Sunday, November 17, 2013

Τούρτα γενεθλίων

Είχα να φτιάξω τούρτα για τα γενέθλιά μου από το 2010. Ήταν μια φοβερή τούρτα με τρεις στρώσεις σοκολάτας και μεμιάς έγινε η αγαπημένη μου. Την έχω φτιάξει αρκετές φορές από τότε, σε δυο περιπτώσεις για τα γενέθλια του Σ και σε άλλες όταν ήθελα να προσφέρω κάτι ξεχωριστό, και κάθε φορά, όλοι την υποδέχονται με ενθουσιασμό, τρώγοντάς την με περισσή λαιμαργία.






Την προηγούμενη εβδομάδα είχα τα γενέθλιά μου και αποφάσισα πως είχε έρθει και πάλι η ώρα να φτιάξω η ίδια την τούρτα μου. Και ιδού. Μια τούρτα με τέσσερις στρώσεις σοκολατένιου κέικ, με γέμιση κρέμας μασκαρπόνε και επικάλυψη σκούρας σοκολατένιας κρέμας fudge.






Ήθελα κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά—για μένα αυτό είναι διαφορετικό καθώς στην Ελλάδα όπως και στην Ολλανδία αυτού του αμερικάνικου τύπου τούρτες δεν είναι συνηθισμένες—και φυσικά ήθελα κάτι σοκολατένιο, διότι όπως ξέρετε ποτέ δεν προσπάθησα να κρύψω την σοκολατομανία μου.






Οφείλω να πω πως ήμουν λίγο διστακτική να φτιάξω μια τέτοια τούρτα όπως και για το αποτέλεσμα, γιατί αρέσκομαι στις τούρτες ευρωπαϊκού τύπου που ενώ τεχνικά είναι πιο δύσκολες, η συναρμολόγησή τους είναι ευκολότερη. Όλα όμως πήγαν περίφημα και η τούρτα είχε τεράστια επιτυχία.






Χρησιμοποίησα τρεις διαφορετικές συνταγές. Μια παλιά συνταγή που έχω για το σοκολατένιο κέικ, μια για την κρέμα μασκαρπόνε την οποία χρησιμοποιώ συχνά για γέμιση σε διάφορα γλυκά, και μια συνταγή για την επικάλυψη, η οποία είναι προσαρμοσμένη από την Martha Stewart.






Μπορεί η τούρτα αυτή να φαίνεται δύσκολη αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Αν την χωρίσετε και την σκεφτείτε ως τρία ξεχωριστά μέρη, τότε είναι απλή. Το κέικ είναι πανεύκολο αφού το μόνο που απαιτείται είναι η ανάμειξη των υλικών, το άδειασμα του μείγματος σε δυο φόρμες και ψήσιμο. Για την κρέμα όλα τα υλικά χτυπούνται μαζί στο μίξερ και για την επικάλυψη η διαδικασία είναι σχεδόν ίδια.






Τα tricky σημεία είναι δυο. Η συναρμολόγηση του κέικ και η εφαρμογή της σοκολατένιας επικάλυψης. Αν δεν το έχετε ξανακάνει ή αν δεν έχετε τα κατάλληλα εργαλεία είναι ομολογουμένως λιγάκι δύσκολο.






Τολμώντας όμως να φτιάξετε την τούρτα, θα ανταμειφθείτε και με το παραπάνω από την πλούσια σοκολατένια γεύση του κέικ με την υπέροχα υγρή κι αφράτη υφή, με τη δροσερή κι απαλή γεύση της ανάλαφρης κρέμας μασκαρπόνε και τη γλυκιά και άκρως σοκολατένια γεύση της βουτυρένιας fudge επικάλυψης. Το πασπάλισμα μερικών χοντρουλών νιφάδων αλατιού fleur de sel θα αναδείξει ακόμα πιο πολύ τη σοκολατένια χροιά και θα κάνει την πανέμοφρη τούρτα σας ακόμα πιο θελκτική.






Δεν ξέρω αν ποτέ τελικά θα καταφέρει η τριπλή τούρτα σοκολάτας του 2010 να εκθρονιστεί στις προτιμήσεις μου από αυτήν εδώ, ένα όμως είναι βέβαιο. Υπάρχει πλέον ανταγωνισμός.










Τούρτα με Στρώσεις Σοκολατένιου Κέικ, Γέμιση Κρέμας Μασκαρπόνε και Επικάλυψη Σοκολατένιας Κρέμας Fudge

Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας κακάο και σοκολάτα για καλύτερο και γευστικότερο αποτέλεσμα.

Ιδανικά, θα πρέπει να έχετε μια καλή, μακριά και ίσια σπάτουλα, μια μικρή σπαστή σπάτουλα και μια ξύστρα ζύμης/πάγκου κουζίνας (dough/bench scraper) (δείτε φωτογραφία πιο κάτω) για να απλώσετε και να στρώσετε την επικάλυψη της τούρτας αλλά και με μια μόνο μακριά ίσια σπάτουλα μπορείτε να τα καταφέρετε αν έχετε λίγη υπομονή.






