Saturday, November 9, 2013

Μέρες για σούπα

Κάποτε αντιπαθούσα τις σούπες. Τις θεωρούσα αντίδοτο της γρίπης ή του κοινού κρυολογήματος και τις έφτιαχνα μόνο όταν ήταν απολύτως απαραίτητες, όταν δηλαδή δεν ένιωθα καλά ή όταν πονούσε η κοιλιά μου. Νομίζω πως όλα άλλαξαν όταν ήρθα στην Ολλανδία, όπου οι χειμώνες είναι παγεροί και η ανάγκη για σούπα πολλές φορές επιτακτική. Τώρα τις ευχαριστιέμαι στο έπακρο.






Είχα καιρό να φτιάξω σούπα και μου είχε λείψει. Λαχταρούσα να έρθουν εκείνες οι πρώτες ψυχρές μέρες του φθινοπώρου και ενώ άργησαν λίγο, είναι πλέον εδώ, και μια πλούσια, ζεστή σούπα είναι το μόνο που έχω στο μυαλό μου όταν πρόκειται για το βραδινό μας.






Η κολοκυθόσουπα δεν ήταν στο ρεπερτόριό μου μέχρι πρόσφατα. Τώρα πια την φτιάχνω συχνά και ο λόγος είναι διττός. Πρώτον η καταπληκτική γεύση της και δεύτερον το χρώμα της. Είμαι τόσο οπτικός τύπος που το ζωηρό της χρώμα με εμπνέει.






Το πορτοκαλοκίτρινο αυτό χρώμα με κάνει χαρούμενη όταν το κοιτάζω, όταν το φωτογραφίζω, όταν το γεύομαι. Κι έπειτα έρχεται η πραγματική απόλαυση, η κρεμώδης, απαλή, βελούδινη υφή της σούπας, με τους μικροσκοπικούς κόκκους των λαχανικών να μου γαργαλάνε τον ουρανίσκο και να διαλύονται αργά μέσα στο στόμα μου.






Οι γαρνιτούρες στην κορυφή δεν προστίθενται για φιγούρα, αν και ομολογουμένως κάνουν το πιάτο να φαίνεται πιο ελκυστικό, παρά προσφέρουν επιπλέον γεύση και υφή. Τα αποξηραμένα cranberries χαρίζουν μια ελαφρώς όξινη γεύση, οι καψαλισμένοι κολοκυθόσποροι προσθέτουν τραγανή υφή και τονίζουν τη γεύση της κολοκύθας, ο μαϊντανός δίνει φρεσκάδα, και το μοσχοκάρυδο που κρύβεται μέσα στη σούπα χωρίς να είναι καθόλου έντονο, παντρεύει άψογα όλες τις γεύσεις.






Ενώ αυτές σκάνε στο στόμα μου μια-μια, συνειδητοποιώ πως αυτό που γεύομαι έχει ουσία και χαρακτήρα. Είναι γλυκό και αλμυρό και ξινούτσικο και γήινο, και με την κάθε μπουκιά η γευστική διαδρομή συνεχίζεται και εγώ εύχομαι να μην τελείωνε ποτέ.











Κολοκυθόσουπα Βελουτέ με Κολοκυθόσπορους και Αποξηραμένα Cranberries
Ελάχιστα προσαρμοσμένη από το ολλανδικό Delicious

Για μένα, οι κρεμώδεις σούπες οφείλουν να είναι ακριβώς αυτό, σούπες, όχι πουρέδες, κι αυτή εδώ είναι πραγματικά κρεμώδης χωρίς να είναι πηχτή και βαριά.

Κόψτε τα λαχανικά σε ίσα κομμάτια ώστε να ψηθούν στον ίδιο χρόνο.

Μπορείτε να παραλείψετε την κρέμα γάλακτος για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα ή να αντικαταστήσετε με πλήρες γάλα.

Η σούπα χρειάζεται τον χυμό λεμονιού κατά το σερβίρισμα ώστε να μετριάσει την γλύκα της κολοκύθας και των λαχανικών. Προσθέστε περισσότερο ή λιγότερο αναλόγως με το προσωπικό σας γούστο.






