Thursday, June 12, 2014

Με άλλη ματιά

Έχω τις προτιμήσεις μου· μ’ αρέσουν αυτά που μ’ αρέσουν και τις περισσότερες φορές είναι πολύ δύσκολο να μου αλλάξει κανείς τη γνώμη. Είμαι λίγο ξεροκέφαλη και αρκετά πεισματάρα.




Έτσι είμαι και με το φαγητό. Ενώ είμαι ανοιχτή σε κάθε είδους πειραματισμό με κάθε λογής υλικό, αν μου κολλήσει ότι κάτι δεν θα μου αρέσει, τότε δύσκολα θα πειστώ να το δοκιμάσω. Για παράδειγμα, είχα μια άρνηση να δοκιμάσω παγωτά φτιαγμένα με ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα γιατί τα φανταζόμουν υπερβολικά γλυκά, με άσχημη επίγευση και υφή. Είχα άδικο. Μόλις έφτιαξα ένα τέτοιο παγωτό συνειδητοποίησα πως τελικά δεν ήταν και τόσο κακό. Το αντίθετο μάλιστα.




Αυτό το παγωτό φράουλα με το παστέλ ροζ χρώμα το έφτιαξα πριν μερικές μέρες όταν η ζέστη είχε γίνει αφόρητη στα μέρη μας και χρειαζόμασταν απελπισμένα κάτι για να μας δροσίσει. Είχα όλα τα υλικά διαθέσιμα, μου πήρε μονάχα δέκα με δεκαπέντε λεπτά για να το φτιάξω και χρειάστηκαν μόλις τρεις ώρες για να παγώσει στην κατάψυξη. Το ίδιο βράδυ το απολαύσαμε και αναζωογονηθήκαμε.




Η υφή του ήταν καταπληκτική· πλούσια, λεία και βελούδινη, ενώ η γεύση του δεν ήταν όσο γλυκιά περίμενα μια και η προσθήκη φρεσκοστυμμένου χυμού λεμονιού εξισορρόπησε τη ζάχαρη στο γάλα. Αυτό που με ενόχλησε στο τελικό μείγμα του παγωτού ήταν η έντονη γεύση γάλακτος κι έτσι πρόσθεσα λίγο λικέρ φράουλας με την ελπίδα να την αντισταθμίσει αλλά και να προσδώσει στο παγωτό επιπλέον γεύση. Όταν πια αυτό πάγωσε και το δοκίμασα, η γεύση του γάλακτος ήταν ανεπαίσθητη, ιδιαίτερα ευχάριστη και έδενε αρμονικά με αυτή της φράουλας.




Αυτό που μου αρέσει πολύ σε αυτό το παγωτό (όπως και σε τούτο) είναι ότι είναι κρεμώδες και απαλό δίχως να έχει φτιαχτεί σε παγωτομηχανή. Δεδομένου ότι δεν περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού, δεν δημιουργούνται κρύσταλλοι στο μείγμα, έχοντας ως αποτέλεσμα μια βελούδινη υφή.




Για να πω την αλήθεια, δεν σκοπεύω να βάλω στα αζήτητα την παγωτομηχανή μου και να λησμονήσω τα κλασικά παγωτά που φτιάχνω, ωστόσο οφείλω να ομολογήσω πως αυτό εδώ κατάφερε να με κάνει να δω το είδος του με άλλη ματιά.









Παγωτό φράουλα χωρίς παγωτομηχανή
Προσαρμοσμένη από το Ijspret της Linda Lomelino

Δεν αφαίρεσα τα σποράκια της φράουλας από τον πολτό αφού δεν με ενοχλούν καθόλου, αλλά μπορείτε να τα αφαιρέσετε περνώντας τον πολτό από ένα ψιλό κόσκινο.

Όπως προανέφερα, πρόσθεσα λικέρ φράουλας στο μείγμα του παγωτού για να τονίσει τη γεύση του φρούτου αλλά και για να μετριάσει τη γεύση του γάλακτος. Μπορείτε κάλλιστα να αντικαταστήσετε το λικέρ με καθαρό εκχύλισμα βανίλιας.




