Friday, August 22, 2014

Το καλοκαίρι των παγωτών

Στο ξεκίνημα του καλοκαιριού δήλωσα πως αυτό θα είναι το καλοκαίρι των παγωτών κι έτσι ήταν. Δεν μπορώ να το πιστέψω πόσα είδη παγωμένων γλυκισμάτων έφτιαξα τους τελευταίους δυο-τρεις μήνες.


Πολλά από αυτά ήταν αξιομνημόνευτα, κάποια ήταν μέτρια και μερικά ήταν αποτυχίες. Αλλά χρειάζονται κι αυτές, έτσι δεν είναι; Για να εκτιμήσεις τα καλά.


Η λίστα είναι μεγάλη αλλά πάρτε μια ιδέα:
Σορμπέ πεπονιού cantaloupe
Παγωτό τζίντζερ
Σεμιφρέντο ανανά-καρύδα
Παγωτό ψητής φράουλας με μπαλσάμικο
Ξυλάκια καφέ φραπέ
Σορμπέ ροδάκινου-μύρτιλλου
Παγωτό στρατσιατέλα (αυτό ακόμα το ονειρεύομαι)
Παγωτό βατόμουρο




Δυστυχώς, τα περισσότερα από αυτά δεν είχα χρόνο να τα φωτογραφίσω, και είναι κρίμα γιατί ήθελα πολύ να μοιραστώ τις συνταγές μαζί σας, είχα ωστόσο την ευκαιρία να φωτογραφίσω αυτό το παγωτό βατόμουρου που έφτιαξα πριν λίγες μέρες.




Τα βατόμουρα είναι ίσως τα αγαπημένα μου φρούτα του δάσους. Αυτό το σκούρο μπλε, γυαλιστερό χρώμα τους και η λεία υφή των μικρών, παχουλών ρωγών τους είναι για μένα ακαταμάχητη. Μ’ αρέσει να τα τρώω όπως είναι, να απολαμβάνω την υπόξινη και συνάμα γλυκιά γεύση τους, αλλά σε τάρτες, παγωτά και μαρμελάδες είναι ακόμα πιο νόστιμα.




Τα βατόμουρα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και φυτκές ίνες αλλά δεν πρόκειται να σας “πουλήσω” αυτό το παγωτό ως υγιεινό. Περιέχει κρέμα γάλακτος, αβγά και ζάχαρη οπότε και να θέλω δεν μπορώ να το ισχυριστώ. Έχει όμως μια εκπληκτικά φρέσκια, φρουτώδη κι ελαφρώς κρεμώδη γεύση με μια νύξη βανίλιας και λεμονιού που σε συνδυασμό με την πλούσια και βελούδινη υφή του το κάνει εξαιρετικά εθιστικό. Για να μην πω για εκείνο το μωβ χρώμα του που σε υπνωτίζει. Θα μπορούσα να φάω μπάλες αμέτρητες αλλά, φευ, έπρεπε να συγκρατηθώ. Εσείς θα τα καταφέρετε;




Υπενθύμιση: Το giveaway για το Yummy Supper cookbook τρέχει ακόμα. Πηγαίνετε εδώ αν θέλετε να μπείτε στην κλήρωση για να το κερδίσετε. Παρεμπιπτόντως, να ευχαριστήσω όλους εσάς που έχετε ήδη αφήσει σχόλιο!










Παγωτό βατόμουρο
Προσαρμοσμένη από το Sweet Cream and Sugar Cones

Χρησιμοποιήστε φρέσκα γλυκά βατόμουρα αλλά αν τυχόν είναι περισσότερο ξινά από όσο υπολογίζατε, προσθέστε λίγη παραπάνω ζάχαρη από την αναγραφόμενη (περίπου 20 γρ. επιπλέον) στον πουρέ βατόμουρου.


Γίνεται περίπου 1 κιλό

Υλικά

για τον πουρέ βατόμουρου
300 γρ. φρέσκα βατόμουρα
80 γρ. ψιλή ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού

για τη βάση του παγωτού
6 κρόκους αβγών μεσαίου μεγέθους
120 γρ. ψιλή ζάχαρη
440 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35%)
190 ml πλήρες γάλα
¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

Ειδικά εργαλεία: μικρός επεξεργαστής τροφίμων (όπως multi) ή μπλέντερ, ψιλό κόσκινο, πλαστική μεμβράνη, παγωτομηχανή (προαιρετική αν και προτιμητέα)


Προετοιμασία

για τον πουρέ βατόμουρου
Σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέστε τα βατόμουρα και τη ζάχαρη και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά για 10 περίπου λεπτά ή μέχρι τα βατόμουρα να μαλακώσουν και οι χυμοί που έχουν βγάλει να δέσουν λίγο, ανακατεύοντας τακτικά.
Αφήστε να κρυώσει ελαφρά και μεταφέρετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας όπως και το χυμό λεμονιού στον επεξερεγαστή τροφίμων ή μπλέντερ. Πολτοποιήστε μέχρι να έχετε ένα λείο πουρέ. Περάστε το μισό μείγμα από το κόσκινο, αφήνοντας να πέσει μέσα σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους και πιέζοντας με μια σπάτουλα ώστε να περάσει μέσα από το κόσκινο όσο το δυνατόν περισσότερος πουρές. Πετάξτε τα υπολείμματα και αδειάστε τον υπόλοιπο πουρέ μέσα στο μπωλ με τον στραγγισμένο πουρέ. Ανακατέψτε ελαφρά, καλύψτε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και βάλτε τον στο ψυγείο.


