Wednesday, October 30, 2013

Γεύμα για έναν

Τα ρολόγια γύρισαν μια ώρα πίσω. Οι μέρες τώρα είναι μικρές και νιώθω έντονα πως ο χειμώνας δεν αργεί να έρθει. Η θερμοκρασία συνεχίζει να πέφτει και η βροχή είναι επίμονη και δυνατή σαν να ξύπνησε απότομα από την ασυνήθιστα μακριά καλοκαιρινή της νάρκη.






Τα δέντρα, γεμάτα κιτρινόχρωμα και χρυσαφί φύλλα, διψάνε γι’ αυτήν. Γεμίζουν τους δρόμους και τα πεζοδρόμια χωρίς ίχνος ρομαντισμού. Είναι ενοχλητικά όπως κολλάνε στις σόλες των παπουτσιών μου και καταλήγω να τα φέρνω μέσα στο σπίτι, αφήνοντάς τα έπειτα ξωπίσω μου σε κάθε δωμάτιο, σαν άλλη Γκρέτελ τα ψίχουλα στο δάσος.






Υπάρχουν μέρες που δεν μπορεί να με βγάλει κανείς μέσα απ’ τη κουζίνα όσο κι αν προσπαθήσει. Μέρες που στη μαγειρική βρίσκω το φάρμακο που κάνει όλες τις κακές σκέψεις να εξαφανιστούν απ’ το μυαλό μου. Και μετά υπάρχουν μέρες που δεν αντέχω να στέκομαι εκεί ούτε δευτερόλεπτο, μέρες που ξέρω ότι χρειάζομαι διάλειμμα απ’ τη μαγειρική, μια παύση. Έτσι είμαι με όλες μου τις μεγάλες αγάπες.






Γεύμα για έναν.
Σπιτικό κριθαρένιο ψωμί, φρυγανισμένο για πιο ενδιαφέρουσα υφή, βραστό αβγό κι ένα ώριμο αβοκάντο, σχεδόν κρεμώδες, ποτέ πολτοποιημένο. Έχω τις προτιμήσεις μου. Θαλασσινό αλάτι Maldon, γιατί είναι το καλύτερο, κι ένα ποτήρι νερό.






Μια τελευταία σκέψη. Είμαι πολύ τυχερή που τον έχω δει να παίζει live. Rest in peace, Lou.
Σας αφήνω με αυτό.








Κριθαρένιο Ψωμί με Αβοκάντο και Βραστό Αβγό

2 φέτες κριθαρένιου ψωμιού
1 ώριμο αβοκάντο
1 μεγάλο αβγό
Θαλασσινό αλάτι σε μορφή νιφάδων (όπως το Maldon)


Φρυγανίστε το ψωμί.
Κόψτε το αβοκάντο στη μέση και αφαιρέστε την ψίχα. Κόψτε την σε φέτες.
Βράστε το αβγό όσο σφιχτό ή μελάτο το θέλετε. Καθαρίστε και κόψτε το στη μέση.
Αλατίστε το αβοκάντο και τ’ αβγό.
Γεύμα για έναν, έτοιμο.





22 comments:

  1. Πως το κάνεις αυτό με τα πιο απλά πράγματα να φαίνονται σαν ένα εκλεκτό, ξεχωριστό γεύμα? Ίσως επειδή είναι όντως!
    Καθαρές γεύσεις χωρίς επεξεργασία (όσο γίνεται) και σεβασμός στην πρώτη ύλη. Το νόστιμο, χειροποίητο ψωμί σου εξάλλου δε νομίζω πως χρειάζεται να μπερδευτεί με πολλά - πολλά.

    Γειά σου Μάγδα και have a Happy Halloween! :)

    ReplyDelete
  2. Ωραίο κομμάτι!!! Τον είχα δει εδώ στο Παλλάς....