Γίνεται περίπου 1 λίτρο παγωτό

Υλικά
250 γρ. φρέσκιες φράουλες
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού, φρεσκοστυμμένο
1 κουταλάκι γλυκού λικέρ φράουλα (ή καθαρό εκχύλισμα βανίλιας)
400 γρ. ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα
250 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35%), κρύα

Ειδικά εργαλεία: μικρό επεξργαστή τροφίμων ή μπλέντερ, μίξερ βάσης ή χειρός


Προετοιμασία
Ξεπλύντε τις φράουλες κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό, αφαιρέστε τα κοτσάνια τους και κόψτε τες στη μέση. Τοποθετήστε τες μέσα στον επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ και πολτοποιήστε τες.


Σ’ ένα μεγάλο μπωλ, προσθέστε τον πουρέ φράουλας, τον χυμό λεμονιού, το λικέρ φράουλας (ή βανίλια) και το ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα. Αναμείξτε καλά χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.


Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ) προσθέστε την κρύα κρέμα γάλακτος και χτυπήστε με το εξάρτημα ‘σύρμα’ (ή με το μίξερ χειρός) σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να έχετε μια μαλακιά κι αφράτη σαντιγύ που να στέκεται ελαφρώς (όχι σφιχτή σαντιγύ). Ρίξτε το ένα-τρίτο της σαντιγύς μέσα στο μείγμα πουρέ φράουλας-γάλακτος και αναμείξτε απαλά με ένα σύρμα για να ελαφρύνει το μείγμα. Προσθέστε την υπόλοιπη σαντιγύ και χρησιμοποιώντας μια λαστιχένια σπάτουλα, διπλώστε την με απαλές κινήσεις, πολύ προσεκτικά ώστε να μην την ξεφουσκώσετε και το μείγμα να παραμείνει αφράτο.


Αδειάστε το μείγμα παγωτού σε ένα δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη, καλύψτε το και βάλτε το στον καταψύκτη σας. Θα πάρει 3-4 ώρες για να παγώσει και δεν χρειάζεται να το βγάλετε και να το χτυπήσετε ή να το ανακατέψετε.

Όταν θέλετε να το σερβίρετε, βγάλτε το απ’ την κατάψυξη γύρω στα 15 λεπτά πριν, για να μαλακώσει.

Διατηρείται στην κατάψυξη για μια εβδομάδα.

Κι άλλο παγωτό φράουλα.




13 comments:

  1. Ε ενταξει αυτο ειναι καταπληκτικο! Θα το φτιαξω αυριο κιολας! :) Ευχαριστουμε!

    (εχω την ιδια "ιδιοτροπια" στο φαγητο. Ας πουμε αν ξερω οτι το παγωτο εχει κροκο αυγου μεσα, μαλλον δε θα το φαω ποτε, γιαυτο αγαπησα αυτη τη συνταγη!)

    ReplyDelete
  2. Ονειρεμένο παγωτό! Ναι το ζαχαρούχο είναι ένα κρυφό χαρτί για τέτοιες συνταγές και εσύ το έφερες στα μέτρα σου. Καλό Σ/Κ Μάγδα μου^^

    ReplyDelete
  3. Εγώ έκανα το "άλλο σου παγωτό" φράουλα με μικρές αλλαγές και ήταν υπέροχο. Αντικατέστησα το φρέσκο γάλα με μια μεγάλη κρέμα γάλακτος, έβαλα λιγότερη άχνη και πρόσθεσα στο τέλος, αφού είχε μισοπαγώσει το μίγμα, ένα πακέτο μίνι μπισκοτάκια γεμιστά cookies (σκούρο μαύρο το μπισκότο με άσπρη κρέμα). Ήταν όσο γλυκό έπρεπε (αποφεύγω το ζαχαρούχο, είναι τόσο παχυντικό) πιο βελούδινο από τη γρανίτα και η αντίθεση με τα γεμιστά μπισκοτάκια προκλητική. Οι άντρες του σπιτιού το "τσάκισαν" και ζητάνε κι άλλο. Ευχαριστώ, Μάγδα, μαγειρεύω χρόνια, αλλά οι συνταγές σου έχουν μια δροσιά, που με προκαλούν να τις δοκιμάσω, να τις "πειράξω" και οι φωτογραφίες με κάνουν να μην νιώθω τη μοναξιά της εφήμερης δημιουργίας. Μπορώ να πω κι εγώ:να τα αποδεικτικά στοιχεία, είναι εκεί, ακόμα κι όταν όλα έχουν φαγωθεί και τίποτα δεν υπάρχει. φιλιά

