Wednesday, March 26, 2014

'Εντονα σοκολατένια κρέμα


Μερικά από τα πλάνα μου γι’ αυτή την άνοιξη:

Να περάσω ένα ολόκληρο πρωινό στον Γιαπωνέζικο κήπο, διαβάζοντας.

Να χορτάσω σπαράγγια.






Να πίνω κοκτέιλ στο μπαλκόνι κοιτάζοντας τα τεράστια, καταπράσινα δέντρα να λικνίζονται.

Να πηγαίνω συχνότερα στις ανοιχτές αγορές και στα πάρκα του Άμστερνταμ.

Να ψάξω για καινούριο διαμέρισμα· σοβαρά αυτή τη φορά.

Να γράφω.






Να μαγειρεύω χωρίς συνταγή και να μην κρατάω σημειώσεις κάθε φορά που μαγειρεύω.

Να μην αγχώνομαι για μικροπράγματα και να επικεντρώνομαι στους στόχους μου.

Να παίρνω μαζί μου την φωτογραφική μηχανή όπου κι αν πάω, ανακαλύπτοντας την ομορφιά στα απλά, καθημερινά πράγματα μέσα απ’ τον φακό μου.






Να μαγειρεύω περισσότερο με εναλλακτικά αλεύρια, ζάχαρες, λίπη/έλαια.

Να μάθω, επιτέλους, να χρησιμοποιώ την μηχανή του espresso.

Να τραγουδάω περισσότερο.

Να βρω χρόνο για να μοιράζομαι πιο πολλές συνταγές εδώ.






Όπως αυτή τη σοκολατένια κρέμα.

Μια πλούσια, βελούδινη, έντονα σοκολατένια κρέμα, μαζί με μια γεμάτη κουταλιά φρεσκοχτυπημένης σαντιγύ, διότι μια κρέμα σοκολάτας δεν πρέπει ποτέ να σερβίρεται χωρίς αυτήν.











Έντονα Σοκολατένια Κρέμα

Αν ονειρεύεστε την πιο κρεμώδη και πλούσια κρέμα σοκολάτας, ιδού, δεν χρειάζεται να ψάξετε άλλο.
Χρησιμοποίησα σοκολάτα με 55% κακάο αλλά αν προτιμάτε λίγο πιο πικρή γεύση τότε 70% είναι ό,τι πρέπει. Φροντίστε μονάχα η σοκολάτα, όπως και το κακάο που θα χρησιμοποιήσετε, να είναι καλής ποιότητας.






Μερίδες: 6-8

Υλικά
120 γρ. ψιλή ζάχαρη
25 γρ. corn flour
25 γρ. κακάο (τύπου Ολλανδίας)
¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι
380 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
100 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35% λιπαρά)
3 κρόκους μεγάλων αβγών
95 γρ. καλής ποιότητας σκούρα σοκολάτα (55% κακάο), κομμένη σε πολύ μικρά κομμάτια
1 κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
15 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κομματάκια

Φρεσκοχτυπημένη σαντιγύ (χωρίς προσθήκη ζάχαρης), για το σερβίρισμα

Ειδικά εργαλεία: ψιλό κόσκινο, πυρίμαχη σπάτουλα, σύρμα


Προετοιμασία
Σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε τη ζάχαρη και κοσκινίστε από πάνω το corn flour και το κακάο. Προσθέστε το αλάτι κι αναμείξτε καλά με ένα σύρμα. Προσθέστε 80 ml από το γάλα και αναμείξτε καλά με το σύρμα. Έπειτα προσθέστε τους κρόκους αβγών και χτυπήστε καλά μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.


Σε μια μεσαία κατσαρόλα με βαρύ πάτο, προσθέστε τα υπόλοιπα 300 ml από το γάλα και την κρέμα γάλακτος και ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι το μείγμα μόλις αρχίσει ν’ αφρίζει στις άκρες, ανακατεύοντας με μια πυρίμαχη σπάτουλα για να μην αρπάξει.


