Thursday, June 19, 2014

Κοχύλια

Από την περασμένη εβδομάδα βλέπουμε κάθε βράδυ ποδόσφαιρο. Έχω φτάσει στο σημείο να βλέπω μπάλες ποδοσφαίρου στον ύπνο μου, δεν σας κάνω πλάκα. Όχι, ο Σ δεν είναι τόσο φανατικός του αθλήματος που με αναγκάζει να παρακολουθώ, τα παιχνίδια είναι τόσο ενδιαφέροντα που μας καθηλώνουν και μας ενθουσιάζουν και τους δυο.




Όταν το ποδόσφαιρο είναι στο επίπεδο παγκοσμίου ή ευρωπαϊκού κυπέλλου τότε είναι τόσο εντυπωσιακό και οι παίκτες τόσο επιδέξιοι, που είναι απίστευτα ευχάριστο να το βλέπεις. Και πού είμαστε ακόμα!




Η Ολλανδία έχει ήδη παίξει και κερδίσει δυο αγώνες (και οι Ολλανδοί τρελαίνονται απ’ τη χαρά τους) αλλά η Ελλαδίτσα μας έχασε, όχι όμως αδίκως. Παίζει πάλι απόψε οπότε ας ελπίσουμε να καταφέρει να κερδίσει.




Πέρα από το να βλέπω ποδόσφαιρο, να δουλεύω, να ονειροπολώ για τις καλοκαιρινές μας διακοπές και τη ζωή γενικά (τείνω να το κάνω συχνά αυτό), μαγειρεύω αρκετά. Ως επί το πλείστον εύκολα και γρήγορα φαγητά και γλυκά γιατί ούτε χρόνο έχω αλλά ούτε και πολλή διάθεση. Τις προάλλες ωστόσο έφτιαξα ένα λίγο πιο μπελαλίδικο φαγητό και από τα αγαπημένα του Σ.




Γεμιστά μεγάλα κοχύλια με φρέσκο σπανάκι, φέτα, ρικότα και παρμεζάνα ψημένα στο φούρνο με μια υπέροχη σάλτσα ντομάτας.




Είναι ένα φοβερά νόστιμο πιάτο το οποίο τυγχάνει να είναι κι ευπαρουσίαστο. Ο συνδυασμός γεύσεων και χρωμάτων είναι μοναδικός μέσα στην απλότητά του και κλασικός. Οξύτητα και στυφάδα από το καταπράσινο και γεμάτο σίδηρο σπανάκι, αλμύρα από τα τυριά, το καθένα με το δικό του μοναδικό γευστικό χαρακτήρα, γλύκα αλλά και μια ελαφριά αψάδα από την ζωηρόχρωμη, φρεσκοφτιαγμένη σάλτσα ντομάτας.




Είναι ένα τέλειο πιάτο για ένα γεύμα με φίλους, ειδικά όταν αυτοί είναι χορτοφάγοι (ξέρετε για ποιούς μιλάω) ή για το κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι.









Κοχύλια γεμιστά με σπανάκι, φέτα και ρικότα

Χρησιμοποιώ φρέσκο σπανάκι για την γέμιση αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένο και ξεπαγωμένο (και καλά στραγγισμένο) σπανάκι.

Η ρικότα μπορεί να αντικατασταθεί κάλλιστα με ανθότυρο.

Αν δεν μπορείτε να βρείτε μεγάλα (jumbo) κοχύλια (conchiglioni), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και lumaconi.




Μερίδες: 6 για κυρίως πιάτο (32 περίπου κοχύλια)

Υλικά
250 γρ. μεγάλα κοχύλια (γύρω στα 35 κοχύλια γιατί μερικά μπορεί να σπάσουν στο ψήσιμο)

για την γέμιση
500 γρ. φρέσκα, καθαρισμένα φύλλα σπανακιού (μετά το βράσιμο και καλό στράγγισμά τους θα πρέπει να σας μείνουν γύρω στα 230 γρ.)
250 γρ. ρικότα, θρυμματισμένη
200 γρ. φέτα, τριμμένη
50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
1 αβγό μεσαίου μεγέθους
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

για την σάλτσα
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, τριμμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
400 γρ. ντομάτες κονκασέ σε κονσέρβα
1 γεμάτο κουταλάκι γλυκού πελτέ ντομάτας
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
250 ml καυτό νερό

