Friday, November 29, 2013

Τέσσερα Χρόνια

Πριν λίγες μέρες, το blog μου έκλεισε τα τέσσερα. Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι έχουν περάσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια από τότε που ξεκίνησα να γράφω εδώ.

Σας ευχαριστώ όλους που είσαστε συνταξιδιώτες μου σ’ αυτή την περιπέτεια.
Σας ευχαριστώ που είσαστε εδώ.






Δεν ήθελα τυμπανοκρουσίες, ούτε να γιορτάσω το γεγονός με περίτεχνες τούρτες ή πληθωρικά πιάτα. Ήθελα να μοιραστώ μ’ εσάς ένα απλό κι αγαπημένο κέικ, αυτό που φτιάχνω πιο συχνά από οποιοδήποτε άλλο. Κέικ μαρμπρέ βανίλια και σοκολάτα.






Θέλω να μοιραστώ ένα κομμάτι από αυτό το κέικ με όλους εσάς γιατί πολλές φορές έτσι νιώθω όταν κάθομαι να γράψω για αυτό το blog· σαν να μιλάω με φίλους, πίνοντας ένα φλυτζάνι καφέ και απολαμβάνοντας ένα κομμάτι κέικ.






Το φτιάχνω για τον Σ για να τσιμπάει κάτι στη δουλειά, για τις δικές μου απογευματινές λιγούρες και για την όμορφη μυρωδιά που γεμίζει το σπίτι μου κάθε φορά που το φτιάχνω.






Εύχομαι να το ευχαριστηθείτε όσο κι εμείς, και μοιραστείτε το με εκείνους που αγαπάτε.

Είμαι έτοιμη για άλλα τέσσερα χρόνια. Εσείς;











Κέικ Μαρμπρέ Βανίλια και Σοκολάτα

Πάντα φτιάχνω αυτό το κέικ στην κλασική φόρμα με τρύπα και ραβδώσεις αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση (20 εκ.)






Μερίδες: 6-8 κομμάτια

Υλικά
230 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, συν έξτρα για το βουτύρωμα της φόρμας
230 γρ. ψιλή ζάχαρη
4 αβγά μεσαίου μεγέθους
2 κουταλάκια γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν έξτρα για το αλεύρωμα της φόρμας
2 κουταλάκια γλυκού baking powder
Μια πρέζα αλάτι
50 ml φρέσκο, πλήρες γάλα
50 γρ. κακάο (χρησιμοποιώ Van Houten ή Callebaut)

Ειδικά εργαλεία: φόρμα για κέικ με τρύπα και ραβδώσεις, μίξερ βάσης ή μίξερ χειρός, ψιλό κόσκινο


Προετοιμασία
Βουτυρώστε καλά τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας και αλευρώστε. Αναποδογυρίστε τη φόρμα και χτυπήστε την από κάτω για να πέσει το επιπλέον αλεύρι.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ), προσθέστε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπήστε με το εξάρτημα “φτερό” (ή με το μίξερ χειρός) σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι το μείγμα ν’ αφρατέψει και ν’ ασπρίσει.


Προσθέστε τ’ αβγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, έπειτα προσθέστε τη βανίλια και χτυπήστε καλά.


Κοσκινίστε τ’ αλεύρι, το baking powder και τ’ αλάτι κατευθείαν μέσα στο μπωλ του μίξερ βάσης και αναμείξτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι μόλις να τα υλικά να ενσωματωθούν στο μείγμα, για μερικά δευτερόλεπτα. Μετά ρίξτε το γάλα και αναμείξτε στο χαμηλό μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.


Αδειάστε τη μισή ποσότητα του μείγματος σ’ ένα μπωλ και κοσκινίστε το κακάο μέσα στο μπωλ του μίξερ βάσης. Αναμείξτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί το κακάο στο μείγμα. Προσέξτε μην παραχτυπήσετε γιατί θα σφίξει.


Χρησιμποποιώντας ένα μεγάλο κουτάλι ή μια σπάτουλα, γεμίστε τη φόρμα με εναλλασόμενες κουταλιές μείγματος σοκολάτας και βανίλιας (δείτε φωτογραφίες). Βυθίστε προσεκτικά μέσα στο μείγμα ένα μαχαίρι ή ξύλινο καλαμάκι και ανακατέψτε ελαφρά κάνοντας κυκλικές κινήσεις ώστε να δημιουργηθούν νερά. Μην το παρακάνετε όμως.


Βάλτε τη φόρμα στο χαμηλό ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε για 30 λεπτά. Μεταφέρετε στο μεσαίο ράφι και ψήστε για άλλα 45 λεπτά ή μέχρι όταν εισάγετε μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ, να βγαίνει καθαρό.

