Wednesday, April 23, 2014

Αβγοφέτες Τσουρεκιού x 2


Χρόνια Πολλά! Χριστός Ανέστη!
Ελπίζω να περάσατε όλοι καλά το Πάσχα με καλό φαγητό και καλή παρέα.




Το δικό μου Πάσχα ήταν γεμάτο αρνί, πατάτες και αβγά, σαλάτες ποικίλων ειδών και κρασί, τσουρέκι και κουλουράκια και φυσικά το αναμενόμενο κώμα που έρχεται μετά την κατανάλωση τόσου φαγητού, όταν το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να μένεις ξαπλωμένος στον καναπέ με βλέμμα απλανές μην κουνώντας ούτε δαχτυλάκι.



Την επόμενη μέρα όμως η πείνα ξαναχτυπά, όπως είναι φυσικό, και το εναπομείναν τσουρέκι έχει και πάλι την τιμητική του υπό την μορφή αβγοφετών αυτή τη φορά. Κι αυτό έγινε το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα.


Φέτος πρόσθεσα στο τσουρέκι μου λιγότερη ζάχαρη, κάτι που το έκανε ιδανικό για περαιτέρω γλυκούς πειραματισμούς, όπως η προσθήκη μπανάνας και nutella στις τηγανητές αβγοφέτες. Ποιός άλλωστε μπορεί ν’ αντισταθεί στην εικόνα της nutella να ρέει μέσα από δυο φέτες φρεσκοτηγανισμένου, χρυσοκάστανου ψωμιού;


Περιττό φαντάζομαι να πω πόσο θεϊκός είναι ο συνδυασμός φουντουκιού, σοκολάτας και μπανάνας αλλά θα το πω, και θα τονίσω πως όταν μάλιστα το τσουρέκι περιέχει μαχλέπι και μαστίχα, τότε πλέον οι αβγοφέτες ανεβαίνουν σκαλί νοστιμάδας. Και για να το κάνω ακόμα πιο ακαταμάχητο (ή ανυπόφορο για κάποιους), πρόσθεσα και λίγο Frangelico (λικέρ φουντουκιού) στο μείγμα αβγών-γάλακτος και η γεύση του ξηρού καρπού εντάθηκε χαρίζοντας μια απίθανη γεύση στις αβγοφέτες.




Οι αγαπημένες μου αβγοφέτες παρ’ όλα αυτά παραμένουν οι κλασικές, για μένα, με μέλι θυμαρίσιο και κανέλα. Δεν συγκρίνονται με τίποτα. Αυτές είναι που προσωπικά με κάνουν να ξερογλείφομαι και μόνο που τις σκέφτομαι.
Διαλέξτε λοιπόν αυτές που προτιμάτε και φτιάξτε τες είτε με τσουρέκι είτε με οποιοδήποτε άλλο ψωμί έχετε εύκαιρο.







Αβγοφέτες Τσουρεκιού με Θυμαρίσιο Μέλι και Κανέλα

Το Πολίτικο τσουρέκι μου είναι ιδανικό για αβγοφέτες επειδή περνώντας οι μέρες, διατηρεί καλά τη φόρμα του και έχει γερή ψίχα και ωραία κόρα.
Μπορείτε ασφαλώς να το αντικαταστήσετε με άλλου είδους τσουρέκι όπως και με brioche ή κάποιο άλλο γλυκό, ή μη, ψωμί. Όσο πιο μπαγιάτικο το τσουρέκι τόσο το καλύτερο καθώς θα απορροφήσει περισσότερο μείγμα αβγού-γάλακτος και θα γίνει ακόμα πιο νόστιμο.




Μερίδες: 4

Υλικά
2 μεγάλα αβγά
50 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
8 χοντρές φέτες μπαγιάτικο τσουρέκι (ή άλλο ψωμί, γλυκό ή μη)
Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Θυμαρίσιο μέλι (ή άλλο μέλι της αρεσκείας σας)
Κανέλα σε σκόνη, για το πασπάλισμα


Προετοιμασία
Σ’ ένα βαθύ και φαρδύ πιάτο, προσθέστε τα αβγά και το γάλα και χτυπήστε τα μ’ ένα πιρούνι.

Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέστε τόσο λάδι ώστε να καλυφθεί ο πάτος κατά περίπου 1 εκ. και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά.

