Sunday, September 7, 2014

Κολοκυθάκια τηγανητά με σουσάμι και δυόσμο

Τίποτα δεν είναι πιο κλασικό στην ελληνική κουζίνα από τα τηγανητά κολοκυθάκια και μελιτζάνες. Ποιός δεν παραγγέλνει μια-δυο μερίδες κάθε φορά που βρίσκεται σε ταβέρνα και δη το καλοκαιράκι δίπλα στο κύμα;



Ακόμα και στο σπίτι, σαν μεζές σερβιρισμένος πριν από τη μεγάλη ατραξιόν του κυρίως πιάτου, τα τηγανητά κολοκυθάκια είναι μοναδική νοστιμιά. Υπάρχει άραγε ελληνίδα μαγείρισσα που δεν τα φτιάχνει έτσι για την πλάκα;




Όταν είναι καλοψημένα και τραγανά απ’ έξω και ζουμερά από μέσα, είναι τέλεια. Όταν συνοδεύονται από τζατζίκι ή από κάποιο άλλο ντιπ γιαουρτιού είναι θεϊκά.




Καθώς έχω βαρεθεί να τρώω τα τηγανητά κολοκυθάκια απλά παναρισμένα με αλεύρι και καρυκεύματα, αποφάσισα να αλλάξω λίγο και να τα φτιάξω με κουρκούτι στο οποίο πρόσθεσα σουσάμι και φρέσκο δυόσμο. Οι προσθήκες αυτές έκαναν τη διαφορά αφού ενίσχυσαν τη γεύση του κολοκυθιού χαρίζοντάς του φρεσκάδα και τραγανή υφή. Το ντιπ στραγγιστού γιαουρτιού αρωματισμένου με ξερό κόλιανδρο ήταν ανεπαίσθητα πικάντικο, προσδίδοντας οξύτητα στα κολοκυθάκια.




Μας άρεσε πάρα πολύ και πλέον θα το καθιερώσω να τα φτιάχνω έτσι. Ο Σ άλλωστε όπως βλέπετε δεν κρατιόταν και άρπαξε ένα όσο τα φωτογράφιζα.









Κολοκυθάκια τηγανητά με σουσάμι και δυόσμο και ντιπ γιαουρτιού με ξερό κόλιανδρο

Χρησιμοποίησα ανοιχτόχρωμα και σχετικά μικρά κολοκυθάκια τα οποία είναι πιο νόστιμα και περιέχουν λιγότερο νερό από τα μεγάλα και σκουρόχρωμα κολοκύθια.
Τα έκοψα με μαντολίνο αλλά αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι.




Μερίδες: αρκετές για 4-6 άτομα ως ορεκτικό

Υλικά

για τα κολοκυθάκια
3 κολοκυθάκια (600-650 γρ.), κομμένα σε διαγώνιες φέτες πάχους 0,5-0,7 εκ.
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
160 ml κρύο ανθρακούχο νερό
3 κουταλιές σούπας σουσάμι
2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου
Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

για το ντιπ γιαουρτιού
7 κουταλιές σούπας στραγγιστό γιαούρτι 2%
Χυμό ½ λεμονιού
¼ κουταλάκι γλυκού τριμμένο ξερό κόλιανδρο
1½ κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (2-3 γυρίσματα του μύλου)
¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι

Ειδικά εργαλεία: μαντολίνο (προαιρετικά)


Προετοιμασία
Σε μια βαθιά κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους με βαρύ πάτο, ρίξτε το ηλιέλαιο. Μη χρησιμοποιήσετε μικρή κατσαρόλα γιατί το λάδι θα φουσκώσει και θα τριπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο όταν προσθέσετε τα κολοκυθάκια. Δεν θέλετε να σας ξεχυλίσει και να γεμίσει η κουζίνα σας λάδια.
Ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μπορείτε να ελέγξετε αν το λάδι είναι έτοιμο για τηγάνισμα ρίχνοντας μέσα ένα κύβο λευκού ψωμιού 2,5 εκ. κι εφόσον ροδίσει μέσα σε 60 δευτερόλεπτα, είναι έτοιμο. Αν ροδίσει σε λιγότερο χρόνο τότε το λάδι σας είναι πολύ καυτό!

Εντωμεταξύ, φτιάξτε το κουρκούτι. Είναι σημαντικό να το φτιάξετε σε αυτό το σημείο και όχι νωρίτερα, γιατί αυτό που θέλετε είναι να διατηρήσει τις φουσκάλες από το ανθρακούχο νερό ώστε τα κολοκυθάκια σας να γίνουν τραγανά.

Μέσα σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι και αναμείξτε μ’ ένα σύρμα. Ρίξτε το ανθρακούχο νερό λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα έως ότου έχετε ένα κουρκούτι κάπως αραιό. Προσθέστε το σουσάμι και το δυόσμο κι ανακατέψτε με ένα κουτάλι.


