Tuesday, December 4, 2012

Το πρώτο χιόνι

Χθες έπεσε το πρώτο χιόνι του χειμώνα. Ξύπνησα το πρωί και είδα απ' το παράθυρο του υπνοδωματίου μου να αργοπέφτουν απαλές, λευκές νιφάδες ενώ όλο μου το είναι φώναζε "μείνε στο κρεβάτι, μην πας στη δουλειά, κάνε κοπάνα". Δεν γινόταν. Έπρεπε να πάω.






Φόρεσα το πιο βαρύ και ζεστό μου μπουφάν που κατάφερα να ξεθάψω απ' το πίσω μέρος της ντουλάπας, τα χοντρά μάλλινα γάντια μου, τύλιξα ένα μακρύ κασκόλ γύρω απ' το λαιμό και το κεφάλι, έβαλα τις sheepskin μπότες μου με την ελπίδα ότι θα κρατήσουν τα πόδια μου ζεστά και βγήκα θαρραλέα ν' αντιμετωπίσω το τσουχτερό κρύο. Τα χέρια και το πρόσωπό μου πάγωσαν μέσα σε δευτερόλεπτα σημαίνοντας την ήττα μου καθώς το χιόνι που ξαφινκά γινόταν βροχή, μετά χαλάζι κι έπειτα πάλι χιόνι έκανε τα μάγουλά μου να πονούν. Λαχταρούσα να γυρίσω πίσω και να χωθώ μέσα στο ζεστό μου κρεβατάκι αλλά συνέχισα.






Όλη μέρα στη δουλειά ονειρευόμουν την αγκαλιά του Σ και μια κούπα ζεστό κακάο. Ήταν ό,τι χρειαζόμουν και μόλις επέστρεψα στο σπίτι ήμουν πανευτυχής που είχα και τα δυο. Ο Σ κι εγώ, στο τέλος μιας ομολογουμένως δύσκολης μέρας στον έξω κόσμο, κουρνιάσαμε στον καναπέ, βάλαμε να παίζουν αγαπημένες μουσικές και απολαύσαμε ένα ζεστό κακάο.

Ελπίζω να το απολαύσετε κι εσείς.






Φημολογείται πως τις επόμενες δυο εβδομάδες θα χιονίσει πολύ στη Χάγη. Ανυπομονώ να το στρώσει! Ποιός ξέρει, ίσως να έχουμε και λευκά Χριστούγεννα.

Τα λέμε και πάλι σύντομα.











Ζεστό Κακάο

Γάλα, κακάο, ζάχαρη. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλό. Το καλό ζεστό κακάο θέλει καλό κακάο, γι' αυτό χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας με έντονη γεύση και βαθύ, σκούρο χρώμα.

Κι αν προτιμάτε ζεστή σοκολάτα αντί ζεστό κακάο, δείτε αυτό.






Μερίδες: 2 μεγάλες κούπες

Υλικά
500 ml φρέσκο, πλήρες γάλα
5 γεμάτα κουταλάκια γλυκού κακάο (εγώ χρησιμοποιώ Van Houten ή Droste)
4 κουταλάκια γλυκού ψιλή ζάχαρη (ή κατά βούληση)


Προετοιμασία
Σ' ένα κατσαρολάκι προσθέστε το γάλα, το κακάο και τη ζάχαρη και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί το κακάο. Μην αφήσετε το γάλα να βράσει παρά αφαιρέστε το κατσαρολάκι απ' τη φωτιά μόλις αρχίσει το κακάο ν' αχνίζει.

Σημείωση: Τα 4 κουταλάκια γλυκού ζάχαρης κάνουν το κακάο γλυκό. Μπορείτε να προσθέσετε λιγότερο ή περισσότερο αναλόγως τα γούστα σας. Έχετε υπόψη σας ότι η σκόνη κακάο είναι αρκετά πικρή.