Μερίδες: 6-8 μερίδες σούπας

Υλικά
4 κουταλιές ελαιόλαδο, συν έξτρα για το γαρνίρισμα
1 κρεμμύδι (γύρω στα 150 γρ.), χοντροκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
600 γρ. (1 μικρή) καθαρισμένη κολοκύθα (χρησιμοποίησα κολοκύθα Hokkaido), κομμένη σε κομμάτια
1 μεγάλη πατάτα (γύρω στα 300 γρ.), καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια
2 καρότα (γύρω στα 400 γρ.), καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
1 πράσο (γύρω στα 150 γρ.), λευκό και ανοιχτό πράσινο μέρος μόνο, κομμένο σε ροδέλες
½ κουταλάκι γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
750 ml ζωμός κοτόπουλου (ή λαχανικών)
500 ml καυτό νερό
125 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35%)
1-2 κουταλιές σούπας καθαρισμένοι κολοκυθόσποροι
1-2 κουταλιές σούπας αποξηραμένα cranberries
Μια χούφτα φύλλα φρέσκου πλατύφυλλου μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Χυμό λεμονιού, φρεσκοστυμμένο

Ειδικά εργαλεία: ραβδομπλέντερ ή απλό μπλέντερ


Προετοιμασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο (χρησιμοποιώ επισμαλτωμένη μαντεμένια), προσθέστε το ελαιόλαδο και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να λαμπυρίζει, προσθέστε το κρεμμύδι και σωτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει, ανακατεύοντας τακτικά για να μην αρπάξει.


Προσθέστε το σκόρδο, την κολοκύθα, την πατάτα, τα καρότα, το πράσο, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε καλά με μια ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα. Προσθέστε το ζωμό κοτόπουλου και το καυτό νερό και ανακατέψτε. Ανεβάστε τη φωτιά στο δυνατό και αφήστε να πάρει μια βράση. Αμέσως κατεβάστε τη φωτιά στο χαμηλό, βάλτε το καπάκι στην κατατσαρόλα και αφήστε να σιγοβράσει για 25 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.


Εντωμεταξύ, καψαλίστε τους κολοκυθόσπορους τοποθετώντας τους σ’ ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λάδι, και ψήνοντάς τους σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά για να μην καούν, για 4-5 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να αναδίδουν μυρωδιά. Αδειάστε τους αμέσως σε ένα πιάτο κι αφήστε να κρυώσουν.

Μόλις η σούπα είναι έτοιμη, αφαιρέστε την απ’ τη φωτιά και αφήστε λίγο να κρυώσει. Πολτοποιήστε τη σούπα κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ, ή σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε κανονικό μπλέντερ, μεταφέρετε τη σούπα λίγη-λίγη με μια κουτάλα μέσα σ' αυτό, πολτοποιώντας την σταδιακά μέχρι να έχει απαλή και κρεμώδη υφή. Επιστρέψτε την στην κατσαρόλα.
Βάλτε την κατσαρόλα και πάλι πάνω σε χαμηλή φωτιά και ρίξτε την κρέμα γάλακτος. Ανακατέψτε καλά, δοκιμάστε ελέγχοντας μήπως η σούπα χρειάζεται επιπλέον αλατοπίπερο, αφήστε να πάρει μια απαλή βράση και αμέσως αφαιρέστε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά.


Σερβίρετε σε βαθιά μπωλ. Στύψτε λίγο λεμόνι από πάνω και γαρνίρετε με μερικούς κολοκυθόσπορους, λίγα αποξηραμένα cranberries και μαϊντανό, και περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο.

Την επόμενη μέρα, η σούπα θα είναι ακόμα πιο νόστιμη, ως είθισται με όλες τις σούπες.





29 comments:

  1. Αγαπημένη σούπα, εγώ της προσθέτω τζίτζερ.
    Η ιδέα με τους σπόρους πολύ καλή.
    Καλή σου Κυριακή

    ReplyDelete
  2. Τα χρώματα είναι θαυμάσια, οι μυρωδιές απ' τα λαχανικά μού τρύπησαν τη μύτη και η κολοκύθα που φύλαξα ως πουρές, μου'κλεισε το μάτι για τη σούπα σου. Απίστευτοι οι συνδυασμοί , και τα cranberries και τα τα κολοκυθοσποράκια! Ένα αριστούργημα, μπράβο σου Μάγδα! Τη ζήλεψα!!!

