Wednesday, January 15, 2014

Μαρμελάδα αχλάδι με βανίλια

Τα αχλάδια δεν ήταν ποτέ το αγαπημένο μου φρούτο. Αυτή η ελαφρά κοκκώδης και ταυτόχρονα γλιστερή υφή τους με απωθούσε. Ο Σ απ’ την άλλη μεριά, τα λατρεύει. Από το φθινόπωρο μέχρι τα τέλη του χειμώνα, τα αχλάδια κοσμούν το υπερμεγέθες μπωλ φρούτων στην κουζίνα μας και πάντα μετά το φαγητό μασουλάει κι ένα.






Δεν μπορώ να πω ότι ως εκ θαύματος άρχισα να τα τρώω, αλλά αυτή η συνταγή με έκανε να επανεξετάσω τη σχέση μου μαζί τους. Σας παρουσιάζω λοιπόν την μαρμελάδα αχλάδι με βανίλια. Δεν είναι τυπική μαρμελάδα, καθώς έχει μια πιο αραιή σύσταση που μοιάζει με αυτή του μελιού, και είναι πραγματικά ονειρεμένη.






Η ιδέα γι’αυτήν ήρθε από ένα πείραμα που έκανα πριν κάμποσο καιρό με μήλα. Ήθελα να φτιάξω apple jelly (είδος μαρμελάδας μήλου) αλλά κατέληξα με apple honey (πιο αραιή μαρμελάδα μήλου), κι ενώ τόσο καιρό δεν σκέφτηκα να εφαρμόσω την τεχνική σε άλλα φρούτα, όταν κάποια στιγμή βρέθηκα με πολλά αχλάδια, είπα να το δοκιμάσω. Έτσι πρωτοφτιάχτηκε η μαρμελάδα αχλάδι (pear honey).






Την έχω φτιάξει δυο-τρεις φορές από εκείνη την πρώτη φορά και ο Σ πάντοτε εξαφανίζει ένα βαζάκι μόνος του. Όσο για μένα, το τρώω το πρωΐ αντί των αγαπημένων μου μαρμελάδων φράουλας και σμέουρου, κι αυτό από μόνο του λέει πολλά!






Η διαδικασία είναι απλή. Βάζεις μερικά κομμένα αχλάδια σε μια κατσαρόλα μαζί με έναν σχισμένο λοβό βανίλιας και λίγο χυμό λεμονιού, σιγοβράζεις μέχρι τα φρούτα να μαλακώσουν και η μυρωδιά που αναδίδουν να είναι γλυκιά και δελεαστική και τα πολτοποιείς. Προσθέτεις ζάχαρη, σιγοβράζεις για λίγο ακόμα μέχρι το μείγμα να πήξει και ν’αρχίσει να κοχλάζει σαν πυρωμένη λάβα, κι είναι έτοιμη.






Είναι απίστευτα αρωματική και όχι πολύ γλυκιά, με οξύτητα απ’ το λεμόνι και μια πικάντικη χροιά απ’ τη βανίλια. Έχοντας απαλή υφή, ρέει σαν μέλι, χωρίς όμως να είναι κολλώδης.






Πριν λίγο καιρό είχα φτιάξει brioche, κι όταν άλειψα μια λεπτή, βουτυρένια φέτα με την μαρμελάδα αυτή, ήταν μαγεία. Όταν πριν λίγες μέρες λαχταρούσα ένα αλμυρό σνακ, συνόδευσα την μαρμελάδα με ένα ώριμο Gruyère και φρέσκο ψωμί και ο συνδυασμός αλμυρού-γλυκού ήταν απίθανος.






Μαρμελάδα αχλάδι, είσαι φοβερή.


Υ.Γ. Πρέπει να μοιραστώ μαζί σας την συνταγή για το brioche, οπωσδήποτε.