Μερίδες: 1 τούρτα / 12-14 κομμάτια

Υλικά

για το σοκολατένιο κέικ
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
90 γρ. κακάο
1½ κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι γλυκού baking powder
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
300 γρ. ψιλή ζάχαρη
60 ml ηλιέλαιο
190 ml ζεστό καφέ εσπρέσσο
190 ml ξινόγαλο
2 κουταλάκια γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
2 αβγά μεσαίου μεγέθους, σε θερμοκρασία δωματίου και χτυπημένα ελαφρά μ’ ένα πιρούνι

Λίγο βούτυρο για το βουτύρωμα των φορμών

για τη γέμιση κρέμας μασκαρπόνε
250 γρ. μασκαρπόνε
60 γρ. άχνη ζάχαρη
220 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35%)

για τη σοκολατένια fudge επικάλυψη
455 γρ. καλής ποιότητας σκούρα σοκολάτα, 55%-60% κακάο, κομμένη σε μικρά κομμάτια
45 γρ. κακάο
90 ml βραστό νερό
340 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
65 γρ. άχνη ζάχαρη
Μια πρέζα αλάτι

Ανθός αλατιού (Fleur de Sel) ή χοντρές νιφάδες αλατιού (όπως Maldon) για το πασπάλισμα της τούρτας

Ειδικά εργαλεία: 2 στρογγυλές φόρμες για κέικ 18 εκ. με αποσπώμενη βάση, λαδόκολλα, μίξερ βάσης ή ηλεκτρικό μίξερ χειρός, ψιλό κόσκινο, μεγάλο οδοντωτό μαχαίρι, σπάτουλες (μια μακριά ίσια σπάτουλα και μια μικρή σπαστή σπάτουλα), ξύστρα ζύμης/πάγκου κουζίνας (dough/bench scraper) (προαιρετικά)


Προετοιμασία

για το σοκολατένιο κέικ
Βουτυρώστε τις βάσεις και τα τοιχώματα των δυο φορμών και τοποθετήστε λαδόκολλα στους πάτους. Δείτε εδώ πώς να φτιάξετε ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου.


Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ), κοσκινίστε το αλεύρι, το κακάο, τη μαγειρική σόδα και το baking powder, και προσθέστε το αλάτι και τη ζάχαρη. Μετά προσθέστε το ηλιέλαιο, τον καφέ, το ξινόγαλο, τη βανίλια και τέλος τα 2 χτυπημένα αβγά. Αναμείξτε, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα “φτερό” του μίξερ βάσης (ή μίξερ χειρός), σε μέτρια ταχύτητα για 2 λεπτά μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα, και αδειάστε το μέσα στις 2 φόρμες. Εγώ ζυγίζω το μείγμα και το χωρίζω ανάμεσα στις 2 φόρμες ώστε τα κέικ να βγούνε ακριβώς ίδια σε μέγεθος. Αν δεν έχετε ζυγαριά χωρίστε το μείγμα με το μάτι.


Βάλτε και τις δύο φόρμες στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε για 25 λεπτά περίπου ή μέχρι όταν εισάγετε ένα μαχαίρι στο κέντρο των κέικ να βγαίνει καθαρό. Προσέξτε να μην τα παραψήσετε γιατί θα ξεραθούν.
Αφαιρέστε τις φόρμες απ’ το φούρνο, ακουμπήστε τες πάνω σε σχάρα κι αφήστε τα κέικ να κρυώσουν λίγο. Έπειτα αφαιρέστε τα κέικ και ακουμπήστε τα στη σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Τοποθετήστε τα κέικ στο ψυγείο, δίχως να τα καλύψετε, και αφήστε τα να κρυώσουν καλά. Χρειάζεται να είναι κρύα για να μπορούν να κοπούν πιο εύκολα στη μέση, κάτι που είναι λίγο δύσκολο αν δεν το έχετε ξανακάνει. Τα κέικ θα πρέπει να είναι ίσια κομμένα ώστε η τούρτα να φαίνεται όμορφη όταν την κόψετε.

Όσο τα κέικ κρυώνουν στο ψυγείο, φτιάξτε τη γέμιση.

για τη γέμιση κρέμας μασκαρπόνε
Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ), προσθέστε το μασκαρπόνε, την άχνη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος και χτυπήστε με το εξάρτημα “σύρμα” (ή με μίξερ χειρός) σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα πολύ σφιχτό μείγμα. Προσέξτε μην το παραχτυπήσετε γιατί μπορεί να κόψει.


Συναρμολόγηση της τούρτας
Τώρα ήρθε ή ώρα να συναρμολογήσετε τα 2 μέρη της τούρτας.
Βγάλτε τα κρύα κέικ απ’ το ψυγείο και χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό οδοντωτό μαχαίρι, κόψτε τις κορυφές τους ώστε να είναι επίπεδα. Έπειτα κόψτε το κάθε κέικ σε δυο ίσα κομμάτια ώστε να έχετε 4 ισομεγέθη κέικ.
Επιλέξτε την πιατέλα ή βάση όπου θα τοποθετήσετε την τούρτα σας. Κόψτε τέσσερις λωρίδες λαδόκολλας και σχηματίστε ένα τετράγωνο περίγραμμα πάνω στην πιατέλα. Αυτό θα διασφαλίσει ότι δε θα λερωθεί από την επικάλυψη του κέικ.


