Wednesday, February 13, 2013

Για κείνον

Με νευριάζει όταν αφήνει τις κάλτσες του στο πάτωμα και τα t-shirt του πάνω στις καρέκλες. Με εξοργίζει όταν κάνει την κουζίνα άνω κάτω κάθε φορά που φτιάχνει ένα σάντουιτς. Με εκνευρίζει απίστευτα όταν επιμένει πως δεν μπορώ να έχω πάντα δίκιο. Με θυμώνει όταν πιστεύει σε μένα περισσότερο απ’ όσο θα μπορούσα η ίδια ποτέ να πιστέψω στον εαυτό μου, κι αυτό με κάνει να τον αγαπώ ακόμα πιο πολύ.






Λατρεύω το πώς νιώθω ότι όλα είναι εντάξει όταν βρίσκομαι στην αγκαλιά του. Λατρεύω τον τρόπο που παίζει κιθάρα και πώς με εμπνέει να δημιουργήσω μουσική μαζί του. Λατρεύω τον τρόπο που με κοιτάει, σαν να είμαι η μοναδική γυναίκα στον κόσμο.






Ποτέ δεν περίμενα του Αγ. Βαλεντίνου για να του δείξω πώς αισθάνομαι για εκείνον και ποτέ δεν θα πρότεινα σε κανέναν να το κάνει. Η ζωή είναι τώρα. Η ζωή είναι το παρελθόν μας και το μέλλον μας συγκεντρωμένα στο παρόν, στο σήμερα. Ο χρόνος είναι φευγαλέος και ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να δείξεις σε κάποιον πόσο τους αγαπάς.






Ξέρω πώς του αρέσει να κοιμάται. Ξέρω τί τον κάνει να ξεκαρδίζεται στα γέλια. Ξέρω τί τον στενοχωρεί. Ξέρω πώς του αρέσει να πίνει τον καφέ του. Ξέρω πώς προτιμά ψημένη την μπριζόλα του. Ξέρω ότι πάντα θέλει να τρώει τα πιο κριτσανιστά μέρη από μια πατάτα.






Ξέρω ποιά είναι τα αγαπημένα του φαγητά και του τα μαγειρεύω σε κάθε ευκαιρία. Ακριβώς όπως έκανα και τις προάλλες. Όχι γιατί ήταν του Αγ. Βαλεντίνου, όχι επειδή είχε γενέθλια ή ήταν κάποια ξεχωριστή περίσταση αλλά απλώς και μόνο γιατί ήθελα να τον ευχαριστήσω. Να του προσφέρω κάτι που ήξερα πως θα τον έκανε χαρούμενο.






Ένα όμορφο, ζουμερό μοσχαρίσιο φιλέτο με βούτυρο με μανιτάρια κανθαρέλλες, αρωματισμένο με σκόρδο και μυρωδικά που έλιωνε νωχελικά πάνω στο κρέας, και λεπτές, εξαιρετικά λεπτές, τηγανητές πατάτες, τραγανές στις άκρες και μαλακιές στο κέντρο.






Ένας μαγευτικός συνδυασμός καλοψημένου και τρυφερού κρέατος, γήινων, χρυσοκίτρινων, άγριων μανιταριών αναμειγμένων με θυμάρι και μαϊντανό, πλούσιου βουτύρου και φυσικά τηγανητών πατατών, υπέροχα λεπτοκομμένων με μια κριτσανιστή υφή που τις κάνει ανάρπαστες.











Μπριζόλες Μοσχαρίσιου Φιλέτου με Βούτυρο με Κανθαρέλλες και Τηγανητές Πατάτες

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπριζόλα rib-eye αν την προτιμάτε αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται μ’ ένα τρυφερό φιλέτο. Προτιμήστε ένα παχύ κομμάτι, γύρω στα 4εκ. πάχος, για να είναι ζουμερό.

Ο παρακάτω είναι ένας από τους τρόπους που μ’αρέσει να φτιάχνω τηγανητές πατάτες ώστε να είναι λίγο πιο ιδιαίτερες και διαφορετικές. Χρησιμοποιώ μαντολίνο για να τις κόψω πολύ λεπτές αλλά κι ένα καλοακονισμένο μαχαίρι μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά εξίσου καλά.






