Wednesday, May 7, 2014

Σαλάτα με σιτάρι σπέλτα, ψητά σπαράγγια και ραπανάκια

Δεν είχα σκοπό να λείψω τόσο καιρό αλλά από την τελευταία φορά που τα είπαμε, ήμουν στην ανάρρωση. Α, και ήμουν άπιστη, ποστάροντας στο instagram αντί για εδώ. Είναι βλέπετε πιο εύκολο και γρήγορο. Αλλά τώρα επέστρεψα!




Πριν δυο εβδομάδες περίπου λοιπόν έβγαλα και τον δεύτερο φρονιμίτη, αυτή η φορά ωστόσο ήταν πολύ χειρότερη από την προηγούμενη. Δεν θα σας πω τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, θα πω μονάχα ότι είμαι ευγνώμων που τελείωσε αισίως αυτή η διαδικασία και ότι δεν θέλω να δω γναθοχειρούργο ποτέ ξανά στη ζωή μου.




Όπως καταλαβαίνετε, μου ήταν αρκετά δύσκολο να φάω οτιδήποτε, αλλά τάραξα τα παγωτά, σπιτικά ως επί το πλείστον (σε δουλειά να βρίσκομαι), τις σούπες, τα ζυμαρικά και όταν ένιωσα κάπως καλύτερα, έφτιαξα και γεμιστά, τα οποία έφεραν μια καλοκαιρινή πνοή στο τραπέζι μας και τα καταευχαριστηθήκαμε.




Τις προάλλες όμως, εμπνευσμένη από τα ανοιξιάτικα λαχανικά που βρίσκω στις αγορές, έφτιαξα κάτι εποχικό και ιδιαίτερα εύκολο. Το τελευταίο διάστημα δεν χορταίνω τα σπαράγγια, ήθελα όμως να τα ετοιμάσω λίγο διαφορετικά από ό,τι συνηθίζω, δηλαδή ψητά ή βραστά με λαδολέμονο. Ήθελα να τα ενσωματώσω σ’ ένα πιάτο υγιεινό και ταυτόχρονα χορταστικό.




Έφτιαξα λοιπόν αυτήν εδώ τη σαλάτα με σιτάρι σπέλτα, ψητά σπαράγγια, ραπανάκια, κατσικίσιο τυρί και ένα dressing με μέλι, μουστάρδα Ντιζόν, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Ήταν υπέροχη.




Χορταστική και γευστική με γήινες και γλυκιές νότες από το ελαφρώς al dente σιτάρι σπέλτα, με τα ψητά σπαράγγια που είχαν καραμελώσει λιγάκι στο φούρνο χαρίζοντας μια καπνιστή χροιά, με τα τραγανά και πιπεράτα ραπανάκια και τo έντονο, γλυκόξινο dressing να αγκαλιάζει τα λαχανικά και το σιτάρι, και μαζί με το αψύ, κρεμώδες κατσικίσιο τυρί που έλιωνε μέσα στη σαλάτα, να της προσδίδει επιπλέον γεύση και υφή.

Ελπίζω να σας αρέσει. Θα τα πούμε και πάλι σύντομα!










Σαλάτα με Σιτάρι Σπέλτα, Ψητά Πράσινα Σπαράγγια, Ραπανάκια και Κατσικίσιο Τυρί

Το σιτάρι σπέλτα (spelt, γνωστό και ως dinkel ή όλυρα) είναι ένα αρχαίο είδος σιταριού που τα τελευταία χρόνια έχει επανέλθει δριμύτερο και κάνει θραύση στους απανταχού λάτρεις της υγιεινής διατροφής και όχι μόνο. Εγώ χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια αλεύρι spelt σε ψωμιά και γλυκά αλλά μόλις εδώ κι ένα χρόνο έβαλα στη διατροφή μου ολόκληρο τον κόκκο. Το spelt είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και μαγνήσιο αλλά πέρα από αυτές του τις αρετές είναι και νόστιμο.

Χρησιμοποίησα ένα είδος ραπανιού γαλλικής προέλευσης το οποίο έχει πιο ήπια γεύση από το κοινό μικρό και στρογγυλό ραπανάκι το οποίο μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε. Κόψτε τα με μαντολίνο κουζίνας ή ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι.

Αυτή η σαλάτα μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως γεύμα καθώς είναι πολύ χορταστική.



