Monday, April 6, 2015

Ταλιατέλες με άγρια σπαράγγια, λεμόνι, σκόρδο κι ελαιόλαδο

Έφτασε λοιπόν και πάλι η εποχή που οι αγορές είναι γεμάτες με κάθε αποχρώση του πράσινου και με λαχανικά που μου έλειψαν τόσο πολύ, που δεν ξέρω ποιό να πρωτοδιαλέξω.




Αγκινάρες και σπανάκι, πικραλίδες και τσουκνίδες (τα τέλεια χόρτα), σέσκουλα και αρακάς, όλα είναι παρόντα, ακόμα και το ραβέντι, με το σαγηνευτικό κοκκινωπό του χρώμα να σπάει την μονοτονία του πράσινου στους πάγκους των οπωροπωλών.




Όταν πριν λίγες μέρες πήρε το μάτι μου άγρια σπαράγγια να κρύβονται στη γωνιά ενός πάγκου της λαϊκής, ένιωσα σαν την μέλισσα που βλέπει λουλούδια. Τρελάθηκα! Πετάχτηκα και τ’ άρπαξα πριν προλάβει κανείς άλλος να μου τα πάρει γιατί, άσε, είναι να μη μπει κανείς μεταξύ εμού και του μελλοντικού μου γεύματος. Δεν την βγάζει καθαρή.


Τα πήρα, έφυγα, ενώ ξέχασα εντελώς να αγοράσω άλλα λαχανικά. Τ’ άγρια όμως σπαράγγια μου έφταναν, και μου περίσσευαν μάλιστα, αφού πήρα πολύ περισσότερα απ’ όσα χρειαζόμουν για το γεύμα μας, με αποτέλεσμα να φτιάξω δυο διαφορετικές συνταγές, με πρώτη αυτή εδώ. Ταλιατέλες με άγρια σπαράγγια, λεμόνι, ελαιόλαδο και σκόρδο. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλή γιατί όταν έχεις φρέσκα, εποχικά και δυσεύρετα υλικά, οφείλεις να τα χειριστείς με σεβασμό και στοργή, και να τα συνοδεύσεις με υλικά που θα συμπληρώσουν και θα αναδείξουν τη γεύση τους αντί να την καλύψουν.




Έτσι προέκυψε αυτό το ελαφρύ, υγιεινό και φρεσκότατο πιάτο με την πικράδα των σπαραγγιών—παρεμπιπτόντως, η πικρές γεύσεις που έχουν ορισμένα λαχανικά μου αρέσουν πολύ και απορώ γιατί τις αποφεύγουν όλοι όπως ο διάολος το λιβάνι—με το λεμόνι να ζωντανεύει τη γεύση του πιάτου και την παρμεζάνα να χαρίζει ουμάμι γεύση και οξύτητα.




Αν λοιπόν μπορέσετε να βρείτε άγρια σπαράγγια, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε αυτό το πιάτο, όπως και αυτό που θα μοιραστώ μαζί σας σύντομα. Μείνετε συντονισμένοι.







Ταλιατέλες με άγρια σπαράγγια, λεμόνι, σκόρδο κι ελαιόλαδο

Αντιλαμβάνομαι πως τα άγρια σπαράγγια δεν είναι ευρέως διαθέσιμα, αν και στην Ελλάδα μπορεί κανείς να τα βρει πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι στην Ολλανδία, οπότε αν σας αρέσει η ιδέα αυτού του πιάτου αλλά δεν μπορείτε να τα προμηθευτείτε, αντικαταστήστε τα με ίση ποσότητα λεπτών πράσινων σπαραγγιών. Θα χρειαστεί ωστόσο να τα ζεματίσετε για 2-3 λεπτά πριν τα χρησιμοποιήσετε στη συνταγή γιατί είναι πολύ πιο σκληρά από τα άγρια σπαράγγια. Τα άγρια σπαράγγια έχουν πάχος όσο μισό μολύβι.




Μερίδες: 2

Υλικά
200 γρ. ταλιατέλες
200 γρ. άγρια σπαράγγια
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, συν έξτρα για το φινίρισμα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2½ κουταλιές σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Παρμεζάνα, τριμμένη

Ειδικά εργαλεία: σουρωτήρι, τρίφτης


Προετοιμασία
Ξεπλύντε τα σπαράγγια κάτω από τρεχούμενο νερό.
Αφαιρέστε το ξυλώδες κάτω μέρος του σπαραγγιού με τον εξής τρόπο: κρατήστε τη βάση του σπαραγγιού μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρα του ενός χεριού σας, κρατώντας το πάνω μισό με το άλλο σας χέρι, και λυγίστε το σπαράγγι προς τα κάτω. Θα κοπεί αυτόματα στο σημείο που τελειώνει το ξυλώδες κι αρχίζει το μαλακό κομμάτι του σπαραγγιού. Το σημείο αυτό είναι σε άλλα σπαράγγια πιο ψηλά και σε άλλα πιο χαμηλά.
Κόψτε τα στη μέση αν είναι πολύ μακριά.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε μπόλικο αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση ρίξτε τις ταλιατέλες. Βράστε τα ώστε να έχουν υφή al dente (σφιχτά αλλά όχι σκληρά) ή μέχρι να έχουν την υφή που σας αρέσει.