Σεβρίρετε σε δυο μεγάλες κούπες και απολαύστε όσο είναι ζεστό μαζί με μερικά μπισκότα ή κουλουράκια της αρεσκείας σας. Εμείς προτιμήσαμε τα παραδοσιακά ολλανδικά pepernoten και μίνι stroopwafels.





19 comments:

  1. Η ζεστή σοκολάτα και το κακάο είναι by far τα αγαπημένα μου χειμωνιάτικα ροφήματα!!! Όταν το στρώσει που λες στείλε μας κι από δω λίγο!! Φιλιά!!

    ReplyDelete
  2. Μάγδα, από χθες άρχισε να κάνει και εδώ κρύο. Πάντως μου έφτιαξες την διάθεση, δεν μπορώ να πω. Λίγο το ζεστό κακάο, λίγο τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια του Σινάτρα στην ανάρτηση για τα pepernoten, και να σου η γιορτινή διάθεση! Ότι καλύτερο για το ξεκίνημα μια καινούργιας μέρας!

    ReplyDelete
  3. Αυτό το "μείνε στο κρεβάτι, μην πας στη δουλειά, κάνε κοπάνα"
    το ένοιωσα κι' εγώ σήμερα το πρωί καλή μου Μάγδα, κι' ας μην είχαμε τα χιόνια της Χάγης.

    Κούπα τσάϊ αρωματικό και μπισκότα με έφεραν στα συγκαλά μου... έντυσα τον μικρό με σκουφιά και μπουφάν και πήραμε τον δρόμο, άντε μέχρι το απόγευμα!

    Παγωμένες καλημέρες από την Αθήνα.

    ReplyDelete
  4. Αν και το χιόνι όσο όμορφο είναι, φέρνει και πολλές δυσκολίες, πολύ θα ήθελα να ξυπνήσω και να δω χιονισμένη την Αθήνα.
    Περιμένω να μας δείξεις φωτογραφίες από την χιονισμένη Χάγη.
    Πολλά πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  5. Καλημέρα, δεν θέλω να χιονίσει εδώ ακόμη ή μάλλον καθόλου θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα φέτος.
    Το κακάο σου είναι από τα αγαπημένα μας κι ας μην κάνει κρύο.

    ReplyDelete
  6. Μάγδα μου θέλω κι εγώ χιόνι!! Το λατρεύω κι ας κρυώνω!
    Μια ζεστή αγκαλιά και ένα ζεστό κακάο ήταν το καλύτερο δυνατό τελείωμα της ημέρας σου!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  7. Apolamvano ti grafi sou. Tha ftiakso ki ena zesto cacao kai tha se ksanadaviaso.
    :)

    ReplyDelete
  8. Πολύ ωραίο το ζεστο κακάο, αλλά αν εχω επιλογή θα επιλέξω την περσινή σοκολάτα σου με μπισκοτάκια (είναι τυχαίο ότι και η περσινή ανάρτηση είναι ίδια μερα? Μήπως είναι η 4 Δεκεμβρίου μέρα ροφήματος κακαο-σοκολάτας?).

    ReplyDelete
  9. "I'm dreaming of a white Xmas" και ζηλευω Μαγδα μου!
    Εδώ στην Αθήνα χλωμό το βλέπω να πραγατοποιείται..
    so far it is just raining and not men..!
    Looking forward for some of your lovely photos me xionismena topia!

