Friday, August 30, 2013

Ξυλάκια σορμπέ σμέουρο

Για να είναι κάτι ενδιαφέρον στο σημερινό κόσμο του φαγητού, πρέπει να περιέχει είκοσι διαφορετικά υλικά, συχνά ακριβά και ενίοτε δυσεύρετα. Αυτό ισχύει τόσο για αλμυρά όσο και για γλυκά πιάτα, ακόμα και για ξυλάκια παγωτού.






Τα άλλοτε συνηθισμένα και ταπεινά ξυλάκια που αγοράζαμε απ’ τα ψιλικατζήδικα και τα περίπτερα το καλοκαίρι για να δροσιστούμε, τώρα έχουν αναχθεί σε επιστήμη και φτιάχνονται με κάθε λογής υλικά. Με κρέμες γάλακτος, με αλκοόλ, με πολτούς, με σκόνες, με χυμούς, με μέλι, με τσάι, με τρούφα, με λιωμένη σοκολάτα, με μπισκότα, με με με.






Πολλά από αυτά είναι άκρως δελεαστικά, άλλα πάλι εντελώς αδιάφορα, αυτό όμως που εν τέλει έχει πάντα σημασία με οτιδήποτε καταλήγει στο στόμα μας, είναι η γεύση. Και αυτό είναι που με νοιάζει.






Όταν μάλιστα πρόκειται για ξυλάκι σορμπέ φρούτου θέλω ακριβώς αυτό, την ατόφια γεύση του φρούτου τονισμένη από ένα-δυο υλικά που δεν την κουκουλώνουν αλλά την εξυψώνουν.






Όπως σε αυτό το σορμπέ σμέουρο που εκτός από τον φρέσκο καρπό, περιέχει σιρόπι ζάχαρης και χυμό λεμονιού. Τίποτα άλλο. Αγνή, καθαρή γεύση του φρούτου, τόσο ζωντανή και σαγηνευτική, μαζί με το απίστευτο, σχεδόν φούξια χρώμα του, που όσο και αν θες δεν μπορείς να το αναπαράγεις τεχνητά. Τέτοια ξυλάκια θέλω εγώ.






Φτιάξτε τα λοιπόν, γευτείτε τα, απολαύστε τα!











Σορμπέ Σμέουρο σε Ξυλάκι

Πάντα χρησιμοποιώ φρέσκα σμέουρα (φραμπουάζ / raspberries) για να φτιάξω το σορμπέ αλλά και με κατεψυγμένα (και πλήρως ξεπαγωμένα) το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου καλό. Η γεύση του σμέουρου είναι γλυκιά και ξινή ταυτόχρονα κάνοντας το σορμπέ όχι πολύ γλυκό.

Επειδή όλα τα σμέουρα δεν είναι ίδια, κάποια είναι πιο γλυκά, άλλα είναι πιο ξινά, δοκιμάστε το μείγμα του σορμπέ πριν το βάλετε στις θήκες και αν θεωρείτε πως είναι πολύ ξινό, προσθέστε λίγο παραπάνω σιρόπι. Η συνταγή για το σιρόπι βγάζει 250 ml και στο σορμπέ θα χρησιμοποιήσετε 200 ml, οπότε υπάρχει περιθώριο αν χρειαστείτε παραπάνω.

Χρησιμοποίησα αυτές τις θήκες/καλούπια αλλά μπορείτε να τα φτιάξετε και σε ποτηράκια όπως έχω κάνει παλιότερα γι’ αυτά τα ξυλάκια σορμπέ κεράσι και γι’ αυτά τα ξυλάκια σορμπέ μάνγκο.