    ReplyDelete
  3. Είναι η αγαπημένη μου σούπα και την έφτιαξες τέλεια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Θα σερβιριστώ μόνη μου!!!
    Καλημέρα!!

    ReplyDelete
  4. Πολύ ωραία σε εμφάνιση και οι συνδυασμοί εξαιρετικοί! Καταγράφεται :)

    ReplyDelete
  5. H σούπα σου είναι έργο τέχνης! Πολύ όμορφα χρώματα και με τον κολοκυθόσπορο σε δελεάζει να την δοκιμάσεις! Ερχονται και σε μας τα κρύα, έρχονται και οι σουπίτσες!

    ReplyDelete
  6. Όντως τα χρώματα είναι πανέμορφα και η σούπα σου εξαιρετική!!!
    Φιλάκια.

    ReplyDelete
  7. Ξανθή — μμμ ωραίο και το τζίντζερ. Καλή Κυριακή και σε σένα!

    Martha — σ' ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σου άνοιξα την όρεξη.

    peps — ελεύθερα :) Καλημέρα!

    mia maria — ευχαριστώ Μαρία!

    Loulou lolita — άντε να έρθουν και λίγα κρύα και σε σας γιατί από ό,τι ξέρω το καλοκαίρι αρνείται να φύγει ε;

    Roula T. — το χρώμα είναι απίθανο. Χαίρεσαι να την τρως αυτή τη σούπα.

    ReplyDelete
  8. Τι τέλειο και θελκτικό χρώμα! Οι κολοκυθόσουπες είναι νόστιμες και παρόλο που κι εγώ δεν είμαι πολύ της σούπας, αυτή θα την έτρωγα ευχαρίστως!

    ReplyDelete
  9. Κάποτε κι εγώ την ίδια άποψη είχα για τις σούπες!
    Τώρα ανυπομονώ να κρυώσει ο καιρός για να φτιάξω όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερες :)
    Κολοκυθόσουπα δεν έχω φτιάξει ακόμα, αλλά είναι στα προσεχώς μου!
    Πάρα πολύ εμφανίσιμη!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  10. einai poly kalh kai plousia se bitamines gia ton xeimona.thn kano sxedon to idio eidika ayth thn period pou ston kanada exei gemisei kolokuthes.ena kalo prostheto pou epishs tairiazei einai h kokkinh piperia pou thn exeis pshsei se bbq.fotini

    ReplyDelete
  11. Μου αρέσουν οι σούπες και αυτή φαίνεται πολύ νόστιμη με τις απαραίτητα όπως λες γαρνιτούρες. Κολοκυθόσουπα δεν έχω δοκιμάσει αλλά η περιγραφή σου και φυσικά οι φωτογραφίες με το φανταστικό χρώμα είναι ιδιαίτερα πειστικές

    ReplyDelete
  12. Δεν θες να την φας.
    Θες να βλέπεις μόνο το υπέροχο χρώμα της πάνω στον σκούρο φόντο.
    Μου αρέσει πολύ. Τα δε κράνμπερις και ηλιοσποράκια κάνουν πολύ καλή δουλειά, αφού δεν καταπίνεις μόνο, αλλά μασάς κιόλας αυτή την ωραία βελουτέ σουπίτσα!!

    Σούπερ Μάγδα!!

    ReplyDelete
  13. Καλημέρα! Η σούπα σου φαίνεται όντως φανταστική!

    ReplyDelete
  14. Καλημέρα! για να πετύχει η κολοκυθόσουπα ρόλο παίζει η καλή κολοκύθα! άλλες είναι καλές για γλυκό άλλες είναι ταμαμ για σούπες! Μια φορά επιχείρησα να κάνω με κολοκύθες κίτρινες του μπαξέ αλλά έγινε μπλιάξ απο γεύση...οι πορτοκαλί γλυκές ειναι οι ιδανικότερες πιστεύω. Παντως η σουπίτσα φαίνεται τέλεια!. Αντί για κρανμπερις την επόμενη φορά πρόσθεσε απο πάνω μπείκον τσιγαρισμένο! την απογειώνει!

