Sunday, March 17, 2013

Η Λαγάνα

Δεν ξέρω πόσοι στην Ελλάδα φτιάχνουν τη δική τους λαγάνα. Για μένα βλέπετε είναι αναγκαιότητα· αν δεν την φτιάξω, δεν θα την φάω.






Αυτό βέβαια ισχύει για όλες σχεδόν τις χαρακτηριστικές λιχουδιές της εκάστοτε ελληνικής γιορτής. Πάντα πρέπει να φτιάχνω από το μηδέν οποιοδήποτε παραδοσιακό φαγητό ή γλυκό θέλω να γευτώ διότι πολύ απλά είναι αδύνατο να το βρω στην Ολλανδία. Αυτά που όσοι μένουν στην Ελλάδα θεωρούν δεδομένο πως θα βρουν σε κάθε γωνιά της χώρας, εγώ χρειάζεται να τα ετοιμάσω με τα χεράκια μου. Τσουρέκι το Πάσχα, Βασιλόπιτα την Πρωτοχρονιά, λαγάνα την Καθαρή Δευτέρα.






Μη με παρεξηγείτε, δεν παραπονιέμαι. Ε, ίσως, λιγάκι. Γιατί ναι, μπορεί να μου αρέσει να μαγειρεύω αλλά μερικές φορές θα ήθελα να μπορώ να βγω έξω και να βρω έτοιμο αυτό που λαχταράω. Έχει τη χάρη του να σου μαγειρεύει κάποιος άλλος και να σου φτιάχνει καλούδια, έτσι δεν είναι; Άλλωστε ξέρετε τί λένε, το φαγητό από το χέρι άλλου είναι πάντα πιο νόστιμο.






Στην περίπτωση της λαγάνας βέβαια δεν έχω κανένα παράπονο καθώς στα ψωμιά έχω αδυναμία, ψάχνοντας πάντα ευκαιρία να ζυμώσω και να ψήσω σπιτικό ψωμί. Η γεύση τους είναι αξεπέραστη και η ικανοποίηση που παίρνεις όταν κόβεις το δικό σου ζεστό καρβέλι ή φρατζόλα δεν συγκρίνεται με τίποτα.






Έτσι κι η λαγάνα, όταν βγαίνει από το φούρνο ζεστή-ζεστή με τη μυρωδιά εκείνη που σου γαργαλάει τη μύτη, σε κάνει να την ορέγεσαι σαν τρελός. Με την τραγανή της κόρα και τους εκαντοντάδες σπόρους σησαμιού να την κοσμούν και να της δίνουν την ιδιαίτερη γεύση της, με την ελαφρώς γλυκιά, αφράτη και αεράτη ψίχα της, είναι ιδανική για πασάλειμμα με ταραμοσαλάτα και τσαλαβούτες σε σάλτσες από γαρίδες σαγανάκι και ξιδάτα χταπόδια.






Αν και παλιά η λαγάνα ήταν άζυμος άρτος, δηλαδή το ζυμάρι της δεν περιείχε προζύμι, σήμερα πλέον προστίθεται μαγιά που της χαρίζει μια πιο ανάλαφρη υφή. Πολλοί επίσης προσθέτουν μπαχαρικά και μυρωδικά όπως σπόρους γλυκάνισου, αλλά εγώ την προτιμώ σκέτη, πιο ουδέτερη θα έλεγα γευστικά ώστε να ταιριάζει με κάθε φαγητό και μεζεδάκι της Καθαρής Δευτέρας.






Το μοναδικό πράγμα που δεν μου αρέσει στη λαγάνα είναι ότι φτιάχνεται μια φορά το χρόνο. Αν κι εδώ που τα λέμε, η γλυκιά προσμονή της επόμενης Καθαράς Δευτέρας ώσπου να την απολαύσω, είναι αυτό που την κάνει και πιο θελκτική.






Καλά Κούλουμα και Καλή Σαρακοστή σε όλους! Πετάξτε κι έναν χαρταετό για μένα γιατί εδώ είναι εργάσιμη και δεν έχουμε τέτοια!








Λαγάνα

Η συνταγή αυτή σας δίνει την αυθεντική, παραδοσιακή γεύση της λαγάνας με την ελαφρώς κριτσανιστή κόρα και την ανοιχτή κι αφράτη ψίχα.

Την επόμενη μέρα, αν την φυλάξετε μέσα σε ένα καθαρό πανί κουζίνας, θα παραμείνει μαλακιά, δεν θα γίνει πέτρα, και θα μπορείτε να φτιάξετε πρώτης τάξεως σάντουϊτς με αυτήν.

