Tuesday, February 10, 2015

Cupcakes βανίλιας με γλάσο πάστας speculoos-μασκαρπόνε

Αν με παρακολουθείτε στο instagram, ίσως να είδατε πως το Σάββατο ήταν μέρα ψησίματος· το πρωί ξεκίνησα με cupcakes και το απόγευμα συνέχισα με ψωμί. Έτσι είμαι εγώ, ευτυχισμένη να χώνομαι στη μικρή μου κουζίνα τα Σαββατοκύριακα και να ψήνω ασταμάτητα γλυκιές ή αλμυρές λιχουδιές.




Έφτιαξα λοιπόν ένα καρβέλι εξ ολοκλήρου με αλεύρι φαγόπυρου, για πρώτη φορά, και ήταν μια καλή αρχή. Η κόρα του ήταν τραγανή ενώ η ψίχα πολύ συνεκτική λόγω της έλλειψης γλουτένης στο αλεύρι και το φάγαμε με μπόλικη παλαιωμένη Gouda και μαρμελάδα σύκο. Η συνταγή χρειάζεται κάποιες μικροαλλαγές ώστε το ψωμί γίνει όπως το θέλω, γι’ αυτό και δεν θα την αναρτήσω ακόμα, αλλά αυτό που ήταν αναντίρρητα μεγάλη επιτυχία ήταν τα cupcakes.




Το Σάββατο δεν ήταν η πρώτη φορά που τα έφτιαξα. Είναι αυτά που φτιάχνω πάντοτε όταν η όρεξή μου τραβάει πάστα speculoos, κάτι που ομολογουμένως δεν συμβαίνει συχνά, μα όποτε συμβαίνει ανατρέχω σε αυτή τη συνταγή. Επειδή η πάστα speculoos δεν μου πολυαρέσει σκέτη ή πάνω σε τηγανίτες, ψωμί κλπ., αφού τη θεωρώ ιδιαίτερα γλυκιά, την ενσωματώνω πάντα σε ένα γλάσο για cupcakes με μασκαρπόνε και τότε γίνεται επικίνδυνα νόστιμη.




Πρόσφατα βρέθηκα στο Βέλγιο και πέτυχα σ’ ένα μεγάλο super market την αγαπημένη μου μάρκα πάστας speculoos που δυστυχώς δεν μπορώ να βρω στην Ολλανδία, και το Σάββατο ήταν ευκαιρία να την χρησιμοποιήσω. Τα cupcakes βανίλιας είναι η ιδανική βάση για αυτό το γλάσο, κάνοντας έναν εξαιρετικό συνδυασμό. Είχα επίσης μερικά μπισκότα speculoos που θρυμμάτισα και πασπάλισα στην κορυφή τονίζοντας ακόμα περισσότερο τη γεύση του μπισκότου.


Το cupcake είναι αφράτο και έντονα αρωματικό από τη φρέσκια βανίλια, ενώ το γλάσο είναι ανάλαφρο και κρεμώδες έχοντας εκείνη την ενδιαφέρουσα γεύση από τα μπαχάρια του μπισκότου speculoos. Συνολικά, οι γεύσεις δεν είναι υπερβολικά γλυκιές, κάτι που είναι σημαντικό για μένα όταν πρόκεται για cupcakes.




Δοκιμάστε τα λοιπόν και σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βρείτε πάστα speculoos, αντικαταστήστε με πάστα gianduia. Εννοείται πως η γεύση θα είναι διαφορετική αλλά εξίσου ονειρεμένη. Να, δείτε εδώ, όταν χθες ξαναέφτιαξα cupcakes βανίλιας και τα επικάλυψα με γλάσο gianduia-μασκαρπόνε.