Βγάλτε τη φόρμα απ’ το φούρνο και ακουμπήστε την πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει το κέικ. Μετά αφαιρέστε το κέικ από τη φόρμα και σερβίρετε σε κομμάτια. Ζεστό είναι τέλειο αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου, όταν οι γεύσεις του έχουν ενωθεί και δέσει, είναι ακόμα πιο νόστιμο.

Μπορείτε να το κρατήσετε καλυμμένο, σε θερμοκρασία δωματίου για 2-3 μέρες.





38 comments:

  1. Προσφατα ανακαλυψα το μπλογκ,λατρεψα τις φωτογραφιες!ευχομαι πολλαπλασια χρονια με δημιουργια,μυρωδιες και γευσεις!

    ReplyDelete
  2. Όχι μόνο άλλα τέσσερα αλλά πολλάάάά πολλάάάά ακόμη σε θέλουμε κοντά μας.
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  3. χρονια πολλα μικρη εκπατρισμενη κουζινα!
    ευχομαι να συνεχισεις να ομορφαινεις τον blog-κοσμο για πολλα χρονια ακόμα!

    ReplyDelete
  4. να τα 100στήσεις!! εννοείται και εμεις είμαστε έτοιμοι και για άλλα 4 και 1004 χρόνια! το κεκακι σου είναι αρχοντικό μέσα στην απλότητα του! είναι το κλασσικό μαμαδίστικο. την ιδια συνταγή έχω και εγω με τη μόνη διαφορά ότι ΄το μίγμα μου είναι πιο ρευστό από το δικό σου και πρωτα ρίχνω το ασπρο κ από πάνω τη σοκολάτα και με ένα μαχαιράκι κάνω σχέδια! μου άρεσε το δικό σου σχέδιο και θα το κάνω οπωσδήποτε!

    ReplyDelete
  5. Μάγδα μου, αν πάμε για άλλα τόσα? Και βέβαια πάμε! Με τόσο προσεγμένα άρθρα τέτοιο προσωπικό στυλ, τόσο όμορφες φωτογραφίες είναι να σ αφήσουμε και να μη διαβάζουμε όσα αναρτάς?
    Χρόνια πολλά και δημιουργικά!
    Το κέικ υπέροχο!

    ReplyDelete
  6. Να'σαι καλά Μάγδα μου, να μας κερνάς όμορφες συνταγές και ιδέες για καλύτερα μαγειρέματα!!!

    ReplyDelete
  7. Καλησπέρα Μάδγα! Εδώ και πολλούς μήνες παρακολουθώ το blog σου και μου αρέσει αφάνταστα! Μ´αρεσει οι λεπτομερείς και οι φωτογραφίες σε κάθε στάδιο της κάθε συνταγής! Σου εύχομαι καλή συνέχεια με το blog θα συνεχίσω να είμαι μια απο της πίστες σου αναγνώστριες! Όσο για την συνταγή ήμουν έτοιμη αυτο το Σαββατοκύριακο να κανό ένα ίδιο κέικ αυτή που αναγράφεται στο πακέτο ΙΟΝ κακάου, με πρόλαβες : )
    Φιλία από Βοστώνη!

    Γιώτα

    ReplyDelete
  8. Κι εγώ έτοιμη είμαι για περισσότερα από 4 χρόνια!!
    Χρόνια πολλά και Συγχαρητήρια!!
    Κάνεις τη διαφορά ακόμα και μ' ένα κέικ μαρμπρέ!!
    Μπράβο!!

    ReplyDelete
  9. Αντέχουμε όχι μόνο για άλλα 4 για άλλα 104, να συνεχίσεις έτσι κεφάτη και μυρωδάτη όπως είσαι μ΄λεχρι τώρα!!!!

    ReplyDelete
  10. Χρόνια πολλά στο τόσο αγαπημένο blog!
    Προσωπικά είμαι έτοιμη και για 4 και για 14 ακόμα χρόνια γεμάτα από τις προτάσεις σου Μάγδα μου!
    Εύχομαι πραγματικά να συνεχίσεις να μας παρουσιάζεις τις τόσο ωραίες προτάσεις σου, με τον ανεπανάληπτο τρόπο σου, αναλυτικό, φιλικό, με υπέροχες φωτογραφίες!
    Πολύ μου αρέσει που επέλεξες ένα κέικ για αυτή την τόσο ξεχωριστή μέρα για τους λόγους που προανέφερες.
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  11. Μόνο για άλλα τέσσερα?
    Χρόνια πολλά στο μπλογκοσπιτάκι σου...:)

    Όλγα

    ReplyDelete
  12. Μάγδα μου σ'ευχαριστούμε για όσα έχεις μοιραστεί μαζί μας στο υπέροχο blog σου κι ευχόμαστε να συνεχίσεις, είναι άλλωστε τόσο υπέροχα όλα!
    Το κέικ κλασικό και πολύ πολύ αγαπημένο, όσες "γκουρμεδιές"-κέικ κι αν έχω αγαπήσει έως τώρα, το πρώτο μου κέικ είναι αυτό και θα είναι πάντα μια σταθερή και λατρεμένη αξία....!