Τοποθετήστε το κάτω κομμάτι του πρώτου κέικ (το κομμένο μέρος του να κοιτάει προς τα πάνω) πάνω στα κομμάτια λαδόκολλας που έχετε απλώσει πάνω στην πιατέλα και προσθέστε από πάνω το 1/3 της γέμισης. Απλώστε την ομοιόμορφα με τη βοήθεια μιας μικρής σπαστής σπάτουλας (ή μιας κανονικής σπάτουλας), προσέχοντας να μην την απλώσετε μέχρι τις άκρες του κέικ για να υπάρχει περιθώριο να απλώσει όταν προσθέσετε από πάνω τις επόμενες στρώσεις κέικ/γέμισης. Ακουμπήστε προσεκτικά το επάνω κομμάτι του πρώτου κέικ (το κομμένο μέρος του να κοιτάει προς τα κάτω) πάνω στη γέμιση και πιέστε ελαφρά προς τα κάτω για να ενωθούν καλά. Προσθέστε από πάνω άλλο 1/3 της γέμισης και απλώστε ομοιόμορφα όπως και με την προηγούμενη στρώση. Μετά ακουμπήστε από πάνω το επάνω κομμάτι του δεύτερου κέικ (το κομμένο μέρος του να κοιτάει προς τα πάνω) και πιέστε ελαφρά και πάλι για να ενωθούν. Απλώστε ομοιόμορφα από πάνω την υπόλοιπη γέμιση και τέλος ακουμπήστε το κάτω κομμάτι του δεύτερου κέικ (το κομμένο μέρος του να κοιτάει προς τα κάτω) από πάνω, πιέζοντας ελαφρά.

Βάλτε το κέικ στο ψυγείο ώστε να δέσει και να είναι έτοιμο για την εφαρμογή της επικάλυψης. Αφήστε το στο ψυγείο για 10 λεπτά και φτιάξτε τη σοκολατένια επικάλυψη.

για τη σοκολατένια fudge επικάλυψη
Βάλτε τη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο μπωλ και τοποθετήστε το πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Προσέξτε να μην αγγίζει ο πάτος του μπωλ το νερό. Λιώστε την ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να γίνει λεία. Βγάλτε το μπωλ πάνω από την κατσαρόλα κι αφήστε τη σοκολάτα να κρυώσει.

Σ’ ένα μικρό μπωλ, προσθέστε το κακάο και ρίξτε από πάνω τα 90 ml βραστό νερό. Χτυπήστε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί το κακάο και να έχετε μια λεία πάστα.


Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ), προσθέστε το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη και το αλάτι, και χτυπήστε με το εξάρτημα “φτερό” (ή με μίξερ χειρός) σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι το μείγμα ν’ ασπρίσει και ν’ αφρατέψει, για 5 λεπτά περίπου. Προσθέστε τη λιωμένη σοκολάτα που έχει πια κρυώσει και χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. Προσθέστε το μείγμα του κακάο και χτυπήστε μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. Θα πρέπει να έχετε τώρα μια πηχτή, λεία και αφράτη σοκολατένια επικάλυψη.
Ώρα να καλύψετε με αυτήν την τούρτα.

Εφαρμογή σοκολατένιας fudge επικάλυψης
Το μείγμα της επικάλυψης, όσο μένει τόσο σφίγγει και σκληραίνει (μοιάζοντας με σφιχτή μους), ιδιαίτερα κατά τον χειμώνα και όταν η κουζίνα είναι κρύα. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται σύντομα αφότου φτιαχτεί (φρεσκοχτυπημένη), ώστε να είναι εύκολο το στρώσιμο/άπλωμά της. Σε περίπτωση που σφίξει πριν προλάβετε να την χρησιμοποιήσετε, χτυπήστε την σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι ν’ αφρατέψει και να μαλακώσει.

Βγάλτε την τούρτα από το ψυγείο και επιστρώστε την με λίγη από τη σοκολατένια κρέμα fudge χρησιμοποιώντας μια μακριά ίσια σπάτουλα για τα πλαϊνά τοιχώματα και μια μικρή σπαστή σπάτουλα για την κορυφή της τούρτας. Αυτή η επίστρωση θα καλύψει τρύπες και ψίχουλα από το κέικ, δημιουργώντας μια λεία επιφάνεια πάνω στην οποία θα απλωθεί η τελική στρώση επικάλυψης. (Δείτε τις φωτογραφίες παρακάτω). Σ’ αυτό το σημείο δεν είναι απαραίτητο να είσαστε σχολαστικοί γιατί τυχόν ατέλειες θα καλυφθούν στο επόμενο στάδιο.


