Friday, April 4, 2014

Εαρινά μαγειρέματα

Μ’ αρέσει που είναι ακόμα μέρα στις εφτάμιση το απόγευμα. Επιτέλους οι μέρες μεγάλωσαν και το φυσικό, άπλετο φως είναι πια εδώ για τα καλά. Αυτό σημαίνει ότι μπορώ να φωτογραφίζω πιο συχνά τα καθημερινά μας γεύματα και να τα μοιράζομαι εδώ.






Όπως αυτό το πιάτο ζυμαρικών που έφτιαξα τις προάλλες όταν γύρισα σπίτι με μια σακούλα γεμάτη λαχανικά, εκ των οποίων ένα κεφάλι ρομανέσκο, και ένα μεγάλο καρβέλι προζυμένιο ψωμί.






Το ρομανέσκο είναι από εκείνα τα λαχανικά που σε κάνει να θες να το χαζεύεις με τις ώρες παρά να το μαγειρεύεις. Είναι τόσο χαριτωμένο και συνάμα παράξενο με το έντονο πράσινο χρώμα του και τα μυτερά του μπουκετάκια που μοιάζουν λες και βγήκαν από παραμύθι. Το ρομανέσκο μοιάζει με το ομορφότερο και πιο εντυπωσιακό αδερφάκι του μπρόκολου και του κουνουπιδιού. Δεν μπορούν παρά να ωχριούν μπροστά του.






Αφότου λοιπόν το έβγαλα όσες περισσότερες φωτογραφίες μπορούσα, αποφάσισα να το ψήσω στο φούρνο με σκόρδο και να το ανακατέψω με ζυμαρικά, σπιτικά κρουτόνς από προζυμένιο ψωμί, ελιές Καλαμών και λιαστές ντομάτες, τελειώνοντας με ένα καλό τρίψιμο παρμεζάνας από πάνω.






Έγινε ένα χορταστικό και νόστιμο πιάτο με το γήινο ρομανέσκο, τις αλμυρές ελιές, τα κριτσανιστά κρουτόνς και τις γλυκιές λιαστές ντομάτες, με ποικιλία υφών και διακριτές γεύσεις που συνδυάστηκαν αρμονικά.
Το καθημερινό μαγείρεμα πάντα είναι καλύτερο την άνοιξη, δεν νομίζετε;











Ζυμαρικά με Ρομανέσκο, Κρουτόνς, Ελιές και Λιαστές Ντομάτες

Το ρομανέσκο έχει μια ελαφρώς πικρή και γήινη γεύση, λίγο πιο ήπια από αυτή του μπρόκολου και πιο γεμάτη από αυτή του κουνουπιδιού. Χρησιμοποιείται και μαγειρεύεται όπως ακριβώς το μπρόκολο και το κουνουπίδι.

Χρησιμοποίησα ένα είδος ζυμαρικών που λέγονται boccole και απ’ό,τι διαπίστωσα δεν είναι και πολύ διαδεδομένο είδος. Μοιάζουν με κοντά ριγκατόνι και αν δεν μπορείτε να τα βρείτε, αντικαταστήστε με βίδες, φιογκάκια ή μικρές πέννες.

Παραλείποντας την παρμεζάνα, έχετε ένα πρώτης τάξεως νηστίσιμο πιάτο.






Μερίδες: 2 πολύ χορταστικές ή 4 μικρότερες

Υλικά
2 χοντρές φέτες προζυμένιο ψωμί (γύρω στα 100 γρ.), κομμένο σε κύβους
1 κεφάλι ρομανέσκο, χωρισμένο σε φουντίτσες
4 σκελίδες σκόρδο με φλούδα, χτυπημένο μια φορά με την λεπίδα ενός μαχαιριού
5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο συν έξτρα για το φινίρισμα
12 ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση
6 λιαστές ντομάτες, κομμένες
1 κουταλάκι γλυκού μπαλσάμικο ξίδι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
250 γρ. ζυμαρικά όπως boccole, φιογκάκια, μικρές πέννες κλπ.
Παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένη, κατά βούληση

Ειδικά εργαλεία: μεγάλο ταψί, λαδόκολλα, μεγάλο και φαρδύ τηγάνι ή ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα


Προετοιμασία
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200°C.
Καλύψτε τον πάτο ενός ένα μεγάλου ταψιού με λαδόκολλα και αραδιάστε σε μια στρώση το κομμένο ψωμί. Τοποθετήστε στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε για 10 λεπτά ή μέχρι το ψωμί να γίνει τραγανό και να πάρει χρώμα. Αφαιρέστε το ταψί απ’ το φούρνο και μεταφέρετε τα κρουτόνς σε ένα πιάτο.


