικής παραγωγής, καθώς επίσης στο ποντιακό μαγαζί της Άθωνος. Υποθέτω ότι και σε άλλες πόλεις υπάρχουν ρωσικά μαγαζιά που σίγουρα έχουν σμετάνα. Η σίγουρη πηγή παντως για crème fraîche ήταν τα carrefour, που ακόμα τη φέρνουν αν και ανήκουν πλέον στον Μαρινόπουλο.

    ReplyDelete
  25. Και επανέρχομαι. Τελικά αγόρασα τη θήκη και έφτιαξα cupcakes.
    Τα cupcakes ήταν από μόνα τους πεντανόστιμα. Και χωρίς καν το γλάσο! (ομολογώ ότι έφαγα 2 έτσι, σκέτα...)
    Το γλάσο... Ήταν αποκάλυψη. Ήμουν σίγουρη ότι θα είναι νόστιμο (καθώς ότι έχω δοκιμάσει από εσένα Μάγδα, πάντα πετυχαίνει), αλλά αυτό το γλάσο ήταν απίστευτο. Ανάλαφρο, με γεμάτη γεύση, υπέροχο!
    Μόνο μία απορία έχω. Εμένα τα cupcakes, δε μου βγήκαν τοσό σκουρόχρωμα. Αναρωτιέμαι τι θα μπορούσε να φταίει. Πάντως σίγουρα όχι ο χρόνος ψησίματος. Καμιά ιδέα;

    ReplyDelete
  26. Cleomenis Zosimas — ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες!!

    Matina — ξέρω ακριβώς τί εννοείς. Κι εγώ όταν τα φτιάχνω, ένα-δυο κεκάκια εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού. Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσαν! Όσο για το χρώμα, έχει να κάνει με το είδος κακάου που χρησιμοποιείς. Εγώ χρησιμοποιώ Van Houten. Πάντως δεν είναι και πάρα πολύ σκούρα.

    ReplyDelete
  27. Καλό μεσημέρι να ευχηθώ από μια γωνιά της Αθήνας εκεί στην Ολλανδία...
    Διαβάζοντας βήμα-βήμα τούτο το post σου αγαπητή Μάγδα, σκέφτηκα ότι τελικά δεν είμαι ίσως η μόνη που δεν αρέσκεται στην βουτυρόκρεμα (δεν μου αρέσει και η γεύση της ζαχαρόπαστας επίσης, ενώ η εμφάνιση της κάνει σχεδόν τα πάντα συναρπαστικά) και που πιστεύω πως το κέϊκ πρέπει να έχει ένα γλάσσο που να το βοηθά να αναδείξει τα αρώματά του και όχι να τα καλύπτει!

    Τέλος, σ' ευχαριστώ για την αναλυτική παρουσίαση αυτού του γλάσσου. Υπόσχομαι πως θα κάνω προσπάθεια να το δοκιμάσω με τα υλικά που μας γράφεις, χωρίς ενδεχομένως την γλυκόζη που δεν συμπαθώ ποσώς.

    ReplyDelete
  28. Υπέροχη φωτογράφιση όπως πάντα!
    Όσο για τα cupcakes......θα δοκιμαστούν και αυτά!
    Όποια συνταγή σου έχω φτιάξει, βγαίνει τέλεια!

    ReplyDelete
  29. Penelope — κι εγώ το ίδιο νόμιζα Πηνελόπη μου, ότι είμαι η μόνη που δεν της αρέσει η βουτυρόκρεμα, αλλά τελικά διαπιστώνω ότι πολλοί συμμερίζονται την άποψή μου. Συμφωνώ επίσης μαζί σου και για την ζαχαρόπαστα. Δεν είναι και πολύ του γούστου μου αν και ομορφαίνει τα κέικ. Θα χαρώ πολύ να μάθω πώς σου φάνηκαν αν τα φτιάξεις!

    peps — να' σαι καλά Πέπη μου! Ελπίζω και αυτά να σου αρέσουν!

    ReplyDelete
  30. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!
    Αυτές τις stroopwafels η κόρη μου θα τις εξαφανίσει μεχρι να μου τις φέρει :-)
    Νά 'σαι καλά!