Cupcakes βανίλιας με γλάσο πάστας speculoos-μασκαρπόνε

Η πάστα speculoos είναι πάστα φτιαγμένη από τα βελγικά μπισκότα speculoos (παρόμοια με τα ολλανδικά speculaas). Δεν είναι όλες ίδιες, οπότε χρησιμοποιήστε πάστα speculoos καλής ποιότητας με γεύση που σας αρέσει.
Ξέρω πως στην Ελλάδα είναι δύσκολο έως αδύνατο να βρεθεί αυτή η πάστα και δεν ξέρω αν μπορείτε να βρείτε και πάστα gianduia (που αναφέρω πιο πάνω), οπότε μπορείτε να αντικαταστήσετε με nutella, merenda ή άλλη πάστα φουντουκιού-σοκολάτας της αρεσκείας σας.




Μερίδες: 12 cupcakes

Υλικά

για τα cupcakes
110 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
120 γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
3 μεγάλα αβγά
1 λοβό βανίλιας, κομμένο στη μέση κατά μήκος και ξεσποριασμένο (ή 1 κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας)
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1½ κουταλάκι γλυκού baking powder
¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι
60 ml φρέσκο πλήρες γάλα

για το γλάσο
220 γρ. μασκαρπόνε
200 γρ. πάστα speculoos
70 γρ. άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη
½ κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

Μπισκότα speculoos, θρυμματισμένα, για το γαρνίρισμα

Ειδικά εργαλεία: μίξερ βάσης ή χειρός, ψιλό κόσκινο, φόρμα για 12 cupcakes, χαρτάκια για cupcakes


Προετοιμασία

για τα cupcakes
Ετοιμάστε τη φόρμα γεμίζοντας τα κουπάκια με τα χαρτάκια.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C.

Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ένα μεγάλο μπωλ) προσθέστε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπήστε, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα “φτερό” του μίξερ βάσης (ή το μίξερ χειρός), σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες κι αφράτο μείγμα. Προσθέστε ένα-ένα τ’αβγά χτυπώντας καλά έπειτα από κάθε προσθήκη σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέστε τα σποράκια βανίλιας (ή το εκχύλισμα βανίλιας) και χτυπήστε για μερικά δευτερόλεπτα. Έπειτα κοσκινίστε κατευθείαν μέσα στο μπωλ το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι, προσθέστε το γάλα και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι μόλις να ενσωματωθούν τα υλικά. Προσέξτε να μην παραχτυπήσετε το μείγμα γιατί τα cupcakes θα γίνουν σφιχτά.


Αδειάστε το μείγμα των cupcakes μέσα στα κουπάκια της φόρμας, γεμίζοντάς τα κατά το ήμισυ.
Τοποθετήστε τη φόρμα στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε τα cupcakes για 16-17 λεπτά ή μέχρι όταν εισάγετε μια οδοντογλυφίδα στη μέση του κέικ να βγαίνει καθαρή. Ελέγξτε τα μετά από 15 λεπτά γιατί αναλόγως με το φούρνο μπορεί να ψηθούν πιο γρήγορα κι έτσι θα καταλάβετε αν βρίσκεστε σε καλό δρόμο.

Βγάλτε τη φόρμα απ' το φούρνο και ακουμπήστε την πάνω σε μια σχάρα. Μόλις κρυώσουν λίγο τα cupcakes, αφαιρέστε τα προσεκτικά απ’τη φόρμα κι ακουμπήστε τα στη σχάρα για να κρυώσουν.


Τα cupcakes πρέπει να κρυώσουν εντελώς για να τα καλύψετε με το γλάσο, αλλιώς το γλάσο θα λιώσει και θα χυθεί.

Μπορείτε αν θέλετε να κόψετε τις μυτερές κορυφές των cupcakes πριν τα γλασάρετε αλλά εγώ ποτέ δεν το κάνω.

για το γλάσο
Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ένα μεγάλο μπωλ) προσθέστε όλα τα υλικά για το γλάσο και χτυπήστε, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα “σύρμα” του μίξερ βάσης (ή το μίξερ χειρός), σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα αφράτο, λείο και κρεμώδες μείγμα. Δοκιμάστε και αν αισθάνεστε στη γλώσσα ή στο δόντι πως η ζάχαρη δεν έχει ενσωματωθεί, συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.