Κατεβάστε την θερμοκρασία του φούρνου στους 190°C.
Σ’ ένα μεγάλο μπωλ, προσθέστε τις φουντίτσες του ρομανέσκο, το σκόρδο, 2 κουταλιές σούπας από το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε καλά.
Στο ίδιο ταψί, αλλάξτε την λαδόκολλα και ρίξτε το ρομανέσκο και σκόρδο, απλώνοντάς τα. Ψήστε για 16 λεπτά περίπου ή μέχρι το ρομανέσκο να μαλακώσει λίγο και να καραμελώσει ελαφρά. Αφαιρέστε το ταψί απ’ το φούρνο κι αφήστε το ρομανέσκο μέσα στο ταψί.


Βράστε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό που βράζει, μέχρι να έχουν υφή al dente (σφιχτά αλλά όχι σκληρά) ή μέχρι να έχουν την υφή που εσείς προτιμάτε, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Σ’ ένα φαρδύ τηγάνι ή ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα, προσθέστε τις υπόλοιπες 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Πάρτε τις 4 σκελίδες σκόρδο απ’ το ταψί και πιέστε την ψίχα τους ώστε να βγει μέσα απ’ τη φλούδα. Προσθέστε την ψίχα του σκόρδου στο τηγάνι μαζί με τα κρουτόνς και σωτάρετε ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για 2 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρώμα, προσέχοντας μην σας καεί το σκόρδο.
Προσθέστε τις ελιές, τις λιαστές ντομάτες, το ξίδι και λίγο πιπέρι και ψήστε για 2 λεπτά.


Προσθέστε το ρομανέσκο και τα στραγγισμένα ζυμαρικά και ανακατέψτε καλά για να αναμειχθούν τα υλικά.
Ρίξτε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο από πάνω και σερβίρετε σε πιάτα αμέσως.
Τρίψτε παρμεζάνα από πάνω και απολαύστε!





13 comments:

  1. Δεν το έχω δει ποτέ αυτό το λαχανικό. Η πρόταση σου μου αρέσει πολύ και θα το φτιάξω με μπρόκολο.
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  2. Νομίζω ότι και εγώ πρώτη φορά το βλέπω! Είναι πράγματι να το στολίζεις παρά να το μαγειρεύεις! Πολύ όμορφη πρόταση.

    ReplyDelete
  3. Από την άποψη που το περιγράφεις η άνοιξη είναι πραγματικά κορυφαία εποχή! Αλλά παράλληλα με κάνει να νιώθω τόσο κουρασμένη!
    Τι φοβερό λαχανικό, δεν το ήξερα και μου φαίνεται απλά πανέμορφο!
    Το πιάτο σου εξαιρετικό!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  4. Μια ερώτηση που μου γεννήθηκε απο τις φωτό,προτού καλά καλά διαβάσω τη συνταγή...το τηγάνι είναι full cast iron?Γιατί είμαι στη διαδικασία αναζήτησης...

    ReplyDelete
  5. πρωτη φορα το ακουω και πρωτη φορα το βλεπω!!! οντως ειναι εντυπωσιακό!!! υπεροχη η μακαροναδα σου. τελικα δεν θελει πολλα πολλα γι ανα γινει ενα φαγητο υπεροχο

    ReplyDelete
  6. Θα ομολογήσω ότι ούτε εγώ ήξερα το ρομανέσκο, και αν και έχω επισκεφτεί αρκετές φορές την Ολλανδία δεν το πέτυχα πουθενά, ίσως δεν το αναζήτησα.
    Το πιάτο σου όπως πάντα λαχταριστό και εντυπωσιακό!
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  7. Κι εγώ δεν το είχα ξαναδεί το ρομανέσκο.Είσαι τυχερή που μπορείς και βρίσκεις πρωτότυπα υλικά.Μ' αρέσουν πολύ τα ζυμαρικά πόσο μάλλον όταν είναι γεμάτο χρώματα όπως τα δικά σου!Καλό Σ/Κ!