Επιστρέψτε την τούρτα το ψυγείο για 10 λεπτά ή μέχρι να σφίξει η επίστρωση της κρέμας fudge κι έπειτα εφαρμόστε τη σοκολατένια επικάλυψη γύρω και πάνω από την τούρτα, χρησιμοποιώντας και πάλι μια μακριά ίσια σπάτουλα για τα πλαϊνά τοιχώματα και μια μικρή σπαστή σπάτουλα για την κορυφή της τούρτας. Αν έχετε ξύστρα ζύμης/πάγκου κουζίνας (dough/bench scraper), περάστε τα πλαϊνά τοιχώματα της τούρτας με αυτήν για ένα καλύτερο φινίρισμα, κρατώντας την σε κλίση 90° προς την πλευρά της τούρτας.

Αφαιρέστε τα κομμάτια λαδόκολλας προσεκτικά από την πιατέλα και τοποθετήστε την τούρτα στο ψυγείο για 10-15 λεπτά.
Πασπαλίστε την κορυφή της τούρτας με λίγες νιφάδες θαλασσινού αλατιού και είναι πλεόν έτοιμη να την σερβίρετε, κομμένη σε λεπτά κομμάτια καθώς είναι ψηλή και χορταστική.

Μπορείτε να κρατήσετε την τούρτα στο ψυγείο μέχρι 3 ημέρες. Έχει καλύτερη γεύση έπειτα από λίγες ώρες ή και μια ημέρα στο ψυγείο. Πρέπει να τονίσω ότι αν μείνει αρκετές ώρες στο ψυγείο, η επικάλυψη της τούρτας θα είναι αρκετά σκληρή, κάτι το οποίο θα κάνει το κόψιμό της χωρίς να σπάσει δύσκολο. Πρέπει λοιπόν να βγάλετε την τούρτα απ’ το ψυγείο μισή ώρα περίπου πριν την σερβίρετε για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να μαλακώσει η επικάλυψη.
Το μυστικό για να κόψετε την τούρτα χωρίς να σπάσει/ραγίσει η επικάλυψη ενώ αυτή είναι σκληρή ή κρύα, είναι το εξής: Πάρτε ένα μακρύ, λεπτό και κοφτερό μαχαίρι και περάστε τη λεπίδα του κάτω από καυτό τρεχούμενο νερό. Το νερό θα ζεστάνει καλά τη λεπίδα κι έτσι όταν κόψετε την τούρτα, το μαχαίρι θα κόψει την σκληρή ή κρύα επικάλυψη σαν βούτυρο, χωρίς να την σπάσει.





54 comments:

  1. Να τα εκατοστήσεις μικρή...Ολλανδέζα!!! Ότι επιθυμείς να το'χεις!!!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα.Σου εύχομαι χρόνια πολλά να είσαι γερή, δυνατή και πάντα δημιουργική!

    ReplyDelete
  3. Υπέροχη!!!!!
    Αντάξια της γιορτής ;)
    Χρόνια σου πολλά Μάγδα μου, καλά κι ευτυχισμένα!!!!!!
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  4. Χιλιόχρονη! Η τούρτα φαίνεται πεντανόστιμη! Απλή αλλά και όμορφη!
    kathy by anthomeli

    ReplyDelete
  5. Χρόνια σου πολλά Μάγδα μου! Να είσαι πάντα καλά και ευτυχισμένη!
    Η τούρτα σου πργματικά υπέροχη! Μου αρέσει πολύ η γέμιση με το μασκαρπόνε αλλά και όλη η εμφάνιση είναι εκπληκτική!

    ReplyDelete
  6. Χρόνια πολλά και καλά όπου και αν είσαι!
    Οι φωτογραφίες σου μαγευτικές και η τούρτα άξια συγχαρητηρίων..
    (όμορφα πιάτα και κεριά)..Όλγα

    ReplyDelete
  7. Ολόψυχα εύχομαι χρόνια πολλά,χαρούμενα και ποιοτικά!!!!
    Δεδομένου ότι οι τούρτες για μένα αποτελούν την καλύτερη ένδειξη δημιουργικής ζαχαροπλαστικής,αφού τις θεωρώ σαν το πληρέστερο και αρτιότερο γλυκό παρασκεύασμα,οφείλω να παραδεχτώ ότι η σημερινή πρόταση ανήκει στο πάνθεον των ιδανικών δημιουργιών.
    Επιφυλακτική στις αμερικάνικες πολυόροφες ΄΄ψωμένιες΄΄εικόνες,απέφευγα να τις υιοθετήσω.Η πρόταση της τούρτας σου με το πλούσιο παντεσπάνι και την απαλή κρέμα γέμισης με κέρδισε,πιο πολύ για την υποψία του γευστικού αποτελέσματος!Είναι σπουδαίο να σε κάνει κάποιος να υποπτεύεσαι ότι κάτι καλό θα συμβεί!!!!
    Συγχαρητήρια για τις όμορφες εικόνες,την πλήρη ανάλυση της συνταγής και κυρίως για την αναθεώρηση που με υποχρέωσες να κάνω στους για τους ΄΄ουρανοξύστες΄΄της αμερικανιάς!
    Πολύχρονη και πάλι!Φιλιάπολλά,π ολλά!!!!