Ενώ βράζει το νερό και τα μακαρόνια, ετοιμάστε τα σπαράγγια. Θα χρειαστεί να προσθέσετε στα σπαράγγια λίγο από το νερό μέσα στο οποίο βράζουν τα ζυμαρικά οπότε έχετέ το υπόψη σας.

Ζεστάνετε 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο και φαρδύ τηγάνι (αρκετά μεγάλο ώστε να χωρέσει και τα ζυμαρικά) σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το σκόρδο. Σωτάρετε για μερικά δευτερόλεπτα και προσθέστε τα σπαράγγια. Ρίξτε λίγο αλατοπίπερο και σωτάρετε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια και προσεκτικά για να μην σπάσουν. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και συνεχίστε το σωτάρισμα των σπαραγγιών για άλλο ένα λεπτό. Προσθέστε λίγο λιγότερο από ¼ κούπας από το νερό μέσα στο οποίο βράζουν τα ζυμαρικά και αφήστε τα σπαράγγια να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά αλλά όχι πολύ. Θα πρέπει να έχουν ελάχιστα τραγανή υφή, όχι να λιώνουν.

Όταν τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, αφαιρέστε τα με μια τσιμπίδα μέσα απ’ την κατσαρόλα, αφήνοντας το νερό να στάξει μέσα στην κατσαρόλα, και μεταφέρετέ τα στο τηγάνι με τα σπαράγγια. Ανακατέψτε ελαφρά.

Σερβίρετε αμέσως σε ατομικά πιάτα, περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο και τρίψτε λίγο πιπέρι από πάνω. Τέλος, πασπαλίστε με όση τριμμένη παρμεζάνα επιθυμείτε.


22 comments:

  1. Άργησα να διαβάσω τη συνταγή σου! Το ΣΚ που μας πέρασε έμαθα να ανακαλύπτω τα άγρια σπαράγγια, αν και μάλλον άργησα, γιατί είχαν μεγαλώσει/ανθίσει.
    Θα την κρατήσω τη συντααγή σου για τη Μεγάλη Εβδομάδα όμως επειδή λατρεύω τα σπαράγγια και θα βάλω αγοραστά.

    Καλή μας όρεξη!
    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Ελένη! Ελπίζω να σου αρέσει αν το δοκιμάσεις.

      Delete
  2. Εξαιρετικό πιάτο αν βρω αύριο πάλι σπαράγγια θα το φτιάξω.
    Έχω καημό να φτιάξω κάτι με ραβέντι, μου υποσχέθηκε κάποιο μανάβικο ότι θα μου φέρει και μετά 10 μέρες λέει δεν βρήκα, παρόλο που έμαθα ότι καλλιεργείται και στην Κρήτη.
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ξανθή μου! Το ραβέντι ήταν από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις μου εδώ στην Ολλανδία. Στην Ελλάδα ποτέ δεν το έχω δει. Στην Κρήτη λοιπόν καλλιεργείτε ε; Ωραία θα είναι αν το βρεις. Και αν δοκιμάσεις τις ταλιατέλες με τα σπαράγγια ελπίζω να τα ευχαριστηθείς. Φιλιά!

      Delete
  3. Ελπίζω να βρω άγρια σπαράγγια γιατί πολύ μου έλειψαν, και τα εισαγομενα σπαράγγια που βρίσκω στο Σ/Μ δεν ειναι το ίδιο σε καμιά περίπτωση με τα εγχώρια....Απλό νόστιμο πιάτο με καθαρές γεύσεις....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μακάρι να μπορέσεις να βρεις γιατί είναι πραγματικά πολύ νόστιμα τ' άγρια σπαράγγια. Σ’ ευχαριστώ!

      Delete
  4. ειναι αυτο που συχνα πυκνα λεω η τελειοττα μεσα απο την απλοτητα!νομιζω διαχειριστηκες τα υπεροχα πεντανοστιμα σπαραγγια με τον καλυτερο τροπο,περιμενω ν δω και την επομενη συνταγη σου με τα σπαραγγια!!!!!
    φιλια και καλο Πασχα με καλα φαγητα!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ’ ευχαριστώ πολύ Κική μου. Θα μοιραστώ την επόμενη συνταγή σύντομα. Σε φιλώ και να έχεις ένα όμορφο Πάσχα!

      Delete
  5. Πολύ μου αρέσουν τα άγρια σπαράγγια αλλά σπάνια τα βρίσκω. Εδώ αρχίσαμε να πρασινίζουμε αλλά με φειδώ καθώς οι καταστροφές και οι πλημμύρες ήταν πολλές και θα χρυσοπληρώσουμε τις σαλάτες και τα φρούτα μας.Απλό και πεντανόστιμο πιάτο, αναδεικνύει τη φανταστική γεύση και υφή των άγριων σπαραγγιών!
    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πράγματι είναι δύσκολο να βρεθούν με τις καταστροφές που έγιναν αλλά η φύση πάντα επανέρχεται δριμύτερη οπότε κάπου θα σκάσουν μύτη και αυτά. Τώρα πόσο θα κοστίζουν, είναι άλλο θέμα... Σ’ ευχαριστώ! Φιλιά!

