Saturday, April 12, 2014

Συκωτάκι Πολίτικο

Συκώτι δυό μέρες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα; Ε, ναι, γιατί όταν έχεις χαμηλό σίδηρο και ο γιατρός σου λέει “Ή θα αρχίσεις να τρως πιο συχνά κρέας ή θα πάρεις χάπια σιδήρου”, προτιμώ το κρέας, και μάλιστα το συκώτι του οποίου έχω τρελή αδυναμία παιδιόθεν αλλά που τώρα ξεχνάω να αγοράσω και να φάω. Μα γιατί αυτό ποτέ δεν μου συμβαίνει με την σοκολάτα, μου λέτε;






Έτσι λοιπόν εχθές αγόρασα από τον χασάπη λίγο μοσχαρίσιο συκώτι. Τί λίγο δηλαδή, πολύ, και το έφαγα σχεδόν μόνη μου γιατί ο Σ ούτε να το βλέπει δεν θέλει. Μην νομίζετε όμως πως είναι αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες, όχι, αυτό είναι από τον Οκτώβρη που ήμουν Ελλάδα και φτιάχτηκε από τα χεράκια της γιαγιάκας μου.






Αυτός είναι ο αγαπημένος μου τρόπος να τρώω συκώτι. Συκωτάκι Πολίτικο, δηλαδή συκώτι κομμένο σε μικρά κομμάτια, τηγανισμένο σε ελαιόλαδο, με μπόλικο ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και μαϊντανό να το κοσμεί από πάνω.






Το συκωτάκι πρέπει να είναι λίγο ροζέ μέσα, μην του αλλάξετε τα φώτα στο ψήσιμο γιατί θα γίνει σαν λάστιχο και μετά θα λέτε πως δεν σας αρέσει το συκώτι. Τρώγεται φρεσκοτηγανισμένο με ένα ποτηράκι ούζο στο πλάι, μερικές πατάτες τηγανητές και μια σαλάτα χωριάτικη τώρα που σιγά-σιγά σκάνε μύτη κάποιες ντομάτες της προκοπής.






Δεν ξέρω αν νηστεύετε ή όχι, και δεν θέλω να είμαι εγώ αυτή που θα σας κολάσω οπότε σας το προτείνω για μεζεδάκι την ημέρα του Πάσχα που θα είναι ό,τι πρέπει.











Συκωτάκι Πολίτικο (Τηγανητό μοσχαρίσιο συκώτι με κρεμμύδι και μαϊντανό)

Από τους πιο απλούς τρόπους για να φτιάξετε συκώτι και κατ’ εμέ από τους καλύτερους.
Δεν αναγράφω ποσότητες στη συνταγή καθώς είναι εύκολα προσαρμόσιμες για όποια ποσότητα συκωτιού επιθυμείτε να φτιάξετε.






Υλικά
Συκώτι μοσχαρίσιο, σε φέτες
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Λεμόνι

Ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτά μισοφέγγαρα
Φύλλα φρέσκου πλατύφυλλου μαϊντανού, ψιλοκομμένα


Προετοιμασία
Πάρτε τις φέτες συκωτιού και αφαιρέστε την μεμβράνη που περιβάλλει τις άκρες του (δείτε φωτογραφία) όπως και τυχόν νεύρα. Κόψτε το συκώτι σε μπουκιές.
Σε ένα ταψί ή πιατέλα, προσθέστε μπόλικο αλεύρι και ρίξτε μέσα τα κομμάτια συκωτιού ανακινώντας τά ώστε να καλυφθούν καλά από το αλεύρι.


Εντωμεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέστε τόσο ελαιόλαδο ώστε να γεμίσει ο πάτος και ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει το λάδι, τηγανίστε τα κομμάτια συκωτιού σε δόσεις, τινάζοντάς τα πρώτα ώστε να φύγει το επιπλέον αλεύρι και προσέχοντας να μην παραγεμίσετε το τηγάνι. Τηγανίστε 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Μην τηγανίσετε για περισσότερη ώρα γιατί θα γίνει σαν λάστιχο.


Αφαιρέστε το συκώτι με μια τρυπητή κουτάλα και ακουμπήστε σε πιατέλα, αλατοπιπερώστε (δεν αλατίζουμε πριν το ψήσιμο για να μην σκληρύνει το συκώτι) και στύψτε λίγο χυμό λεμονιού από πάνω.

Ανακατέψτε το κρεμμύδι και τον μαϊντανό σε ένα πιάτο.
Σερβίρετε αμέσως το συκώτι με μπόλικο κρεμμύδι και μαϊντανό είτε από πάνω, είτε στο πλάι.





19 comments:

  1. Εχω μια παρόμοια συνταγή. Αγαπώ τις συνταγές απο την Πόλη. Εκλεκτό έδεσμα :)

    fetoula.blogspot.gr
    mononai.blogspot.gr

    ReplyDelete
  2. Καλησπέρα αν και διαβάζω πάρα πολύ καιρό το μπλογκ σου πρώτη φορά σου γράφω.Μα δεν ξέρω από που να ξεκινήσω από τα φαγητά τα γλυκά τις φωτογραφίες σου τον λόγο σου! Είναι όλα μαγικά.Θέλω να σε συγχαρώ αλλά και να σε ευχαριστήσω για όλες τις υπέροχες συνταγές σου. Καλό βραδυ

    ReplyDelete
  3. Πωπω... λατρεύω το συκώτι και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν αρέσει σε τόσους πολλούς! Δεν το έχω ξαναφάει Πολίτικο, ευκαιρία να δοκιμάσω! Γιαμ, γιαμ!!