    ReplyDelete
  31. θα ήθελα να ρωτήσω αν με το ψιλή ζάχαρη εννοείς την ζάχαρη άχνη? χαζη ερωτησούλα πιθανώς, αλλά είμαι 16 και άπειρη..απλώς με χαλαρώνει να φτιάχνω γλυκά!:) ευχαριστώ εκ των προτέρων..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η ψιλή ζάχαρη είναι ζάχαρη που είναι πιο λεπτοκομμένη, με μικρότερους κρυστάλλους από την κοινή λευκή κρυσταλλική ζάχαρη. Θα την βρεις σε όλα τα super markets και συνήθως τα πακέτα γράφουν απ' έξω "ψιλή ζάχαρη".
      Χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον στα γλυκά γιατί λιώνει πιο γρήγορα από την χοντροκομμένη κοινή άσπρη ζάχαρη και διαλύεται πιο εύκολα.
      Δεν πρόκειται για άχνη ζάχαρη.

      Delete
    2. Τα εφτιαξα με απλή κρυσταλλική ζάχαρη. Αν χτυπηθεί καλά με το βούτυρο γίνονται τέλεια!

      Delete
  32. Μάγδα, δεν έκανα τα κεκάκια, έκανα όμως το γλάσο και δεν υπάρχουν λόγια για να το περιγράψω! Δεν αργεί η ώρα που θα τα φτιάξω κι αυτά τα μικρά διαβολάκια! Να είσαι καλά! :)
    Ελένη

    ReplyDelete
  33. καλησπερα, θα δοκιμασω την συνατγη σου αλλα θελω να ρωτησω. εχω ταψακι με θηκες για cupcakes (12 τεμ). Θα πρεπει να βαλω και το χαρτακι να ψηθει ή μετα αφου κρυωσουν θα βαλω το χαρτακι. Μεχρι τωρα οταν εφτιαχνα απλα αδωνα την φορμα αλλα διαβαζω οτι καποιοι βαζουν και το χαρτακι, για ποιον λογο;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα. Θα βάλεις τα χαρτάκια, θα τα γεμίσεις με το μείγμα του κέικ και θα τα ψήσεις. Ένας από τους λόγους που χρησιμοποιείς χαρτάκια είναι για να μην χρειαστεί να βουτυρώσεις τη φόρμα. Θα σου γίνουν πολύ λιπαρά. Επίσης, για να μπορείς να τα κρατήσεις χωρίς να σου διαλυθούν ή χωρίς να λερωθούν τα χέρια σου. Και τέλος γιατί με τα χαρτάκια τα cupcakes είναι πιο όμορφα. ;)

      Delete
  34. εξαιρετική συνταγή!!! πρώτη φορά βρίσκω τέτοια υφή σε μίγμα για cupcakes!!! σε υπερ-ευχαριστώ! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα! Δεν είναι φοβερή; Σ'ευχαριστώ κι εγώ!

      Delete
  35. Αχ τι μου έκανες με αυτά τα cupcakes ! Ναι είναι φοβερά και το γλάσο ακόμα πιο φοβερό . Crème Fraiche βρήκα στα Carrefour . Όμως κάτι έκανα λάθος και δεν μου πέτυχε το γλάσο όσο θα ήθελα . Όλα άρχισαν από το σημείο που έβαλα στην σοκολάτα το σιρόπι γλυκόζης . Ενώ ήμουνα προετοιμασμένη ότι θα είχε μια σφιχτή – κοκκώδη υφή …αυτό ήταν ωραίο και λείο. Βγήκε υπέροχο όταν έβαλα και την crème fraiche – το έτρωγα σκέτο με το κουτάλι – την πάτησα όμως όταν έβγαλα το γλάσο από το ψυγείο- ακριβώς στις 2 ώρες- Μόλις το χτύπησα …ήρθε και σβώλιασε ένα πράγμα ! Και ναι πρόσεξα να μην το χτυπήσω πολύ και κόψει !!!
    Να σε ρωτήσω λοιπόν : Όταν λες επεξεργαστή τροφίμων εννοείς το γνωστό μας μπλεντερ έτσι ? Την επόμενη φορά – γιατι λέω να μην την ξαναπατήσω – μπορώ να το χτυπήσω στο μιξερ με το φτερό στην πολύ χαμηλή ταχύτητα ? Ευχαριστώωωωωω

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Μαρίνα. Επεξεργαστής τροφίμων δεν είναι το μπλέντερ, είναι αυτό. Θα πρέπει να αφήσεις το γλάσο για λίγη ώρα εκτός ψυγείου για να μαλακώσει πριν το χτυπήσεις. Δεν πρέπει να είναι σκληρό. Δεν έχω δοκιμάσει να το χτυπήσω στο μίξερ, αλλά δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα.

      Delete
  36. Ευχαριστώ για την απάντηση ! Μπερδευτηκα με τις φωτογραφίες και νόμιζα πως ο επεξεργατης τροφιμων ειναι το ιδιο με το μπλεντερ ...ε ! μαχαιρια εχει ο ενας , μαχαιρια εχει και ο αλλος ! Η αληθεια ειναι οτι οταν το εβγαλα από το ψυγειο δεν ειχα την υπομονή να το αφησω και το χτυπησα αμέσως !!!!