Η λαγάνα πρέπει να είναι μεγάλη σε μέγεθος αλλά επειδή ο φούρνος μου είναι μικρός, φτιάχνω δυο μικρές λαγάνες. Διαλέξτε και φτιάξτε.






Μερίδες: 1 μεγάλη ή 2 μικρότερες λαγάνες

Υλικά
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. κίτρινο αλεύρι από σκληρό σιτάρι
9 γρ. ξηρή μαγιά
1-2 κουταλάκια γλυκού ψιλή ζάχαρη (αν δεν θέλετε να γλυκίζει, προσθέστε 1 κουταλάκι)
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
30 ml (2 κουταλιές σούπας) εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, συν έξτρα για το λάδωμα του μπωλ
330 ml χλιαρό νερό
Σησάμι για το πασπάλισμα

Ειδικά εργαλεία: μίξερ βάσης με εξάρτημα γάντζου (προαιρετικά), πλαστική μεμβράνη, πινέλο ζαχαροπλαστικής, λαμαρίνα ή δυο ταψιά, λαδόκολλα


Προετοιμασία
Στο μπωλ του μίξερ βάσης ή σε μια γαβάθα, προσθέστε τη μαγιά, τα αλεύρια, τη ζάχαρη, το αλάτι (προσέχοντας να μην έρθει σ’ επαφή με τη μαγιά), το ελαιόλαδο και το νερό.

Αν ζυμώνετε με το μίξερ, ξεκινήστε το στην πιο χαμηλή ταχύτητα και ζυμώστε για περίπου 7 λεπτά, μέχρι η ζύμη να είναι λεία, αφράτη κι εύπλαστη. Θα πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου αλλά να παραμένει κάπως υγρή. Αδειάστε την σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και ζυμώστε ελαφρά ώστε να καταλάβετε την υφή της. Απλά κοιτώντας την δεν πρόκειται να μάθετε ποτέ πώς συμπεριφέρεται μια ζύμη. Είναι καλό να δείτε πώς την αισθάνεστε στα χέρια σας.


Αν ζυμώνετε με το χέρι, αφότου αναμείξετε τα υλικά και φτιάξετε μια πρόχειρη ζύμη (θα είναι πολύ υγρή), αδειάστε την σε μια καθαρή επιφάνεια και ζυμώστε καλά. Θα πάρει 10-12 λεπτά. Θέλετε η ζύμη σας να είναι μαλακιά κι αφράτη και να κολλάει στα χέρια σας λίγο, να παραμένει ελαφρώς υγρή αλλά όχι τόσο ώστε να μην μπορείτε καθόλου να την ζυμώσετε.
Ο λόγος που θέλετε η ζύμη να παραμένει υγρή, είναι για να γίνει η λαγάνα σας πιο αφράτη. Όσο πιο σφιχτή είναι η ζύμη τόσο πιο σφιχτή θα είναι και η ψίχα της λαγάνας. Επίσης, σε συνδυασμό με το καλό ζύμωμα θα επιτύχετε αρκετές μεγάλες και μικρές κυψέλες.

Σημείωση: Δεν είναι όλα τα αλεύρια ίδια, οπότε σε περίπτωση που η ζύμη σας κολλάει πάρα πολύ στα χέρια ή στον κάδο του μίξερ, μη φοβηθείτε να ρίξετε επιπλέον αλεύρι (για όλες τις χρήσεις). Ρίξτε το όμως σιγά-σιγά, ελέγχοντας την υφή της ζύμης ώστε να μην καταλήξετε με σφιχτό και ξερό ζυμάρι.

Σχηματίστε τη ζύμη σε μπάλα, λαδώστε ελαφρά με ελαιόλαδο το μπωλ του μίξερ, ή τη γαβάθα σας, και τη ζύμη και τοποθετήστε την μέσα στο μπωλ. Καλύψτε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το σε ζεστό μέρος μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο. Θα πάρει γύρω στη 1 ώρα να φουσκώσει, αναλόγως πόσο ζεστός είναι ο χώρος που θ' αφήσετε τη ζύμη.

Σημείωση: Αν θέλετε να είστε σίγουροι ότι έχει φουσκώσει η ζύμη σας όσο πρέπει, κάντε το τεστ με το δάχτυλο (finger-poking test). Πιέστε απαλά με το δάχτυλό σας τη ζύμη σ' ένα σημείο και α) αν επανέλθει αμέσως, χρειάζεται να φουσκώσει κι άλλο, β) αν επανέλθει μέχρι τη μέση, είναι έτοιμη.

