Tuesday, April 15, 2014

Το Σπανακόρυζο

Αυτή η εβδομάδα είναι λίγο άχαρη ως προς το καθημερινό μαγείρεμα, ειδικά για εκείνους που νηστεύουν. Βέβαια το καλό είναι ότι η φύση, άνοιξη γαρ, είναι στο φόρτε της όσον αφορά τα λαχανικά, κι επίσης ότι η ελληνική κουζίνα δεν υστερεί σε χορτοφαγικά πιάτα πεντανόστιμα και μοναδικά. Ναι, μην βλέπετε που εμείς τα έχουμε βαρεθεί, άλλοι τα θεωρούν άκρως μαγευτικά.






Κάπως έτσι βλέπω το σπανακόρυζο. Όντας ρυζού και αιώνια λάτρης του σπανακιού, αυτό το πιάτο ήταν πάντα για μένα βάλσαμο. Με την κρεμώδη υφή του, με το ρύζι να κρατάει λίγο στο δόντι και το σπανάκι να είναι μαλακό και ζουμερό, με το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον άνηθο να χαρίζουν φρεσκάδα και το λεμόνι να προσδίδει οξύτητα εξισορροπώντας την στυφάδα που αφήνει το σπανάκι στο στόμα, είναι απολαυστικότατο μέσα στην απλότητά του.
Πέρα απ’όλα αυτά, είναι πανεύκολο, γρήγορο, και αν κάνεις αρκετό, σου μένει και για την επόμενη μέρα να πάρεις στη δουλειά αντί ενός ακόμα βαρετού σάντουιτς.











Σπανακόρυζο

Το ρύζι Καρολίνα είναι ιδανικό για το σπανακόρυζο αλλά και το ιταλικό Arborio είναι εξίσου καλό.
Εμείς στην οικογένειά μου πάντα το φτιάχνουμε λεμονάτο αλλά θέλω να το δοκιμάσω κάποια στιγμή και με ντομάτα.

Φυσικά σερβίρεται με φέτα στο πλάι, φρέσκο ψωμί και λεμόνι για επιπλέον στύψιμο από πάνω.






Μερίδες: 4

Υλικά
1 κιλό φρέσκο σπανάκι
150 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
8 φρέσκα κρεμμυδάκια, μόνο το λευκό και ανοιχτό πράσινο μέρος, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
40 γρ. (2 ματσάκια) άνηθος, χωρισμένος σε στελέχη (κοτσάνια) και φύλλα, ψιλοκομμένος
150 γρ. (¾-1 κούπα) ρύζι Καρολίνα (ή Arborio)
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Χυμό ½ λεμονιού, συν έξτρα για το σερβίρισμα

Ειδικά εργαλεία: μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο και καπάκι, σουρωτήρι


Προετοιμασία
Καθαρίστε το σπανάκι, κόβοντας και πετώντας τα χοντρά κοτσάνια. Αν τα φύλλα είναι μεγάλα, κόψτε τα σε μικρότερα κομμάτια. Πλύντε τα καλά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και σουρώστε τα.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίξτε το ελαιόλαδο και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ψιλοκομμένα κοτσάνια του άνηθου και σωτάρετε μέχρι να μαλακώσουν χωρίς όμως να πάρουν χρώμα.

Προσθέστε το σπανάκι, το ρύζι και αλατοπίπερο και ανακατέψτε μέχρι να κάτσει το σπανάκι. Επειδή το σπανάκι είναι πολύ, χρειάζεται λίγη υπομονή στο ανακάτεμα.
Κλείστε το καπάκι της κατσαρόλας και βάλτε τη φωτιά στο χαμηλό. Αφήστε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά ελέγχοντας στα 10 λεπτά αν τυχόν χρειάζεται νερό. Το σπανάκι συνήθως βγάζει πολλά υγρά οπότε δεν χρειάζεται επιπλέον νερό αλλά καλό είναι να τσεκάρετε. Αν δείτε πως είναι κάπως στεγνό, προσθέστε λίγο νερό (½ φλυτζανάκι του καφέ).

Είναι έτοιμο μετά τα 15-20 λεπτά που αναγράφω παραπάνω ή όταν ψηθεί το ρύζι. Το ρύζι δεν θα πρέπει να είναι λαπάς αλλά να κρατάει λιγάκι στο δόντι και το σπανάκι θα πρέπει να είναι μαλακό μεν αλλά να μην κοντεύει να λιώσει δε. Επίσης, το σπανακόρυζο δεν πρέπει να είναι στεγνό αλλά χυλωμένο και φυσικά να μην είναι σαν σούπα.
Μόλις είναι έτοιμο, δοκιμάστε αν χρειάζεται επιπλέον αλατοπίπερο, ρίξτε τα ψιλοκομμένα φύλλα άνηθου και τον χυμό λεμονιού κι ανακατέψτε. Αφαιρέστε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά και αφήστε να σταθεί για 10 λεπτά με κλειστό το καπάκι.

Σερβίρετε ζεστό ή χλιαρό με επιπλέον λεμόνι.





9 comments:

  1. Σπανακόρυζο, αγαπημένο φαγητό! Μπορώ να φάω κατσαρόλα ολόκληρη!

    ReplyDelete
  2. Είπες ακριβώς αυτά που πρέπει να πεις και σέρβιρες το σπανακόριζο με αυτά που πρέπει να το σερβίρεις. Με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί μπορώ να φάω μια γαβάθα από αυτό το φαγητό. Καλημέρα Μάγδα μου^^

    ReplyDelete
  3. Notoula — κι εγώ το ίδιο! Είναι τόσο νόστιμο το άτιμο, ε;

    spoonstories — καλησπέρα! Χαίρομαι που εγκρίνεις και που σου αρέσει και σένα σερβιρισμένο έτσι! Ψωμάκι, τυράκι και σπανακόρυζο... αχ μακάρι να είχε μείνει λίγο και για σήμερα!

    ReplyDelete
  4. τελειο.οσο για τα συκωτακια ποτε δεν καταφερα να τα κανω τελεια.θα τα δοκιμασω με τη συνταγη σου και θα σου πω.καλη ανασταση

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Λίτσα. Ελπίζω ακολουθώντας τη συνταγή μου να σου αρέσουν. Καλή Ανάσταση!

      Delete
  5. Το σπανάκι το τρώω μόνο σε πίτα-τάρτα ή κάτι τέτοιο. Με την περιγραφή και τις εικόνες σου θα με στείλεις να φτιάξω σπανακόρυζο.Όπως η μαμά μου που στόλιζε και αποθέωνε κάποια πιάτα για να με κάνει να φάω.
    Το έχω ξαναπεί: Είναι όλα τόσο όμορφα εδώ μέσα! Μπράβο!
    Δέσποινα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Δέσποινα!! Να'σαι καλά!

      Delete
  6. Το έφτιαξα!! Είναι η πρώτη φορά που φτιάχνω σπανακόρυζο έτσι ...παραδοσιακά!!!
    Τέλειο!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν είχες ξαναφτιάξει σπανακόρυζο;; Α μα τότε χαίρομαι ιδιαίτερα που κατάφερα να σε κάνω να το φτιάξεις και που σου άρεσε!!! Φιλιά Πέπη μου!

      Delete