Sunday, March 22, 2015

Stir-fry με μαριναρισμένο βοδινό, λάχανο Savoy και κάσιους

Κοιτάζοντας κάποιος τις συνταγές μου στο blog, δεν θα μπορούσε με τίποτα να αντιληφθεί τη μεγάλη αγάπη που έχω στις Ασιατικές κουζίνες· της Κίνας, της Ταϊλάνδης, της Ινδίας, του Βιετνάμ, της Ινδονησίας, της Ιαπωνίας. Μαγειρεύω και τρώμε φαγητά αυτών των χωρών πάρα πολύ συχνά, ωστόσο αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στο blog. Σκοπεύω όμως να διορθώσω το ατόπημα αυτό και ν’ αρχίσω να φωτογραφίζω και να μοιράζομαι κάποιες από τις αγαπημένες μου συνταγές.




Όταν ήμουν γύρω στα δεκαεφτά, ανέπτυξα μια εμμονή με το κινέζικο φαγητό που δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές ή διαδεδομένο τότε στην Ελλάδα. Έψαξα και βρήκα βιβλία κινέζικης μαγειρικής που ήταν μάλιστα από τα πρώτα βιβλία μαγειρικής που αγόρασα ποτέ μου, έπεισα τη μητέρα μου να μου αγοράσει wok και chopsticks (ξυλάκια), και ξεκίνησα το ταξίδι της εξερεύνησης και ανακάλυψης της ιδιόμορφης και τόσο καινούργιας για μένα κινέζικης κουζίνας. Μέχρι τότε, οι μοναδικοί μου “δάσκαλοι” στην κουζίνα ήταν η μαμά, η γιαγιά και ο παππούς μου, από τους οποίους έμαθα να μαγειρεύω τη δική μας ελληνική κουζίνα χωρίς καν να το καταλάβω, παρατηρώντας και βοηθώντας τους, αλλά τώρα τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ήμουν μόνη σε αυτή την περιπέτεια εξερεύνησης νέων γεύσεων, αρωμάτων και μεθόδων μαγειρικής, και ήταν συναρπαστικό!




Είχα μαγευτεί από τα εξωτικά υλικά, όσα δηλαδή κατάφερνα να βρω, και τις μοναδικές γεύσεις, κι εκτός από τα βασικά πιάτα που έμαθα να φτιάχνω όπως τηγανητό ρύζι, noodles, stir-fries και spring rolls, έμαθα και να τρώω με ξυλάκια. Ήταν πολύ δύσκολο αλλά ήμουν τόσο πεισματάρα και το ήθελα τόσο πολύ που δεν το έβαλα κάτω και στο τέλος τα κατάφερα. Θυμάμαι μάλιστα εκείνη την εποχή έτρωγα όλα τα φαγητά, κινέζικα ή μη, με chopsticks. Ήταν ξεκαρδιστικό.




Καλούσα τις φίλες και τους φίλους μου στο σπίτι για να τους επιδείξω τις νεοαποκτηθείσες ικανότητές μου στην κινέζικη μαγειρική και στη χρήση των chopsticks ασφαλώς, κι ένιωθα πολύ περήφανη που τους άρεσαν αυτές οι γεύσεις. Φαίνεται πως από τότε είχα αυτή τη βαθιά ανάγκη να ταΐζω τους άλλους και να βλέπω την ικανοποίηση στα πρόσωπά τους.




Μετά από κάμποσο καιρό, μια νέα γαστρονομική εμμονή αναπτύχθηκε, με τη ινδική κουζίνα αυτή τη φορά και τα μεθυστικά αρώματα και γεύσεις της που δεν απείχαν και πολύ από εκείνα που είχα ήδη συνηθίσει να τρώω, καθότι μεγαλωμένη με κουζίνα Πολίτικη, η οποία επίσης βασίζεται στη χρήση μπαχαρικών και μυρωδικών.


