Thursday, December 12, 2013

Chili con carne

Όταν πρόκειται για μαγειρευτά φαγητά με κρέας, εμείς οι Έλληνες είμαστε ασυναγώνιστοι. Τί να πει κανείς όχι μόνο για τα απλά και καθημερινά κοκκινιστά και λεμονάτα αλλά και για τις παστιτσάδες και το σοφιγάδο από τα Επτάνησα, το Πολίτικο τας κεμπάπ, το Πηλιωρείτικο σπετζοφάι. Είναι οάσεις μέσα στην έρημο των νερόβραστων μαγειρευτών άλλων κρατών, και δη δυτικο-βορειοευρωπαϊκών, ονόματα δε λέμε.






Τα ελληνικά μαγειρευτά δεν τα αλλάζω με τίποτα αλλά ενίοτε με πλανεύουν άλλα με γεύσεις διαφορετικές κι αρώματα που υπόσχονται ταξίδια γαστριμαργικά. Ένα τέτοιο μαγειρευτό είναι και το chili con carne, δηλαδή τσίλι με κρέας.






Πρόκειται για ένα αμερικανικής προέλευσης πιάτο το οποίο λανθασμένα θεωρείται μεξικανικό. Έχει βέβαια τις βάσεις του στην μεξικανική κουζίνα όπου οι πιπεριές τσίλι παίζουν κυρίαρχο ρόλο αλλά είναι ένα πιάτο που πρωτομαγειρεύτηκε από τους αμερικανούς επoίκους στα νοτιοδυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών.






Το chili con carne είναι ένα φαγητό του οποίου οι εκδοχές είναι άπειρες με κάθε σχεδόν περιοχή των ΗΠΑ να έχει και τον δικό της τρόπο να το μαγειρεύει. Με κιμά, με κομμάτια κρέατος, με ή χωρίς φασόλια, πολύ ή λιγότερο καυτερό, με ή χωρίς μπύρα, ποικιλία στην χρήση μπαχαρικών, και και και.






Αυτή η εκδοχή είναι θα έλεγα από τις λιγότερο περίπλοκες καθώς δεν περιέχει τα δυσεύρετα στην Ευρώπη φρέσκα και αποξηραμένα τσίλι ποικίλων ειδών αλλά εξακολουθεί να περιέχει μπόλικα μπαχαρικά. Το κρέας, ως είθισται σε αυτό πιάτο, είναι βοδινό και δίνει βάθος γεύσης αφού είναι πιο μεστωμένο από το μοσχάρι που πάντα προτιμάται από τους Έλληνες.






Το άσπρο ρύζι, η ξινή κρέμα, το λάιμ και το αβοκάντο κατευνάζουν την πικάντικη χροιά του πιάτου και το πλαισιώνουν άψογα ανάγοντάς το σε άξιο ανταγωνιστή των προσωπικών μου αγαπημένων μαγειρευτών, των ελληνικών.











Chili con Carne

Χρησιμοποιήστε κομμάτι κρέατος με λίπος ώστε να δώσει γεύση στο φαγητό και να μελώσει στο ψήσιμο. Ποντίκι ή ελιά είναι τα κατάλληλα κομμάτια.
Για τους αναγνώστες από Ολλανδία, sucadelappen ή schouderlappen είναι τα ιδανικά κομμάτια.

Μια μεξικανική μπύρα, όπως η Corona ή η Sol, είναι το τέλειο συνοδευτικό ποτό για αυτό το πιάτο.






Μερίδες: 6

Υλικά
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κιλό βοδινή (ή μοσχαρίσια) ελιά ή ποντίκι, κομμένο σε κύβους 3-4 εκ. (και σκουπισμένο καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας)
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 φρέσκιες κόκκινες πιπεριές τσίλι, κομμένες σε ροδέλες (με τα σποράκια τους)
1½ κουταλάκι γλυκού καυτερή καπνιστή πάπρικα
1 κουταλάκι γλυκού γλυκιά καπνιστή πάπρικα
2 κουταλάκια γλυκού καυτερό τσίλι, σε σκόνη
2 κουταλάκια γλυκού κύμινο, σε σκόνη
2 κουταλάκια γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
1 ξυλάκι κανέλας
1 κουταλιά σούπας ξερή ρίγανη
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
800 γρ. ντομάτες κονκασέ σε κομματάκια
450 ml βραστό νερό
Αλάτι
1 κουταλιά σούπας μαλακιά καστανή ζάχαρη
1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια, στραγγισμένα και ξεπλυμένα καλά
Μια χούφτα φρέσκο κόλιανδρο (ή αν σαν και μένα δεν σας αρέσει, μαϊντανό)

Για το σερβίρισμα
Άσπρο ρύζι
Ξινή κρέμα (sour cream)
1 λάιμ
2 αβοκάντο, κομμένα σε φέτες

Ειδικά εργαλεία: σουρωτήρι


Προετοιμασία
Σε μια μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ρίξτε το ελαιόλαδο και ζεστάνετέ το σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να λαμπυρίζει, ρίξτε τόσα κομμάτια κρέατος ώστε να γεμίσει κατά 2/3 ο πάτος της κατσαρόλας. Μην ρίξετε περισσότερα κομμάτια γιατί αντί να τσιγαριστούν, θα βράσουν. Τσιγαρίστε τα κομμάτια κρέατος κι από τις δυο πλευρές και μεταφέρετέ τα σε ένα μπωλ με μια τρυπητή κουτάλα. Συνεχίστε το τσιγάρισμα και των υπόλοιπων κομματιών, μεταφέροντάς τα και αυτά στο ίδιο μπωλ.