20 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη, για το πασπάλισμα πάνω από το κοχύλια πριν το ψήσιμο

Ειδικά εργαλεία: σουρωτήρι, τρίφτης, μεγάλο ταψί ή πυρέξ (εγώ χρησιμοποιώ κεραμικό ταψί μεγέθους 36 εκ. x 25 εκ.), αλουμινόχαρτο


Προετοιμασία
Γεμίστε κατά τα ¾ μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και βράστε το σε δυνατή φωτιά.
Ξεπλύντε καλά το σπανάκι και σουρώστε το. Προσθέστε το στο νερό που βράζει και βράστε το για 4 λεπτά χωρίς να βάλετε καπάκι στην κατσαρόλα. Σουρώστε το και αφήστε το να κρυώσει. Πριν το χρησιμοποιήσετε στη γέμιση, στραγγίξτε το καλά και πιέστε το ανάμεσα στα χέρια σας για να φύγουν τα υγρά. Έπειτα κόψτε το με ένα μαχαίρι.

για την σάλτσα
Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, προσθέστε το ελαιόλαδο και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σωτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Προσθέστε τις ντομάτες κονκασέ, τον πελτέ και αλατοπίπερο και ανακατέψτε καλά. Έπειτα ρίξτε το νερό και ανακατέψτε. Αφήστε να πάρει μια βράση, κατεβάστε τη φωτιά στο χαμηλό και βάλτε το καπάκι. Σιγοβράστε τη σάλτσα για 30 λεπτά.

για τα ζυμαρικά
Εντωμεταξύ, βράστε τα ζυμαρικά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε μπόλικο αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση, ρίξτε τα κοχύλια. Βράστε τα 2 λεπτά λιγότερο απ’ ό,τι γράφει η συσκευασία. Πρέπει να έχουν υφή al dente (σφιχτά αλλά όχι σκληρά) γιατί αλλιώς θα σπάσουν ή θα διαλυθούν όταν πάτε να τα γεμίσετε. Στραγγίξτε τα σ' ένα σουρωτήρι και αμέσως περάστε τα κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό μέχρι να κρυώσουν. Μ’ αυτό τον τρόπο θα σταματήσουν να ψήνονται αλλά και δεν θα κολλάνε μεταξύ τους. Όσο τους ρίχνετε κρύο νερό, χωρίστε απαλά όσα τείνουν να κολλήσουν μεταξύ τους.

για την γέμιση
Σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε το καλά στραγγισμένο και κομμένο σπανάκι μαζί με τα τυριά, το αβγό και λίγο μαύρο πιπέρι. Αναμείξτε καλά με ένα κουτάλι. Μην μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε αλάτι. Τα τυριά έχουν ήδη αρκετό.


Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Προσθέστε στο ταψί σας την μισή σάλτσα ντομάτας και απλώστε την ομοιόμορφα στον πάτο του. Πάρτε ένα-ένα τα κοχύλια, γεμίστε τα με 1½ κουταλάκι γλυκού περίπου γέμιση και ακουμπήστε τα όρθια μέσα στο ταψί. Συνεχίστε μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
Ρίξτε την υπόλοιπη σάλτσα ανάμεσα και πάνω από τα γεμισμένα κοχύλια και τρίψτε παρμεζάνα (20 γρ.) από πάνω.


Καλύψτε το ταψί ελαφρά με αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε το στο κάτω ράφι του προθερμασμένου φούρνου. Ψήστε για 30 λεπτά, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και μεταφέρετε το ταψί στο μεσαίο ράφι. Ψήστε για άλλα 15-20 λεπτά.

Αφαιρέστε το ταψί απ’ το φούρνο, αφήστε λίγο να κρυώσει και σερβίρετε.

Τρώγονται την ίδια μέρα που θα τα φτιάξετε αν και μπορείτε να τα φάτε και την επόμενη αν περισσέψουν. Θα είναι όμως κάπως ξερά.