Μερίδες: 2 κυρίως πιάτα

Υλικά

για το βούτυρο με κανθαρέλλες
125 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1½ κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη και κομμένη στη μέση
100 γρ. μανιτάρια κανθαρέλλες, κομμένα σε μικρά κομμάτα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά σούπας φύλλα φρέσκου θυμαριού (από 3-4 κλωναράκια), ψιλοκομμένα
2 κουταλιές σούπας φύλλα φρέσκου μαϊντανού, ψιλοκομμένα

για τις πατάτες
3 μεγάλες πατάτες, γύρω στο 1 κιλό
Ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Αλάτι

για τα φιλέτα
2 μπριζόλες μοσχαρίσιου ή βοδινού φιλέτου, 150-160 γρ. η κάθε μια, με πάχος 4 εκ. περίπου
1-2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Ειδικά εργαλεία: μαντολίνο κουζίνας (προαιρετικά), μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο


Προετοιμασία

για το βούτυρο με κανθαρέλλες
Σ’ ένα τηγάνι μεσαίου μεγέθους, προσθέστε το ελαιόλαδο και την κομμένη σκελίδα σκόρδο και ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, ρίξτε τα μανιτάρια και σωτάρετε για 1-2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώστε ελαφρά, ανακατέψτε κι αφαιρέστε το τηγάνι απ’ τη φωτιά. Αφήστε τα μανιτάρια να κρυώσουν κι έπειτα αφαιρέστε το σκόρδο και πετάξτε το.


Σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε το με ένα πιρούνι για να το μαλακώσετε. Προσθέστε τα μανιτάρια και το ελαιόλαδο απ’ το τηγάνι, το θυμάρι και το μαϊντανό, λίγο αλάτι και πιπέρι και αναμείξτε απαλά μ’ ένα κουτάλι. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ετοιμάσετε τα φιλέτα και τις πατάτες.

για τις πατάτες
Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τες έτσι ώστε να έχετε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο κομμάτι. Χρησιμοποιώντας ένα μαντολίνο κουζίνας ή ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε τις πατάτες σε φέτες πάχους 0,2-0,3 εκ. (κόβοντάς τες από την μακρύτερη πλευρά τους). Ακουμπήστε τες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας σε μια στρώση και στεγνώστε τες καλά. Αυτό θα βοηθήσει στο να γίνουν κριτσανιστές κατά το τηγάνισμα. Αφήστε τες καλυμμένες με χαρτί μέχρι να τις τηγανίσετε.
Είναι προτιμότερο να τηγανίσετε τις πατάτες ενώ ψήνετε το κρέας καθώς θέλουν πολύ λίγη ώρα τηγάνισμα.


Ζεστάνετε το ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους με βαρύ πάτο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μπορείτε να ελέγξετε αν το λάδι είναι έτοιμο για τηγάνισμα ρίχνοντας μέσα ένα κύβο λευκού ψωμιού 2,5 εκ. κι εφόσον ροδίσει μέσα σε 60 δευτερόλεπτα, είναι έτοιμο. Αν ροδίσει σε λιγότερο χρόνο τότε το λάδι σας είναι πολύ καυτό. Κλείστε τη φωτιά κι αφήστε να κατέβει η θερμοκρασία του. Αν έχετε θερμόμετρο τηγανίσματος ή φριτέζα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε, φροντίζοντας η θερμοκρασία να είναι στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Τηγανίστε τις πατάτες σε παρτίδες (δεν θέλετε να τηγανίσετε πολλές μαζί γιατί θα κολλήσουν και θα έχετε έναν όγκο πατάτας κι όχι ξεχωριστές φέτες) για 4 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα. Προσέξτε μην σας γίνουν σκληρές ή σας καούν γιατί είναι πολύ λεπτές και αρπάζουν εύκολα. Αφαιρέστε τες απ’ το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και ακουμπήστε τες σ’ ένα πιάτο καλυμμένο με απορροφητκό χαρτί κουζίνας για να ρουφήξει το περιττό λάδι. Οι πατάτες θα πρέπει να είναι τραγανές, ιδιαίτερα στις άκρες, και λίγο μαλακές, όχι σαν πατατάκια. Πασπαλίστε με αλάτι.