Μαρμελάδα Αχλάδι με Βανίλια

Χρησιμοποίησα αχλάδια της ποικιλίας Conference. Τα Conference είναι αχλάδια με κοκκώδη υφή και είναι γλυκά και ζουμερά. Από την φωτογραφία μπορείτε να καταλάβετε το είδος· είναι τα πιο κοινά ευρωπαϊκά αχλάδια.
Χρησιμοποιήστε ώριμα αλλά όχι παραγινωμένα αχλάδια.

Παρεμπιπτόντως, αυτή η μαρμελάδα είναι τέλεια με αυτά τα μπισκότα παρμεζάνας.






Γίνεται περίπου 600 γρ. (3 μικρά βαζάκια)

Υλικά
1 κιλό αχλάδια (γύρω στα 750 γρ. καθαρό βάρος), καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια
Χυμό από 3 λεμόνια (130-140 ml)
300 ml νερό
1 λοβό βανίλιας, σχισμένο
390 γρ. ψιλή ζάχαρη (περισσότερη ή λιγότερη ανάλογα με την ποσότητα πουρέ αχλαδιού που θα προκύψει, διαβάστε τη συνταγή παρακάτω για λεπτομέρειες)

Ειδικά εργαλεία: μεσαία κατσαρόλα με βαρύ πάτο και καπάκι, ραβδομπλέντερ ή απλό μπλέντερ, ψιλό κόσκινο, κανάτα-μεζούρα, γυάλινα βαζάκια με καπάκια


Προετοιμασία
Σε μια μεσαία κατσαρόλα με βαρύ πάτο, προσθέστε τα καθαρισμένα και κομμένα αχλάδια, το χυμό λεμονιού, το νερό και την βανίλια. Ανακατέψτε και βάλτε τη φωτιά στο μέτριο προς δυνατό. Μόλις πάρει βράση, βάλτε το καπάκι και κατεβάστε τη φωτιά στο χαμηλό. Σιγοβράστε για 10 λεπτά κι έπειτα αφαιρέστε το καπάκι απ’ την κατσαρόλα. Σιγοβράστε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα αχλάδια, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.


Αφαιρέστε την σχισμένη βανίλια προσκετικά απ’ την κατσαρόλα και με τη μύτη ενός μαχαιριού αποξύστε προσκεκτικά (θα καίει ο λοβός) τα σποράκια και βάλτε τα στο μείγμα των αχλαδιών.
Χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ, πολτοποιήστε τα αχλάδια μέσα στην κατσαρόλα μέχρι να έχετε ένα λείο πουρέ. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε κανονικό μπλέντερ, μεταφέρετε το μείγμα λίγο-λίγο με μια κουτάλα μέσα στο μπλέντερ, πολτοποιώντας σταδιακά μέχρι να έχετε ένα λείο πουρέ.


Περάστε τον πουρέ αχλαδιού από το ψιλό κόσκινο, αφήνοντας να πέσει μέσα σε μια κανάτα-μεζούρα και σημειώστε πόσα ml είναι ο πουρές. Επιστρέψτε τον πουρέ στην κατσαρόλα και προσθέστε την ζάχαρη. Προσοχή όμως, προσθέστε 275 γρ. ζάχαρη για κάθε 600 ml πουρέ αχλαδιού. Εγώ είχα 850 ml πουρέ οπότε έβαλα 390 γρ. ζάχαρη.


Τοποθετήστε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατέψτε με μια πυρίμαχη σπάτουλα σιλικόνης ή μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ανεβάστε τη φωτιά στο δυνατό και βράστε για 15-17 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι το μείγμα να πήξει και να γίνει σαν πάρα πολύ πηχτό σιρόπι το οποίο δεν απλώνει όταν βάλετε μια μικρή ποσότητα πάνω σ’ ένα παγωμένο πιάτο.

Αδειάστε την καυτή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια και αναποδογυρίστε τα. (Διαβάστε εδώ για το πώς να αποστειρώσετε γυάλινα βαζάκια). Αφού κρυώσει εντελώς, βάλτε τη μαρμελάδα στο ψυγείο. Είναι καλύτερο να αφήσετε την μαρμελάδα ανέπαφη για 2 μέρες πριν την δοκιμάσετε ώστε να αναπτυχθούν οι γεύσεις και να μεστώσει.