    ReplyDelete
  4. Από τις ωραίες συνταγές της Πολίτικης κουζίνας το συκωτάκι! Εξαιρετικά νόστιμο μεζεδάκι που αρέσει και σε μένα πολύ! Και εγώ σαν και σένα θα εξαφάνιζα την πιατέλα!!!!
    Καλή Μ. Εβδομάδα.

    ReplyDelete
  5. Να και οι νοστιμιές....Τρελαίνομαι για συκώτι!Θα την έτρωγα όλη μόνη μου και δεν θα έδινα σε κανέναν..χαχα

    ReplyDelete
  6. Άσε τον S να φάει ότι θέλει και έρχομαι να το τσακίσουμε παρέα!

    ReplyDelete
  7. Καλησπέρα.! Είμαι φαν αυτού που έχεις δημιουργήσει σε αυτο το μπλοκ!!! Θα ήθελα να μάθω αν μπορω να ανεβάσω κάποιες απο τις πολύ όμορφες εικονες του μπλοκ σου, σε ένα site, το "weheartit", απο το λογαριασμό μου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ReplyDelete
  8. Το εκανα η αμαρτωλη μεγαλοβδομαδιατικα και τρελαθηκαμε! Χαλαλι το τσουρουφλισμα στην κολαση.

    ReplyDelete
  9. Ariadni St. — καλησπέρα Αριάδνη και καλώς όρισες. Η οικογένειά μου από την μαμά είναι από την Πόλη, οπότε με αυτά τα πιάτα μεγάλωσα. Είναι αξεπέραστα για μένα!

    fani — καλησπέρα fani (Φανή;)! Σ'ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και για γλυκά σου λόγια. Δεν μπορείς να φανταστείς πόση χαρά μου δίνουν μηνύματα σαν το δικό σου. Μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω!! Σ' ευχαριστώ!

    Μυρωδία — καλησπέρα Μυρωδία! Μα τί ωραίο όνομα! Σε πολλούς δεν αρέσει όντως, αλλά τί να πει κανείς; Περί ορέξεως... :) Ελπίζω να σου αρέσει αν το δοκιμάσεις έτσι!

    Ειρήνη Ε. — χαχα άσε μπορώ να φάω πολύ συκώτι, μου αρέσει πολύ. Καλή Μ. Εβδομάδα!!

    spoonstories — μονοφαγού κι εσύ; Αχαχα

    Notoula — σε περιμένω!!

    Joanna Gyft. — καλησπέρα! Αν είναι site τύπου Pinterest (απ'ό,τι κατάλαβα), ευχαρίστως!

    Heidi — χαχαχα χαλάλι!! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε!!

    ReplyDelete
  10. Ναι τέτοιου τύπου είναι...Ευχαριστώ! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Παρακαλώ. Μόνο που ξέχασα να σημειώσω ότι θα ήθελα να μπαίνει link πίσω στο blog μου κι όχι στο πουθενά. Σ' ευχαριστώ!

      Delete
    2. Απ' ότι κατάλαβα, θέλεις να "συνδέονται" με κάποιο τρόπο οι εικόνες που ανεβάζω, με το blog σου. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί με τη μορφή συνδέσμου που μεταφέρει τους χρήστες στο blog σου. Μπορω όμως (λογικά) να βάζω το URL του blog σου στη περιγραφη της εικονας που ανεβάζω.

      Delete
    3. Εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα για ενεργό link τότε θα σε παρακαλέσω να μην ανεβάσεις τις φωτογραφίες μου. Ευχαριστώ και Καλό Πάσχα!

      Delete
    4. Εντάξει...(δυστυχώς εχω ανεβάσει ήδη μια). Απλά βρήκα τις φωτογραφιες σου ξεχωριστές και σκέφτηκα ότι πρέπει να τις βλέπουν και άλλοι εκτός απο τους αναγνώστες του blog.

      Delete
  11. ε βεβαια ετσι εξηγειται η αγαπη για τη μαγειρικη και τη δημιουργια.καταβολεσ απο πολη.και εγω το ιδιο.αρα το ιδιο ποναμε αλλα και δημιουργουμε.φιλια πολλα

    ReplyDelete
  12. Αμάν, μου την έκανες πάλι τη ζημιά! έχω δύο χρόνια να φάω συκώτι! Καί μου τρέχουν τα σάλια. Θα τον κάψω τον υπολογιστή!! Άσε που είδα και τις άλλες φωτογραφίες και συνταγές (σπανακόριζο,κουλουράκια). Το καλό είναι ότι τον Ιούνιο θα βρίσκομαι Ελλάδα!
    Μια ερώτηση, μια και η οικογενιεα σου κατάγετε από Μικρά Ασία και Κωσταντινούπολη, ίσος έχεις ακουστά τον Κετε; είναι κάτι σαν ψωμί με γέμιση βούτυρο και αλάτι.Το έφτιαχνε η γιαγιά μου που ήταν από την Καισαρια. Το τρώγαμε συνήθως το βράδι με τσάι!! Και πάλι ευχαριστώ για της νόστιμες συνταγές και καταπληκτικές φωτογραφίες.
    Μαίρη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα Mary. Χμμμ κάτι μου θυμίζει, θα πρέπει να ρωτήσω γιαγιά και μαμά και θα επιστρέψω! Κι εγώ σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Να' σαι καλά.

      Delete
  13. Μαγδα,καλησπερα! Βρισκεις εδω ,Ολλανδια μοσχαρισιο συκωτι?
    Εγω βρισκω στα κρεοπωλεια μονο χοιρινο δυστυχως!!
    Γινεται μηπως και με χοιρινο συκωτι?
    Ευχαριστω,Α.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα. Ναι, φυσικά και βρίσκω. Στον κρεοπώλη πάντα έχει και πολλές φορές έχει και το super market (Jumbo). Δεν το έχω φτιάξει ποτέ με χοιρινό συκώτι. Δοκίμασέ το!

      Delete