Βουτήξτε τις φέτες τσουρεκιού στο μείγμα αβγών-γάλακτος αφήνοντάς τες να ρουφήξουν καλά (χωρίς όμως να κοντεύουν να διαλυθούν) και προσθέστε τες μια-μια στο καυτό λάδι. Προσθέστε όσες φέτες χωράει το τηγάνι. Τηγανίστε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν και να πάρουν ένα βαθύ χρυσοκάστανο χρώμα. Αφαιρέστε τες απ’ το τηγάνι και ακουμπήστε τες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το περιττό λάδι.

Μεταφέρετε σε πιάτα, περιχύστε με όσο μέλι θέλετε και πασπαλίστε με κανέλα.
Απολαύστε τις αβγοφέτες ζεστές.








Αβγοφέτες Τσουρεκιού Γεμιστές με Nutella και Μπανάνα

Αν χρησιμοποιήσετε τσουρέκι ή άλλο γλυκό ψωμί, μην επιλέξετε πολύ ώριμες μπανάνες, ενώ αν χρησιμοποιήσετε κανονικό ψωμί, οι πολύ ώριμες μπανάνες θα χαρίσουν επιπλέον γλύκα.


Μερίδες: 2

Υλικά
2 μεγάλα αβγά
50 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
1 κουταλιά σούπας Frangelico ή άλλο λικέρ φουντουκιού
8 χοντρές φέτες μπαγιάτικο τσουρέκι (ή άλλο ψωμί, γλυκό ή μη)
Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Nutella ή άλλο άλειμμα σοκολάτας-φουντουκιού
1 μεγάλη ώριμη μπανάνα, κομμένη σε διαγώνιες φέτες


Προετοιμασία
Σ’ ένα βαθύ και φαρδύ πιάτο, προσθέστε τα αβγά και το γάλα και χτυπήστε τα μ’ ένα πιρούνι. Ρίξτε το λικέρ και αναμείξτε καλά.

Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέστε τόσο λάδι ώστε να καλυφθεί ο πάτος κατά περίπου 1 εκ. και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά.


Φτιάξτε δυο σάντουϊτς με τις 4 φέτες τσουρεκιού. Αλείψτε τη μια φέτα με όση ποσότητα nutella θέλετε, από πάνω βάλτε φέτες μπανάνες σε μια στρώση και καλύψτε με μια φέτα τσουρεκιού.

Βουτήξτε τα σάντουϊτς στο μείγμα αβγών-γάλακτος αφήνοντας το τσουρέκι να ρουφήξει καλά (χωρίς όμως να κοντεύει να διαλυθεί) και προσθέστε τα στο καυτό λάδι. Τηγανίστε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν και να πάρουν ένα βαθύ χρυσοκάστανο χρώμα. Αφαιρέστε τα απ’ το τηγάνι και ακουμπήστε τα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το περιττό λάδι.

Μεταφέρετε σε πιάτα και απολαύστε ζεστά.


Δείτε επίσης αυτές τις Αβγοφέτες τσουρεκιού στο φούρνο με φράουλες, βανίλια και σταφίδες.


14 comments:

  1. καλημερα! αληθως ανεστη!! πωπωπω εχεις παει τις αυγοφετες σε νεο επιπεδο! στειλε μου μια με μερεντα κ μπανανα παρακαλω !! :P
    εγω τις προτιμώ με ζαχαρη και κανελα κλασσικα και παραδοσιακα!! αλλα οι τσουρεκενιες ειναι καλυτερες απ το ψωμι!

    ReplyDelete
  2. Χρόνια πολλά κ ευλογημένα,Μάγδα μου!Κολασμένη χρήση του τσουρεκιού!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα Μάγδα! Χρόνια πολλά!
    Θέλω και με μερέντα και με μέλι, παρακαλώ!!

    Λοιπόν! Μόλις βγήκε από το φούρνο το ψωμί χωρίς ζύμωμα με αλεύρι ολικής!
    Εμφανησιακά είναι τέλειο!!! Σε λίγο θα το δοκιμάσω και θα ξανάρθω να σου πω!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  4. Αχ τι μου θύμισες. Μικρή με τον αδερφό μου καταναλώναμε ποσότητες παρόμοιου γλυκό αλλά με ψωμί του τοστ. Θα το κάνω σήμερα κιόλας στην κόρη μου με το τσουρέκι που μας έχει μείνει σπίτι.
    Φιλιά πολλά και Χρόνια Πολλά!

    ReplyDelete
  5. Τα σάλια στο πάτωμα...μικρή το έτρωγα και νομίζω θα το ξανά αρχίσω!! Φιλούρες και Χρόνια Πολλά!

    ReplyDelete
  6. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά και καλά, Μάγδα!
    Αχ αυτές οι πεντανόστιμες αυγοφέτες!! Μου θύμισαν αυτές της μανούλας μου!! Πολύ ωραίος τρόπος αξιοποίησης του περισσευούμενου τσουρεκιού!
    Και του χρόνου με Υγεία!