για τα φιλέτα
Βγάλτε τα φιλέτα από το ψυγείο μια ώρα πριν τα ψήσετε για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Ακουμπήστε τα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για ν’ απορροφηθεί τυχόν υγρασία η οποία δεν θ’ αφήσει το κρέας να καραμελώσει κατά το ψήσιμο.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο (εγώ χρησιμοποιώ μαντέμι) ρίξτε το ελαιόλαδο και ζεστάνετε σε δυνατή φωτιά. Αλατίστε τα φιλέτα και πασπαλίστε τα με μπόλικο φρεκοστριμμμένο μαύρο πιπέρι κι απ’ τις δυο πλευρές. Μόλις κάψει το λάδι, προσθέστε τα φιλέτα (όχι κοντά το ένα στο άλλο), και χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο προς δυνατό. Ψήστε τα απ’ τη μια πλευρά για 3 λεπτά, γυρίστε τα απ’ την άλλη και ψήστε τα για άλλα 2 λεπτά για medium-rare (ωμή προς μέτρια στο κέντρο), ή ψήστε περισσότερο ή λιγότερο αναλόγως το πώς προτιμάτε να τρώτε τις μπριζόλες σας. Έχετε υπόψη σας ότι αν τα φιλέτα που χρησιμοποιείτε είναι μικρότερα/μεγαλύτερα ή πιο χοντρά/λεπτά από τα αναγραφόμενα, τότε θα πρέπει να προσαρμόσετε και τους χρόνους ψησίματος.
Αφαιρέστε τα φιλέτα απ’ το τηγάνι και ακουμπήστε τα πάνω σ’ ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτου. Τυλίξτε τα με το αλουμινόχαρτο και αφήστε τα να ξεκουραστούν για 10 λεπτά. Η διαδικασία αυτή της ξεκούρασης του κρέατος είναι πάρα πολύ σημαντική καθώς το κρέας χαλαρώνει και ανακατανέμονται οι χυμοί του διατηρώντας έτσι τη ζουμερή και τρυφερή του υφή. Αν κόψετε το κρέας αμέσως μόλις ψηθεί, τότε όλα τα υγρά του θα καταλήξουν στο πιάτο σας, αφήνοντας το κρέας στεγνό και ξερό.

Σερβίρετε τα φιλέτα αμέσως, περιχυμένα με το ζουμί τους που θα έχει μαζευτεί στο αλουμινόχαρτο, με μια μεγάλη κουταλιά βούτυρο με κανθαρέλλες από πάνω και πατάτες τηγανητές στο πλάι.

Μπορείτε να κρατήσετε το βούτυρο που θα περισσέψει στο ψυγείο για 1 μέρα, καλυμμένο καλά με πλαστική μεμβράνη.





30 comments:

  1. Μμμμ... Μυρίζει μέχρι εδώ το βούτυρο... Φίνα γεύση πρέπει να δίνει στο τρυφερό φιλέτο. Εξαιρετική παρουσίαση όπως πάντα.
    Μπράβο Μάγδα! Μου αρέσει να διαβάζω τα ποστ σου στο τέλος της μέρας !

    ReplyDelete
  2. Είστε τυχεροί που είστε μαζί και απολαμβάνετε ο ένας την παρέα του άλλου! Και πόσο ζήλεψα το πιάτο που του ετοίμασες!

    ReplyDelete
  3. Μάγδα μου με έκανε να χαμογελάσω αυτή σου η ανάρτηση! Να είστε πάντα καλά παιδιά!
    (εξαιρετική η συνταγή, αλλά πιο εξαιρετική η αγάπη!)

    ReplyDelete
  4. Να είστε πάντα καλά μαζί! Τι τρυφερό!
    (Και το post και το φιλέτο :-)!)

    ReplyDelete
  5. Ενα εξαιρετικά καλοφτιαγμένο πιάτο για τον δικό σου εξαιρετικό άνθρωπο. Τι καλύτερο? Μπράβο Μάγδα μου.

    Η μαγειρική σου με ξετρελαίνει πάντα.

    ReplyDelete
  6. τι ωραία που τα γράφεις..

    ReplyDelete
  7. Ότι πιο ωραίο διάβασα σήμερα, η πιο γλυκιά αφιέρωση για κάθε μέρα για κάθε στιγμή.
    Πολλά φιλάκια.