για τη βάση του παγωτού
Σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε τους κρόκους αβγών και τη μισή ζάχαρη (60 γρ.) και χτυπήστε καλά με ένα σύρμα. Αφήστε στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους με βαρύ πάτο, προσθέστε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, την υπόλοιπη ζάχαρη (60 γρ.) και το αλάτι. Ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι το μείγμα να είναι χλιαρό αλλά όχι καυτό.
Ρίξτε το ζεστό μείγμα λίγο-λίγο στ’ αβγά, χτυπώντας γρήγορα και ασταμάτητα με το σύρμα (όπως όταν κάνετε αβγολέμονο). Όταν πια το έχετε προσθέσει όλο, αδειάστε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα και βάλτε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς με μια σπάτουλα που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας για να μην κολλήσει, μέχρι το μείγμα ν’ αρχίσει να πήζει ελαφρά και να μπορεί να σταθεί πάνω στη σπάτουλα χωρίς να γλυστράει αμέσως.


Περάστε την κρέμα (custard) μέσα από το κόσκινο, αφήνοντάς τη να πέσει μέσα σ’ ένα καθαρό μπωλ, προσθέστε την βανίλια και αναμείξτε καλά.

Γεμίστε ένα μεγάλο μπωλ με παγάκια και λίγο νερό, και ακουμπίστε μέσα το μπωλ με τη βάση του παγωτού. Ανακατέψτε το μείγμα με μια σπάτουλα μέχρι να κρυώσει. Έπειτα καλύψτε το με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 1 ώρα μέχρι να κρυώσει καλά.
Ρίξτε μέσα στην κρύα βάση παγωτού τον κρύο πουρέ βατόμουρου και αναμείξτε καλά με μια σπάτουλα. Αδειάστε το στην παγωτομηχανή σας και συνεχίστε ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Εναλλακτικά, αν δεν έχετε παγωτομηχανή, αδειάστε το μείγμα παγωτού μέσα σε ένα δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη. Βάλτε το στην κατάψυξη κι έπειτα από 40 λεπτά βγάλτε το και χτυπήστε το δυνατά με ένα σύρμα ή μια σπάτουλα (μπορείτε να το χτυπήσετε και στο μπλέντερ ή ακόμα και με ραβδομπλέντερ).
Συνεχίστε να το χτυπάτε ανά μισή ώρα μέχρι να είναι πλέον πολύ πηχτό και παγωμένο για να χτυπηθεί. Αυτή η διαδικασία θα πάρει 2 με 3 ώρες.


7 comments:

  1. Να είχα μια μπάλα τώρα!

    ReplyDelete
  2. λιγούρεψα και 1 και 2 μπάλες.....

    ReplyDelete
  3. Κωστής απο Κοζάνη

    ...Σε ακολουθώ καιρό τώρα και κάθε ανάρτηση είναι μια ευχάριστη έκπληξη..
    Αυτή τη φορά δεν μπορώ να συγκρατηθώ.....Απαίτηση: Τις συνταγές για το παγωτό τζίντζερ, σεμιφρέντο ανανά - καρύδα και παγωτό ψητής φράουλας με μπαλσάμικο!!
    Ξέρω ότι θα με λυπηθείς και θα το κάνεις......σε χαιρετώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Κώστα! Σ' ευχαριστώ πολύ για το μήνυμά σου. Θα ήθελα πολύ να σε ευχαριστήσω αλλά δυστυχώς δεν έβγαλα ούτε μια φωτογραφία από τα παγωτά που ζητάς, οπότε χλωμό να κάνω ανάρτηση. Sorry! :)

      Delete
  4. Καλημέρα Μάγδα ,

    Ξύπνησες μνήμες ... μουριά , χωριό ,μεταξοσκόληκες , γιαγιά ...Τα φύλλα της μουριάς ήταν τροφή για τους μεταξοσκόληκες της γιαγιάς και της προγιαγιάς ... Είναι απο τα αγαπημένα μου
    φρούτα και το παγωτό σου .. μια ζωγραφιά !!!!!!
    Φιλιά απ΄ τον Πειραιά .
    RitaD.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Ρίτα! Άγρια βατόμουρα δεν έχω τύχει ποτέ να φάω αλλά θα το ήθελα πολύ! Ωραίες οι αναμνήσεις σου, σ΄ευχαριστώ που τις μοιράστηκες!

      Delete
  5. τα φρούτα του δάσους είναι και τα δικά μου αγαπημένα! αγαπώ όλα τα berries μηδενός εξαιρουμένου!
    είναι πολύ δελεαστικό το παγωτάκι σου!! μπράβο!

    ReplyDelete