Βάλτε λαδόκολλα στον πάτο της λαμαρίνας ή των ταψιών σας.

Μόλις φουσκώσει η ζύμη, βγάλτε την μέσα από το μπωλ και ζυμώστε την σε μια καθαρή αλλά όχι αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας (η ζύμη δεν θα πρέπει να κολλάει) για μερικά δευτερόλεπτα για να ξεφουσκώσει. Θα πρέπει να είναι αφράτη, απαλή κι εύπλαστη.

Αν θέλετε να φτιάξετε δυο μικρές λαγάνες, χωρίστε τη ζύμη σε δυο ίσα κομμάτια.
Ανοίξτε τη ζύμη σε ένα επιμήκες παραλληλόγραμμο με στρογγυλεμένες άκρες και με πάχος γύρω στο 1,5 εκ. (ένα δάχτυλο περίπου) ή σε δυο μικρότερες λαγάνες ίδιου σχήματος και πάχους. Φροντίστε να χωράνε στα ταψιά/λαμαρίνα σας.
Μπορείτε να ανοίξετε τις λαγάνες είτε με τα χέρια σας, είτε με τη βοήθεια ενός χοντρού πλάστη. Επίσης, μπορείτε είτε να τις ανοίξετε σε μια καθαρή επιφάνεια, είτε απευθείας πάνω στην λαδόκολλα (θα είναι πιο εύκολο να τις μεταφέρετε). Μεταφέρετε τις λαγάνες στα ταψιά/λαμαρίνα και καλύψτε με πλαστική μεβράνη.
Αφήστε τες σε ζεστό μέρος για να φουσκώσουν λίγο (δεν θα διπλασιαστεί ο όγκος), για 30 λεπτά περίπου.


Εντωμεταξύ, προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Όταν φουσκώσουν οι λαγάνες, αφαιρέστε την πλαστική μεμβράνη και αλείψτε τες με λίγο νερό στην κορυφή τους με την βοήθεια ενός πινέλου. Κάντε με τα ακροδάχτυλά σας τρύπες στην κορυφή, μην βάζοντας όμως πολλή δύναμη. Δεν θέλετε να τρυπήσετε τη λαγάνα ούτε να την ξεφουσκώσετε. Πασπαλίστε με μπόλικο σουσάμι.

Αν φτιάξετε μια μεγάλη λαγάνα, τοποθετήστε το ταψί σας στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε για 30-40 λεπτά. Αν φτιάξετε δυο μικρότερες λαγάνες, τοποθετήστε το ένα ταψί στο κάτω ράφι και το άλλο στο μεσαίο και ψήστε για 15 λεπτά. Έπειτα αλλάξτε θέσεις στα ταψιά και ψήστε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα στην κορυφή.

Βγάλτε τις λαγάνες απ’ το φούρνο και μεταφέρετε σε μια καθαρή επιφάνεια για να κρυώσουν.

Απολαύστε τες!!






Πιάτα για την Καθαρή Δευτέρα:
Ταραμοσαλάτα
Χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό (και πώς να καθαρίσετε χταπόδι)
Χταπόδι ξιδάτο
Μυδοπίλαφο και Πώς να καθαρίσετε μύδια
Γαρίδες με σάλτσα από ταχίνι
Καλαμαράκια τηγανητά

Και άλλα νηστίσιμα πιάτα


39 comments:

  1. Μόλις έφτιαξα την ταραμοσαλάτα μου με αγκινάρες, έχω έτοιμη ζύμη στο ψυγείο για το πρωί να ετοιμάσω τη λαγάνα ( κάτι που κάνω για πρώτη φορά να δούμε τι θα βγει)
    Καλή Σαρακοστή!!!

    ReplyDelete
  2. εγώ προς το παρόν είμαι μόνη μου οπότε δεν ψήνω τίποτα γιατί ποιός θα τα φάει?? ή εγώ και θα γίνω τεράστια ή θα χαλάσουν!! Οπότε επειδή κι εδώ αύριο εργάσιμη είναι χορταίνω κοιτάζοντας τα δικά σου και απολαμβάνοντας!! Καλά κούλουμα!!

    ReplyDelete
  3. Ξανθή — είμαι σίγουρη πως θα σου βγει τέλεια. Καλά να περάσετε! Επίσης!

    Arti — χεχεχ σε καταλαβαίνω απόλυτα! Σ' ευχαριστώ! Καλά Κούλουμα!