    ReplyDelete
  4. μαγδα καλησπερα.εχεις δικιο για τη γευση του γαλακτος που αφηνουν αυτες οι συνταγες .ουτε εμενα μου αρεσουν.εσυ ομως φαινεται βρηκες το μυστικο.μπραβο.και με φραουλα ουαου.καλο βραδυ και καλο σαββατοκυριακο.περιμενουμε φωτο απο εκδρομη.θα πας εκδρομη.που ελεγε η τζενη καρεζη.φιλια.

    ReplyDelete
  5. Ακριβώς την ίδια καχυποψία είχα κι εγώ Μάγδα μου απέναντι στα παγωτά που έχουν ως βάση το ζαχαρούχο γάλα, μέχρι που δοκίμασα και είδα ότι μου άρεσαν πολύ.
    Πράγματι θέλει λίγη προσοχή στην επιλογή υλικών ούτως ώστε η επίγευση να μην είναι απλά γαλατίλα, αλλά η υφή είναι εξαιρετική και η ευκολία παρασκευής τους απίστευτη!
    Εντάξει που και που καλό είναι να βλέπουμε τα πράγματα με άλλη ματιά, ειδικά όταν καταλήγουμε σε ένα τόσο νόστιμο αποτέλεσμα!
    Τα φιλιά μου!

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα Μάγδα..
    Εγώ πάλι προτιμούσα παγωτά με ζαχαρούχο , μιας και φοβόμουν τα αυγά. Φέτος το ξεπέρασα μαζί σου.. αφου οι συνταγές σου είναι τόσο δελεαστικές ,λαχταριστές,κατατοπιστικές !! δεν έχω λόγια :) Τα έχω φτιάξει σχεδόν όλα και μικροί μεγάλοι ξετρελαθήκαμε !!!
    Φιλιά
    RitaD.

    ReplyDelete
  7. Είμαι στην τέταρτη ή πέμπτη προσπάθεια για να φτιάξω παγωτό, με το νέο μου απόκτημα, και πρέπει να ομολογήσω, πως σχεδόν όλα τα παγωτά που έχω φτιάξει στο παρελθόν (χωρίς να διαθέτω παγωτομηχανή) ήταν με την προσθήκη ζαχαρούχου γάλακτος.

    Δηλαδή, ήμουν στον αντίποδα σου, καλή μου Μάγδα.

    Εξαιρετικό μου φαίνεται από τις φωτογραφίες σου.

    Καλό απόγευμα και καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ReplyDelete
  8. Κάποτε το ψαχνα εδώ στα ξένα το ζαχαρούχο . Το βρήκα και πλέον δεν το χρησιμοποιώ καθολου , οταν κάνεις παιδιά αρχίζεις να ψαχνεις περισσοτερο για το "υγιεινό" και αποφευγεις τα συσκευασμένα . Στα φοιτητικά μου χρόνια στην Ελλάδα εχω κανει και εχω κανει "παγωτά" με το ζαχαρουχο .
    Εδω και 4 μηνες είχα ενα στο ντουλάπι , μου το φερε μια φιλη μου τυχαια . Είπα να δοκιμάσω την συνταγή σου , να τα ξαναθυμηθώ . Η μικρή μου δεν δοκιμασε ακομα να σου πει την γνωμη της , ειμαι σιγουρη θα της αρεσει . Εμενα ομως δεν μου αρεσε καθολου . Απιστευτα γλυκό , χανεται τελειως η μυρωδιά της φράουλας παρολο που εβαλα αρκετες παραπάνω . Εξοστρακιζεται για τα καλα απο την κουζίνα μου το ζαχαρουχο! χαχααα