Ρίξτε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα και σωτάρετέ τα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 4 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας για να ξεκολλήσουν τα καραμελωμένα κομματάκια απ’ το τσιγάρισμα του κρέατος. Προσθέστε τα σκόρδα και σωτάρετε για 1 λεπτό. Ρίξτε τα φρέκα τσίλι, όλα τα μπαχαρικά και την ρίγανη και ανακατέψτε μέχρι τα μπαχαρικά ν’ αρχίσουν ν’ αναδίδουν τα αρώματά τους. Μην τα τσιγαρίσετε για περισσότερο χρόνο γιατί θα καούν και θα δώσουν πικρή γεύση στο φαγητό.
Έπειτα επιστρέψτε το κρέας στην κατσαρόλα και ρίξτε τον πελτέ ντομάτας, τα ντοματάκια κονκασέ και το βραστό νερό κι ανακατέψτε καλά. Βάλτε τη φωτιά στο δυνατό και αφήστε να πάρει βράση. Μετά βάλτε τη φωτιά στο χαμηλό, βάλτε το καπάκι κι αφήστε να σιγοβράσει το φαγητό για 2-2½ ώρες ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ελέγχετε το φαγητό κάθε 20 λεπτά περίπου, ανακατεύοντάς το λίγο.


Μισή ώρα πριν να είναι έτοιμο, αλατίστε. Ο λόγος που αλατίζετε τώρα είναι διότι αν αλατίσετε στην αρχή, το κρέας θα σκληρύνει.
Δεκαπέντε λεπτά πριν να είναι έτοιμο, ρίξτε την καστανή ζάχαρη και τα φασόλια κι ανακατέψτε καλά.
Μόλις το φαί είναι έτοιμο, κλείστε τη φωτιά κι αφήστε το να σταθεί για 15 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Σερβίρετε το chili con carne γαρνιρισμένο με φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό, και με άσπρο ρύζι, φέτες αβοκάντο, χυμό λάιμ και ξινή κρέμα.





8 comments:

  1. Από τα πολύ αγαπημένα μου πιάτα κρεατικών!
    Μου αρέσει που έχεις προσθέσει και κόκκινα φασόλια, ενώ ακόμα και τα συνοδευτικά του πραγματικά αναδεικνύουν το πιάτο!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  2. το τσιλι κον καρνε το ειχα μαθει απο τη διαφήμιση με τις μανάδες χαχαχαχα!! το εκανα και το λάτρεψα! μ αρέσει με αραβικές πιτούλες συνοδεία
    μ αρεσει το ρύζι σου που το έκανες εξωτικο!!

    ReplyDelete
  3. Ερμιόνη — είναι αγαπημένο πολλών τελικά. Σ' ευχαριστώ!

    AgapameAnDolmas — δεν την ξέρω την διαφήμιση που λες. Το ρύζι είναι από τα πιο παραδοσιακά συνοδευτικά του τσίλι. Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  4. Πόσο λαχταριστό!! Μπράβο!
    Να προτείνω αντί για την Corona / Sol την Blue Island που είναι της ίδιας "συνομοταξίας" και ελληνική μπύρα ;
    Καλή συνέχεια εκεί στον βορρά...

    ReplyDelete
  5. Δεν το έχω φτιάξει ποτέ θα το προγραμματίσω για μετά τις γιορτές!!
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  6. Έχω αδυναμία στο συγκεκριμένο πιάτο και όχι άδικα...είναι απίθανο!

    ReplyDelete
  7. Ola kala alla to mpaxari kai I kanela, thimizoun tourkia .Kai epidi meno stis USA kai exo faei tsili stin pigi tou, to diko sou eine mia tourkiki paralagi apo to pragmatiko. Distixos synexizoume na tous fernoume konta mas akoma kai me tin kouzina.

    ReplyDelete
  8. Αγγελική — μα φυσικά! Δεν την έχω δοκιμάσει αλλά ευχαριστώ για την πρόταση.

    Ξανθή — μα γιατί να περιμένεις μετά τις γιορτές; Στη βράση κολλάει το σίδερο ;)

    spoonstories — ναι!

    Anonymous — το μπαχάρι και η κανέλα συναντώνται ως συστατικά στα μεξικανικά τσίλι. Τα έχω δει σε πολλές συνταγές για τσίλι και προσωπικά μου αρέσουν πολύ. Σέβομαι το γεγονός ότι μένεις στις Η.Π.Α. όπου έχεις φάει τσίλι από την χώρα προέλευσής του αλλά το σχόλιό σου περί τουρκικής παραλλαγής το βρίσκω άκυρο. Είναι μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται πολύ στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες, και δεν παραπέμπουν απαραίτητα στην Τουρκία. Ευχαριστώ.

    ReplyDelete