Ρίξτε το μείγμα γάλακτος-κρέμας γάλακτος λίγο-λίγο μέσα στο μείγμα κακάου-αβγών, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, επιστρέψτε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα και τοποθετήστε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με πυρίμαχη σπάτουλα. Στην αρχή θα σας φανεί ότι δεν πρόκεται να πήξει αλλά μην ανησυχείτε, θα πήξει έπειτα από 6 λεπτά περίπου. Χρειάζεται μονάχα λίγη υπομονή και συνεχές ανακάτεμα ώστε να μην κολλήσει η κρέμα στον πάτο της κατσαρόλας. Επίσης, πρέπει να προσέξετε να μην υπερθερμανθεί η κρέμα και σας καεί. Όταν αρχίσει να πήζει, θα παρατηρήσετε πως θα αρχίσουν να δημιουργούνται σβώλοι. Αμέσως λοιπόν αλλάξτε από σπάτουλα σε σύρμα και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και πηχτό σαν μαγιονέζα. Βγάλτε αμέσως την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά και ρίξτε το μείγμα μέσα σ’ ένα μπωλ πάνω απ’ το οποίο έχετε τοποθετήσει το ψιλό κόσκινο. Περάστε την κρέμα μέσα απ’ το κόσκινο ανακατεύοντας με μια σπάτουλα ώστε να περάσει πιο εύκολα. Μ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζετε ότι η κρέμα δεν θα έχει σβώλους.


Αμέσως προσθέστε στην κρέμα την βανίλια, την ψιλοκομμένη σοκολάτα και το βούτυρο, διπλώνοντας τα υλικά αργά μέσα στην κρέμα για να μην σας κόψει.


Σ’ αυτό το σημείο, μπορείτε να σερβίρετε την κρέμα ζεστή. Αν την προτιμάτε κρύα, αδειάστε την μέσα σε ένα καθαρό μπωλ και, αν θέλετε η κρέμα να έχει πέτσα, βάλτε την έτσι στο ψυγείο, αλλά αν είστε σαν και μένα και δεν σας αρέσει η πέτσα, καλύψτε την κρέμα με πλαστική μεμβράνη φροντίζοντας να εφάπτεται η μεμβράνη στην κρέμα.

Όταν θέλετε να σερβίρετε την κρέμα, ανακατέψτε την με μια κουτάλα ή σπάτουλα για να αφρατέψει και σερβίρετε σε μικρά μπωλ, ρίχνοντας από πάνω μια κουταλιά φρεσκοχτυπημένης σαντιγύ.

Η κρέμα κρατάει στο ψυγείο καλυμμένη για 2 μέρες.





21 comments:

  1. Ω! Ω! Ω!
    Θα σου πω την ποιο γλυκιά καληνύχτα μετά από αυτό!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. καλημέρα!!! αααααααααα μ αρεσει η κρέμα σου!!! βλεπω τις φωτο και θελω να αρπάξω ενα μπολάκι!! ευκολη και σιγουρα νοστιμη! και γω εβαλα στοχους για την άνοιξη να δουμε αν τους καταφέρω!!!διαβασα και τους δικούς σου και σου εκλεψα και μερικους ;)

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα !! Εύχομαι πραγματικά ,τα πλάνα σου να γίνονται πραγματικότητα μέρα με τη μέρα πλανεύοντας και εμάς ταυχόχρονα !!!!
    Η σοκολατένια κρέμα σου , δείχνει φανταστική .
    Φιλιά απο τον Πειραιά
    RitaD.

    ReplyDelete
  4. Μάγδα μου εύχομαι να κάνεις ό,τι έχεις προγραμματίσει για την Άνοιξη!
    Όσο για την κρέμα θα έτρωγα την μερίδα μου με πέτσα ή χωρίς!
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  5. Ε ναι, αυτό με την μηχανή του εσπρέσο, πρέπει κάποια στιγμή να το αποφασίσω κι εγώ χα χα χααα
    Κάθε φορά που λαχταράω ένα εσπρεσάκι, πρέπει να παρακαλάω τον άντρα μου:P
    Οσο για τον σοκολατοπειρασμό σου, τι να πω???
    Κόλαση!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  6. Όλα σου τα όνειρα και όλες σου οι σκέψεις να γίνουν πραγματικότητα...Η κρέμα σου άπαιχτη! Φιλιά

    ReplyDelete
  7. Σκέτη κόλαση και πρέπει να μην τρώω πια!! Πως θα το καταφέρω;;
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  8. Μια γνησιότατη κρέμα σοκολάτας αν κρίνω από τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής, αλλά έτσι κι αλλιώς σ' εμπιστεύομαι σ' αυτά!
    Μου αρέσει που έβαλες και λίγο αλάτι, νομίζω πως σχεδόν κάθε σοκολατένια συνταγή γίνεται καλύτερη μ' αυτό. Συμφωνώ και για τη σαντιγύ, άσπρο - καφέ σε αρμονία χρωμάτων και γεύσεων.
    Φιλιά, να περνάς καλά και ανοιξιάτικα!

