Thursday, July 10, 2014

Κεράσια: η σαλάτα

Όταν οι μέρες και τα βράδια είναι τόσο ζεστά όσο τον τελευταίο καιρό, δεν διανοούμαι να μείνω στην κουζίνα πέρα από μερικά λεπτά. Οι καλοκαιρινές σαλάτες είναι η σανίδα σωτηρίας μου.




Τις περισσότερες φορές φτιάχνω μια μεγάλη χωριάτικη με ζουμερές ντομάτες και ολόδροσο αγγούρι, άλλες ντάκο, ειδικά όταν έχω φτιάξει κριθαροκουλούρες, ή τονοσαλάτα που είναι από τις αγαπημένες μου.


Τίποτα δεν είναι καλύτερο το καλοκαίρι από τις σαλάτες που περιέχουν εποχικά φρούτα και λαχανικά συνδυάζοντας γλύκα, αψάδα, αλμύρα, φρεσκάδα, τραγανή υφή και εν γένει νοστιμάδα.




Αυτή τη φορά έφτιαξα μια απλή σαλάτα με baby φύλλα σέσκουλου, φύλλα δυόσμου, γλυκά μαυροκέρασα, ελιές Καλαμών, φέτα και μια βινεγκρέτ σκόρδου με μπαλσάμικο, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.


Δίχως να είναι πολυσύνθετη και χωρίς να περιέχει παράξενα ή εξεζητημένα υλικά, είναι άκρως εύγεστη, δροσιστική και χορταστική. Τραγανά, νεαρά φύλλα σέσκουλου, γλυκά κεράσια, σπιρτόζικη βινεγκρέτ με το σκόρδο να δίνει μια ενδιαφέρουσα κι έντονη γευστική χροιά, κρεμώδης αλμυρή φέτα, αρωματικός δυόσμος. Μαζί με μια-δυο φέτες ψωμί σικάλεως κι ένα ποτήρι Sauvignon blanc, έγινε ένα απολαυστικό γεύμα για έναν.




Παρεμπιπτόντως, σήμερα το απόγευμα, τα πάμπολλα κεράσια που έχουν κατακλύσει το ψυγείο μου μου έγνεφαν να τα χρησιμοποιήσω και δεν μπόρεσα ν’ αντισταθώ. Άναψα το φούρνο κι έφτιαξα κάτι γλυκό. Θα το μοιραστώ σύντομα, όσο προλαβαίνετε να βρείτε ακόμα κεράσια γιατί η εποχή τους είναι τόσο καταραμένα σύντομη.









Σαλάτα baby φύλλων σέσκουλου και δυόσμου με κεράσια, ελιές και φέτα

Αν δεν μπορείτε να βρείτε baby φύλλα σέσκουλου (swiss chard), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαλακά φύλλα σέσκουλου που δεν χρειάζονται βράσιμο διότι είπαμε, το νόημα είναι να μείνετε στην κουζίνα για μερικά λεπτά. Φροντίστε μονάχα να αφαιρέσετε τα κοτσάνια και το κεντρικό νεύρο κάθε φύλλου πριν τα προσθέσετε στη σαλάτα.
Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε με γλιστρίδα, νεροκάρδαμο ή baby σπανάκι.

Αντί για φέτα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο μαλακό κατσικίσιο τυρί, ανθότυρο ή μοτσαρέλα.

Αν τα ολόκληρα φύλλα δυόσμου δεν σας πολυαρέσουν, ψιλοκόψτε τον και πασπαλίστε τον πάνω απ’ τη σαλάτα. Έτσι η γεύση του δεν θα είναι έντονη σε κάθε μπουκιά.

Μερικά κομμένα καρύδια ή αμύγδαλα ταιριάζουν πολύ στη σαλάτα.