    ReplyDelete
  13. Τα απλά κάνουν πάντα τη διαφορα.
    Αγαπημένο το κέικ σου. Είναι συγκινητικό γιατί είναι το πρώτο γλυκό που έμαθα να φτιάχνω από πιτσιρίκα:)
    Σου εύχομαι τα 4 αυτά χρόνια αναρτήσεων αξίας 40 καρατίων, να γίνουν 44:)

    ReplyDelete
  14. Μάγδα σου εύχομαι πολλά πολλά χρόνια ευτυχισμένου blogging! Να είσαι καλά να μας εμπνέεις και να είμαστε καλά να σε ακολουθούμε!
    Φιλιά γλυκά όπως του υπέροχου κέικ σου!

    ReplyDelete
  15. Να διατηρήσεις το ύφος,την ευπρέπεια και την αισθητική λόγου και μαγειρικής!Τα χρόνια που πέρασαν να αφήσουν γλυκές αναμνήσεις και τα επόμενα που θα έρθουν να δώσουν συνέχεια σε νέες αναζητήσεις και καινοτόμες προτάσεις!Με δύναμη,αισιοδοξία και κέφι!
    Φιλιά πολλά,πολλά!

    ReplyDelete
  16. Χρόνια πολλά στο υπέροχο blog σου που για πολλούς από μας αποτέλεσε έμπνευση και παράδειγμα άψογης δουλειάς και μοναδικών συνταγών που συνοδεύονται πάντα από καταπληκτικές φωτογραφίας και επαγγελματική παρουσίαση. Το food blogging στα καλύτερα! Εύχομαι να συνεχίσεις να δημιουργείς και να γράφεις με το ίδιο κέφι, αγάπη και μεράκι!

    ReplyDelete
  17. Μαγδα μου σου ευχομαι να εισαι για παααρα πολλα χρονια ετσι δημιουργικη!Να συνεχισεις να εχεις διαθεση να μας φτιαχνεις ομορφες συνταγες και να ομορφαινεις τον χωρο με τις καταπληκτικες σου φωτογραφιες και τα υπεροχα κειμενα σου! φιλια ΓΙωτα

    ReplyDelete
  18. Να τα 100στησει το blog σου Μαγδα! Κ εσυ να εισαι παντα δημιουργικη κ χαρουμενη! Χαιρομαι που θα συνεχισω να διαβαζω τις υπεροχες συνταγες σου κ θα απολαμβανω τις 'πραγματικες' φωτογραφιες! Προσωπικα μου αρεσει κ η 'γευση/νοτα' εξωτερικου που μας μεταδιδεις..
    Να εισαι καλα!
    πολλα φιλια
    Ευη

    ReplyDelete
  19. Είμαι έτοιμη για πολύ περισσότερα χρόνια!
    Όσα εσύ αντέξεις!
    Εμείς αντέχουμε και θέλουμε να σε βλέπουμε.
    Θέλουμε να βλέπουμε όχι μόνο τα κεικ σου αλλά και ακόμα και ένα απλό αυγό τηγανητό από τα χέρια σου φωτογραφημένο.

    Χρόνια πολλά!

    ReplyDelete
  20. Σας ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ όλους για τις όμορφες ευχές!!

    ReplyDelete
  21. Χρόνια πολλααααα Μαγδα!!!!
    Υπέροχο κεικάκι.

    ReplyDelete
  22. Το θέμα δεν είναι τα τέσσερα χρόνια... Το θέμα είναι τί έχεις πει μέσα σ΄αυτά τα τέσσερα χρόνια! Ειλικρινείς ευχές από Τήνο, Νίκος

    ReplyDelete
  23. Να είσαι καλά και να συνεχίζεις να μας μαγειρεύεις νοστιμιές για πολλά πολλά ακόμη χρόνια!
    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  24. Απλό, αγαπημένο και πολύ ωραία παρουσιασμένο, Mάγδα!!! Να τα εκατοστήσετε both!!! ;) Καλή και δημιουργική συνέχεια σε ότι κάνεις!!!