    ReplyDelete
  10. Λατρεύω τον χειμώνα και τις εικόνες του!Τα σκοτεινά πρωϊνά που ο ήλιος βαριέται να ξεπροβάλλει,τα χλιαρά μεσημέρια που η θαμπή ατμόσφαιρα σε διώχνει στο σπίτι,τα πρόωρα νυχτωμένα απογεύματα που αναζητάς τη χνουδωτή ρόμπα σου και κρατάς με ευλάβεια τη ζεστή σοκολάτα,τις μαύρες νύχτες που το κρύο καραδοκεί στις χαραμάδες και προσπαθει να εισβάλλει σχεδόν μέσα από το τζάμι.
    Το χιόνι που σας επισκέφτηκε,το ζήλεψα.Ο αθόρυβος ρυθμός που συνηθίζει να πέφτει ,με γοητεύει.Το στροβίλισμα των χιονονιφάδων,με ζαλίζει.Το παγωμένο αγκάλιασμα του αγέρα με εξοντώνει,αλλά μ΄αρέσει.Κάτω από το ζεστό μπουφάν ,η καρδιά μου κτυπά με ενθουσιασμό,ίσως παιδικά,και το ταχύ μου βάδισμα προσπαθεί να επαναφέρει τη θερμοκρασία στο παγωμένο σώμα μου.Αισθάνομαι χαρούμενη στο κρύο του χειμώνα.Αισθάνθηκα πολύ όμορφα όταν διάβασα την αφήγησή σου.Νοερά ήμουν δίπλα σου και ας ήμουν χιλιόμετρα μακριά.

    ReplyDelete
  11. Arti — θα σου στείλω με πολύ αγάπη!

    Ειρήνη Ε. — χαίρομαι που σου έφτιαξα τη διάθεση! Να'σαι καλά!

    Penelope — ομοιοπαθούσα ε; Άσε, κάτι τέτοιες μέρες είναι μόνο για χουχούλιασμα, όχι για δουλειά. Το αρωματικό τσάι ωραίο μου ακούγεται και τα μπισκότα επίσης!

    Notoula — όταν το στρώσει θα βγάλω καμιά φωτογραφία να σας δείξω. Προς το παρόν, ρίχνει χιονόνερο κι έχει ψοφόκρυο! Μπρρρρ!!

    Ξανθή — ξέρω είναι δύσκολα τα πράγματα κάτω. Καλύτερα να μην χαλάσει ο καιρός. Το κακάο είναι παντός καιρού!

    Ερμιόνη — κι εγώ το λατρεύω επειδή στην Αθήνα δεν το έβλεπα συχνά. Εδώ ευτυχώς το βλέπω κάθε χρόνο!

    peps — σ' ευχαριστώ Πέπη :)

    thegreenmixer — το πρόσεξα χθες όταν έβαζα το link και γέλαγα. Είναι φοβερή σύμπτωση!

    testchef — αν το στρώσει θα μοιραστώ φωτογραφίες!

    Foteini Thes — σ' ευχαριστώ πολύ Φωτεινή!

    ReplyDelete
  12. Εγώ δεν έχω Σ. αλλά έχω ζεστό κακάο και θα χουχουλιάσω στη ζεστούλα μου! Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  13. Μακάρι να έριχνε και εδώ λίγο χιονάκι! Σχεδόν ποτέ δεν ρίχνει χιόνι τα Χριστούγεννα!

    ReplyDelete
  14. Πολύ όμορφο σκηνικό!!Τελικά τα απλά πράγματα έχουν τόση μεγάλη σημασία κι αξία που στην τρέλα της καθημερινότητας τα προσπερνάμε...Ρομαντική ανάρτηση, καλό Σαβ/κο!!!

    ReplyDelete
  15. Υπέροχα! Να περνάτε όμορφα! Δεν θα κατεβείτε Ελλάδα τα Χριστούγεννα?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όχι δεν θα κατέβουμε τελικά.

      Delete
    2. Κρίμα και ίσως τα λέγαμε! Καλά να περάσετε πάντως!

      Delete
  16. To ζεστό κακάο & το χιόνι πάνε μαζί.

    Αμα έχεις καλή παρέα όλα είναι καλά.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  17. Αχ ίδια ανάρτηση και εγώ σήμερα στο μπλογκ μου για σοκολάτα... Ζεστή σοκολάτα και χιόνι οχι βέβαια όπως το δικό σας αλλά και λίγο να ρίξει στην Αθήνα καταλαβαίνεις

    ReplyDelete