16 comments:

  1. Με αυτα τα υλικα (συν μοτσαρελα) φτιαχνω συνηθως τα λαζανια, επειδη δεν τρωω κιμα. Πολυ ομορφη η εκδοχη σου και πιο θεαματικη απο το συνηθισμενο λαζανι σε κομματι! :)

    ReplyDelete
  2. Εντυπωσιακό πιάτο και πολύ νόστιμο ταυτόχρονα!
    Χαλάλι η λίγη παραπάνω ώρα! Μόνο τόσα λίγα σερβίρεις στη μερίδα?? Τς, Τς, Τς...
    Βάλε κάτι παραπάνω και μείωσε τις μερίδες σε 4 αντί για 6.
    Δεν το τρώμε κάθε μέρα!!!!!!

    Καλό βράδυ Μάγδα μου!

    ReplyDelete
  3. Υπέροχο πιάτο Μάγδα!
    Τα υλικά αυτά ταιριάζουν τόσο καλά μεταξύ τους που δεν θα τολμούσα να αλλάξω κάτι από τη συνταγή!
    Να σου πω την αλήθεια, επειδή το γέμισμα των κοχυλιών με παιδεύει λίγο, φτιάχνω κανελλόνια με ένα παρόμοιο μίγμα. Μου φαίνονται πιο εύκολα!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  4. Με παρόμοια υλικά κι εγώ (στην ελληνική εκδοχή τους) γεμίζω τα κανελόνια. Επιμένω όμως στη φρέσκια ντομάτα, είναι φθηνή και δεν έχει συντηρητικά.Η δική σου εκδοχή όμως, συμφωνώ με την Evi, είναι πρωτότυπη, ευπαρουσίαστη και πολύ gezeleg.. για παρέα (Ολλανδών) φιλάθλων, χορτοφάγων και μη. Κι εμάς εδώ ο χθεσινός αγώνας Ελλάδα-Ιαπωνία μας ξενύχτησε πάλι, αλλά ξεροσφύρι τον είδαμε με λίγη παγωμένη μπύρα και λαδοτύρι Μυτιλήνης. φιλιά

    ReplyDelete
  5. Θα τα κάνω με τη πρώτη ευκαιρία! Έψαχνα για ένα τέτοιο πιάτο! Έχω και κοχύλια οπότε τέλεια!

    ReplyDelete
  6. Λαχταριστά όσο δεν "παίρνει" καλή μου Μάγδα.

    Από τα ζυμαρικά που προσωπικά λατρεύω, καθώς "σηκώνουν" ωραία γεμίσματα εντός τους.

    Ελλάδα - Ιαπωνία 0-0, λες να έχει να κάνει με την επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στην χώρα μας, εχθές :-))) σκέφτομαι τώρα φωναχτά...

    ReplyDelete
  7. Πολύ ωραίο φαγητό και καλοκαιρινό, ειδικά τώρα με τη ζέστη η γέμιση λαχανικών τους πάει καλύτερα. Νομίζω πως και κρύα θα είναι αρκετά νόστιμα, με μπύρα και μουντιάλ είναι ό,τι πρέπει!

    ReplyDelete
  8. Evi — σ' ευχαριστώ πολύ!

    Χρυσαυγή — χαχα 5 περίπου πιστεύω είναι αρκετά. Η γέμιση των τυριών είνια βαριά μη νομίζεις, οπότε με λίγη σαλάτα, κρασάκι ή μπύρα, κι είσαι μια χαρά. Σ' ευχαριστώ!

    Ερμιόνη — σοβαρά; Για μένα το να γεμίζω κοχύλια είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο από τα κανελόνια. Άσε που είναι και πιο όμορφα ;) Ευχαριστώ!

    ewa tiba — μπορείς να χρησιμοποιήσεις φρέσκια. Κι εγώ το καλοκαίρι όταν οι ντομάτες είναι εύχυμες και γευστικές το κάνω.

    spoonstories — ελπίζω να σου αρέσουν!

    Penelope — χχεχε λες;;; Φιλιά!

    The Dark Chef — ναι! Ό,τι πρέπει για τσιμπολόγημα :)

    ReplyDelete
  9. Φανατική των ζυμαρικών, αυτό το πιάτο θα με εντυπωσίαζε! Δεν ξέρω αν μπορώ να βρω εδώ μεγάλα. Πρέπει να κοιτάξω!