    ReplyDelete
  4. Μάγδα μου καλησπέρα!
    Με την παραδοσιακή ομορφιά και νοστιμιά της λαγάνας μας καλωσορίζεις στο ξημέρωμα της Καθαροδευτέρας!Υπέροχη,λεπτή όσο πρέπει και τραγανή,ξεροψημένη όπως μου αρέσει,θα ήθελα να απολάμβανα μία ?φέτα με μπόλικη ταραμοσαλάτα.Μόνο αυτό αρκεί.Η γεύση της είναι πλήρης.
    Καλή Σαρακοστή!Ελπίζω ,παρ'όλο που είσαι μακριά, να μπορείς να νιώσεις τις μέρες που έρχονται.
    Φιλιά βραδυνά και πολλά.

    ReplyDelete
  5. Υπέροχη τραγανή και ροδοψημένη!! Και του χρόνου Μάγδα!!!!!! Καλή Σαρακοστή. Σε μισή ώρα βγαίνουν κι οι δικές μου ;)

    ReplyDelete
  6. ΚΙ εγώ ετοιμάζομαι για να φτιάξω λαγάνα! Καλή Σαρακοστή Μάγδα. Τέλεια η λαγάνα σου!

    ReplyDelete
  7. Καλησπέρα Μάγδα.
    Οι λαγάνες σου έγιναν εκπληκτικά όμορφες και σίγουρα γευστικότατες!

    Δεν ξέρω αν το εορταστικό mood σας έχει επηρεάσει και πόσο, όμως εύχομαι να ευχαριστηθείτε τις δικές σας σπιτικές νοστιμιές!

    Σε φιλώ!
    Z.

    ReplyDelete
  8. καλως σε βρηκα!
    εγω παντως εχω εναν τουρκο με φουρνο εδω στη Χαγη ,μια χαρα λαγανες κανει!

    καλοφαγωτες και καλη σαρακοστη

    ReplyDelete
  9. Πω πω...φαίνονται ωραιότατες!!! Λοιπόν αύριο πρωί-πρωί θα φτιάξω τη λαγάνα σου!!! Έβρασα και τις γαρίδες μου για τους γαριδοκεφτέδες και αυτή τη στιγμή που σου γράφω μαγειρεύω και το χταπόδι με το κοφτό μακαρονάκι!!! Αύριο θα φτιάξω και την ταραμοσαλάτα!!! Τσέκαρε παντως κανένα μαγαζί τουρκικο γιατί και εγώ βρίσκω σ'αυτούς ψωμί τύπου λαγάνας!
    Και εμάς εργάσιμη είναι αύριο και μάλιστα παίρνουν τα παιδιά βαθμούς για το δεύτερο τρίμηνο (πάνε σε ελληνικό σχολείο)!!!
    Καλή Σαρακοστή και με υγεία το Πάσχα!!!

    ReplyDelete
  10. Να 'σαι καλά για αυτή τη συνταγή!Σου γράφω απο την παγωμένη Νορβηγία οπότε κι εδώ λαγάνες ούτε για δείγμα!Θα κάνω προσπάθεια αύριο να φτιάξω μπας και καταλάβω Καθαρά Δευτέρα! Καλαμαράκια βρήκα, ελίτσες απο την μαμά πατρίδα έχω, οι γαρίδες περιμένουν αλλά δυστυχώς ταραμά ή κάτι παρεμφερές δεν έχω βρεί πουθενά...αχ,βαχ!
    Υ.Γ.: σε παρακολουθώ πολύ καιρό τώρα, λατρεύω το blog σου και κάθε φορά που εχω φτιάξει κάτι δικό σου έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία! Ως εκπατρισμένη κι εγώ (με πολύ μικρή κουζίνα) έχω ταυτιστεί, έχω ευχαριστηθεί, έχω διασκεδάσει και έχω εμπνευστεί με τα posts σου! Ευχαριστω... να 'σαι καλά και Καλή Σαρακοστή να έχουμε όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας!

    ReplyDelete
  11. Καλή Σαρακοστή να έχουμε! Κι εδώ μια απο τα ίδια τις περισσότερες παραδοσιακές λιχουδιές πρέπει να τις φτιάξω εγώ αν θέλω να τις φάω. Λαγάνα δεν έχω φτιάξει ποτέ όμως, λέω να το επιχειρήσω με τη συνταγή σου! Τα ψωμοειδή είναι απο τις μεγαλύτερες αδυναμίες μου.