Ερχόμενη στην Ολλανδία, ανακάλυψα ακόμα περισσότερες ασιατικές κουζίνες όπως την ινδονησιακή, τη μαλαισιανή και τη βιετναμέζικη, και δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη ασιατική κοινότητα στη Χάγη και πάμπολλα μαγαζιά που πουλούν αποκλειστικά ασιατικά προϊόντα και υλικά, μου δόθηκε η ευκαιρία να τις εξερευνήσω και να τις μάθω σε μεγαλύτερο βάθος.




Μπορώ να πω πως δεν περνάει εβδομάδα που να μη μαγειρεύω κάποιου είδους ασιατικό πιάτο ή έστω κάποιο πιάτο που να έχει ασιατικές επιρροές, και ελπίζω να σας αρέσουν κι εσάς αφού θα ξεκινήσω να μοιράζομαι περισσότερα τέτοια πιάτα εδώ. Όπως αυτό που είναι εμπνευσμένο από την κινέζικη κουζίνα και την τεχνική του stir-frying.




Βοδινό κομμένο σε λεπτές φέτες, μαρινάρεται σε ένα μείγμα από ολόφρεσκα, καυτερά κόκκινα τσίλι, σκόρδο, τζίντζερ, σάλτσα σόγιας και κινέζικο μείγμα πέντε μπαχαρικών. Στη συνέχεια προστίθεται στο καυτό wok και τηγανίζεται γρήγορα για μερικά λεπτά. Το μαγευτικό και πανέμορφο λάχανο Savoy μπαίνει στο wok μαζί με τα κάσιους και τα υγρά από τη μαρινάτα, κι έπειτα από λίγα λεπτά το πιάτο σερβίρεται παρέα με noodles ρυζιού και φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ. Οι ζωντανές, πικάντικες, αλμυρές και γλυκόξινες γεύσεις ενώνονται και δημιουργούν ένα εύγεστο κι ελαφρύ πιάτο με ενδιαφέρουσες και ποικίλες υφές.









Stir-fry με μαριναρισμένο βοδινό, λάχανο Savoy και κάσιους
Προσαρμοσμένη από τον Hugh Fearnley-Whittingstall

Το λάχανο Savoy (Σαβοΐας) το ανακάλυψα στην Ολλανδία. Στην Ελλάδα η αλήθεια είναι πως δεν το έχω δει ποτέ. Ελπίζω να μπορέσετε να το βρείτε γιατί είναι πολύ νόστιμο με αρκετά πιο ήπια γεύση από το κοινό λευκό λάχανο ή το κόκκινο. Αν δεν μπορείτε να το βρείτε, αντικαταστήστε με κινέζικο λάχανο ή με kale (cavolo nero ή κατσαρό λάχανο).

Το stir-frying είναι η κινέζικη μέθοδος μαγειρικής κατά την οποία τα υλικά τηγανίζονται σε δυνατή φωτιά μέσα σε wok (γουόκ) και σε ελάχιστο λάδι ενώ ανακατεύονται ασταμάτητα. Stir-fry κυριολεκτικά σημαίνει ανακατεύω-τηγανίζω. Το stir-frying είναι γρήγορο μαγείρεμα που βασίζεται στην προετοιμασία των υλικών οπότε πρέπει να τα έχετε όλα έτοιμα (κομμένα, ανακατεμένα κλπ.) πριν ξεκινήσετε, για τη διευκόλυνσή σας.

Χρησιμοποιήστε τρυφερό κρέας χωρίς λίπος (όπως φιλέτο, κιλότο, τρανς ή μπριζόλα) κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες κατά μήκος των ινών του, καθώς θα ψηθεί μονάχα για μερικά λεπτά σε δυνατή φωτιά.

Εκτός από noodles (νουντλς) ρυζιού, ταιριάζουν πολύ και τα noodles αβγού, φαγόπυρου (soba noodles), ή ρύζι.