    ReplyDelete
  15. την τυπώνω και ετοιμάζω μέσα στην εβδομάδα!!!! μία πολύ ωραία σούπα που φτιάχνω συχνά είναι και αυτή http://allrecipes.com/Recipe/Sweet-Potato-Carrot-Apple-and-Red-Lentil-Soup/Detail.aspx?event8=1&prop24=SR_Title&e11=red%20lentil%20soup&e8=Quick%20Search&event10=1&e7=Home%20Page

    ReplyDelete
  16. Καλημέρα Μάγδα με τις ωραίες σούπες!
    Από χρώμα αυτή σκίζει, αλλά και οι γεύσεις εξιτάρουν! Τα cranberries εκπληκτική ιδέα, μέχρι τώρα έβλεπα σαν γαρνιτούρα σπόρους, ξηρούς καρπούς και μαϊντανό.
    Επίσης το ότι υπάρχουν κολοκύθες πιο κατάλληλες για σούπα όπως λέει και η φίλτατη AgapameAnDolmas είναι αλήθεια. Εκεί στην Ολλανδία ίσως να είσαι αρκετά τυχερή σ' αυτό!

    ReplyDelete
  17. Μάγδα έκανα χτες τη σούπα κι έγινε καταπληκτική! Κι είπα να συνεχίσω σήμερα με τη σούπα σου με τα ρεβύθια και το φινόκιο, που έγινε κι αυτή πολύ πολύ νόστιμη!
    Συγχαρητήρια!!!

    Νικολέττα

    ReplyDelete
  18. Η σουπα σου περα απο ομορφα χρώματα φαινεται τοσο πλούσια και νόστιμη!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ReplyDelete
  19. Η αγαπημένη μου σούπα.
    Είναι πάρα πολύ γευστική αλλα και από χρώμα σκίζει.

    Πολύ ωραία η προσθήκη κρανμπερις.

    Πρέπει να πάρω κολοκύθα.

    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  20. Καλησπέρα σε όλους! Σας ευχαριστώ για τα μηνύματά σας.
    Πράγματι υπάρχουν διάφορα είδη κολοκύθας, εγώ χρησιμοποίησα μικρή προτοκαλιά που εδώ την πουλάνε στις αγορές για σούπα. Είναι η πιο κοινή, μαζί με την νεροκολοκύθα η οποία θα ταίριαζε επίσης πολύ σε αυτή τη σούπα. Όποια κι αν διαλέξετε, φροντίστε να είναι γλυκιά και κατάλληλη για σούπα.

    ReplyDelete
  21. Απιστευτη. Επειδη δε μου αρεσει η κρεμα γαλακτος, εριξα στη μεση στο πιατο μια κουταλια γιαουρτι στραγγιστο. Εδεσε απιτευτα με τισ γευσεισ σου :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πολύ ωραία ιδέα το γιαούρτι. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η σούπα!

      Delete
  22. Μακάρι να υπήρχαν λόγια για να περιγράψω αυτή το θεϊκό πράγμα που γεύτηκε ο ουρανίσκος μου. Την είχα βάλει καιρό στο μάτι και αποφάσισα να την φτιάξω πριν λίγο, μιας που είμαι σπίτι και άρρωστη. Παρότι είμαι χάλια, αυτή η σουπίτσα μου έφτιαξε τη διάθεση. Και σ' ευχαριστώ γι' αυτό. Καλές γιορτές με υπέροχα μαγειρέματα!
    Ελένη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Ελένη. Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε η σούπα και που κατάφερε να σε ενθουσιάσει ακόμα και όταν ήσουν άρρωστη. Εύχομαι να είσαι καλύτερα!! Καλές γιορτές να έχεις και ό,τι επιιθυμείς!

      Delete
  23. τη μαγείρεψα και όλοι ξετρελάθηκαν.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Α τί ωραία!! Χαίρομαι πολύ Ειρήνη!!

      Delete
  24. Μολις την τελειωσα!βασικα την εφτιαξα για το αυριανο μεσημεριανο γευμα αλλα δεν αντεξαμε κ φαγαμε λιγακι κ για βραδυνο!εβαλα γαλα,αντι για κρεμα γαλακτος,αλλα κ χωρις αυτο παλι πολυ νοστιμη ηταν!θα ηθελα μια ιδεα για σουπα αρακα που δοκιμαδα μια φορα κ ειχε απιθανη γευση!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Κική! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η σούπα!

      Delete