    ReplyDelete
  12. Καλή Σαρακοστή Μάγδα μου, καταπληκτική η λαγάνα σου, υπέροχο χρώμα! :)

    ReplyDelete
  13. Καλημέρα και από εμένα! Καλή Σαρακοστή!
    Τις έχω ετοιμάσει και είμαι στη φάση της αναμονής για το 2ο φούσκωμα...Ακολουθεί ψήσιμο και φάγωμα.
    Είναι η πρώτη μου φορά και σε ευχαριστώ για την όπως φαίνεται τέλεια συνταγή!
    υποσημείωση: εμένα μου πήρε λίγο περισσότερο αλεύρι...χιχι.
    Φιλιά από Ελλάδα
    Κική.

    ReplyDelete
  14. Καλημέρα και Καλή Σαρακοστή σε όλους!

    Foteini Thes — λαγάνα και ταραμοσαλάτα, υπάρχει πιο ωραίος συνδυασμός; Να' σαι καλά!

    Γιώργο, kiki — βραδινά ψησίματα ε; Καλοφάγωτες!!

    Kitchen Stories — σ' ευχαριστώ Ζαμπία! Οι σπιτικές νοστιμιές μας βάζουν στο πνεύμα! Καλά να περάσετε!

    stella — καλώς όρισες! Κι εσύ Χάγη;; Ναι, έχω φάει κι εγώ τα ψωμιά τύπου λαγάνας από τους Τούρκους αλλά η αλήθεια είναι πως δεν έχω πετύχει κάποιο που να μου αρέσει. Ίσως δεν έχω βρει τον καλό φούρνο!

    Marina — πω πω οι γαριδοκεφτέδες! Καλά που μου τους θύμισες, αν προλάβω θα φτιάξω κι εγώ! Όπως είπα και στην Στέλλα πιο πάνω, έχω βρει στους τούρκικους φούρνους ψωμί τύπου λαγάνας αλλά είναι σαν ψεύτικο, σαν αφρός και πάααρα πολύ γλυκό. Δεν συγκρίνεται με την σπιτική λαγάνα. Ελπίζω να σου αρέσει Μαρίνα. Καλοφάγωτη! Υπάρχει ελληνικό σχολείο εκεί; Τέλεια! Καλά αποτελέσματα!

    Ευτυχία — σε καταλαβαίνω απόλυτα με τον ταραμά. Ούτε και δω μπορώ να βρω της προκοπής και κάτι έτοιμες σαλάτες που πουλάνε είναι άθλιες. Φούξια χρώμα και απαίσια γεύση. Ελπίζω και αυτή η λαγάνα να πετύχει και να την ευχαριστηθείς! Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και για τα καλά σου λόγια! Να' σαι καλά!!

    Stella — δοκίμασέ την! Είναι εύκολη και θα μπεις αμέσως στο πνεύμα της Καθαράς Δευτέρας!

    Eri — σ' ευχαριστώ, να' σαι καλά!!

    Κική — αα πολύ ωραία! Ελπίζω να σας αρέσουν! Ναι, αναλόγως το αλεύρι, μπορεί να θέλει λίγο παραπάνω. Καλοφάγωτες να είναι!!

    ReplyDelete
  15. update info: Εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού το πρωί και αναρωτιόντουσαν εάν τις έκανα εγώ ή τις πήρα έτοιμες!!!
    ΤΕΛΕΙΕΣ!!!! Συνταγή στα fav ;)
    Κική- Ελλάδα

    ReplyDelete
  16. Πλήρης επιτυχία φιλενάδα!!! Έγινε τέλεια η λαγάνα!!! Με τις φουσκάλες της και τα όλα της!!! Μόνο ζάχαρη δεν έβαλα γιατί φοβήθηκα ότι θα γλυκίζει! Ευχαριστώ για την ωραία συνταγή!!! Θέλουν να τους κάνω πάλι αύριο!!! Το μόνο κακό: φάγαμε μαζί και ένα μπωλ σπιτική ταραμοσαλάτα!!! Θα γίνω σαν την ντουλάπα μέχρι το τέλος της νηστείας!!!
    Και οι βαθμοί τέλοιοι! Να'ναι καλά το παιδάκι μου και να έχουμε και μια καλή συνέχεια και με τη μεγάλη μου που φέτος θα δώσει πανελλήνιες!
    Ήταν μια υπέροχη μέρα απ'όλες τις απόψεις!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ωχ...Αυτό το "τέλοιοι..." μου'βγαλε το μάτι!!! Εννοούσα φυσικά "τέλειοι..."!!! Ο δαίμων του...τυπογραφείου φταίει ή αλλιώς αυτά παθαίνεις όταν κάνεις πολλές δουλειές μαζί και έχεις και τις κόρες να περιμένουν στην ουρά για να πάρουν τον υπολογιστή!!!

