Wednesday, February 4, 2015

Σαλάτα με watermelon radish (ραπανάκι καρπούζι), φινόκιο, αβοκάντο και ντρέσινγκ φέτας

Ο χειμώνας στη βορειοδυτική Ευρώπη είναι θαρρείς μονόχρωμος. Είναι μέρες που ο ουρανός είναι καλυμμένος από ένα γκρι πέπλο που δεν αφήνει καμιά σχεδόν ηλιαχτίδα να το διαπεράσει, ενώ η ασταμάτητη βροχή τα κάνει όλα χειρότερα. Έχει μια δόση ρομαντισμού όλο αυτό—σίγουρα όταν πρωτοήρθα στην Ολλανδία η δόση αυτή ήταν μεγαλύτερη, αφού τότε, χορτασμένη από το άπλετο φως της Ελλάδας, λαχταρούσα τη μουντάδα—αλλά αυτοί οι χειμώνες κουράζουν είναι αλήθεια, σώμα και ψυχή.




Οι εκρήξεις χρωμάτων υπό τη μορφή φρούτων και λαχανικών είναι αναζωογονητικές. Εσπεριδοειδή, παντζάρια (περισσότερα γι’ αυτά λίαν συντόμως), ραπανάκια, κουνουπίδια, καρότα και λάχανα είναι σα σανίδες σωτηρίας.


Με τις κόκκινες, πράσινες, ροζ, κίτρινες και χρυσαφένιες αποχρώσεις των εσπεριδοειδών, τα βυσσινί και μωβ των λάχανων και μπρόκολων και φυσικά την απρόσμενη και συναρπαστική φούξια απόχρωση του ραπανιού καρπούζι· αυτό το ψυχεδελικό χρώμα που μόνο η φύση θα μπορούσε να ονειρευτεί.




Με το πράσινο και υπόλευκο χρώμα να το περιτριγυρίζει, μοιάζει πράγματι σαν μικροσκοπικό καρπούζι, άλλωστε γι’αυτό ονομάζεται έτσι. Αν είχα λίγο μαυροκούκι να τοποθετήσω επιδέξια πάνω σε μια φέτα, τότε θα ήταν σκέτη μαγεία.




Όντας οπτικός τύπος, με εξιτάρουν απίστευτα τα χρώματα, οι αποχρώσεις, οι τόνοι, και αυτή η πολύχρωμη σαλάτα με ενθουσίασε. Αν και το ροζ δεν είναι σε καμία περίπτωση το χρώμα μου, αυτό ήταν μάλλον χαριτωμένο και μαζί με το φωτεινό, έντονο πράσινο του αβοκάντο και το ιβουάρ του φινόκιο, ήταν ένας όμορφος αισθητικά συνδυασμός.




Αλλά και γευστικά δεν πήγαινε πίσω. Η σαλάτα είναι δροσερή, ζωντανή κι ελαφριά με τα τραγανά, ελαφρώς πικάντικα και πικρά ραπάνια, το κρεμώδες, γλυκό αβοκάντο και δροσάτο φινόκιο, και με το ντρέσινγκ φέτας να παντρεύει όλα μαζί τα υλικά. Διότι αυτό το ντρέσινγκ είναι το μυστικό της σαλάτας και το καλύτερο ντρέσινγκ με φέτα που η υποφαινόμενη φετομανής έχει ποτέ δοκιμάσει. Η έντονη αλμύρα της φέτας δαμάζεται από το στραγγιστό γιαούρτι και το ελαιόλαδο, ενώ το σουμάκι που πασπαλίζεται από πάνω, προσδίδει μια νότα οξύτητας και μια πικάντικη χροιά που εξισορροπεί όλες τις γεύσεις της σαλάτας.


Μαζί μ’ένα κομμάτι σολομού ή άλλου ψαριού, στο τηγάνι ή στο φούρνο, και μια-δυο φέτες φρέσκου ψωμιού, γίνεται ένα πρώτης τάξεως, πλήρες γεύμα.