      Delete
  6. Μου αρέσουν οι μακαρονάδες που βασίζονται σε ελάχιστα αλλά καλά υλικά. Μίνιμαλ προσπάθεια που οδηγεί σε ένα ξεχωριστό και πεντανόστιμο πιάτο. Νομίζω, όμως, ότι τα ήμερα σπαράγγια θα ήταν πιο ασφαλής επιλογή για τα δικά μου γούστα. Οι πικρές γεύσεις είναι αλήθεια πως δεν μου πολυαρέσουν. Υποθέτω ότι ανήκω στην κατηγορία αυτών που τις αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι.
    Φιλιά και καλό Πάσχα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Νανά. Φυσικά, ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του. Εγώ να φανταστείς ενώ είμαι γλυκατζού, μου αρέσουν πολύ τα πικρά λαχανικά. Πιστεύω πως αν ταιριάξεις τις πικρές γεύσεις με άλλες που θα τις συμπληρώσουν και θα τις "τιθασεύσουν", το αποτέλεσμα είναι πολύ ενδιαφέρον. Άλλωστε δεν μιλάμε για τόση πίκρα που να μην την αντέχεις. Το ίδιο ισχύει και με τη γλυκιά γεύση όμως, έτσι δεν είναι; Αν κάτι είναι πετιμέζι, δεν τρώγεται. Ο ουρανίσκος μας πιστεύω χρειάζεται εξάσκηση για να μάθει να εκτιμά τις διαφορετικές γεύσεις.
      Καλό Πάσχα να έχεις Νανά! Φιλιά!

      Delete
  7. Πολύ ωραιο πιάτο... απλό και μυρωδατο!

    ReplyDelete
  8. Αχ Μάγδα, καταπλητικός συνδυασμός υλικών! Το έφτιαξα σήμερα με άγρια σπαράγγια και κατενθουσιάστηκα τόσο εγώ όσο και ο Γ. !!! Μας χάρισες ένα γευστικότατο μεσημέρι! Καλό Πάσχα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Χριστίνα! Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε!! :) Να' σαι καλά και Καλό Πάσχα να έχεις!

      Delete
  9. Εγώ με τα σπαράγγια δεν τα πάω καλά γενικά, γιατί κάποτε δοκίμασα και δεν ήταν σωστά φτιαγμένα. Και το λέω αυτό γιατί συνέχεια ακούω για το πόσο νόστιμα είναι τα φρέσκα και φαντάζομαι και τα άγρια! Μάλλον πρέπει να τους δώσω άλλη μια ευκαιρεία!Πάντως το πιάτο σου είναι λαχταριστό Μάγδα!! Καλή Ανάσταση!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δώσε τους άλλη μια ευκαιρία. Δε ξέρεις ποτέ! Σ' ευχαριστώ! Καλή Ανάσταση!

      Delete
  10. Ωραίο πιάτο Μάγδα μου... με εκείνη την χαρακτηριστική μυρωδιά που μπορεί να δώσει η Άνοιξη σ' ένα φαγητό ή ένα γλυκό...
    Γιατί η αλήθεια είναι, πως μόλις πάρουν τα χρώματα τ' απάνω τους και τα πράσινα γίνονται πιο πράσινα και τα φρέσκα λαχανικά πιο φρέσκα, τίποτε δεν σταματά την καλή μαγείρισσα να τα βάλει στην κουζίνα της!.

    Εύχομαι να έχεις ένα πολύ όμορφο Πάσχα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη! Επίσης!!

      Delete
  11. Καλημέρα Μάγδα!
    Μ. Πέμπτη σήμερα και έχω σηκωθεί από νωρίς, για να φτιάξω τα κόκκινα Πασχαλινά αβγά, να ρίξω μια γρήγορη ματιά στα ιστολόγια που παρακολουθώ...και σε ανακάλυψα!!
    ...και εντυπωσιάστηκα με το μεράκι σου και τις εκπληκτικές φωτογραφίες των πιάτων που μας προτείνεις!!
    Λατρεύω τα άγρια σπαράγγια σε κάθε μαγειρική εκδοχή αλλά το μεσημεράκι λέω να πάρω τα υλικά να φτιάξω το "κέικ λεμονιού" σου, που επιτέλους βρήκα και είναι το αγαπημένο της κόρης μου!! Έρχεται από Λονδίνο για Πάσχα, οπότε καταλαβαίνεις...

    Να είσαι καλά να δημιουργείς πάντα τέτοιες νοστιμιές & σου εύχομαι Καλό Πάσχα με τους αγαπημένους σου!!
    Την καλημέρα μου & καλώς σε βρήκα!!!!

    Υ.Γ. Ελπίζω να μην σε κούρασα με την πολυλογία μου :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Ελένη! Καλώς όρισες και σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Ελπίζω να σας αρέσει το κέικ.
      Να είσαι κι εσύ καλά και δε με κούρασες καθόλου!! Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

      Delete