    ReplyDelete
  37. Καλημέρα, έφτιαξα τη συνταγή για το πάρτι των παιδιών μου και ήταν καταπληκτική!
    Επειδή δεν βρήκα κρεμ φρες και δεν είχα το χρόνο να φτιάξω (με συνταγές που βρήκα στο ιντερνετ), συμβουλεύτηκα το διαδίκτυο και πάλι, και την αντικατέστησα με τυρί Φιλαδέλφεια. Ήταν τέλειο!!!! Σας το συστήνω ανεπιφυλακτα!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν αλλά στη συνταγή γράφω πως μπορείς να αντικαταστήσεις την κρεμ φρες με πλήρες στραγγιστό γιαούρτι το οποίο είναι πολύ κοντά σε γεύση και υφή με την κρεμ φρες. Το τυρί κρέμα είναι πολύ παχύ και γλυκίζει ενώ η κρεμ φρες ή το γιαούρτι έχουν υπόξινη γεύση και ελαφριά υφή. Το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ διαφορετικό. Ουσιαστικά έφτιαξες άλλο γλάσο. Χαίρομαι ωστόσο που σου άρεσε! Να' σαι καλά!

      Delete
  38. Για να είμαι ειλικρινής, ανησύχησα μήπως δεν είναι αρκετά σφιχτό με το γιαούρτι, και λόγω ζέστης δεν μπορούσα να το διακινδυνεύσω. Την δυνατότητα αντικατάστασης της κρεμ φρες με τυρί κρέμα την βρήκα σε διάφορα αμερικάνικα σάιτ μαγειρικής, όπου την πρότειναν χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Το γλάσο βγήκε άψογο, επαγγελματικό θα έλεγα, είχε μια ελαφρώς ξινούτσικη γεύση (δεν θα ήθελα να είναι περισσότερο ξινο) και στάθηκε στο ύψος του!!!!! Σας ευχαριστούμε για την ωραία συνταγη!

    ReplyDelete
  39. Καλησπέρα! Εφτιαξα σπιτική creme fraiche (πανευκολο) και την αλλη μέρα το γλασο και τα cupcakes! Αυτή η γεύση δεν υπάρχει! Είναι απίστευτα! (Κι έχω φτιαξει κι εγώ πολλά). Πραγματικα ευχαριστώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!! Κι εγώ ευχαριστώ που την δοκίμασες!

      Delete
  40. Καλησπέρα! λέω να δοκιμάσω τη συνταγή! μοιαζει καταπληκτική!
    μια ερώτηση μόνο... αν δεν έχουμε επεξεργαστή τροφίμων τι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα! Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μπλέντερ ή ραβδομπλέντερ. Αν δεν έχεις κανένα από τα δύο τότε χρησιμοποίησε μίξερ χειρός. Καλή επιτυχία!!

      Delete
  41. Καλησπέρα! Έφτιαξα τα cupcakes σύμφωνα με τις οδηγίες, με ακρίβεια γραμμαρίου στα υλικά. Το μόνο που άλλαξα στη συνταγή ήταν η creme fraiche που αντικαταστάθηκε με γιαούρτι στραγγιστο 10%, και το σιρόπι γλυκόζης που αντικατέστησα με maple syrup. Είναι πάρα πολύ νόστιμα, αλλά είχα ένα θεματάκι.. Το μίγμα δε μου βγήκε αρκετό για 12 cupcakes, ήταν λίγο πιο κάτω από τη μέση όταν το μοίρασα (ενώ περίσσεψε κάμποσο γλάσο). Και ενώ φούσκωσαν στο ψήσιμο, όταν κρύωσαν λίγο, "κατέβηκαν" πάλι στο αρχικό τους ύψος. Τι μπορεί να πήγε στραβά;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Amy. Τα cupcakes θα έπρεπε να είναι 12. Δεν ξέρω γιατί σου βγήκαν λιγότερα εκτός κι αν οι θήκες της φόρμας σου είναι μεγαλύτερες από τις κοινές θήκες για cupcakes. Όσο για το ξεφούσκωμα, δεν μου έχει τύχει ποτέ στα cupcakes αυτά αλλά γενικά από ό,τι γνωρίζω, ένα κέικ ξεφουσκώνει όταν δεν έχει ψηθεί καλά (δηλαδή έχει παραμείνει άψητο στη μέση οπότε όταν κρυώνει "πέφτει") ή το baking powder έχει χάσει την ισχύ του.

      Delete