    ReplyDelete
  9. Υπέροχη συνταγή (παρόμοια κάνω) και πλούσια γεύση με τους κρόκους (πανάθεμά τους, αλλά απαραίτητοι)...
    Συμφωνώ και με τα πλάνα σου και κυρίως με αυτό:
    Να βρω χρόνο για να μοιράζομαι πιο πολλές συνταγές εδώ.

    Αναμένουμε! Καλή συνέχεια ! Ε.

    ReplyDelete
  10. Μου αρέσουν τα πλάνα σου Μάγδα, εύχομαι ειλικρινά να καταφέρεις να τα υλοποιήσεις!
    Και ναι να μοιράζεσαι περισσότερες συνταγές μαζί μας, γιατί μας αρέσει και να σε διαβάζουμε και να σε «μαγειρεύουμε» και να βλέπουμε τις ολοζώντανες φωτογραφίες σου!
    Η κρέμα σου είναι πραγματικά πλούσια σε όλα της! Από το χρώμα καταλαβαίνω ότι θα έχει σούπερ σοκολατένια γεύση και μου αρέσει πολύ ο τρόπος με τον οποίο εξασφαλίζεις ότι η υφή θα είναι λεία. Φιλιά!

    ReplyDelete
  11. Υπέροχη ανάρτηση....και όμορφη παρουσίαση του γλυκού σου!
    Αν αυτό σε κάνει να αισθανθείς λιγάκι καλύτερα....όλοι πάνω κάτω τους ίδιους στόχους έχουμε :)
    Καλημέρα και καλό Σ/Κ!

    ReplyDelete
  12. Χρυσαυγή — σ' ευχαριστώ γλυκιά μου Χρυσαυγή!

    AgapameAnDolmas — χαχα εύχομαι κι εσύ να τους πραγματοποιήσεις.

    RitaD. — σ' ευχαριστώ πολύ και φιλιά στον Πειραιά!

    Notoula — μπορείς την πέτσα; Εγώ καθόλου, απαπα μου χαλάει την εμπειρία. Σ' ευχαριστώ!

    ΕΛΕΝΑ — ε ας κάνουν και τίποτα οι άντρες στην κουζίνα... :) Φιλιά!

    spoonstories — σ' ευχαριστώ πολύ!

    Ξανθή — κάνε καλέ μια εξαίρεση, αξίζει :)

    The Dark Chef — σ' ευχαριστώ πολύ για την ψήφο εμπιστοσύνης :) Ναι, η προσθήκη ελάχιστου αλατιού κάνει την σοκολατένια γεύση πιο έντονη. Φιλιά!!

    Ε. — αγαπητέ/ή Ε. ελπίζω κάποια στιγμή να νιώσεις άνετα και να αφήσεις το όνομά σου. Μακάρι να βρω χρόνο γιατί μου αρέσει τόσο πολύ να μοιράζομαι καινούριες συνταγές με όλους σας!

    Beauty Follower — ευχαριστώ!

    Ερμιόνη — να' σαι καλά Ερμιόνη μου! Σε φιλώ!

    maria mas. — καλώς το Μαράκι. Σ' ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  13. Υπέροχες σοκολατένιες γεύσεις με το που μπήκα εδώ και βέβαια υπέροχα πλάνα για ακόμα πιο σκανδαλιάρα εμφάνιση της σοκολάτας!

    Καλό Σ/Κ
    Z.

    ReplyDelete
  14. Καλησπέρα,τα 100ml κρέμας γάλακτος που αναφέρεις είναι για την σαντιγύ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα! Πολύ καλή ερώτηση και απόλυτα δικαιολογημένη αφού παρέλειψα να γράψω πού μπαίνει η κρέμα γάλακτος! Όχι, δεν είναι για την σαντιγύ, μπαίνει με το γάλα για ζέσταμα. Μπορείς να δεις την συνταγή διορθωμένη. Σ' ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση/παρατήρηση.

      Delete
  15. Εθιστική συνταγή, την έφαγα σχεδόν όλη μόνη μου, την μισή σκέτη και την υπόλοιπη πάνω σε ένα chiffon cake.Είναι πολύ πλούσια κρέμα, αλλά για κάποιο (κακό) λόγο δεν σε λιγώνει καθόλου!
    Χαιρετίσματα από το Κατάρ!
    Κατερίνα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Κατερίνα. Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε!! Είναι εθιστικότατη ε; Χαιρετίσματα στο Κατάρ!

      Delete
  16. Καλημέρα,ευχαριστώ για την άμεση απάντηση,παρακολουθώ καιρό τώρα το blog σου και πραγματικά οι συνταγές και ο τρόπος που τις παρουσιάζεις είναι πολύ καλός.Καλή συνέχεια σου εύχομαι...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα και σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Να'σαι καλά!!

      Delete