Μερίδες: 4

Υλικά
100-120 γρ. baby φύλλα σέσκουλου
10 μεγάλα φρέσκα φύλλα δυόσμου, ολόκληρα, και μερικά μικρά για γαρνίρισμα
16 γλυκά κεράσια, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
12 ελιές Καλαμών, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
100 γρ. φέτα

για τη βινεγκρέτ σκόρδου
1 σκελίδα σκόρδου, πολτοποιημένη
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού, φρεσκοστυμμένο
1 κουταλιά σούπας μπαλσάμικο ξίδι
3 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Ειδικά εργαλεία: κερασοκαθαριστής (προαιρετικά), αλλιώς χρησιμοποιήστε φουρκέτα


Προετοιμασία

για τη βινεγκρέτ σκόρδου
Σ’ ένα μικρό μπωλ, προσθέστε το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το ξίδι, το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά μ’ ένα πιρούνι ή ένα μικρό σύρμα. Δοκιμάστε και προσθέστε επιπλέον αλατοπίπερο αν χρειάζεται.

για τη σαλάτα
Σ’ ένα μεγάλο μπωλ, προσθέστε τα φύλλα σέσκουλου και δυόσμου, τα κεράσια και τις ελιές και αναμείξτε με τα χέρια σας. Προσθέστε το 1/3 της βινεγκρέτ και ανακατέψτε με τα χέρια σας για να καλυφθούν ομοιόμορφα τα υλικά. Δοκιμάστε και προσθέστε επιπλέον βινεγκρέτ αν χρειάζεται.

Μεταφέρετε τη σαλάτα σε μια πιατέλα και θρυμματίστε από πάνω τη φέτα. Γαρνίρετε με λίγα μικρά φύλλα δυόσμου και βάλτε την υπόλοιπη βινεγκρέτ σ’ ένα μικρό μπωλ για επιπλέον προσθήκες. Απολαύστε αμέσως!

Η σαλάτα ταιριάζει πολύ με μπριζόλα ή κοτόπουλο στη σχάρα.

Αν σας περισσέψει βινεγκρέτ, βάλτε την σ’ ένα μπωλάκι, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και διατηρήστε στο ψυγείο για 1-2 μέρες. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σε διάφορες πράσινες σαλάτες.




7 comments:

  1. υπεροχη φαινεται. και οι φωτογραφιες επισης!

    ReplyDelete
  2. πρωτη φορα βλεπω κερασια σε σαλατα!!! εγω η μαρμελαδα 8α τα εκανα η κανενα κεικ οχι σαλατα!! πρωτοτυπη και σιγουρα καλοκαιρινη!!

    ReplyDelete
  3. Είμαστε στην ίδια σαλατο-φάση! Η κερασένια σαλάτα σου άκρως λιμπιστική!

    ReplyDelete
  4. Μοναδικός ο συνδυασμός.....θα έλεγα τολμηρός,αλλά έτσι οφείλει να είναι κουζίνα!Να προσφέρει εκπλήξεις και συγκινήσεις για να δίνει σπιρτάδα στην ζωή .
    Η εμφάνιση της σαλάτας στο υπέροχο πιάτο που επέλεξες να την σερβίρεις,είναι εντυπωσιακή.Το κοντράστ των χρωμάτων ,μάλλον ανήκει στην παλέττα κάποιου ζωγράφου,που πασχίζει να τα κλέψει από την φύση για να φορτίσει τον πίνακα του με αλήθεια.
    Υπέροχη!
    Φιλιά πολλά,πολλά!

    ReplyDelete
  5. λοιπόν πολλά φρούτα εχω βαλει σε σαλάτα,ηρθε η ώρα κ για τα κεράσια :) πολύ ωραία ιδέα!

    ReplyDelete
  6. grEAT — ευχαριστώ πολύ!

    AgapameAnDolmas — είναι πολύ νόστιμη. Δοκίμασέ την!

    Martha — εγώ πάντα είμαι σε σαλατο-φάση για να είμαι ειλικρινής. Ειδικά τώρα που έχουν πιάσει και οι γερές ζέστες, δεν τις χορταίνω.

    Foteini Thes — αα σ' ευχαριστώ πολύ για το κομπλιμέντο. Χαίρομαι που σου άρεσε η ιδέα και η παρουσίαση. Φιλιά!

    cook — ναι! Θα δεις πως θα σου αρέσει, ειδικά αν βρεις γλυκά και τραγανά κεράσια. Σ' ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  7. Ελκυστική η σαλάτα σου Μάγδα! Τα γλυκά κεράσια θα ταιριάζουν πολύ! Καλό ΣΚ!

    ReplyDelete