    ReplyDelete
  25. Θα παρω 2 κομματακια και θα ευχηθω να περασεις αλλα τοσα και ακομη περισσοτερα νοστιμα χρονια!
    (και εψαχνα μια τετοια απλη συνταγη για κέικ)

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ReplyDelete
  26. ΚωνσταντίναDecember 3, 2013 at 12:59 AM

    Εύχομαι να γίνουν 40 τα χρόνια για να απολαμβάνουμε τις υπέροχες δημιουργίες σου. Έχω την εντύπωση ότι δεν είναι το συνηθισμένο απλό κέικ.Η διαφορά του είναι στην ποσότητα του αλευριού ,που είναι η μισή περίπου.Γιαυτό το εκθειάζεις.'Ετσι δεν είναι ή κάνω λάθος;

    ReplyDelete
  27. Το εφτιαξα χτες με κανονικο βουτυρο γιατι δεν ειχα αναλατο. Εγινε τοσο αφρατο, τοσο γευστικο. Τι να σου λεω. Ξερεις ποσο καιρο ειχα να πετυχω κεικ τελευταια; Μιλαμε ακομα και τα παιδια μου ειπαν "μαμα εσυ το εφτιαξες; Αυτο ειναι πολυ ωραιο!!!"

    ReplyDelete
  28. Xρόνια πολλά στο πανέμορφο blog σου
    Πάντα να μας χαρίζεις υπέροχες συνταγές με το ίδιο κέφι και την ίδια δημιουργικότητα.

    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  29. Να τα εκατοστήσετε και οι δύο! Εύχομαι να διατηρήσεις τη δημιουργικότητα που σε κάνει μοναδική, και εσένα, αλλά και το blog σου! Σ' ευχαριστούμε για τα πανέμορφα "ταξίδια" και τις υπέροχες συνταγές που μας χαρίζεις.
    Να είσαι πάντα καλά.
    P.S Το κέϊκ είναι υπέροχο. Το έφτιαξα σήμερα.
    Ελένη

    ReplyDelete
  30. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους και τον καθένα ξεχωριστά μέσα απ' την καρδιά μου για τις γλυκιές σας ευχές και τα καλά σας λόγια. Να είσαστε όλοι καλά!!

    Όφιος — πολλά χαιρετίσματα στην όμορφη Τήνο!

    Κωνσταντίνα — χμμ δεν το εκθείασα, αλλά είναι το αγαπημένο μου απλό κέικ βανίλιας-σοκολάτας. Μου θυμίζει μανούλα και αυτό δεν συγκρίνεται με τίποτα! Όσο για την ποσότητα του αλευριού, ναι, είναι μικρότερη από ότι στα άλλα κέικ τέτοιου είδους. Το ίδιο ισχύει και για την ποσότητα γάλακτος. Αν το δοκιμάσεις θα χαρώ πολύ να μάθω αν σου άρεσε συγκριτικά με τα κέικ που έχεις υπόψη σου.

    Dimitra — πόσο χάρηκα που διάβασα το μήνυμά σου δεν μπορείς να φανταστείς! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε!

    Ελένη — σ' ευχαριστώ που δοκίμασες το κέικ και με κάνει πολύ χαρούμενη το ότι το βρήκες υπέροχο!

    ReplyDelete
  31. Χρόνια πολλά!Μακάρι και το δικό μου blog να διαρκέσει τόσο!Μερικές φορές οι απλές συνταγές είναι πιο ωραίες από ο,τιδήποτε!!!

    ReplyDelete
  32. Καθυστερημένες οι ευχές μου. Ένα από τα καλύτερα και ομορφότερα food blogs εύχομαι να μακροημερεύσει για να μας χαρίζει τις όμορφες συνταγές του. Αυτό σημαίνει ευχές για υγεία, καλή διάθεση, ευτυχία και δημιουργικότητα και για σένα.

    ReplyDelete
  33. Mageirissa, marimar — σας ευχαριστώ πολύ! Να είσαστε καλά! :)

    ReplyDelete
  34. Καταπληκτικο... Καλητερο απο της μαμας μου...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ααα αυτό είναι μεγάλο κομπλιμέντο γιατί συνήθως της μαμάς μας είναι πάντα το καλύτερο :) Σ' ευχαριστώ και χαίρομαι πολύ που σου άρεσε Μαρία.

      Delete
  35. Το έφτιαξα και δεν κρατήθηκα... καυτό έφαγα το πρώτο κομμάτι...ένα έχω να πω: θα καθιερωθεί, ειδικά μόλις έρθουν τα κρύα. Και το φοβόμουν το μαρμπρέ γι'αυτό δεν είχα αποπειραθεί να το φτιάξω τόσα χρόνια. Τελικά, όμως, ήταν πανεύκολο. Απλώς την επόμενη φορά θα φτιάξω διπλή δόση (που να φτουρίσει για μας...). Ευχαριστώ, Μάγδα.
    Αρετή.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Αρετή μου. Για άλλη μια φορά σ' ευχαριστώ που με εμπιστεύεσαι και δοκιμάζεις τις συνταγές μου. Είδες τελικά πόσο εύκολο είναι;; Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε. :)

      Delete
  36. Μάγδα μου υπέροχο το κέηκ! ευχαριστουμε πολύ για τη συνταγη :) Ρανια

    ReplyDelete