Μπορείτε να γλασάρετε τα cupcakes είτε χρησιμοποιώντας ένα κορνέ και μύτη με σχήμα της αρεσκείας σας (χρησιμοποίησα μύτη αστέρι), είτε με μια σπάτουλα.
Το γλάσο θα μαλακώσει μετά από λίγο αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα τρέξει. Αν θέλετε, μπορείτε να βάλετε το γλάσο στο ψυγείο για να σφίξει λίγο πριν το χρησιμοποιήσετε. Αν το αφήσετε για πολλές ώρες στο ψυγείο θα σφίξει αρκετά οπότε πριν το χρησιμοποιήσετε αφήστε το ένα δεκάλεπτο έξω απ’ το ψυγείο κι έπειτα ξαναχτυπήστε το.

Για να θρυμματίσετε τα μπισκότα speculoos, βάλτε τα σε ένα πολυμπάγκ, σφραγίστε το και χτυπήστε τα με ένα πλάστη.
Πασπαλίστε τα cupcakes με το θρυμματισμένο μπισκότο και απολαύστε!!

Μπορείτε να κρατήσετε τα cupcakes σε θερμοκρασία δωματίου, καλυμμένα ελαφρά, για 2 μέρες. Αν τα φτιάξετε καλοκαίρι, καλό είναι να τα κρατήσετε στο ψυγείο, μέσα σε σκληρή χάρτινη συσκευασία. Θα κρατήσουν έτσι δυο μέρες.

Υ.Γ. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε gianduia/nutella κλπ. Φτιάξτε το γλάσο ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Αντί για θρυμματισμένα μπισκότα speculoos γαρνίρετε τα cupcakes με τρίμματα κουβερτούρας (όσο πιο πικρή τόσο το καλύτερο).




26 comments:

  1. ooooh τι όμορφα!
    την συγκεκριμένη πάστα την είχα δοκιμάσει και εγώ πρώτη φορά από φίλη Βελγίδα (η οποία απλά ορκιζόταν στο speculoos!).
    Όταν την επισκέφθηκα στις Βρυξέλλες με πήγε κατ ευθείαν να αγοράσω ένα βάζο (και μπισκότα εννοείται)!
    Η αλήθεια είναι πως και μένα μου φαίνεται αρκετά γλυκιά από μόνη της, οπότε πιστεύω πως η πρότασή σου για frosting μασκαρπόνε-speculoos θα είναι απίστευτα ισορροπημένο και πιθανόν.. εθιστικό!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ!! Κι εγώ την ανακάλυψα όταν ήρθα Ολλανδία καθώς την τρώνε πολύ εδώ (όπως και πολλές άλλες πάστες τέτοιύυ τύπου). Είναι πολύ ωραία, ειδικά σε αυτό το γλάσο! Ελπίζω να σου αρέσει αν την δοκιμάσεις.

      Delete
  2. Πολύ ωραία! Πολύ λαχταριστά!

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα! Προσπαθώ να φανταστώ την γεύση του γλάσου με πάστα speculoos. Ευτυχώς που μας δίνεις εναλλακτική λύση γιατί δεν νομίζω να βρούμε εδώ αυτή την πάστα.
    Περιμένω και την συνταγή του ψωμιού μετά τις δοκιμές σου.
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Γιώτα! Φαντάσου μπισκότο σε πάστα, είναι λίγο παράξνεο στην αρχή γιατί σου λείπει η υφή του μπισκότου, ξέρεις, εκείνη η τραγανή υφή, αλλά είναι ωραίο. Ναι, σκέφτηκα να δώσω την εναλλακτική γιατί ξέρω πως στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν speculoos μπισκότα, δεν υπάρχει η πάστα.
      Το ψωμί θα έρθει κάποια στιγμή, μετά τις απαραίτητες δοκιμές. Σε φιλώ!!