    ReplyDelete
  7. Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!!
    Δεν έχω φάει ποτέ αυγοφέτες λες;;

    ReplyDelete
  8. χρονια πολλα.χριστοσ ανεστη.εχεισ δικιο για τισ κλασσικεσ αυγοφετεσ.το τσουρεκι καλυτερα να το απολαμβανουμε οπωσ ειναι.και τα δικα σου βλεπω ειναι λαχταριστα. και του χρονου.

    ReplyDelete
  9. Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη Μάγδα μου!
    Το τσουρέκι σου φαίνεται υπέροχο και οι αυγοφέτες με μπανάνα και νουτέλα ακόμα πιο υπέροχες! Εννοείται ότι μου αρέσει ιδιαίτερα και η εκδοχή με το μέλι και την κανέλα, αλλά δεν σου κρύβω ότι έχω μια μεγάλη αδυναμία στη νουτέλα!
    Ευτυχώς έχω ακόμα τσουρέκια από το Πάσχα, οπότε το ΣΚ μας περιμένει ένα πολύ γλυκό πρωινό!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  10. AgapameAnDolmas — ναι, με τσουρέκι είναι μοναδικές!

    lenia — σ' ευχαριστώ!

    peps — σου δίνω ένα από το καθένα λοιπόν!

    Notoula — ελπίζω να άρεσε στην κόρη σου! Κι εγώ τρώω αβγοφέτες από μικρή, πάντα η μαμά μου μας τα έφτιαχνε με χωριάτικη φρατζόλα, μέλι και κανέλα. Φιλιά!

    spoonstories — ναι! Ξανάρχισέ το οπωσδήποτε. Εγώ δεν σταμάτησα ποτέ να το τρώω :)

    Ειρήνη Ε. — να' σαι καλά Ειρήνη μου, επίσης!

    Ξανθή — δεν έχεις φάει ποτέ αβγοφέτες;;; Δεν το πιστεύω! Πρέπει να τις δοκιμάσεις!

    litsa t. — αβγοφέτες φτιάχνω με κανονικό ψωμί αλλά το Πάσχα και τα Χριστούγεννα που έχω τσουρέκι και Πολίτικη βασιλόπιτα φτιάχνω με αυτά. Και τα δυο είναι υπέροχα.

    Ερμιόνη — ελπίζω να σου αρέσουν! Φιλιά!

    ReplyDelete
  11. Αυτές οι συνταγές που γίνονται στο πιτς φιτίλι είναι που κάνουν την ζημιά!Την βλέπεις, σου αρέσει, ωστόσο την προσπερνάς εύκολα γιατί δεν έχει πολλά υλικά και δύσκολη εκτέλεση και το βράδυ εκεί που είσαι έτοιμος να δεις το νέο επεισόδιο του GOT που έχεις κατεβάσει, κατευθύνεσαι σαν ύπουλος Λάνιστερ στην κουζίνα, την φτιάχνεις και τρως μέχρι τελικής πτώσεως.Τσουρέκι λόγω εποχής υπάρχει,απο μπανάνες εδώ άλλο τίποτα και φυσικά νουτέλα που είναι η προσωπική μου πρέζα.Άμα θες να αμαρτάνεις και άλλο, (απεταξάμην πάτερ) βάζεις και σιρόπι καραμέλας απο πάνω!
    Όσο για τις κλασικές αυγοφέτες με το ψωμί, μάλλον είμαι η μόνη που τις τρώω αλμυρές, αν και είμαι φανατική γλυκατζού.
    Χρόνια πολλά με υγεία!
    Κατερίνα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Κατερίνα! Σκέτη αμαρτία δε λες τίποτα. Κι εσύ Game of thrones junkie? Κι εγώ! Τα βλέπω όμως μαζεμένα τα επεισόδια, στο τέλος κάθε season. ' ευχαριστώ! Χρόνια πολλά!

      Delete
  12. Μάγδα μου, η κόρη μου τις καταβρόχθισε! Κάναμε και τις δύο εκδοχές μαμά και κόρη και μας άρεσαν πααααάρα πολύ! Ανυπομονώ να έρθει Σαβ/κο να τις φτιάξουμε πάλι!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γιώτα μου γλυκιά πολύ χαίρομαι που άρεσαν και σε σένα και στην κορούλα σου και σ' ευχαριστώ που μ' εμπιστεύτηκες και τα έφτιαξες. Σε φιλώ!!

      Delete