      Delete
  17. Οι οδηγιες ξεκαθαρες, κατατοπιστικοτατες και λεπτομερεις οπως παντα! Οι φωτογραφιες υπεροχες! Και το αποτελεσμα φαινεται παρα πολυ γευστικο! Συγχαρητηρια Μαγδα!
    Και δραττω την ευκαιρια να σου πω συγχαρητηρια για τις συνταγες και το blog σου γενικοτερα! Φαινεται το μερακι και η αγαπη που διαθετεις! Και οπως καιρο τωρα παρακολουθουσα το site σου..ετσι και θα συνεχισω να κανω!!
    Και παλι συγχαρητηρια!
    Καλη Σαρακοστη να εχεις!
    Με εκτιμηση,Ευη

    ReplyDelete
  18. Το "παραπονάκι" δεν μετράει Μάγδα μου, όταν είναι να βγάλει ένα τόσο καλό αποτέλεσμα!

    Άσε που νομίζω πως οι περισσότεροι καταλαβαίνουμε πολύ καλά αυτό που γράφεις, αλλά από την άλλη τίποτε δεν είναι ίσως ωραιότερο από το φτιαγμένο με τα χεράκια μας και με την "αγάπη" που του πρέπει.

    Και του Χρόνου λοιπόν με ΥΓΕΙΑ και με μπόλικο σουσάμι :-)))

    ReplyDelete
  19. Εξαιρετική η λαγάνα σου όπως και οι γαρίδες με το ταχίνι....θα τις δοκιμάσω!!!

    ReplyDelete
  20. Τη δική σου λαγάνα θα τη ζήλευαν και οι καλύτεροι φούρνοι! Όμορφο σχήμα, λεπτή, αφράτη, ροδοψημένη, άψογη. Είμαι σίγουρη ότι όποιοι δοκίμασαν να τις φτιάξουν θα τις απόλαυσαν.
    Χάρηκα που σε είδα στη γειτονιά μου, ελπίζω να τα ξαναπούμε.

    ReplyDelete
  21. Αν κρίνω από το αποτέλεσμα, δεν έχεις καμία ανάγκη τις έτοιμες! Φαίνεται υπέροχη η λαγάνα σου! Και του χρόνου!
    Καλή Σαρακοστή!

    ReplyDelete
  22. Φανταστική!!
    Τι βλέπω και τη λιγουρεύομαι βρε Μάγδα μου!
    Πολύ μου αρέσει ο συνδυασμός τραγανή κόρα-αφράτη ψίχα! Αυτόν προτιμώ κι εγώ!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  23. Πολυ ωραια, σιγουρα πολύ καλύτερη απο καποιους φούρνους στην Αθήνα.
    Τελευταια φορα που εφαγα ωραια ταραμοσαλατα ηταν τον Οκτωβρη στην ξαδερφη μου στο Αμστερνταμ :)

    ReplyDelete
  24. Καλημέρα,
    Ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό το blog.Έχω διαβάσει όλες τις αναρτήσεις σας και έχω περάσει πολύ ομορφες στιγμές και διαβάζοντας τα κείμενα σας- κυρίως αναφορικά με τον παππού σας, μιας που και εγώ είχα αδυναμία στον δικό μου-. Επιπλέον, έχω δοκιμάσει τις συνταγές του Ιουλίου του 2010- φιλοδοξώ να μαγειρέψω όλους τους μήνες γιατί όλες οι συνταγές σας μου αρέσουν- και δεν έχω φάει τίποτα πιο νόστιμο από το μάντί σας!!!! Ο καλός μου και εγώ σας ευχαριστούμε πολύ, Μάγδα.

    ReplyDelete
  25. Kαλοφτιαγμένη η λαγάνα σου Μάγδα.
    Ετσι μου αρέσει κι εμένα και όταν μένει να μην γίνεται 'πέτρα'' να είναι μαλακιά.
    Και του χρόνου να ξανακάνεις..

    Καλή Σαρακοστή
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  26. ΤΕΛΕΙΑ Η ΛΑΓΑΝΑ ΣΟΥ!!!ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!!!ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ...ΦΙΛΙΑ!!!!