Μερίδες: 4-6 σαλάτας / 2-4 κυρίως γεύμα

Υλικά
200 γρ. σιτάρι σπέλτα (spelt / dinkel)
450 γρ. φρέσκα πράσινα σπαράγγια, καθαρισμένα
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
7-8 ραπανάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
100 γρ. φρέσκο κατσικίσιο τυρί ή σπιτικό chèvre, θρυμματισμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

για το dressing
4 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού, φρεσκοστυμμένο
1½ κουταλάκι γλυκού μουστάρδα Ντιζόν
1½ κουταλάκι γλυκού λεπτόρρευστο μέλι (χρησιμοποίησα μέλι κωνοφόρων)
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Μικρά φύλλα μωβ shiso, για το γαρνίρισμα

Ειδικά εργαλεία: σουρωτήρι, μεγάλο ταψί, λαδόκολλα


Προετοιμασία
Μουσκέψτε το σιτάρι σπέλτα σε άφθονο νερό για 3 ώρες (ή για όσες ώρες αναγράφει η συσκευασία σας). Ξεπλύντε το καλά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και βάλτε το σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους μαζί με τόσο νερό όσο να καλύπτει το σιτάρι δυο-τρία δάχτυλα. Τοποθετήστε σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση κατεβάστε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βράστε με μισάνοιχτο καπάκι για 40 λεπτά ή μέχρι το σιτάρι να μαλακώσει αλλά να παραμένει λίγο al dente. Η υφή του θα είναι κάπως λαστιχωτή, μη σας παραξενέψει, έτσι είναι η υφή αυτού του σιταριού. Ενώ το βράζετε, αφαιρείτε από την επιφάνεια του νερού τον αφρό με ένα κουτάλι. Σουρώστε το σιτάρι και αφήστε το να κρυώσει.

Εντωμεταξύ, προθερμάνετε το φούρνο σας στους 220°C.
Καλύψτε τον πάτο ενός ταψιού με λαδόκολλα και προσθέστε τα σπαράγγια σε μια στρώση. Ρίξτε 2 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας.
Τοποθετήστε το ταψί στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε για 8-10 λεπτά ή μέχρι τα σπαράγγια να μαλακώσουν και να καραμελώσουν, γυρίζοντάς τα στα μέσα του χρόνου.
Αφαιρέστε το ταψί απ’ το φούρνο κι αφήστε τα σπαράγγια να κρυώσουν. Έπειτα κόψτε τα σε διαγώνια κομμάτια.


Ετοιμάστε το dressing. Σ’ ένα μικρό μπωλ προσθέστε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, την μουστάρδα και το μέλι και χτυπήστε μ’ ένα σύρμα. Προσθέστε αλατοπίπερο κατά βούληση και ανακατέψτε.

Σ’ ένα μεγάλο μπωλ, προσθέστε το κρύο πια σιτάρι και αλατοπιπερώστε. Προσθέστε τα σπαράγγια, τα ραπανάκια, το κατσικίσιο τυρί και το dressing. Προσθέστε αρχικά το μισό, δοκιμάστε και προσθέστε όσο θέλετε από το υπόλοιπο. Εγώ το προσθέτω όλο. Ανακατέψτε τη σαλάτα και ελέγξτε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι.
Μοιράστε σε πιάτα γαρνίροντας με τα φύλλα shiso.
Σερβίρετε αμέσως.

Η σαλάτα δεν κρατάει καλά στο ψυγείο, γίνεται πολύ νερουλή μετά από κάποιες ώρες, οπότε έχετέ το υπόψη σας όταν την φτιάξετε. Αν επιθυμείτε, μπορείτε να ετοιμάσετε το σιτάρι και το dressing νωρίτερα και να συναρμολογήσετε την σαλάτα λίγο πριν την σερβίρετε.




7 comments:

  1. Πολύ νόστιμη και χορταστική η σαλάτα σου! Περαστικούλια :)

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα και περαστικά!
    τέλεια η σαλάτα σου, τρελαίνομαι για τέτοιους είδους σαλάτες!

    ReplyDelete
  3. Βρε Μάγδα μου, μου τρέχουν τα σάλια!
    Καλημέρα και περαστικά!

    ReplyDelete
  4. Ευχαριστώ πολύ κορίτσια!

    ReplyDelete
  5. καλησπερα και περαστικα.αχρειαστος εντελως να ειναι ο οδοντιατρος.να εισαι καλα και να μας φτιαχνεις τετοιες σαλατες ιδιαιτερα τωρα που ερχεται το καλοκαιρακι.

    ReplyDelete
  6. Περαστικά κοριτσάρα μου !! Τώρα όσο αφορά τη σαλάτα σου την έχεις παρουσιάσει τόσο όμορφα που τη χαζεύω!!

    ReplyDelete
  7. Περαστικά Μάγδα μου, ελπίζω να είσαι καλύτερα.
    Τουλάχιστον η ανάρρωση ήταν ιδιαίτερα γευστική!
    Πάρα πολύ πρωτότυπη η σαλάτα σου, με πολύ ιδιαίτερο συνδυασμό υλικών και απίθανα χρώματα που φτιάχνουν τη διάθεση!
    Φιλιά!

    ReplyDelete