Tuesday, August 6, 2013

Η εποχή της απλότητας


Hello? Είναι κανείς εδώ;

Έχω την εντύπωση πως όλοι έχουν φύγει για διακοπές εκτός από μένα.






Σπάνια πηγαίνω διακοπές τον Αύγουστο. Προτιμώ τον Σεπτέμβρη, ειδικά όταν πρόκειται να πάω σε κάποιο ελληνικό νησί και οι αρχές Σεπτέμβρη είναι η καλύτερη εποχή γι’ αυτό. Oι περισσότεροι τουρίστες έχουν ήδη φύγει, έχεις την αίσθηση πως ολόκληρο το νησί είναι δικό σου και όλα μοιάζουν να είναι ήσυχα και γαλήνια· τα νερά, οι παραλίες, τα ταβερνάκια. Έτσι τις θέλω τις διακοπές μου τελευταία, ήρεμες.






Αφού λοιπόν βρίσκομαι ακόμα εδώ, παλεύοντας με την ζέστη στην πόλη της Χάγης, γιατί να μην μοιραστώ και καμιά συνταγή; Ίσως εσείς οι πέντε-έξι που διαβάζετε θα θέλατε ν’ αντλήσετε κάποιου είδους μαγειρική έμπνευση, ή μάλλον για να είμαι πιο ακριβής, "μη μαγειρική" έμπνευση εφόσον αυτό που μοιράζομαι είναι μια σαλάτα που το μόνο που απαιτεί είναι το κόψιμο και τη σύνθεση των υλικών.






Πρόκειται όμως για μια φοβερή σαλάτα με πεπόνι Cantaloupe, ντομάτα, αγγούρι, ένα πικάντικο κατσικίσιο τυρί κι ένα πανεύκολο dressing. Διότι είναι η εποχή της απλότητας, η εποχή που τα πεπόνια κι οι ντομάτες είναι τόσο εύγεστα και χυμώδη που δεν χρειάζονται πολλά για να λάμψουν.





Η μελένια γεύση του πεπονιού με την πορτοκαλί σάρκα, η γλύκα της ντομάτας, οι δροσιστικές ιδιότητες του αγγουριού και η υπόξινη γεύση του κρεμώδους τυριού θα σας ικανοποιήσουν και ταυτόχρονα θα σας αναζωογονήσουν.






Πιθανόν κι εσείς όπως εγώ να μην είστε τώρα ξαπλωμένοι σε κάποια αμμουδιά ή να κολυμπάτε σε καθαρά γαλανά νερά κάτω απ’ τον καυτό ήλιο των διακοπών, ωστόσο αυτή η σαλάτα είναι τόσο φρέσκια κι ολόδροση που ίσως σας ξεγελάσει και νομίσετε ότι είστε.











Σαλάτα με Πεπόνι Cantaloupe, Ντομάτα, Αγγούρι και Κατσικίσιο Τυρί

Το Cantaloupe είναι ένα είδος πολύ γλυκού πεπονιού με πορτοκαλί σάρκα. Πωλείται παντού στην Ολλανδία αλλά για να πω την αλήθεια στην Ελλάδα δεν το έχω δει ποτέ. Αν μπορέσετε να το βρείτε προτιμήστε το, αν όχι χρησιμοποιήστε το πιο γλυκό πεπόνι που μπορείτε να βρείτε.

Η σαλάτα αυτή είναι ιδανική ως ένα μεσημεριανό ή και ελαφρύ βραδινό γεύμα συνοδευμένη από λίγο ψωμί.






Μερίδες: 4

Υλικά

για το dressing
3 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
Μια πρέζα ψιλή ζάχαρη
Θαλασσινό αλάτι σε νιφάδες (χρησιμοποίησα Maldon), κατά βούληση
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, κατά βούληση

για την σαλάτα
½ ώριμο πεπόνι Cantaloupe (ή όποιο άλλο γλυκό πεπόνι διαθέτετε), κομμένο σε λεπτές φέτες
½ μεγάλο αγγούρι με φλούδα, κομμένο διαγώνια σε λεπτές φέτες
2-3 μικρές ντομάτες τσαμπί, κομμένες σε λεπτές φέτες
100 γρ. φρέσκο, μαλακό κι εύθρυπτο κατσικίσιο τυρί ή σπιτικό chèvre
Μικρά φύλλα μωβ shiso ή άλλα μικρά φύλλα μυρωδικών της αρεσκείας σας ή φρέσκο δυόσμο


Προετοιμασία

για το dressing
Σ’ ένα μικρό μπωλ, προσθέστε όλα τα υλικά για το dressing και αναμείξτε καλά μ’ ένα πιρούνι ή σύρμα. Δοκιμάστε και προσθέστε επιπλέον αλάτι ή πιπέρι αν νομίζετε πως χρειάζεται. Αφήστε στην άκρη μέχρι να φτιάξετε την σαλάτα.

για την σαλάτα
Σε μια πιατέλα για σαλάτα, τακτοποιήστε το πεπόνι, τις ντομάτες και το αγγούρι και θρυμματίστε από πάνω το τυρί. Περιχύστε με το dressing, δίχως να το προσθέσετε όλο, προσέχοντας το φρούτο και τα λαχανικά να είναι καλυμμένα από αυτό αλλά να μην κολυμπάνε μέσα σε αυτό. Αν θέλετε προσθέστε επιπλέον dressing σε κάθε σερβίρισμα.
Γαρνίρετε με τα φύλλα shiso και σερβίρετε αμέσως.