    ReplyDelete
  27. Α κι εγώ μια φορά το χρόνο τη θέλω τη λαγάνα κι ας μ' αρέσει πολύ. Τέλεια την έφτιαξες Μάγδα. Και του χρόνου!

    ReplyDelete
  28. Κική — αυτό δεν είναι και το πιο ωραίο κοπλιμέντο; Να αναρωτιούνται αν τις έφτιαξες εσύ ή αν είναι έτοιμες. Σ'ευχαριστώ!

    Marina — ο δαίμων το τυπογραφείου έχει χτυπήσει κι εδώ ουκ ολίγες φορές, μην σε απασχολεί καθόλου! Χαίρομαι πολύ που ήταν επιτυχημένες οι λαγάνες, και του χρόνου να είσαστε καλά! Καλή επιτυχία στην κορούλα σου με τις Πανελλήνιες και καλό κουράγιο! Σε φιλώ.

    Ευη — τί γλυκό σχόλιο που μου άφησες Εύη, να' σαι καλά! Σ'ευχαριστώ πολύ που με διαβάζεις, μου δίνεις δύναμη να συνεχίσω. Καλή Σαρακοστή να έχεις.

    Penelope — πες το ψέματα. Ό,τι φτιάχνουμε με τα ίδια μας τα χέρια έχουν άλλη αξία... Σ' ευχαριστώ Πηνελόπη!

    peps — σ' ευχαριστώ πολύ Πέπη! Ελπίζω να σου αρέσουν οι γαρίδες εάν τελικά τις δοκιμάσεις.

    mookies — ασφαλώς και θα τα ξαναπούμε! Σ' ευχαριστώ.

    sundayspoon — σ' ευχαριστώ. Επίσης!

    Ερμιόνη — είναι τελικά ο καλύτερος συνδυασμός ε; Αχτύπητος :)

    Beauty Follower — σοβαρά; Με φρέσκο ταραμά αγορασμένο από Ολλανδία;; Περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ!!

    Μάγδα — καλώς όρισες συνονόματή μου! Πόσο χαίρομαι που σου άρεσαν τα μαντί δεν μπορείς να φανταστείς. Είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά όπως και όλα τα Πολίτικα. Ελπίζω και οι επόμενες συνταγές που θα δοκιμάσεις να είναι το ίδιο επιτυχημένες. Σ' ευχαριστώ πολύ για το όμορφο μήνυμα!

    Μarion — είναι κρίμα όταν πας να την φας την επόμενη και είναι πέτρα. Καλυμμένη παραμένει μαλακιά. Καλή Σαρακοστή!

    fotolabida maria — καλώς όρισες! Σ' ευχαριστώ πολύ, επίσης!

    Vita — έτσι έχει τη χάρη της. Να΄σαι καλά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. καλημέρα, ξαναδιαβάζοντας το μήνυμα που έστειλα εχθές κατάλαβα ότι η λάνθασμένη στίξη μου θα δημιουργήσει παρερμηνεία και ΔΙΚΑΙΩΣ. : ))! Ήθελα να πω: "σε ευχαριστούμε πολύ Μάγδα".Χωρίς κόμμα, αλλά μπερδεύομαι πάντα με τα κόμματα. Είμαι η Αγγελική(βέβαια διαπίστωσα ότι έχεις πολλές FUNS Aγγελικές, οπότε να με λέμε προτείνω Α.Τ., από το αρχικό του ονόματός μου και του αγαπημένου μου). Να πάρω άλλο λίγο από το χρόνο σου παρακαλώ; Και τα μπιφτέκια τα ινδικά ήταν τέλεια, τα ξηροκάρπια αυτού του μήνα δυσρτυχώς τα ψιλο-έκαψα, αν και είχες προηδοποιείήσει στην ανάρτιση της συνταγής.Και αναφορικά με τα κουπάκια λευκής σοκολάτας τη γέμισή της την έβαλα και πάνω από cup cakes και ήταν τέλεια και έτσι! Καθαρά Δευτέρα έκανα το χταποδάκι(και συγκινήθηκα τόοοοσο πολύ με την ανάρτηση, έχεις το χάρισμα να κάνεις τον αναγνώστη σου να μυρίζει τα φαγητά σου, και, σα να "δουλεύουν" αυτόματα τα εξαρτημένα αντανακλαστικά, να πηγαίνει στις δικές του όμορφες αναμνήσεις) και ήταν πολύ καλό και εχθές έκανα τη συνταγή σου με τα σπαγγέτι και τα μανιτάρια! Ποίημα, ποίημα!Όπως αλλιώς και αν έκανα παλαιότερα τα φρέσκα μανιτάρια δε μου άρεσαν, μου φαινόταν άνοστα, αλλά έσυ με τις γνώσεις και το μεράκι σου έκανες εχθές τα σαμπινιόν να μοιάζουν σε νοστιμιά στα αποξηραμένα πορτίνι που μου αρέσουν πολύ!Ή μάλλον ακόμα καλύτερα, με μια γεύση και λεπτη και σαφής!! Οπότε, μετά το μαντί, στην προσωπική μου κατάταξη είναι τα σπαγκέτι σου με μανιτάρια!!! Καλά να είμαστε θα βάλλω και πλώρη για την ολανδική μηλόπιτα (αφού κάνω τις συνταγές σου μήνα μηνα για να μη χάσω καμμιά), αλλά σε καμμιά δεκαριά μέρες γιατί 15 μέρες τώρα "κόλλησα" με τις αναρτίσεις και τις συνταγές σου και παραγκώνησα λίγο τα των σπουδών μου. Ευχαριστώ και πάλι. Και συγνώμη για το τεράστιο μήνυμα. Α.Τ.