Όταν το λάδι ζεσταθεί (πρέπει να είναι καυτό ώστε τα κολοκυθάκια να γίνουν τραγανά χωρίς να ρουφήξουν λάδι), βουτήξτε τις φέτες κολοκυθιού μέσα στο κουρκούτι ελαφρά και ρίξτε τες μέσα στο καυτό λάδι. Μην υπερφορτώσετε την κατσαρόλα γιατί δε θα τηγανιστούν ομοιόμορφα. Τηγανίστε τες για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και να είναι τραγανές απ’ έξω.

Ενώ τηγανίζονται τα κολοκυθάκια, φτιάξτε το ντιπ γιουρτιού. Προσθέστε όλα τα υλικά για το ντιπ σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους κι αναμείξτε καλά μ’ ένα κουτάλι.

Αφαιρέστε τα κολοκυθάκια από το λάδι με μια τρυπητή κουτάλα και ακουμπήστε τα πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει το πολύ λάδι. Έπειτα μεταφέρετέ τα σε μια πιατέλα, αλατίστε τα ελαφρά και σερβίρετε αμέσως με το ντιπ γιαουρτιού.




14 comments:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Πολύ ωραία η ιδέα σου για να αναδείξεις το τηγανιτό κολοκυθάκι!
    Πρέπει να είναι πόλύ νόστιμο. Κι εγώ ανθρακούχο νερό χρησιμοποιώ στο κουρκούτι μου, νομίζω ότι είναι το καλύτερο και τα διατηρεί πολύ τραγανά.
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  2. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κολοκυθάκια με σουσάμι!Τι φοβερή ιδέα :)

    ReplyDelete
  3. Έφτιαξα πρόσφατα μια συνταγή με καβουρδισμένο σουσάμι μέσα και πραγματικά δίνει στο φαγητό άααααλλλλη γεύση!!!
    Ωραία ιδέα να το βάλεις στο κουρκούτι!!!
    Πεντανόστιμα θα έγιναν και με το δυόσμο!!

    ReplyDelete
  4. Υπέροχος ο συνδυασμός για τα τηγανητά κολοκυθάκια, ο δυόσμος πρέπει να δίνει
    μια εξωτική, μικρασιάτικη νότα, μου θυμίζει τη γιαουρτόσουπα της γιαγιάς μου!
    Και φυσικά τι πιο ταιριαστό συνοδευτικό από ένα ντιπ γιαουρτιού.

    ReplyDelete
  5. Εξαιρετική "οπτική" και φαντάζομαι και γεύση, τα κολοκυθάκια Μάγδα μου.
    Γιατί και ο δυόσμος αλλά και το σουσάμι ταιριάζουν δένουν πολύ αρμονικά και το λέω μιας και τυχαίνει να τα χρησιμοποιώ κι' εγώ σαν υλικά σε ζυμωτές κολοκυθόπιτες ειδικά το καλοκαίρι.

    Φαντάζομαι το "τραγανό" του δαγκώματος και μου "τρέχουν τα σάλια", μέσα στο βράδυ.
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ReplyDelete
  6. Ta καλύτερα τηγανιτά κολοκυθάκια είναι με κουρκούτι. Τέρμα.
    Εχω δοκιμάσει σε όλες τις ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και τα συναφή μαγαζιά.
    ¨Εβαλες την πινελιά σου με το σουσάμι και το δυόσμο και έκανες ένα απλό υλικό να απογειωθεί σε γεύση.

    Μπράβο Μαγδούλα :)

    ReplyDelete
  7. πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου! το σουσάμι και ο δυόσμος θα απογειώνουν το κολοκυθάκι!!
    την καλησπέρα μου!

    ReplyDelete
  8. Καλά το σουσάμι στο κουρκούτι τα σπάει!!!!!!!!!!!!!!!!
    Φανταστική ιδέα! Μπράβο σου Μάγδα!

    ReplyDelete
  9. Μου αρέσει πάρα πολύ η προσθήκη δυόσμου στο κουρκούτι. Ταιριάζει άλλωστε τόσο πολύ με τη γεύση του κολοκυθιού, που νιώθω ότι πάντα έλειπε από το κουρκούτι!
    Ορεκτικό που μπορεί να γίνει εύκολα και κυρίως πιάτο, μιας που το βλέπω πολύ δύσκολο να σταματήσεις να τρως!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  10. Σας ευχαριστώ πολύ όλες. Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε η ιδέα!

    ReplyDelete
  11. πολυ ωραια η ιδεα σου θα την κανω και εγω!!!!

    ReplyDelete
  12. πολυ ωραια η ιδεα σου!!!ΒΑΣΩ!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ Βάσω. Ελπίζω να σου αρέσει!

      Delete
  13. ΠΟλύ ωραια πινελιά... πρεέπι να τα δοκιμάσω
    μια που ειμαι μεγάλη fan τους!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ReplyDelete