Μερίδες: 9 ξυλάκια των 90 ml

Υλικά

για το σιρόπι
250 ml νερό
110 γρ. ψιλή ζάχαρη

για το σορμπέ
400 γρ. φρέσκα σμέουρα
1 κουταλιά σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
200 ml σιρόπι

Ειδικά εργαλεία: κατσαρολάκι με καπάκι, μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων, ψιλό κόσκινο, θήκες/καλούπια για παγωτά ή μικρά ποτηράκια, ξυλάκια


Προετοιμασία

για το σιρόπι
Σ’ ένα κατσαρολάκι προσθέστε το νερό και τη ζάχαρη και βάλτε σε μέτρια φωτιά. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και ανεβάστε τη φωτιά στο μέτριο προς δυνατό. Μόλις πάρει βράση το σιρόπι, κατεβάστε τη φωτιά στο μέτριο κι αφήστε να σιγοβράσει για 3-4 λεπτά. Αφαιρέστε το κατσαρολάκι απ’ τη φωτιά, βάλτε το καπάκι κι αφήστε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς πριν το χρησιμοποιήσετε στο σορμπέ.

για το σορμπέ
Στο μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων σας, προσθέστε τα σμέουρα, το χυμό λεμονιού και το σιρόπι. Πολτοποιήστε και περάστε το μείγμα από ένα ψιλό κόσκινο ώστε να αφαιρέσετε τα κουκούτσια του φρούτου. Προσέξτε όμως, μην πετάξετε στάλα από τον πολτό!
Δοκιμάστε το μείγμα σορμπέ και αν θεωρείτε πως είναι ξινό προσθέστε λίγο ακόμα σιρόπι. Αν σας φανεί πολύ γλυκό, που αμφιβάλλω ότι θα συμβεί, προσθέστε λίγο επιπλέον χυμό λεμονιού.


Αδειάστε το μείγμα μέσα στις θήκες για παγωτό, γεμίζοντάς τες κατά τα τρία-τέταρτα, και βάλτε στην κατάψυξη. Όταν σφίξει λίγο το μείγμα, προσθέστε τα ξυλάκια. Αφήστε το σορμπέ στην κατάψυξη για 3-4 ώρες ή μέχρι να σφίξει καλά.

Το να βγάλετε τα ξυλάκια μέσα από τις θήκες/καλούπια ή ποτήρια είναι πάρα πολύ απλό, εφόσον έχει παγώσει το σορμπέ. Βρέξτε τα πλαϊνά τοιχώματα κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό, πιάστε το ξυλάκι και τραβήξτε το σορμπέ μέσα απ’ τη θήκη και προς τα έξω για να ξεκολλήσει από τα εσωτερικά τοιχώματα. Θα νιώσετε αντίσταση αλλά εφόσον επιμείνετε, θα βγει.

Εναλλακτικά, μπορείτε να αδειάσετε το μείγμα σε μια παγωτομηχανή, έπειτα σε ένα άλλο κατάλληλο δοχείο (όπως ένα τάπερ) και να το βάλετε στην κατάψυξη, φτιάχνοντας έτσι ένα απλό σορμπέ χωρίς ξυλάκια.

Το σορμπέ διατηρείται στην κατάψυξη για 1 μήνα.





17 comments:

  1. Εκπληκτική η ανάρτηση υψηλού επιπέδου!!καταπληκτικο΄και το food presentation..Η καλύτερη παρουσίαση που έχω δεί αυτό το καλοκαίρι!!!συγχαρητήρια είναι πολύ λίγο...μπράβο σου..

    ReplyDelete
  2. Τι ωραία που τα λες!!απλά και γευστικά.
    Καλημέρα και καλό Σ/Κ

    ReplyDelete
  3. Μας δρόσισες πεντανόστιμα!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  4. Τι να πρωτοθαυμάσω. Τις φωτογραφίες, το κείμενό σου ή το υπέροχο χρώμα από τα παγωτά!Αν βρω σμέουρα θα το δοκιμάσω και θα σου πω τι κατάφερα να κάνω. Είναι λίγο δύσκολο να τα βρω.
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  5. ............... Άφωνη.................