      Delete
    2. Εμαθα οτι τον ταραμα τον ειχε παρει απο Ελλαδα ;(

      Delete
  29. Μόλις ανακάλυψα το blog σου! Λίγο αργά για τη λαγάνα βέβαια, αλλά του χρόνου θα το προσπαθήσω σίγουρα!! ;) Είμαι κι εγώ μια expat στην Ολλανδία! Με όχι τόσο καλή σχέση με την κουζίνα, αλλά το παλεύω ;) φιλιά

    ReplyDelete
  30. Αγγελική (Α.Τ.) — σ' ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σου λόγια και να ξέρεις πως το εκτιμώ πολύ που με εμπιστεύεσαι και δοκιμάζεις τις συνταγές μου. Είναι μεγάλη η ικανοποίηση που παίρνω όταν διαβάζω πως κάποιος έχει ευχαριστηθεί κι αγαπήσει τις συνταγές μου. Τα σπαγγετίνι με τα μανιτάρια είναι πράγματι πολύ εύγεστο πιάτο και πολύ εύκολο. Η μηλόπιτα που σκοπεύεις να φτιάξεις είναι επίσης πεντανόστιμη. Καλή επιτυχία!

    Mia mama sta xena — καλώς την! Πάντα χαίρομαι όταν βρίσκω άλλους Έλληνες στην Ολλανδία. Ελπίζω το blog μου να σε εμπνεύσει και να δεις με άλλο μάτι την σχέση σου με την κουζίνα και την μαγειρική! Ευχαριστώ για την επίσκεψη!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εγω, που θα έκανα τη μηλόπιτά σου σε κανενα δεκαήμερο.Εγώ, που είχα αναστολές να φτιάξω γλυκό χωρίς σοκολάτα.Εγώ, που πίστεψα ότι αφού δεν είχα σπίτι μαρμελάδα δε θα έκανα τη συνταγή σύντομα. Εγώ, πήγα μαλλιοκούβαρα στο μπακαρικάκι το απόγευμα. Εγώ, έκανα "τεχνιτή αναπνοή" στη μισοπεθαμένη ζυγαριά μας για να μετρησω το βάρος των μήλων, εγώ και ο σύντροφός μου φαγαμε διπλό κομμάτι με το που βγήκε από το φούρνο...ελπίζω μόνο εγώ να μη σηκωθώ μες την άγρια νύχτα για λιγο γλυκό!!!Εγω και ο Τ ευχαριστούμε πολύ-πολύ!!!! Καλή Κυριακή.Αγγελική (Α. Τ.)

      Delete
    2. Καλησπέρα Αγγελική! Είδες η άτιμη η μηλόπιτα τί νόστιμη που είναι; Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε! Καλή Κυριακή!

      Delete
  31. Υπέροχες συνταγή !!!
    Ευχαριστω πολυ!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Μαρία!

      Delete
  32. Υπέροχη συνταγή, σε ευχαριστουμε! Μπορείς να μου πείς πως βρίσκεις το κιτρινο αλεύρι απο σκληρό σιταρι στα ολλανδικά; Ποιο ακριβώς είναι;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Κώστα. Στα ολλανδικά δεν ξέρω πώς λέγεται γιατί αυτό που παίρνω είναι ιταλικό. Το παίρνω από το Sligro και είναι semola rimacinata di grano duro.

      Delete