    ReplyDelete
  8. Χρόνια Πολλά, όπως τα επιθυμείς και τα σχεδιάζεις!

    Υπέροχη τούρτα και σίγουρα γευστικότατη!

    Z.

    ReplyDelete
  9. Xρονια πολλα απο το Βελγιο

    ReplyDelete
  10. Χρόνια σου Πολλά με υγεία και δημιουργικότητα.

    ReplyDelete
  11. Πολυχρονη Μαγδα!
    Η τουρτα ειναι έργο τέχνης πραγματικά!

    ReplyDelete
  12. Εξαιρετική.
    Ζηλεύω, εκτός των άλλων, το πανέμορφο φώς στις δουλειές σου, και τις περιγραφές σου.
    Λόγω αντικειμένου αναγκάστηκα να δοκιμάσω προχτές brownies με cayenne, διακριτικό βέβαια, αλλά, στην αρχή με ξένισε. Τελικώς, το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον, ειδικά για κρύες μέρες.
    Αν έχεις παγωτομηχανή, δοκίμασε μια frozen custard. Είναι το ιδανικό παγωτό για χειμώνα.

    βασική στα 3.5
    ΑΥΓΑ 300 686
    ΓΑΛΑ 500 1143
    ΚΡΕΜΑ 35% 500 1143
    ΜΕΛΙ 50 114
    ΖΑΧΑΡΗ 180 411
    ΑΛΑΤΙ 1 2
    ΒΑΣΗ 0 0


    1531 3500

    Χαιρετώ,

    Νίκος

    ReplyDelete
  13. Η τουρτα σου φαίνεται θεική!
    Χρόνια πολλά και καλά :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ReplyDelete
  14. Μάγδα να τα εκατοστήσεις, χρόνια πολλά και υπέροχα!
    Για άλλη μια φορά η τούρτα σου είναι απολύτως θελκτική!...
    Έχω βάλει εδώ και καιρό την προηγούμενη τούρτα σου στο μάτι, αλλά μπαίνει πλέον κι αυτή στη λίστα.
    Να είσαι πάντα δημιουργική και χαμογελαστή!...

    ReplyDelete
  15. Τούρτα υπερπαραγωγή για μια τόσο σημαντική ημέρα!
    Να είσαι γαλήνια και φωτεινή!
    Φιλάκια από Ζάκυνθο!

    ReplyDelete
  16. Σας ευχαριστώ όλους και τον καθένα ξεχωριστά για τις ευχές σας! Να είσαστε καλά!

    ReplyDelete
  17. Χρόνια πολλαααααα!!!
    Θα κεραστώ ένα μεγάλοοοο κομμάτι, φανταστική η τούρτα!
    Φιλιά.

    ReplyDelete
  18. Yπερπαραγωγή η τούρτα σου Μάγδα μου, πραγματικά υπέροχη!!
    Χιλιόχρονη και καλόχρονη εύχομαι να είσαι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  19. Κοριτσάρα έφτιαξες μια φοβερή τούρτα!!!
    Μόνη σου γιορτάζεις, μόνη σου την έφτιαξες, μονη σου κερνιέσαι!!
    Μαγκιά!! Τελικά πότε θα φτιάξει κάποιος και για μας τούρτα μετά τα 18? Κάποιος δηλαδή εκτός από τη μαμά μας? Αναρρωτιέμαι...

    Αλλά έχει και τα πλεονεκτήματά του το σπορ. Φτιάχνεις αυτό ακριβώς που θες, όπως το θες και το απολαμβάνεις με μανία!!!
    Όπως αυτήν την σοκολατένια κόλαση που μόλις μας έδειξες!!
    Λοιπόν... με έπιασε η φλυαρία μου...
    Χρόνια πολλά σου εύχομαι Ολανδέζα!!
    Να ζήσεις να μεγαλώσεις όμορφα και ξένοιαστα!!
    Να είσαι ευτυχισμένη!!!

    Φιλιαααααααααααααα!!!

    ReplyDelete
  20. Να τα εκατοστήσεις Μάγδα μου, σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου ότι καλύτερο!
    Η τούρτα σου πραγματικά υπέροχη, πολύ εμφανίσιμη, με αυτό το ζουμερό σοκολατένιο κέικ να με ιντριγκάρει, την ιδιαίτερη κρέμα και τη σοκολατένια επικάλυψη να ολοκληρώνουν ένα άψογο γευστικό σύνολο!
    Πιθανολογώ ότι η επικάλυψη θα με ζορίσει λίγο στην τοποθέτηση, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  21. Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα, Μάγδα μου! Φαίνεται αντάξια της γιορτής η τούρτα! Μ αρέσει που έχει παντεσπάνι και όχι κέικ! Ποτέ δεν συμπάθησα τα "Εγγλέζικα" κέικ που σερβίρουν εδώ στην Ν Αφρική στα γενέθλια!
    Οι φωτογραφίες σου είναι ξελογιάστρες!