      Delete
  4. Η επικάλυψη μου εχει αναψει την περιέργεια να την δοκιμασω!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δοκίμασέ την, είναι φοβερή!! Ελπίζω να σου αρέσει.

      Delete
  5. Ευχαριστώ για την συνταγή!Πόσο αλεύρι βάζεις? Βάσω

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αχ το παρέλειψα κατά λάθος. Το πρόσθεσα! Ευχαριστώ που το παρατήρησες και το ανέφερες Βάσω!

      Delete
  6. Πόσο αλεύρι;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ουπς το παρέλειψα! Το πρόσθεσα τώρα.

      Delete
  7. Εννοείται πως είναι αδύνατον να βρω στην Ελλάδα την πάστα αυτή, όμως είμαι τυχερή γιατί έχουμε φίλους Βέλγους, θα τους παρακαλέσω να μου στείλουν, θα ήθελα να την δοκιμάσω!
    Τα cupcakes σου λαχταριστά!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είσαι πράγματι τυχερή! Είναι φοβερή ευκαιρία για να δοκιμάσεις να τα φτιάξεις. Φιλιά πολλά!

      Delete
  8. Πολύ ωραια! Νομιζω οτι θα μπω αυριο κι όλας, στην διαδικασια να τα φτιάξω για να τραταρω κόσμο μετα τα κοψίδια ;)
    Kaλό τσίκνισμα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Απίθανη ιδέα! Μετά τα κοψίδια ένα cupcake είναι ό,τι πρέπει. Καλό τσίκνισμα!!

      Delete
  9. Μόλις συνειδητοποίησα πόσο μου έχουν λείψει τα cupcakes...και ένα ταξίδι στην Ολλανδία ίσως,χαχα!
    Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ την πάστα αυτή, πρέπει να είναι όμως πολύ νόστιμη.
    Καλημέρα Μάγδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα ένα ταξιδάκι στην Ολλανδία είναι απαραίτητο ;)
      Είναι πολύ νόστιμη, αν σου δοθεί η ευκαιρία, δοκίμασέ την!

      Delete
  10. Και βέβαια σε παρακολουθώ στο instagram... μέσα από την σελίδα σου !!!!!
    Σίγουρα θα τα δοκιμάσω αφού είμαι φαν της βανίλιας , λαχταριστά και ευωδιαστά μέχρι εδώ μύρισαν :))
    RitaD.

    ReplyDelete
  11. Πανέμορφα!!

    Αυτές οι "πάστες" ειδικά σε μεγάλα SMs του εξωτερικού, είναι μεγάλος μαγνήτης και πολύ κακός "μπελάς" Μάγδα μου. Μόλις την αγοράσεις...αρχίσεις να σκέφτεσαι το πως θα την αξιοποιήσεις καλύτερα :-))

    Καλό (νέο) Σαββατοκύριακο σου εύχομαι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Πηνελόπη! Από τέτοιου είδους πάστες είμαι φαν της gianduia, άντε και νουτέλα αν και είναι αρκετά γλυκιά, και αυτής εδώ. Μπαίνω βέβαια στον πειρασμό να πάρω κι άλλες αλλά συγκρατούμαι. Ενίοτε ;)
      Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις!

      Delete
  12. εντυπωσιακα!!!! την περιμενα την συνταγη απ το ινσταγκραμ ;)

    ReplyDelete
  13. Το γλάσο πρέπει να είναι απίθανο Μάγδα μου!
    Δείχνει πολύ ιδιαίτερο και είμαι σίγουρη ότι θα τρώγεται με το κουταλάκι πάρα πολύ ευχάριστα!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι πράγματι πολύ ωραίο, και το γλάσο και το κεκάκι. Με το κουταλάκι τρώγεται μια χαρά αλλά δεν το συνιστώ! ;) Σε φιλώ!

      Delete