    ReplyDelete
  10. Έχω λίγα νομίζω στο ντουλάπι από άλλους πειραματισμούς και θα το δοκιμάσω.
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  11. Τα έκανα και ήταν πολύ νόστιμα! Να πω μόνο πως ενώ ξεκίνησα με τις καλύτερες προθέσεις σχετικά με το γέμισμα, πολύ σύντομα κατάλαβα ότι δεν το 'χω.. κι ο χρόνος με πίεζε. Έτσι,έριξα άδεια τα κοχύλια πάνω από τη σάλτσα και μετά έριξα τη γέμιση, την οποία πάτησα καλά, ελπίζοντας, η άμοιρη, να χωθεί μέσα τους... Από εμφάνιση καμία σχέση, αλλά από νοστιμιά, σούπερ.Συγνώμη για την προδοσία...
    Άλλωστε, όπως λέει σοφά κι η παροιμία: "όλες οι μέλισσες ζουζουνίζουν (κι εγώ μαζί), αλλά λίγες κάνουν το μέλι"...

    ReplyDelete
  12. Τρελαίνομαι για ζυμαρικά, οπότε πιστεύω ότι αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για μένα.
    Νόστιμο και εμφανίσιμο!!!
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  13. Παρακολουθώ από παλιά το μπλογκ σου, έχω κάνει αρκετές συνταγές, πολλές φορές την καθεμία, με κορυφαίες το σουφλέ τυριών και την ολλανδική μηλόπιτα. Με αυτήν εδώ κατάφερες το ακατόρθωτο! Να φάω σπανάκι και να λατρέψω κάθε μπουκιά! Μου φάνηκε υπέρ-λαχταριστό το φαγητό αυτό, κι έτσι παρέβλεψα την αντιπάθεια προς το σπανάκι. Το μόνο προβληματάκι μου; και τις δύο φορές που την έκανα, το σπανάκι μου βγαίνει πολύ λιγότερο. Την πρώτη φορά, από το μισό κιλό, πήρα με το ζόρι 160 γραμμάρια και τη δεύτερη, από περίπου 700, 190! Μήπως το παραστραγγίζω; Όπως και να 'χει, συγχαρητήρια για τις συνταγές, το μεράκι, το "μοίρασμα"!
    ΥΓ Θα το πάρει η Ολλανδία, ήταν από την αρχή πασιφανές!

    ReplyDelete
  14. kiki — αφού είσα φανατική των ζυμαρικών είμαι βέβαιη πως αυτό θα το καταευχαριστηθείς!

    Ξανθή — ελπίζω να σου αρέσει. Φιλιά!

    ewa tiba — Χαίρομαι που σου άρεσε Εύα (?) παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισες με το γέμισμα. Δεν είναι δύσκολο όταν πάρεις το κολάι, θέλει λίγη επιμονή κι υπομονή.

    Stella Christomoglou — σ' ευχαριστώ!

    Kika Faux — καλησπέρα! Χαίρομαι που έχεις δοκιμάσει συνταγές μου και σου έχουν αρέσει. Όσο για το σπανάκι, καλώς ή κακώς, δεν είναι σαν την ζάχαρη που η μέτρησή της είναι ακριβής, οπότε εφόσον διαπίστωσες ότι σου βγαίνει λιγότερο μετά το βράσιμο και στράγγισμα, την επόμενη φορά μπορείς να αγοράσεις περισσότερο. Εγώ κάθε φορά που το φτιάχνω μου βγαίνει 220-230 γρ.
    Χαχα λες να το πάρει; Μετά την Ελλάδα υποστηρίζω Ολλανδία κι ελπίζω να τα καταφέρουν! Τους Γερμανούς φοβάμαι..
    Να' σαι καλά!

    ReplyDelete
  15. Αν δεν βάλω φετα;; και βάλω μόνο ρικοτα παρμεζανα;;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Ειρήνη και συγνώμη που σου απαντώ με τόση καθυστέρηση. Θα σου πρότεινα να μην παραλείψεις τη φέτα απο τη συνταγή γιατί η γεύση κι η αλμύρα της φέρνει την ισορροπία στις γεύσεις των άλλων τυριών. Επίσης, η ποσότητα της φέτας στη συνταγή είναι μεγάλη. Αν την αφαιρέσεις, η γέμιση θα είναι πάρα πολύ λίγη.

      Delete