Μερίδες: 2 κυρίως πιάτα

Υλικά

για τη μαρινάτα
1 φρέσκια κόκκινη πιπεριά τσίλι (με τα σπόρια αν αντέχετε την κάψα), κομμένη σε λεπτές ροδέλες
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη ή ψιλοτριμμένη
2 κουταλάκια γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
2 κουταλιές σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουταλιά σούπας ξίδι ρυζιού
1 κουταλάκι γλυκού κινέζικο μείγμα πέντε μπαχαρικών σε σκόνη
1 κουταλιά σούπας μαλακιά μαύρη ζάχαρη

300 γρ. άπαχο βοδινό ή μοσχαρίσιο κρέας (φιλέτο, κιλότο, τρανς ή μπριζόλα), κομμένο σε λεπτές φέτες κατά μήκος των ινών του
50 γρ. ανάλατα κάσιους
4 μεγάλα φύλλα (γύρω στα 150 γρ.) λάχανο Savoy
2 κουταλιές σούπας ηλιέλαιο
Χυμός από 1-2 λάιμ
Αλάτι

100-150 γρ. noodles ρυζιού (μαγειρεμένα κατά τις οδηγίες του πακέτου), για το σερβίρισμα

Ειδικά εργαλεία: wok (ή βαθύ τηγάνι), σουρωτήρι


Προετοιμασία
Σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους προσθέστε όλα τα υλικά για τη μαρινάτα κι αναμείξτε καλά μ’ ένα κουτάλι. Προσθέστε το κρέας και ανακατέψτε καλά. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για 45 λεπτά έως και 4 ώρες. Όσο πιο πολύ ώρα μαριναριστεί τόσο πιο γευστικό θα γίνει.


Ζεστάνετε το wok σε μέτρια φωτιά χωρίς να προσθέστε λάδι. Μόλις ζεσταθεί καλά, προσθέστε τα κάσιους και καβουρντίστε τα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ροδίσουν, για 2 λεπτά περίπου. Αφαιρέστε τα από το wok και βάλτε τα σε ένα πιάτο.

Πάρτε τα φύλλα του λάχανου και μ’ ένα μαχαίρι αφαιρέστε το κεντρικό, σκληρό νεύρο τους. Βάλτε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, τυλίξτε τα σαν ρολό, κόψτε τα σε λωρίδες και βάλτε τες μέσα σ’ ένα σουρωτήρι. Βάλτε το σουρωτήρι μέσα στο νεροχύτη σας, βράστε 1 λίτρο νερό σε ένα βραστήρα (ή όσο νερό χωράει ο βραστήρας σας) και ρίξτε το πάνω από το λάχανο. Αφήστε το να στραγγίξει.

Σ’ αυτό το σημείο βράστε τα noodles σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο κι ενώ ψήνονται, ζεστάνετε το ηλιέλαιο στο wok σε δυνατή φωτιά.


Αφαιρέστε το κρέας απ’ τη μαρινάτα τινάζοντάς το ελαφρά ώστε να πέσουν τα υγρά μέσα στο μπωλ και ακουμπήστε το πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να ρουφήξει τα υγρά. Κρατήστε τη μαρινάτα.
Προσθέστε το κρέας στο wok και τηγανίστε ανακατεύοντας ασταμάτητα για 2 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. Προσθέστε το λάχανο και τα υγρά της μαρινάτας και τηγανίστε ανακατεύοντας ασταμάτητα για άλλα 2-3 λεπτά. Στο τελευταίο λεπτό προσθέστε τα κάσιους.
Στύψτε λίγο χυμό λάιμ από πάνω, δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι αν χρειάζεται. Αφαιρέστε απ’ τη φωτιά.
Σερβίρετε τα noodles και το stir-fry σε ατομικά μπωλ και στύψτε επιπλέον χυμό λάιμ αν θέλετε. Απολαύστε αμέσως!




30 comments:

  1. Εξαιρετικο!!!!! Φανταστικο !!!!
    Χαζεψα για μια ακομη φορα με τις φωτογραφιες σου Μαγδα!!!
    Ολες αυτες οι κουζινες που προανεφερες ειναι και οι δικες μου αγαπημενες! Θα χαρω λοιπον να δω κι αλλες συνταγες απο αυτες που λες οτι θα μας δειξεις!
    Καλο βραδυ! Να εχεις μια ομορφη βδομαδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή! Να' σαι καλά!