    Όσο για το μεσημεριανό, έτσι ακριβώς έφαγα χθες, μόνο που το αβοκάντο ήταν σε μορφή γουακαμόλε! Ταιριάζει πολύ και με το αυγό!

    Καλημέρα!

    ReplyDelete
  3. Ενδιαφέρουσα επιλογή για ένα ελαφρύ και θρεπτικό γεύμα.Όντως τώρα με την αλλαγή της ώρας φαίνεται πιο μικρή πια η μέρα. Και η μαγειρική αν και είναι ψυχοθεραπεία, όπως και όταν κάνουμε κάτι που αγαπάμε, θέλει καμιά φορά τα διαλειμματάκια της.

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα Μάγδα μου! Πολύ ωραία η σημερινή σου πρόταση.
    Το παθαίνω κι εγώ, άλλες φορές μαγειρεύω πολύ και άλλες δεν θέλω ούτε να βλέπω την κουζίνα μου. Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  5. Για σήμερα το βράδυ με περιμένει άλλωστε ένα αβοκάντο.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  6. Ωραία ιδέααα!!! Καλημέρα, Μάγδα!!!

    ReplyDelete
  7. δεν ξερω για το maldon, αλλα εχω δοκιμασει απο το MyMarket εδω στην ελλαδα, ενα τελειο θαλασσινο αλατι απο τα Κυθηρα, σε ασυμμετρες νιφαδες...τελειο! ειδικα πανω στη ντοματα, δαγκωνεις και σπαει η αλμυρα στο στομα, ονειρο...

    ReplyDelete
  8. Η μοναστηριακή λιτότητα των μοναχικών γευμάτων μου αρέσει.Η αυστηρότητα της παρουσίασης επίσης.Πολύ!Τα εισαγωγικά σου κείμενα ,που φορές τα βρίσκω και λίγο μελαγχολικά,ακόμα πιο πολύ!Υπέροχη ανάρτηση με κεντρικό ήρωα τη μοναξιά,που τελικά δεν είναι και τόσο άσχημη,όταν συνοδεύεται από ατμοσφαιρικό περιβάλλον!
    Φιλάκια πολλά,πολλά Μαγδα!

    ReplyDelete
  9. Πάντα υπάρχουν λύσεις για ένα γρήγορο στην προετοιμασία του, μοναχικό γεύμα. Φτάνει να ξέρει να συνδυάσει κανείς, τα υλικά που διαθέτει. Πάντως με τις φωτογραφίες σου Μάγδα, το έκανες αντάξιο ενός γκουρμέ πιάτου! Μπράβο σου!
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  10. Καλή όρεξη στο μοναχικό σου γεύμα που είναι πολλές φορές απολαυστικό, όπως και τούτο δω!

    ReplyDelete
  11. Αυτή θα μπορούσε να είναι η δική μου ανάρτηση, ξεκινώντας από την παύση από όλα όσα αγαπώ...... το γεύμα για έναν μοναδικό, στο δικό μου γούστο θα πρόσθετα 2 σταγόνες ελαιόλαδο! Φιλιά

    ReplyDelete
  12. Ομορφη αναρτηση!μου ηρθε η μυρωδια του βρεγμενου χωματος κ αναπολησα κιτρινοχρωμες αποχρωσεις της φυσης!

    ReplyDelete
  13. Mάγδα για άλλη μια φορά μια όμορφη ανάρτηση, γευστικοί συνδυασμοί με έμπνευση, καταπληκτικές φωτογραφίες!
    Και πόσο μου άρεσε η αναφορά σου στο Lou Reed...
    Νικολέττα

    ReplyDelete
  14. The Dark Chef — σ' ευχαριστώ πολύ :) Το ψωμί αυτό πράγματι δεν θέλει και πολλά πολλά, είναι νόστιμο από μόνο του. Happy Halloween! Εδώ το γιορτάζουν ξέρεις κιόλας.

    peps — μ' αρέσει πολύ το γουακαμόλε! Αν προσθέσεις και αβγό, σου βγαίνει αβγοσαλάτα με αβοκάντο ;)

    Mageirissa — εδώ μάλιστα νυχτώνει αρκετά νωρίς, κατά τις 4.30 με 5 και είναι μεγάλη η διαφορά. Έτσι είναι, πάντα χρειάζεται ένα διάλειμμα από κάτι που κάνεις κάθε μέρα. Σε κάνει λίγο να το πεθυμείς και να το κάνεις μετά με περισσότερο μεράκι.