Σας αφήνω με αυτό το κομμάτι. Τα λέμε και πάλι σύντομα.









Σαλάτα με watermelon radish (ραπανάκι καρπούζι), φινόκιο, αβοκάντο και ντρέσινγκ φέτας

Το ραπανάκι καρπούζι είναι είδος ασιατικού ραπανιού νταϊκόν (daikon radish) και ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη ρόκα, το μπρόκολο και τα γογγύλια. Είναι τραγανό και η γεύση του μοιάζει με αυτή του κοινού ραπανιού με τη διαφορά ότι δεν είναι τόσο πιπεράτο. Αξίζει να το αναζητήσετε.
Στην Ελλάδα δεν έχω ιδέα πού και αν μπορείτε να το βρείτε. Αν ξέρει κανείς, ας μας δώσει τα φώτα του στα σχόλια.
Αν δεν μπορείτε να το βρείτε, χρησιμοποιήστε daikon ή κάποιο άλλο ραπανάκι με ήπια γεύση.




Μερίδες: 4 σαλάτας ή 2 κυρίως πιάτα / 400 ml ντρέσινγκ

Υλικά

για το ντρέσινγκ φέτας
200 γρ. φέτα
120 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
½ κουταλάκι γλυκού λευκό ξίδι μπαλσάμικο (ή ξίδι από λευκό κρασί)
Φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι, 3-4 γυρίσματα του μύλου

για τη σαλάτα
3 μεσαία ραπανάκια καρπούζι, καθαρισμένα και πολύ λεπτοκομμένα (κατά προτίμηση με μαντολίνο)
1-2 αβοκάντο, κομμένα σε φέτες
½ μεγάλο φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες
Χυμό λεμονιού
Ελαιόλαδο

Φύλλα μάραθου, για το σερβίρισμα
Τριμμένο σουμάκι, για το πασπάλισμα

Ειδικά εργαλεία: επεξεργαστή τροφίμων (όπως μεγάλο multi), μαντολίνο (προαιρετικά)


Προετοιμασία

για το ντρέσινγκ φέτας
Αν η φέτα σας είναι πολύ αλμυρή, βάλτε τη μέσα σ’ ένα μπωλ, καλύψτε τη με κρύο νερό κι αφήστε την έτσι για 15 λεπτά. Στραγγίξτε τη και χρησιμοποιήστε τη στη συνταγή.
Κόψτε τη φέτα σε μικρά κυβάκια και βάλτε τη μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για το ντρέσινγκ μέσα στον επεξεργαστή τροφίμων και δουλέψτε μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες και λείο μείγμα.
Αδειάστε το σ’ ένα μπωλ, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε στο ψυγείο. Θα σφίξει λίγο στο ψυγείο.
Μπορείτε να φτιάξετε το ντρέσσινγκ μέχρι και 4 μέρες πριν το χρησιμοποιήσετε.

για τη σαλάτα
Τακτοποιήστε τα ραπανάκια σε ένα μεγάλο κα ρηχό πιάτο και αλείψτε με λίγο ελαιόλαδο.
Ανακατέψτε τις φέτες του φινόκιο με λίγο χυμό λεμονιού (1 κουταλάκι) και λίγο ελαιόλαδο σ’ ένα μπωλ.
Αλείψτε τις κομμένες φέτες αβοκάντο με λίγο χυμό λεμονιού κι ελαιόλαδο για να μη μαυρίσουν γρήγορα.

Τακτοποιήστε το φινόκιο και το αβοκάντο πάνω από τα ραπάνια και ρίξτε και μερικά φυλλαράκια μάραθου από πάνω. Περιχύστε με μπόλικο ντρέσινγκ, έχοντας και επιπλέον μέσα σ’ ένα μπωλ για να μπορείτε να προσθέσετε κι άλλο, και πασπαλίστε με σουμάκι.
Απολαύστε αμέσως!