      Delete
  2. Υπέροχη συνταγή και καταπληκτικές φωτογραφίες!

    ReplyDelete
  3. Ααααχχχχ για μένα την έφτιαξες αυτή την ανάρτηση ε??? χαχα
    Η ασιατική και ειδικότερα η ταυλανδέζικη είναι η αγαπημένη μου κουζίνα. Σου το είχα γράψει σε κάποια ανάρτηση σου που μας ρώταγες τι συνταγές θα θέλαμε να βλέπουμε στο μπλογκ σου.
    Πολύ χαίρομαι που....θα διορθώσεις το λάθος σου και θ' αρχίσεις να μας παρουσιάζεις ασιατικές συνταγές!!!
    Εξαιρετική παρουσίαση και απίθανες γεύσεις έχει το σημερινό stir-fry!! Με τρελλαίνει το καραμελωμένο χρώμα των κάσιους!
    Παίρνω τα chopsticks μου κι έρχομαι!!!

    Καλημέρα Μάγδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα πάρε chopsticks κι έλα! Σε περιμένω! :)

      Delete
    2. σούπερ γευστικό!! μόλις το έφαγα!

      Delete
    3. Σ' ευχαριστώ που το δοκίμασες και χαίρομαι πολύ που σου άρεσε Πέπη! :)

      Delete
  4. Καλημέρα Μάγδα!
    Πραγματικά ξεκαρδιστικό να τρως όλα τα φαγητά με τα chopsticks, αλλά σε καταλαβαίνω γιατί είναι μεγάλη επιτυχία!
    Θυμάμαι κι εγώ την πρώτη φορά που δοκίμασα ταϊλανδέζικο. Είχα μαγευτεί από τα αρώματα και τις γεύσεις και έκτοτε "κόλλησα" με την ασιατική κουζίνα και μαζί μου παρέσυρα κι'άλλους . Να φανταστείς, τo πρώτo δώρo που μου έκανε ο Γ. όταν μείναμε μαζί ήταν ένα βαρύ μαντεμένιο wok και έκτοτε δεν προλαβαίνει να μπει στο ντουλάπι!
    Η συνταγή είναι τέλεια, θα βγω προς αναζήτηση του λάχανου ( εάν το βρω θα σε ενημερώσω) !
    Καλή εβδομάδα :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Βαρύ μαντεμένιο wok διαβάζω και ζηλεύω! Εγώ έχω του IKEA :) κάνει όμως μια χαρά τη δουλειά του. Όποιο wok παίρνω το τσακίζω στη χρήση με αποτέλεσμα να αγοράζω καινούριο σχεδόν κάθε χρόνο, οπότε ένα μαντεμένιο νομίζω είναι η καλύτερη λύση.

      Delete
  5. Γεια σου Μαγδα,
    μου αρεσουν οι ασιατικες γευσεις αλλα περισσοτερο αρεσουν στον σπυρο ο οποιος ειναι μεγαλος φαν .Θα την κανω σιγουρα την συνταγη σου,να μας δειχνεις πιο συχνα ασιατικες αφου το κατεχεις τοσο καλα το θεμα και να μας βαζεις και εναλλακτικες σε καποια υλικα,οπως τωρα με το λαχανο!!!φοβερη η παρουσιαση σου(θα το λεω πανταααα ααχαχα)
    φιλια!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Κική! Χαίρομαι που σου αρέσουν οι ασιατικές συνταγές. Θα προσπαθήσω να ανεβάσω όσο πιο πολλές μπορώ μέσα στους επόμενους μήνες. Σ' ευχαριστώ!