    Notoula — όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε ε; :) Φιλιά!

    Ξανθή — ααα τέλεια! Φιλιά!

    Olives Olive — σ' ευχαριστώ!

    Anonymous — αυτό το αλάτι απ' τα Κύθηρα δεν το έχω δοκιμάσει αλλά την επόμενη φορά που θα είμαι Ελλάδα θα το ψάξω. Ευχαριστώ για την πληροφορία.

    Foteini Thes — να' σαι καλά Φωτεινή! Φιλιά!

    Ειρήνη Ε. — σ' ευχαριστώ πολύ! Τα μοναχικά γεύματα για μένα είναι πάντα απλά. Αλλά όχι βαρετά.. συνήθως :)

    Martha — σ' ευχαριστώ Μάρθα μου!

    popi wallick — μμμ ωραία ιδέα!

    wabi — εκεί έχετε ακόμα καλοκαίρι ε; Ακόμα πράσινα δέντρα... εδώ τα χρώματα είναι άκρως φθινοπωρινά και πανέμορφα.

    Νικολέττα — ναι.. στενοχωρήθηκα όταν άκουσα ότι έφυγε. Ήταν φοβερός μουσικός. Σ' ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  15. μολις γυρισα απο το εστιατοριο. Μαλλον οχι ιδιαιτερα ενθουσιωδης μερα, με τα ιδια πιατα να επαναλαμβανονται σαν μαιναδες που με κυνηγουν, με ελαχιστη φαντασια γιατι δεν ξερω κι εγω γιατι, κι ερχεσαι με τα φθινοπωρινα φυλλα σου και μου γεμιζεις και το δικο μου σπιτι και χαιρομαι τοσο πολυ γι'αυτο.

    ReplyDelete
  16. μολις γυρισα απο το εστιατοριο και βρηκα τα φυλλα κατω απο τα παπουτσια σου να εχουν γεμισει και το δικο μου σπιτι. και χαρηκα πολυ γι'αυτο.

    φιλια απο την Πολη.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Σταυριανή. Καμιά φορά σκέφτομαι πόσο δύσκολο πρέπει να είναι για τους μάγειρες/σεφ να είναι τόσες ώρες κάθε μέρα σε μια κουζίνα μαγειρεύοντας τα ίδια φαγητά για αγνώστους. Πρέπει να την αγαπάς πολύ αυτή τη δουλειά για να την κάνεις. Κι εγώ χάρηκα που πέρασες από εδώ. Φιλιά σε σένα και στην πολυαγαπημένη Πόλη.

      Delete
  17. Από τα ελάχιστα foodblogs,που ανυπομονώ να δω ανάρτηση.
    Εξαιρετική φωτογραφία,όμορφη παρουσίαση,μεστός λόγος..
    Καλά μαγειρέματα..

    ReplyDelete
  18. To always be looking forward
    Never look over your back

    How nice it is to disappear
    Float into a mist
    With a young lady on your arm
    Looking for a kiss (http://www.youtube.com/watch?v=bS06hd9DtQ8)

    RIP Lou...

    H απλότητα του μοναχικού σου γεύματος μου προκάλεσε γαλήνη!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να' σαι καλά Αγγελική μου. Μόλις έβαλα το κομμάτι που έδωσες σε link και τ' ακούω.

      Delete
  19. Τα απλά ειναι πάντα πιο απολαυστικά.
    Τρία αγαπημενα προϊόντα προς βρώση!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ReplyDelete