    ReplyDelete
  22. χρονια πολλα πολύχρονη οτι επιθυμείς!!! υπερπαραγωγή η τούρτα! παντα μου άρεσαν αυτες οι αμερικάνικες τουρτες (ετισ τις λεω εγώ) αλλα φαντάζουν δυσκολες!! μ αρεσει που δινεις βημα βημα και την κάνεις να μοιάζει ευκολη! μπορει και να την επιχειρήσω! :)

    ReplyDelete
  23. Πολύχρονη! Υπέροχη η τούρτα σου δείχνει! Σοκολατομανής κι εγώ!

    ReplyDelete
  24. Τέλεια η τούρτα σου και άκρως σοκολατένια! Μου αρέσει που χρησιμοποίησες μασκαρπόνε!
    Να είσαι πάντα ευτυχισμένη και πολύχρονη! Και να χαμογελάς πολύ!!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  25. χρονια πολλα, ευτυχισμένα, δημιουργικα και αγαπημενα! όλα τα καλα να σου ερχονται παντα στη ζωη σου, όπως επιθυμεις! σε ευχαριστουμε!

    ReplyDelete
  26. και από εδώ ευχες! θα είναι σιγουρα η επομενη αγαπημενη μου τουρτα για τις γιορτες και ισως και για τα δικα μου γενεθλια τον δεκεμβριο! pls check this out: http://dalmatiagourmande.blogspot.gr/2012/02/ferrero-rocher-tortaferrero-rocher-cake.html , ηταν η προηγουμενη αγαπημενη μου τουρτα που εφτιαχνα! φιλια και αγαπη από την ζεστη ακομα κω! ✿◠‿◠) gina alias zazaseacow!

    ReplyDelete
  27. Σας ευχαριστώ πολύ όλες για τις γλυκιές ευχές σας!

    Αγγελική Ν — δεν είναι παντεσπάνι, είναι κέικ. Αλλά είναι τόσο αφράτο και υπέροχα υγρό που πράγματι θυμίζει γευστικά και οπτικά παντεσπάνι.

    ReplyDelete
  28. Να τα εκατοστήσεις Μαγδούλα, νασαι καλά να δημιουργείς και να χαίρεσαι τη ζωή. Οτι καλύτερο εύχομαι.

    Εξαιρετική τούρτα. Πόσο όμορφη την έκανες.
    Λιγουρεύομαι το κομμένο κομμάτι. Και οι οδηγίες σου πολύ κατατοπιστικές (και χρήσιμες όπως αυτή με το μαχαίρι στο τέλος)

    Χρονια πολλάαααααααα

    Φιλιά :)

    ReplyDelete
  29. Τι όμορφη και λαχταριστή τούρτα!!! Χρόνια Πολλά να τα εκατοστήσεις!!

    ReplyDelete
  30. Toύρτα μεγαθήριο! Φοβερό γλυκό, και εύχομαι χρόνια πολλά γλυκύτατα και δημιουργικά στη δημιουργό του!

    ReplyDelete
  31. Ευχές Θερμές για τα γεννέθλιά σου Μάρθα μας!
    Να έχεις κάθε χρόνο που περνά, μόνον τις γλύκες του, επάνω στην ζωή σου και στην πλάτη σου :-))

    Όσο για την τριλογία της τούρτας σου, πραγματικά δεν έχω λόγια.
    Μου έρχεται να "δαγκώσω" την οθόνη τέτοια ώρα...

    Φιλιά πολλά και Χρόνια Πολλά και Καλά.

    ReplyDelete
  32. Χρόνια πολλα, ευτυχισμενα, με υγεια και πολλή σοκολατα!! Τελεια η τουρτα σου, θα την φτιαξω με την πρωτη ευκαιρια γιατι εμπιστευομαι το γουστο σου.

    ReplyDelete
  33. Γεια σας. ένα πρόβλημα με τα υλικά πάλι. Στην Κύπρο δεν έχουμε ξινόγαλα απ΄οτι ξέρω. Sour cream βρίσκεις στα supermarket αλλά sour milk όχι. Μήπως μπορώ να το αντικαταστήσω με κάτι άλλο? Θάλεια.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα! Σας παραπέμπω σε αυτό το site γιατί δεν το έχω αντικαταστήσει ποτέ με κάτι άλλο οπότε δεν μπορώ να σας απαντήσω.

      Delete
  34. Καλημερα Μαγδα. Δεν εχω ξαναγραψει στο blog σου, αν και το παρακολουθω. Ισως το καλυτερο κεικ που εχω φτιαξει κι εχω φαει. Οντως με δυσκολεψε λιγο η συναρμολογηση, διαλυθηκε λιγο η βαση, αλλα στο ψυγειο μετα εσφιξε. Τελειο, ευχαριστω!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Σεμίνα. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε! Η συναρμολόγηση είναι λίγο δύσκολη αν δεν έχεις συνηθίσει να φτιάχνεις τέτοιου είδους τούρτες αλλά τέλος καλό όλα καλά ε; Κι εγώ σ' ευχαριστώ που την δοκίμασες!