    ReplyDelete
  8. Πρόσφατα είδα κι' εδώ σε μεγάλο κατάστημα, το ρομανέσκου. Και πραγματικά είχα την απορία πως να είναι στην γεύση κι' αν αξίζει τον κόπο.
    Μου έλυσες την απορία αγαπητή μου Μάγδα :-)).

    Ωραίο πιάτο, με πολύ ωραία πραγματικά φωτογράφηση.
    Καλό ΣΚ να έχεις.

    ReplyDelete
  9. Ξανθή — η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα ούτε και γω το είχω δει ποτέ. Με μπρόκολο μπορείς κάλλιστα να το φτιάξεις. Ελπίζω να σου αρέσει. Φιλιά!

    spoonstories — σ' ευχαριστώ!

    Ερμιόνη — η άνοιξη είναι περίεργη εποχή. Φέρνει όντως κούραση αλλά και ανανέωση. Ελπίζω να νιώσεις καλύτερα σύντομα!

    Χρήστος — ναι, είναι full cast iron.

    AgapameAnDolmas — πράγματι, δεν θέλει και πολλά. Μερικά καλά υλικά, λίγη φαντασία και όρεξη!

    ΕΛΕΝΑ — το ρομανέσκο μπορεί να βρεθεί σε πολλές χώρες. Νομίζω υπάρχει και στην Ελλάδα αν και προσωπικά δεν το έχω βρει ποτέ. Μπορείς να το αντικαστήσεις με μπρόκολο η κουνουπίδι κι ας υπολείπονται ομορφιάς :)

    Mageirissa — σ' ευχαριστώ! Όντως στην Ολλανδία μπορώ και βρίσκω ποικίλα υλικά.

    Penelope — ααα ορίστε! Υπάρχει και στην Ελλάδα! Σ' ευχαριστώ πολύ!!

    ReplyDelete
  10. Πολύ όμορφο πιάτο, Μάγδα! Ανοιξιάτικο! Ίσως τα ανοιξιάτικα μαγειρέματα να μας φαίνονται τα πιο ωραία, γιατί οι μυρωδιές και τα αρώματα της φύσης είναι πιο έντονα.
    Μπρόκολο Ρομανέσκο δεν βρίσκουμε εύκολα στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή μου έφεραν σπόρους από την Ιταλία, αλλά δεν μπορώ να πω ότι είχα καλά αποτελέσματα από την καλλιέργειά τους. Πάντως συμφωνώ, πιο ωραίο είναι να το βλέπεις από το να το μαγειρεύεις!! Είναι όμορφο λαχανικό!
    Καλή σου ημέρα!!

    ReplyDelete
  11. Γεια σου Μάγδα μου! Είναι υπέροχο το πιάτο σου. Θα το δοκιμάσω με μπρόκολο. Θα του πήγαινε λίγο μασκαρπόνε για να γινόταν λίγο κρεμώδες για τους περίεργους;
    Φιλιά πολλά!!!!!
    Super οι φωτογραφίες σου!!!

    ReplyDelete
  12. Ειρήνη Ε. — είναι όμορφο το άτιμο, και νόστιμο! Φιλιά!

    Notoula — καλησπέρα! Θα σε απογοιητεύσω αλλά δεν του πάει καθόλου η μασκαρπόνε ή η κρέμα γάλακτος κλπ. Τρώγεται φρεσκομαγειρεμένο και ζεστό, όταν ακόμα είναι ζουμερό από όλα τα υλικά και τα ζυμαρικά είναι υγρά. Δεν τρώγεται επουδενί ξαναζεσταμένο γιατί ξεραίνεται από την έλλειψη σάλτσας. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι όταν αναμείξεις όλα τα υλικά, να ρίξεις 2-3 κουταλιές από του ζουμί που έβρασαν τα ζυμαρικά και να ρίξεις και μπόλικο τυρί, να τα ανακατέψεις για να γίνει μια υποτυπώδης σάλτσα. Ελπίζω να το δοκιμάσεις και να σου αρέσει! Σε φιλώ!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα το δοκιμάσω Μάγδα μου. Μου αρέσουν πολύ τα υλικά της συνταγής σου έτσι κι αλλιώς.
      Φιλιά και θα σου πω εκτυπώσεις!

      Delete