9 comments:

  1. Axxx Cataloupe μ αυτό το πεπόνι θέλω να κάνω γκραπα!!! Που να βρω στην Ελλάδα δεν ξέρω! <3 Υπέροχο ποστ όπως πάντα

    ReplyDelete
  2. Και όμως εδώ είμαστε!Με τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο της πόλης να μας ταλαιπωρεί και με την φαντασία μας ,δυστυχώς να υπολειτουργεί ,πασχίζοντας μέσω της εικονικής έστω πραγματικότητας,την λυτρωτική ψευδαίσθηση των πολυπόθητων διακοπών.
    Γι αυτό η δροσερή σαλάτα είναι καλοδεχούμενη.Αναζωογόνα όπως η απαλή αύρα του θαλασσινού αέρα.ΑνάλΦρη ,όπως μια ξεχασμένη στάλα θαλασσινού νερού στο καμένο από αλμύρα κορμί.Νόστιμη ,όπως ένας απλός θαλασσινές μεζές στην ξαχαρβαλωμένη ταβερνούλα μιας απομακρυμασμένης παραλίας,σε ένα σχεδόν ακατοίκητο νησί.
    Γιατί τελικά κατορθώνει να είναι το μέσον που μας ταξιδεύει.Νοερά σε τόπους που μυρίζουν καλοκαίρι .Γευστικά,σε μονοπάτια όχι απάτητα,αλλά σίγουρα περιπετειώδη.
    Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!

    ReplyDelete
  3. Συμφωνώ για τις διακοπές του Σεπτέμβρη! Ο καιρός είναι καλύτερος και η θάλασσα πιο ήρεμη/γλυκιά τότε, ιδανική για κολύμπι (ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας έχουμε έναν αέρα αυτές τις μέρες!)
    Πανέμορφη σε χρώμα η σαλάτα και σίγουρα οι γεύσεις αυτές ταιριάζουν μεταξύ τους. Έχω δει και σχετικά παρόμοια σαλάτα με καρπούζι και ντομάτα αλλά ακόμα δεν την έχω δοκιμάσει.
    Καλημέρες!

    ReplyDelete
  4. Αγαπημένη μου Μάγδα,
    είναι η πρώτη φορά που σου γράφω, αν και το blog σου είναι από τα πολύ αγαπημένα μου!...
    Οι φωτογραφίες σου είναι πάντα υπέροχες, κι ακόμα πιο υπέροχες οι συνταγές σου, που μας έχουν κάνει πολλές φορές ευτυχισμένους!:-)
    Η σαλάτα σου μυρίζει δροσιά και καλοκαίρι και θα δοκιμαστεί σύντομα, με μια έκπτωση ίσως (βλέπε πεπονάκι αργίτικο γιατί cantaloupe μάλλον αποκλείεται να βρω).
    Όσον αφορά τις διακοπές, κι εμείς είτε για Ελλάδα είτε για εξωτερικό είμαστε φθινοπωρινοί τύποι (όσο ακόμα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε διακοπές δηλαδή).
    Σ'ευχαριστούμε για όλες τις μαγικές σου αναρτήσεις!...
    Δήμητρα, Χανιά.

    ReplyDelete
  5. Εννοείται ότι θέλουμε να μοιραστείς καμία συνταγή.
    Είμαι στους πέντε έξι που γύρισα από διακοπές και θα περάσω τον Αύγουστο στην τρελή Αθήνα!

    ReplyDelete
  6. Eve G — δυστυχώς δεν το έχω δει στην Ελλάδα οπότε δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Νομίζω όμως πως κάπου θα υπάρχει, θέλει λίγο ψάξιμο!

    Foteini Thes — έχει πολλή ζέστη μαθαίνω στην Ελλάδα, υπομονή! Ελπίζω αυτή η σαλάτα να σε δροσίσει :)

    The Dark Chef — χαίρομαι που μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για τις διακοπές του Σεπτέμβρη. Είναι τόσο ωραίος ο καιρός και οι θάλασσες πεντακάθαρες!

    Dimitra — καλησπέρα Δήμητρα! Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια :) Και το αργίτικο μια χαρά πεπόνι είναι, νοστιμότατο, ελπίζω να την ευχαριστηθείς την σαλάτα. Χαιρετισμούς στα πανέμορφα και λατρεμένα Χανιά!

    Notoula — καλώς την Γιώτα! Ο Αύγουστος στην Αθήνα έχει την ομορφιά του, όλοι λείπουν και τριγυρνάς πιο άνετα στην πόλη. Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!

    ReplyDelete
  7. Μα τι ωραία χρώματα!! Και τι δροσερή που θα είναι!!!

    ReplyDelete
  8. Είμαστε εδώ... αλλά και απουσιάζουμε!
    Πάμε κι' ερχόμαστε... φεύγουμε και ξαναγυρίζουμε, μάλλον σε μια προσπάθεια να καταφέρουμε να κρατήσουμε το φετινό καλοκαίρι όσο "παίρνει"!!!

    Σαλάτα εξαιρετική έχεις φτιάξει καλή μου Μάγδα :-)

    Μου θύμισες κάπως την γιαγιά μου που στα παιδικά μου χρόνια συνήθιζε να τρώει το πεπόνι (διαφορετικά είδη τα ελληνικά) με φέτα. Και πολλές φορές την αναπολώ σήμερα όταν βρίσκομαι με αρωματικό πεπόνι εμπρός μου.

    Χαιρετισμούς πολλούς και σύντομα και στις δικές σου διακοπές εύχομαι, με το καλό.

    ReplyDelete
  9. peps — ευχαριστώ! Είναι όντως πολύ δροσερή!

    Penelope — είναι ωραίο όταν μπορείς να τριγυρίζεις και να ευχαριστιέσαι τις ωραίες μέρες του καλοκαιριού. Σ' ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σου άρεσε!

    ReplyDelete