33 comments:

  1. Τι όμορφα χρώματα! Σίγουρα φώτισες την κουζίνα σου με αυτή τη σαλάτα. Το γιαπωνέζικο μαντολίνο (αν θυμάμαι καλά από που το είχες πάρει?)
    Τυχαίο και το video από live στο Αμστερταμ,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ! Το μαντολίνο (ναι, γιαπωνέζικο) το έχω πάρει από μαγαζί εδώ στη Χάγη. Μπορείς να το βρεις και στην Ελλάδα. Βοηθάει πάντα όταν έχεις να κάνεις με τέτοια λαχανικά.
      Όσο για το κομμάτι, δεν είναι από live στο Άμστερνταμ. Άμστερνταμ λέγεται το κομμάτι και είναι ηχογραφημένο live σε στούντιο του Λονδίνου ;)

      Delete
    2. Χα! πατησα το video γρηγορα και το κρυψα και δεν το προσεξα. Μαντολίνο έχω ένα παλιο vintage της μαμάς, αλλά θέλω και ένα γιαπωνέζικο γιατί τέτοια είμαι (ξέρεις)

      Delete
  2. Έχω χαζέψει από το χρώμα.
    Άραγε φτάνει μέχρι εδώ με βάζεις να ψάξω και θα το κάνω σε στιγμή ηρεμίας.
    Πολλά φιλιά και καλημέρα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα! Προσπάθησέ το, μπορεί και να το βρεις σε τίποτα ψαγμένα μανάβικα του κέντρου. Το χρώμα είναι φοβερό, όντως!

      Delete
  3. Ένας υπέροχος, δροσερός, φωτεινός, ανοιξιάτικος πίνακας είναι η σαλάτα σου!

    ReplyDelete
  4. Μη νομίζεις και εδω στην Αθήνα με μια γκρι σκονη ειμαστε σκεπασμένοι :(

    ομως τι ομορφα χρώματα εχει η σαλάτα αυτή!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Άσε, τα ακούω. Χάλια. Σ' ευχαριστώ!!

      Delete
    2. Σημερα όμως φουλ ηλιο :)

      Delete
  5. ... να ονειρευτεί μα και να το κάνει πραγματικότητα!
    Εσύ μας το προτείνεις με τον καλύτερο τρόπο και το ανέδειξες υπέροχα σε αυτό το πιάτο!

    Ζ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι! :) Σ' ευχαριστώ Ζαμπία!!

      Delete
  6. Έπαθα πλάκα με τα χρώματα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι να το χαζεύεις παρά να το τρως, αλλά κι από γεύση είναι πολύ καλά. Δροσερά και τραγανά!

      Delete
  7. Δεν το χω δει ποτε αυτο το ραπανάκι ! Βεβαια δεν το ψαχνω κιολας , δεν τους εχω μεγαλη αγάπη . Για τετοιο χρωμα ομως !!!!
    Μαλλον ο καιρος είδε την σαλάτα σου και ζήλεψε γιατι εδω στην Γερμανία εχει βγαλει λαμπερό ήλιο σήμερα !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα Λαμπρινή! Έχει απαλή γεύση, όχι την έντονη του κοινού ραπανιού κι είναι τόσο φρέσκο και τραγανό που κάνει υπέροχες σαλάτες. Χαχα εμείς εδώ είχαμε χιόνι το βράδυ και σήμερα έσκασε πάλι λίγος ήλιος. Για πόσο όμως;

      Delete
  8. Πολύ εντυπωσιακή σαλάτα Μάγδα! Δυστυχώς δεν έχω δει παρόμοιο ραπανάκι αλλά θα έχω το νου μου από δω και πέρα!Οι φωτογραφίες εκπληκτικές...τύφλα να έχουν τα περιοδικά γεύσης..Την καλημέρα μου.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ααα σ' ευχαριστώ πολύ! Να λέμε την αλήθεια, τα ραπανάκια είναι τοσο εντυπωσιακά που δεν χρειάστηκε να κάνω και πολλά. Είναι ιδιαίτερα φωτογενή!