Η μαρμελάδα θα κρατήσει στο ψυγείο για 3 μήνες. Αφού ανοιχτεί, κρατάει στο ψυγείο για 1 μήνα.





11 comments:

  1. Φαίνεται τέλεια!!!

    ReplyDelete
  2. Κρυστάλλινη, υπέροχη, μαγική!
    Θα δοκιμαστεί σύντομα, ευχαριστούμε!

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα, έχω κάνει αχλάδι σε συνδυασμό με πεπόνι, είναι αυτή που τρώμε αυτές τις μέρες. Θα δοκιμάσω και αυτή την εκδοχή.
    Πολύ μου άρεσε η πρόταση σου με τα μπισκότα παρμεζάνας, θα περιμένω τη συνταγή για το brioche.
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα κοριτσάκι!! Δεν έχω κάνει ποτέ μου αχλάδι μαρμελάδα και ομολογώ πως μου αρέσει πολύ η ιδέα. Φυσικά έχει βοηθήσει και το γεγονός ότι μας τη παρουσιάζεις τόσο όμορφα!Θα τη δοκιμάσω λοιπόν! Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  5. φαινεται υπεροχη!! δεν εχω κανει ουτε εγω ποτε τετοια μαρμελαδα και θα ηθελα να τη δοκιμάσω!!! τα βαζακια σου ειναι πολυ ζουζουνιάρικα!!

    ReplyDelete
  6. Φαίνεται τέλεια!

    ReplyDelete
  7. Μοσχοβόλησε η μαρμελάδα σου, Μάγδα! Συνήθως προσθέτω το αχλάδι σε μαρμελάδες μαζί με άλλα φρούτα. Ντελικάτο φρούτο, με ωραίο, λεπτό άρωμα. Το χρώμα της μαρμελάδας σου, είναι πραγματικά μελένιο!
    Καλοφάγωτη.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  8. peps — Ευχαριστώ!

    Dimitra — ελπίζω να σου αρέσει!

    Ξανθή — θα περιμένω με ανυπομονησία τη γνώμη σου για την μαρμελάδα. Το brioche θ' αργήσει λίγο γιατί παίρνει πολλές ώρες η ετοιμασία του με αποτέλεσμα να μην έχει φως για να βγάλω φωτογραφίες. Πρέπει να βρω χρόνο να το φτιάξω μια μέρα από πολύ νωρίς το πρωί. Πάντως είναι εκπληκτικό και εύκολο, τουλάχιστον για τα δικά μου δεδομένα. Φιλιά!

    spoonstories — Κι εγώ δεν βλέπω γενικά να κυκλοφορεί μαρμελάδα αχλάδι. Δεν προτιμάται φαίνεται. Είναι πάααρα πολύ νόστιμη. Δοκίμασέ την όσο υπάρχουν ακόμα αχλάδια για φέτος.

    AgapameAnDolmas — Είναι όντως γλυκούτσικα ε; :)

    niki nikoula — σ' ευχαριστώ!

    Ειρήνη — να'σαι καλά! Είναι πράγματι ντελικάτο κι εδώ σε αυτή την μαρμελάδα το γεύεσαι σε όλο του το μεγαλείο καθώς δεν το επισκιάζουν άλλα φρούτα.

    ReplyDelete
  9. Τέλεια μαρμελάδα Μάγδα.
    Και οι κοκκοι της βανίλιας έτσι όπως φαίνονται στο διάφανο μείγμα, απλά φανταστικό. Θα ήθελα πολύ να την δοκιμάσω.
    Και το μπριος πολύ ωραίο.
    Περιμένουμε συνταγή

    Φιλιά

    ReplyDelete
  10. Παρόλο που δεν συμπαθώ το αχλάδι ως φρούτο, λάτρεψα αυτή τη μαρμελαδα!!! Φοβερά αρωματική, βελούδινη, γευστικοτατη, απλα υπέροχη!!! Ευχαριστώ για την εκπληκτική συνταγη!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε! Σ' ευχαριστώ.

      Delete