      Delete
  6. τι εμφανίσιμο πιάτο είναι αυτό!!! εκπληκτικό!
    και μένα μου αρέσουν αυτές οι κουζίνες, και εννοείται πως θα χαρώ να δω κι άλλες συνταγές σου!!
    το σαβόι το συναντώ συχνά στην λαϊκή αγορά
    φιλιά πολλά Μάγδα μου!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το βρίσκεις στη λαική;; Είσαι η πρώτη που το λέει αυτό! Τέλεια! Εγώ στην Ελλάδα ποτέ δεν το είχα (ή έχω) δει. Σε φιλώ!

      Delete
  7. Ενθουσιάστηκα με τις φωτογραφίες σου και τις νοστιμιές σου.
    Πολυεθνικές κουζίνες δοκιμάζω όταν πάμε Λονδίνο, δεν τα καταφέρνω να τρώω με αυτά τα ξυλαράκια και γελάμε πολύ.
    Δύσκολα να βρεθεί το λάχανο, αν και έχω κάτι στο μυαλό μου, αν το βρω θα το γράψω εδώ και για τους υπόλοιπους,
    Προς το παρόν θα φτιάξω τη σαλάτα της προηγούμενης ανάρτησης.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αν ξέρεις πού υπάρχει το Savoy πες μου να το γράψω στην ανάρτηση για όποιον θέλει να το βρε. Σ' ευχαριστώ πολύ!!

      Delete
  8. Η σημερινή συνταγή σου με έκανε να ξερογλείφομαι μπροστά στην οθόνη! Λατρεύω τις ασιατικές, πικάντικες γεύσεις και συμμερίζομαι τη συνήθεια σου να μαγειρεύεις κάποιου είδους ασιατικό πιάτο ή κάποιο πιάτο με ασιατικές επιρροές κάθε βδομάδα. Έχω καταφέρει να μυήσω και τα παιδιά μου στην ασιατική κουζίνα, τα οποία τρελαίνονται για τηγανητό ρύζι και spring rolls. Με τα chopsticks τα καταφέρνουν μάλλον καλύτερα από μένα, που ακόμη ψιλοδυσκολεύομαι. Δυστυχώς, τα ασιατικά προϊόντα και υλικά είναι σχετικά δυσεύρετα εδώ και καθόλου φθηνά.
    Θα περιμένω με ανυπομονησία την επόμενη συνταγή!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι, πράγματι στην Ελλάδα είναι λίγο ζόρικο να βρεις όλα τα ασιατικά υλικά που χρειάζονται για να είναι όσο το δυνατόν πιο αυθεντική η εκάστοτε συνταγή που φτιάχνεις. Εδώ ευτυχώς υπάρχουν σούπερ μάρκετ με όλα τα ασιατικά υλικά που μπορείς να φανταστείς, ακόμα και φρέσκα φρούτα και λαχανικά, οπότε είμαι πολύ χαρούμενη :)

      Delete
  9. Σίγουρα η εξερεύνηση της κουζίνας ενός άλλου λαού και κατ' επέκταση της κουλτούρας του, είναι συναρπαστική! Ανεξάρτητα από την ηλικία στην οποία θα βρίσκεται κανείς, νεανική ή μεγαλύτερη. Και αν του ταιριάξουν οι γεύσεις τότε το ταξείδι γίνεται ακόμα πιο συναρπαστικό! Μου αρέσει η Κινέζικη κουζίνα και το πιάτο που μας έφτιαξες είναι εξαιρετικό! Το ίδιο και οι φωτογραφίες που το συνοδεύουν, κάνοντάς το ακόμα πιο δελεαστικό!
    Καλό μεσημέρι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η ηλικία κανένα ρόλο δεν παίζει! Αν σου αρέσει κάτι μπορείς να το εξερευνήσεις σε όποιο στάδιο της ζωής σου κι αν είσαι. Σ'ευχαριστώ πολύ Ειρήνη!!