      Delete
  35. Xαίρετε!! Επειδή προτίθεμαι να την φτιάξω....Ήθελα να ρωτήσω τι μέγεθος τσέρκι χρησιμοποίησες;;
    Ευχαριστώ πολύ!
    Ελπίδα :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Ελπίδα. Το γράφω στη συνταγή κάτω από τα υλικά (2 στρογγυλές φόρμες για κέικ 18 εκ. με αποσπώμενη βάση). Καλή επιτυχία και θα χαρώ να μάθω πώς σου φάνηκε!

      Delete
    2. Eυχαριστώ πολυυ!! Δεν το πρόσεξα..!! :)

      Delete
  36. Mάγδα γειά χαρά και συγχαρητήρια για το blog σου. Εμπιστευομαι την κρίση και την αψεγαδιαστη αισθητική σου και αποφασισα να κανω την συγκεκριμενη τουρτα για το παρτυ του γιου μου, αλλα εχω αγχωθει διοτι θα ειμαστε σιγουρα 14-20 ατομα - το 20 πιστευω πως ειναι το max. Φοβαμαι πως δεν θα φτασει η τουρτα, οποτε πως θα με συμβουλευες να διπλασιασω τα υλικα για την συνταγή; Γνωριζω οτι δεν διπλασιαζουμε τα υλικά σε μια συνταγή απλά πολλαπλασιάζοντας επι 2, ειναι πιο πολυπλοκο απο αυτο.. καμια ιδεα; Επιπλεον το τσερκι μου (αποσπώμενο) ειναι στα 29 εκ.

    ReplyDelete
  37. Tην έκανα την τούρτα μιας και με ενδιαφέρει η ουσία των posts πέρα από την προσεγμένη φωτογραφία και την απαράμμιλη αισθητική των καταγραφών σου. Έχω να πω πως ήταν πραγματικά θαυμάσια, την ημι-διπλασίασα διοτι διέθετα μεγαλύτερο τσέρκι και προορίζετο για περισσότερα άτομα (περι των 20). Υπέροχη γεύση χωρίς να είναι υπερβολικά γλυκιά. Ο ανθός αλατιού - που τον βάζω και γω σε choco related γλυκά δημιουργήματα, προσθέτει umami στη γεύση. Επίσης, παρότι είναι σχετικά βαρύ (αρκετό βούτυρο, παχύρευστο buttermilk, μπόλικη σοκολάτα, πολλαπλές στρώσεις) δεν είναι καθόλου βαριά. Μικροί και μεγάλοι φάνηκε να την χάρηκαν πολύ. Oπωσδήποτε ποιοτική σοκολάτα με μπόλικο κακάο (εγω έβαλα με 65%) για το γλάσο. Ολίγον μπελαλίδικη αλλά αξίζει τον κόπο να την φτιάξει κανείς.

    ReplyDelete
  38. Καλησπέρα Μάγδα,

    Παρακολουθώ το blog σου πολλά χρονιά τώρα αλλά είναι η πρώτη φορά που σου γράφω. Επειδή έχω κάνει και στο παρελθόν τέτοιου είδους τούρτες και τα σχόλια που είχα λάβει ήταν καλά αλλά είχε σχολιαστεί το γεγονός ότι τα παντεσπάνια ήταν κάπως ..ξερά, θα ήθελα να μου πεις αν μπορώ, κατά τη γνώμη σου, να τα σιροπιάσω. Ευχαριστώ, Νάνσυ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Νάνσυ. Δεν μπορώ να ξέρω τί άλλες τούρτες έχεις φτιάξει και ποιές συνταγές έχεις ακολουθήσει αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν χρειάζεται σιρόπιασμα το παντεσπάνι. Είναι υγρό και μαλακό, και αν το σιροπιάσεις, θα διαλυθεί.
      Σε άλλη συνταγή που έχεις ήδη δοκιμάσει και που σου φάνηκε ξερό το παντεσπάνι, δεν βρίσκω γιατί να μην το σιροπιάσεις. Αρκεί να φτιάξεις ένα σιρόπι που το επίπεδο γλύκας του να μην είναι υπερβολικό ώστε να μη σου βγει υπερβολικά γλυκιά η τούρτα. Κι αυτό γιατί προφανώς στην αρχική συνταγή δεν συμπεριλαμβάνεται σιρόπι.

      Delete
  39. Την έφτιαξα εχθές για τα γενέθλια του πατέρα μου! Έκανε και μια προσθήκη για να μυρίσει ο εγγονός του, καραμέλωσε αμύγδαλα από τον κήπο του και διακοσμήσαμε την τούρτα! Ήταν ονειρική! Σε ευχαριστούμε!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να' σαι καλά Εύη! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε!