    ReplyDelete
  8. Μάγδα μου συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Αλίμονο αν περιμένουμε τη σημερινή ημέρα να εκφράσουμε την αγάπη μας στον άνθρωπο μας!
    Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ χρησιμοποιώ πολύ το φαγητό ως τρόπο έκφρασης! Ένα καλομαγειρεμένο και νόστιμο πιάτο μπορεί να κάνει τον άλλο ευτυχισμένο!
    Είμαι σίγουρη ότι ο καλός σου το λάτρεψε! Εδώ λατρέψαμε εμείς τις φωτογραφίες σου!
    Πολύ ωραία πρόταση!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  9. Καλημέρα Μάγδα!
    Πόσο μου θύμιζεις τον φίλο μου και εμένα (χωρίς την μουσική βέβαια). Αν και το αγαπημένο δικό του είναι η pizza όπου και πάλι η συνταγή σου και οι συμβουλές σου με έχουν σώσει..
    Το φιλετάκι αυτό το έχω βάλει ήδη στην λίστα για το κυριακάτικο μεσημεριανό και είμαι σχεδόν σίγουρη ότι θα τα κερδίσει το όσκαρ...
    Καλή συνέχεια, φιλιά!

    ReplyDelete
  10. Μακάρι να είστε πάντα έτσι αγαπημένοι και ευτυχισμένοι! Να σας δίνει έμπνευση η σχέση σας για ωραία μουσική! Βάλε μας μία φορά κάτι και στο blog να ακούσουμε!
    Η συνταγή super, αν και εγώ δεν μπορώ το κρέας τόσο λίγο ψημένο. Οι πατάτες όμως και το βούτυρο με τα μανιτάρια μου έκλεψαν την καρδιά. Αν δεν βρω τα συγκεκριμένα μανιτάρια να χρησιμοποιήσω άλλα?????
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  11. Υπέροχα ψημένο το φιλέτο,καταπληκτικές οι ροδέλες πατάτας μα πιο πολύ, αφοπλιστικά συγκινητική η εξομολόγηση αγάπης από καρδιάς!!!
    Πολλά αξίζει να κάνεις για να βιώνεις έτσι την αγάπη..πολλά επίσης πρέπει να δίνεις για να εισπράττεις την αγάπη.
    Σου στέλνω πολλά πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
  12. Υπέροχο ν'αγαπάς και να αγαπιέσαι!!! Να'στε καλά, πάντα ευτυχισμένοι μαζί!!!

    ReplyDelete
  13. Μάγδα είναι το αγαπημένο φαγητό και του καλού μου!!! Με την πρώτη ευκαιρία θα το φτιάξω! Συγχαρητήρια για τη δουλειά που έκανες (μαγειρική και food styling και φωτογραφία!) Γιατί δεν ανοίγεις εστιατόριο καλή μου??? Ένας ακόμη λόγος να έρθουμε στην Ολλανδία...

    ReplyDelete
  14. Να είστε πάντα καλά κι αγαπημένοι!! Γιορτή είναι κάθε μέρα!!! (Δεν εύχομαι χορτάτοι γιατί αυτό είναι δεδομένο!!) Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  15. Μάγδα, τι να κάνουμε που τους αγαπάμε; Με αγάπη πραγματική, αυτή που παραβλέπει τις πεταμένες στο πάτωμα κάλτσες του, που ποτέ δεν μαζεύει;;!! Που οι μαγειρικές του απόπειρες αφήνουν πίσω του μια κουζίνα σε εμπόλεμη κατάσταση;;;!!! Είπαμε, τους αγαπάμε!! Γι' αυτό τους κανακεύουμε με νόστιμα φαγάκια σαν το όμορφα παρουσιασμένο, δικό σου, σημερινό πιάτο! Φαγάκια, που μέσα τους έχουν όλη μας την αγάπη και το μεράκι! Ο έρωτας δεν λένε πως περνάει από το στομάχι;;;!!!
    Να περάσεις καλά, με τον αγαπημένο σου σύντροφο σήμερα, αλλά και κάθε ημέρα, Μάγδα.
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  16. Μας λίγωσες σήμερα ...και με το φαγητό και με τα όμορφα για τον αντρούλη σου!
    Χρόνια σας πολλά!
    Kathy by anthomeli

    ReplyDelete
  17. Μα πώς να μην σε αγαπά με αυτές τις υπέροχες νοστιμιές που του ετοιμάζεις;;; Έτσι να τον κανακεύεις πάντα -όχι γιατί πρέπει, αλλά επειδή το θες!
    Να έχεις ένα όμορφο μεσημέρι!