    ReplyDelete
  9. Evi — χαχα είμαστε τα δυο άκρα λοιπόν. Ελπίζω να σου άρεσε!

    spoonstories — σ' ευχαριστώ πολύ!

    ewa tiba — χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το άλλο παγωτό φράουλα. Το προτιμώ από αυτό εδώ με το ζαχαρούχο γάλα γιατί είναι πιο ελαφρύ και δροσιστικό. Να΄σαι καλά!

    litsa — ναι, αυτή η μυρωδιά δεν είναι το καλύτερό μου αλλά με την προσθήκη του λικέρ φράουλας κουκουλώθηκε. Καλό σου απόγευμα!

    Ερμιόνη — ναι, είμαι της άποψης ότι πρέπει να τα δοκιμάζουμε όλα και μετά να κρίνουμε αν μας αρέσουν ή όχι. Σε αυτή την περίπτωση το παγωτό ήταν πολύ καλό. Σ' ευχαριστώ!

    RitaD. — χαίρομαι που σε "κατάφερα" και δοκίμασες παγωτά με αβγά. Για μένα είναι αυτά που έχουν την πιο ωραία γεύση και υφή. Δεν τα αλλάζω! :)

    Penelope — χαχα κι εσύ ε; Μόνο εγώ είχα άρνηση να τα δοκιμάσω! Τελικά δεν είναι άσχημα αλλά όπως ομολόγησα, τα κλασικά παγωτά δεν τα αντικαθιστώ με τίποτα :) Σε φιλώ!

    Λαμπρινη — όπως διαπίστωσα πριν λίγες μέρες που δοκίμασα να φτιάξω παγωτό σοκολάτα με ζαχαρούχο γάλα (πάντα κάνω δοκιμές), όλα τα ζαχαρούχα δεν είναι ίδια. Αυτό που χρησιμοποίησα για το σοκολάτας ήταν πιο γλυκό ενώ δεν είχε τόσο έντονη γεύση γάλακτος. Πράγματι σε αυτό το παγωτό η γεύση της φράουλας δεν είναι τόσο έντονη. Κρίμα που δεν σου άρεσε αλλά γούστα είναι αυτά ;) Δοκίμαστε το άλλο παγωτό φράουλα που έχω στο blog. Αυτό μάλλον είναι για σένα. Όσο για το ζαχαρούχο, μην το εξοστρακίσεις, μ' αυτό φτιάχνεται η dulce de leche!

    ReplyDelete
  10. Η μικρή παντως οπως και το περίμενα , ξετρελάθηκε! Εχεις τα ευσημα της :)
    Ενα ρώσικο ήταν το δικό μου ζαχαρούχο , δεν ηξερα οτι εχουν διαφορά .
    Τον καιρο που δεν εβρισκα ζαχαρούχο ειχα φτιάξει με απλο γαλα Dulce de leche ! Βραζεις γάλα με ζάχαρη για αρκετή ωρα , προσεκτικά γιατι αφριζει στην αρχη , και εχεις ενα υπέροχο αποτέλεσμα.

    ReplyDelete
  11. ΕλευθερίαJune 23, 2014 at 10:59 AM

    Καλημέρα, αν και σας παρακολουθώ εδώ και καιρό, πρώτη φορά επικοινωνώ μαζί σας. Ούτε εγώ είμαι fan των παγωτών με ζαχαρούχο γάλα, αλλά αυτό με τη φράουλα είναι καταπλητικό. Έχω δοκιμάσει να κάνω παγωτό σοκολάτα με ζαχαρούχο γάλα, και το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό: Πολύ γλυκό με έντονη μυρωδιά γάλακτος. Έχετε καμία πρόταση γι' αυτό;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Ελευθερία. Πρόσφατα έφτιαξα με σοκολάτα αλλά θέλω να το ξαναφτιάξω με μερικές αλλαγές γιατί δεν έμεινα απόλυτα ικανοποιημένη. Όταν το τελειοποιήσω, θα το μοιραστώ.

      Delete
    2. Εναλλακτικά της φράουλας που απουσιάζει αυτήν την εποχη?

      Delete