      Delete
  9. Πανδαισία χρωμάτων και όντως ψυχεδέλεια το ραπανάκι!
    Καλό κουράγιο με τις βροχές, αυτά είναι τα αρνητικά του βορρά...
    Υ.Γ. Πολύ ωραίο το τραγούδι, μπήκε στην playlist...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Αγγελική. Είναι αγαπημένο συγκρότημα κι αυτό το κομμάτι μου αρέσει πολύ.

      Delete
  10. Καλησπέρα. Φέτος σε όλες τις λαϊκές που πήγα βρήκα τα πιο παράξενα και ιδιαίτερα ραπανάκια που έχω δει ποτέ, όλων των χρωμάτων και σχημάτων, από κατάμαυρα μέχρι έντονα φούξια και με σχήμα σαν δάκτυλα ενωμένα. Μάλλον ήταν η χρονιά του ραπανιού. Αυτά τα καρπουζάτα όμως δεν τα πέτυχα πουθενά, κρίμα...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Κλεομένη! Σαν δάχτυλα ενωμένα;; Αυτό δεν το έχω δει σε ραπανάκι αλλά σε λεμόνι. Το λεγόμενο "χέρι του Βούδα". Κρίμα, όντως, που δεν τα έχεις πετύχει τα ραπανάκια καρπούζι αλλά να σου πω κάτι; Έχεις επιλογές για να το αντικαταστήσεις!

      Delete
  11. By the morning I will have grown back...

    μπουκιές έκρηξης καλοκαιριού, όπως μόνο η φύση κι η καρδιά ζωγραφίζουν...

    σε ευχαριστώ, Μάγδα

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) κι εγώ σ'ευχαριστώ!

      Delete
  12. Καταπληκτικός συνδυασμός χρωμάτων αλλά και γεύσεων φαντάζομαι.
    Το ντρέσινγκ φαίνεται εξαιρετικό και πρέπει να ταιριάζει πολύ στις γεύσεις
    της σαλάτας. Οι φώτο όπως πάντα πανέμορφες!

    ReplyDelete
  13. Καλημέρα .. μόνο άνοιξη βλέπω !! χαρά και ευτυχία !! τι χρώμα είναι αυτό ??
    Το ντρέσινγκ φέτας φαντάζομαι μπαίνει και σ' άλλες σαλάτες .. τέεεελειοoooo ...
    Φιλιά RitaD.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αμέ, ταιριάζει και με άλλες σαλάτες. Δοκίμασέ το! Σ' ευχαριστώ!

      Delete
  14. καταπληκτικησαλατα,τι χρωματα τιφινετσα.....πινακας ζωγραφικης!!ευγε μαγδα!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ Κική! :)

      Delete
  15. κάπως έτσι είναι κι εδώ ο καιρός τελευταίως, μόνο που το πέπλο είναι πορτοκαλί λόγω σκόνης!!! χαχαχα!! η σαλάτα σου όμως Μάγδα μου τα διορθώνει όλα!! είναι υπέροχη!!
    σε φιλώ!

    ReplyDelete
  16. Aυτό το ραπανάκι πολύ θα ήθελα να το βρω.
    Νομίζω δεν χρειάζεται να πω πολλά για την σαλάτα σου
    Η εικόνα μιλάει μόνη της.
    Ζωγραφιά :)

    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  17. Όπως και οι υπόλοιπες φίλες και αναγνώστριες σου, πρώτη φορά βλέπω τούτο το ζαρζαβατικό Μάγδα. Δεν ξέρω πως είναι από γεύση και τι ενδεχομένως να θυμίζει...αλλά από χρώμα "σκίζει".
    Σήμερα η μουντάδα είναι παντού απλωμένη και στην Αττική (αλλά και σ' όλη την Ελλάδα 2-3 μέρες τώρα). Χιονίζει και κάνει κρύο τσουχτερό.

    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ReplyDelete