    ReplyDelete
  18. Τότε ο "τυχερός" της υπόθεσης είναι ο "εκείνος" σου καλή μου Μάγδα!!!
    Σε βάζω σε "πειρασμό" να τον "κάνεις να γράψει" κάτι αντίστοιχο για την "εκείνη" του!!
    Για να τον δούμε...θα τα καταφέρει, τόσο ωραία όσο εσύ;

    To πιάτο σου εξαιρετικό, κι ας μην είμαι λάτρης του κρέατος. Τις πατάτες όμως ξεροψημένες και λεπτές πολύ τις χαίρομαι που τις βλέπω :-))

    ReplyDelete
  19. Η ανάρτησή σου αποπνέει τρυφερότητα και ζεστασιά και το φαγάκι που του ετοίμασες αποπνέει αγάπη!!!
    Πολλά μπράβο και για τα δύο!!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  20. Να χαίρεστε πάντοτε ο ένας την συντροφιά του άλλου,άσχετα με την ημέρα,όπως καλά προείπες..Όλγα

    ReplyDelete
  21. Πω πω τι μου κάνεις νυχτιάτικα!!! :)
    Πάντα αγαπημένοι να είστε!!

    Τρελοτουρίστρια

    ReplyDelete
  22. Έτσι ακριβώς το θέλω το φιλέτο μου...να ξέρεις, χιχι:)
    Να είστε πάντα τόσο αγαπημένοι!

    ReplyDelete
  23. Καλησπέρα σε όλους και σας ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα σχόλια! Ελπίζω όλοι να περάσατε καλά με τους αγαπημένους/-ες σας!

    Notoula — μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο άλλο είδος μανιταριού προτιμάς και είναι εύκολο να βρεις.

    ReplyDelete
  24. Τι γλυκιά εισαγωγή!
    Μπράβο Μάγδα μου που νοιώθεις έτσι όμορφα για τον αγαπημένο σου. Αλλά κι αυτός δεν νομίζω να έχει παράπονο με τέτοια ωραία πιάτα που του φτιάχνεις.
    Εξαιρετική πρόταση, προσεγμένη και γεμάτη αγάπη.

    Να γιορτάζετε όλες τις μέρες του χρόνου

    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  25. Όσο μ΄ άρεσε αυτό: Με εκνευρίζει απίστευτα όταν επιμένει πως δεν μπορώ να έχω πάντα δίκιο. Μα είναι δυνατόν να μην έχουμε πάντα δίκιο; χαχα! Να τον χαίρεσαι! Πολύχρονος και να είστε έτσι πάντα αγαπημένοι! Πολύ ωραίο το γεύμα σου. Ζήλεψα τις πατατούλες!

    ReplyDelete
  26. Τι ωραίο ζευγάρι που είστε!!! Υπέροχο πιάτο!

    ReplyDelete
  27. ΜΙα χαρα αγορι εχεις... οσο για τις καλτσες με το μπουρου μπουρου καποια στιγμη θα τις μαζεψει :)

    Το φαγητο περα απο εμφανισιμο ειναι 5νοστιμο!

    ReplyDelete
  28. Θα συμφωνήσω μαζί σου, ότι η αγάπη γιορτάζεται κάθε μέρα και σου εύχομαι να γιορτάζεις για πολλά - πολλά χρόνια!Η συνταγή σου εξαιρετικά παρουσιασμένη, τόσο καλά, που οι μυρωδιές και οι εικόνες αναστάτωσαν το στομάχι μου, ευχάριστα!

    ReplyDelete
  29. Επιτέλους έμαθα (για κείνον) να φτιάχνω σωστά τις μπριζόλες! "Σαν σε ακριβό εστιατόριο!" ήταν η αντίδραση του μετά την πρώτη μπουκιά :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Lisa. Είδες τί κάνουμε για κείνους; :)

      Delete