      Delete
  40. Αγαπητη Μαγδα χαιρετε!
    Εδω και καιρο πειραματιζομαι με τις τουρτες για τα γενεθλια των παιδιων μου.
    ομως δυστυχως δεν τα καταφερνω με το παντεσπανι. προσπαθω να το ψησω σε φορμα 32 cm στρογγυλη για πολλα ατομα,ομως δεν ψηλωνει αρκετα και καθεται στη μεση. εκτος αυτου ειναι και ψηλο το ταψι περιπου 10cm και ισως κι αυτο να παιζει ρολο στην αποτυχια. σκεφτηκα οτι πρεπει να αυξησω τη δοσολογια οποταν το κανα με 6 αυγα με 9 αυγα.. πιστευεις οτι τοσο ψηλη φορμα ειναι λαθος να τη χρησιμοποιω? επισης για 32 εκατοστα ταψι ποσες δοσεις θα πρεπει να κανω της δικης σου τουρτας?
    ευχαριστω πολυ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Θάλεια. Αναφέρεσαι στην δική μου τούρτα; Αυτή αλλάζεις; Όπως και νά'χει όμως, δυστυχώς δεν μπορώ να σε βοηθήσω με τα ερωτήματά σου. Η ζαχαροπλαστική είναι επιστήμη, αν αλλάξεις κάτι, δεν θα έχεις με τίποτα σωστό αποτέλεσμα. Οπότε με τις αλλαγές που κάνεις στα μεγέθη ταψιού, δοσολογίες κλπ. λογικό είναι να μη σου βγαίνει (γι' αυτό δεν σου φουσκώνει το παντεσπάνι και σου κάθεται στο κέντρο). Θα σου πρότεινα, αφού θες τόσο μεγάλη τούρτα, να βρεις μια συνταγή που να είναι για μεγάλη τούρτα αντί να αλλάζεις τις δοσολογίες σε μικρότερες τούρτες. Μ' αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσεις την επιτυχία. Καλή επιτυχία σου εύχομαι!!

      Delete
  41. Γεια σου Μαγδα,
    ελπιζω να μπορεσεις να με βοηθησεις στο προβλημα που εχω προσπαθωντας να φτισξω τουρτα για τα γενεθλια του γιου μου. θελω να φτιαξω τουρτα σε ταψι 32cm για πολλα ατομα. ομως δεν ψηλωνει και ξεφουσκωνει στη μεση. Το ταψι ειναι ψηλο περιπου 10 cm. Μηπως αυτο φταιει? Αυτη η τουρτα ποσες δοσεις πρεπει να γινει για ενα τετοιο ταψι?
    ευχαριστω!

    ReplyDelete
  42. Μαγδα συγγνώμη που το έστειλα 2 φορές το μήνυμα αλλά νόμιζα δεν πήρες το πρώτο κι έτσι το ξαναέγραψα. Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές. Όχι δεν αναφερόμουν στη δική σου τουρτα μιλούσα γενικά αλλά θα θελα να δοκιμασω και τη δική σου στο συγκεκριμένο μέγεθος ταψί. Ευχαριστώ όπως και να χει παντως!!

    ReplyDelete
  43. Μαγδα μου καλησπερα.ελπιζω να δεις αυτο το σχολιο και να με βοηθησεις.εκανα χθες το παντεσπανι για τη συγκεκριμμενη τουρτα .το εψησα γυρω στα 35-40 λεπτα και παλι ηταν πολυ μαλακα και υγρα.σημερα μετα το ψυγειο κοπηκαν καλα.αλλα η υφη τους μου φαινεται πολυ μαλακη και υγρη.μηπως φταιει που το μιγμα ηταν πολυ ρευστο;τηρησα ακριβως τις δοσολογιες και εχω πειρα στις τουρτες.απο τις φωτογραφιες που μας δειχνεις το δικο μου δεν ειναι ετσι.πιο πολυ μοιαζει με το μπραουνι που εκανες πριν λιγες ημερες αλλα οχι με το παντεσπανι που δειχνεις.να συνεχισω την συναρμολογηση η να κανω αλλο;μηπως να μοιωσω την ποσοτητα του καφε;συγνωμη για το μακροσκελες σχολιο και σε ευχαριστω.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Λίτσα. Η υφή του κέικ/παντεσπάνι δεν πρέπει να είναι σαν μπράουνι, όχι. Θα πρέπει να είναι μαλακιά και ελαφρώς υγρή (όχι υγρή υφή σαν άψητο κέικ, αλλά εκείνη την υφή την κλασική των κεέικ που έχπυν υγρή υφή, δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πω. Φαίνεται νομίζω και στις φωτογραφίες). Δεν μπορώ να ξέρω πώς είναι το δικό σου αλλά είναι ένα κέικ που έχω φτιάξει άπειρες φορές με αυτές ακριβώς τις δοσολογίες οπότε δεν θα σου πρότεινα να τις αλλάξεις.

      Delete
  44. Πολυ επιτυχημένη συνταγή!!Ηθρλα να ρωτήσω,μπορεί να γίνει κεικ βανίλιας παραλείποντας το κακάο κ αντικαθιστώντας το με αλεύρι ίδιας ποσότητας η δε θα πετύχει;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όχι, δεν θα πετύχει. Μην το κάνετε.

      Delete