    *Μπράβο βρε Μάγδα!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  6. Πολύ όμορφα! Υπέροχο χρώμα!
    Καλό μήνα :)

    ReplyDelete
  7. Kate, Ξανθή, ΕΛΕΝΑ, Notoula, Χρυσαυγή, mia maria — σας ευχαριστώ πολύ και καλό μήνα να έχετε!

    ReplyDelete
  8. Καλό φθινόπωρο Μάγδα μου!
    Δεν έχω ιδέα τι γεύση έχουν τα σμέουρα, βρήκα επιτέλους κατεψυγμένα κι ανυπομονώ να τα δοκιμάσω!
    Τι φοβερό χρώμα που έχουν!
    Και οι φωτογραφίες σου εκπληκτικές, μπράβο σου!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  9. Μοναδικό χρώμα που κάνει ακόμη πιο ελκυστικές τις πολύ όμορφες φωτογραφίες σου καλή μου Μάγδα.
    Για την γεύση, απλώς θα αφήσω την φαντασία μου ελεύθερη.
    Καλό βράδυ εύχομαι και με το καλό στην νέα σαιζόν.

    ReplyDelete
  10. Γειά σου Μαγδούλα.

    Φανταστικό χρώμα. Μόνο με αυτό το ξυλάκι δροσίζεσαι το καλοκαίρι.
    Μια συνταγή θέλω να κάνω με σμέουρα και δεν τα βρήσκω..

    Φιλιά

    ReplyDelete
  11. Ένα από τα πράγματα που εκτιμώ ιδιαιτέρως στο διαδίκτυο είναι ότι μου δίνει πρόσβαση και μάλιστα δωρεάν σε εκπληκτικά ιστολόγια όπως το δικό σας. Ένα ιστολόγιο που με "χορταίνει" οπτικά, αισθητικά και πνευματικά (αλλά δυστυχώς ακόμη όχι γευστικά καθώς ως αρχάρια που είμαι δεν έχω επιχειρήσει να εκτελέσω κάποια από τις υπέροχες συνταγές σας!) Πολλά συγχαρητήρια!

    ReplyDelete
  12. Ερμιόνη, Penelope, Μarion — ευχαριστώ πολύ. Σας φιλώ!

    Νατάσα — σ'ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια. Μου δίνεις κουράγιο να συνεχίσω!
    Ελπίζω σύντομα να βρεις το θάρρος να δοκιμάσεις κάποια συνταγή κι εύχομαι να απολαύσεις το αποτέλεσμα.

    ReplyDelete
  13. Είμαι από την Λίμνη και σε διαβάζω εδώ και καιρό, σιωπηρά έως τώρα. Μόλις όμως είδα τις φωτος από Λίμνη και Κουρκουλούς, στο instagram, δεν άντεξα... είπα να φανώ να πω ένα γεια! Mου αρέσει πολύ το blog σου!! Καλησπέρα, Τέτα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα Τέτα και σ' ευχαριστώ πολύ για το μήνυμά σου. Η Λίμνη είναι εκπληκτικό μέρος, δεν χορταίνω τη θέα και την θάλασσα!

      Delete
  14. Καλημέρα! Φαίνονται γευστικότατα. Μήπως μπορείτε όμως, να μου πείτε από πού προμηθευτήκατε τη φόρμα των παγωτών; Προσπαθώ να βρω αυτήν ακριβώς αλλά δεν υπάρχει πουθενά στο εσωτερικό, μόνο σε σάιτ του εξωτερικού. Ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
  15. Καλημέρα! Πολύ ωραία συνταγή και ιδιαίτερα εντυπωσιακές φωτογραφίες. Όπως πάντα, βέβαια. Μήπως μπορείτε να μου πείτε από πού προμηθευτήκατε τις θήκες για παγωτό ξυλάκι; Ψάχνω στο εσωτερικό ακριβώς για αυτές, αλλά δεν μπορώ να τις βρω πουθενά, παρά μόνο σε σάιτ του εξωτερικού. Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  16. Συγγνώμη για την ερώτηση, μόλις είδα παραπάνω ότι το έχετε αναφέρει. Ευχαριστώ!

    ReplyDelete