      Delete
  10. Μια εποχή είχα παθει και γω εμμονή με τις ασιατικές κουζίνες . Μολις αρχισα να εμβαθυνω και να φτιάχνω δικες μου σαλτσες κλπ τα παράτησα και μου φυγε η μεγαλη λαχτάρα .
    Τρωμε ομως ποτε ποτε κατι πιο "εξωτικό/ασιατικό" , αρεσει και στα μικρά .
    Με το Wirsing (οπως το λεμε στην Γερμανια) εχω κανει μεχρι και ντολμάδες αλλα δεν το χω βαλει ποτε ετσι στο μαγειρεμα . Ενδιαφέρον αν και φευγει η εποχή του ή όχι ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έχω κάνει κι εγώ ντολμάδες με το Σαβόι αλλά προτιμώ το άσπρο λάχανο. Ναι, η εποχή του τελειώνει σιγά-σιγά αν κι εδώ το βρίσκει κανείς όλο το χρόνο.

      Delete
  11. Καλημέρα Μάγδα!! Λάτρης και εγώ της εξωτικής κουζίνας!! Φανταστική η συνταγή σου!! Όντως στην Ελλάδα μόνο το κινέζικο λάχανο έχω δει που είναι απλά παρόμοιο....Φιλιά!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρ Αθηνά! Χαίρομαι που σου αρέσει η συνταγή!!

      Delete
  12. Δεν τρώω συχνά πιάτα της ασιατικής κουζίνας γενικότερα, αλλά αυτό το πάντρεμα των γλυκών, ξινών, πικάντικων γεύσεων και οι αντιθέσεις στις υφές των υλικών μου αρέσει πολύ. Το λάχανο που λες δυστυχώς δεν το βρίσκουμε εύκολα εδώ, έχω μεγάλη περιέργεια να το δοκιμάσω. Μόνο κινέζικο λάχανο βλέπω στα μεγάλα σ/μ.
    Το πιάτο σου πιστεύω πως θα μου αρέσει πολύ, είμαι σε αναμονή και των υπόλοιπων εξωτικών συναγών!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ και αν σου δοθεί η ευκαιρία δοκίμασέ το γιατί πράγματι οι γεύσεις του είναι ιδιαίτερες και είναι και πανεύκολο να ετοιμαστεί!

      Delete
  13. Το φαγητο (και το μπολ) φαινεται υπέροχο!
    Τωρα που το λες καπου εκει που τελειωσα το λύκειο ανακάλυψα κι εγω το κινεζικο... και απλά το λάτρεψα.
    Οταν ειχα επισκεφτει το Αμστερνταμ μου ειχαν πει οτι εχει πολύ καλά Ταιλανδέζικα ρεστοράν. Μαλιστα με εστειλαν σε ενα συγκεκριμένο (δεν θυμαμαι όνομα) thai rest. Θες που δεν αντεχα τα καυτερα, ή που ειχε πολυ κοσμο και φασαρια... δεν μπορω να πω οτι το ευχαριστηθηκα. Γι αυτο το λογω ειχα διαγραψει το Ταιλανδέζικο φαγητο.
    Μέχρι που πήγα διακοπές στην Ταιλάνδη... Ε λοιπόν, εκει τα ετρωγα ενώ δακρυζαν τα μάτια μου απο το κάψιμο και δεν μπορουσα να σταματήσω γιατι ήταν όλα τοσο μα τόσο νοστιμα.
    Γυρισα με παραπάνω κιλά σε βαθμό που άρχισα διαιτα χα χα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τα Ταιλανδέζικα είναι πράγματι πολύ καυτερά αλλά εγώ τα αντέχω και μάλιστα όσο πιο καυτερά τόσο το καλύτερο. Αυτό εδώ δεν είναι Ταιλανδέζικο αλλά Κινέζικο, οπότε δεν καίει και πολύ. Σ' ευχαριστώ πολύ! Το μπωλ είναι αγαπημένo :)

      Delete
  14. Υπέροχη συνταγη ...έβαλα σπανακι στην θέση του λάχανου και το μαγείρεψα οπως και το λάχανο , και βγήκε πολυ ωραίο και σαν γεύση και σαν υφή!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Βιβιάννα. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε! :)

      Delete