Tuesday, May 5, 2015

Σαλάτα με κοτόπουλο, παντζάρι, πορτοκάλι, φινόκιο και φέτα

Από τούρτα σε σαλάτα. Έτσι, μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Σας δελεάζω πρώτα με γλυκά και τούρτες αμαρτωλές, και μετά σας κοτσάρω μια σαλάτα. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία όμως, έτσι δεν είναι; Δεν γίνεται αλλιώς.




Σαλάτα λοιπόν αλλά όχι όποια κι όποια. Από τις αγαπημένες μου, και μάλιστα σαλάτα-γεύμα και όχι σαλάτα-σαλάτα —ξέρετε τη διαφορά φαντάζομαι— με κοτόπουλο, για να σε κρατήσει, όχι της πείνας.




Πόσο μ’αρέσουν αυτές οι σαλάτες δεν μπορείτε να φανταστείτε, και είναι πολλές οι φορές που επιλέγω να τρώω έτσι. Ειδικά όταν ανοίγει ο καιρός και θέλω δροσερές γεύσεις, ή να χάσω και κανένα κιλό.


Σαλάτα λοιπόν με χρωματιστά παντζάρια που μου αρέσουν πολύ γιατί μπορούν να φαγωθούν ωμά όταν κοπούν πολύ λεπτά—όχι βέβαια πως και τα κόκκινα δεν είναι νόστιμα αλλά όταν βρήκα αυτά τα πολύχρωμα, φυσικά και τα προτίμησα—με πρασινάδα, γιατί σαλάτα χωρίς πρασινάδα δεν είναι σαλάτα, με φέτα, γιατί είμαι φετού, και κοτόπουλο, γιατί είναι το αγαπημένο μου κρεατικό.




Με μαραθόριζα σπιρτόζικη κι αγαπημένη, μες στη φρεσκάδα, και ένα ντρέσινγκ εσπεριδοειδών με ξύσμα πορτοκαλιού, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και μέλι. Οι συνήθεις ύποπτοι δηλάδη. Με κριτσανιστό καρύδι, διότι όταν τρώμε δεν είναι μόνο η γεύση που μετράει αλλά κι η υφή, και με ζουμερό πορτοκάλι, γιατί ναι, μπορεί να έχετε πέσει όλοι με τα μούτρα στις φράουλες—κι εγώ το ίδιο έχω κάνει—αλλά υπάρχουν ακόμα τριγύρω νόστιμα κι εύχυμα πορτοκάλια που αν δεν τ’ αρπάξετε όσο μπορείτε, εσείς θα χάσετε.




Γίνεται έτσι ένα παιχνίδι γεύσεων με δροσερές, γλυκιές, όξινες και γήινες αποχρώσεις, ένα παιχνίδι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και άκρως απολαυστικό. Κοινώς μια σαλάτα για τα γούστα μου. Ελπίζω να ταιριάζει και στα δικά σας.









Σαλάτα με κοτόπουλο, παντζάρι, πορτοκάλι, φινόκιο και φέτα

Μπορείτε να αντικαταστήσετε με κόκκινα παντζάρια τα είδη που χρησιμοποίησα εγώ. Η διαφορά είναι πως τα κόκκινα παντζάρια λεκιάζουν οποιοδήποτε άλλο υλικό έχει το θράσος να βρίσκεται στο ίδιο πιάτο με αυτά, οπότε αν σας βγει η σαλάτα ροζ, μη πείτε πως δεν σας προειδοποίησα. Ωστόσο, για να αποφύγετε το ατυχές αυτό συμβάν, απλώς προσθέστε τα στο τέλος και μην τα ανακατέψετε πολύ με τα υπόλοιπα υλικά.

Το μαντολίνο είναι ιδανικό για να κόψετε σε πολύ λεπτές φέτες όχι μόνο τα παντζάρια αλλά και το κρεμμύδι και το φινόκιο. Αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε ένα λεπτό και κοφτερό μαχαίρι.

Αν δεν σας αρέσει η φέτα—δεν σας αρέσει η φέτα;;;;—αντικαταστήστε με οποιοδήποτε άλλο κρεμώδες λευκό τυρί προτιμάτε αρκεί να έχει κάπως αψιά γεύση και να μην γλυκίζει.

Συνήθως ψήνω δυο στήθη κοτόπουλου (χωρίς κόκαλο και πέτσα) γι’ αυτή τη σαλάτα. Τα αλατοπιπερώνω, ρίχνω και λίγο καγιέν και τα ψήνω ελαφρά σε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο στο τηγάνι. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο που σας έχει περισσέψει απ’ την προηγούμενη, όπως ψητό κοτόπουλο στο φούρνο ή στο γκριλ. Χρησιμοποιήστε όποιο κομμάτι κοτόπουλου προτιμάτε αρκεί να το κόψετε σε μπουκιές.

Αυτή η σαλάτα μπορεί να αποτελέσει ένα ελαφρύ αλλά πλήρες γεύμα (μεσημεριανό ή βραδινό).


Μερίδες: 2 κυρίως πιάτα ή 4 σαλάτας

Υλικά
2 μεγάλα πορτοκάλια
350 γρ. ωμά παντζάρια (κίτρινα, λευκά, chioggia), καθαρισμένα και κομμένα σε πάρα πολύ λεπτές φέτες
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού, φρεσκοστυμμένο
2 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού
Αλάτι
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλάκι γλυκού λευκό μπαλσάμικο ξίδι
1 κουταλάκι γλυκού λεπτόρρευστο μέλι
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
Φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
150 γρ. διάφορα baby φύλλα για σαλάτα
½ μεγάλο φινόκιο (μαραθόριζα), καθαρισμένο και κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες (κρατήστε τα φυλλαράκια για το γαρνίρισμα του πιάτου)
1 κόκκινο κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένο και κομμένο σε πολύ λεπτές ροδέλες
300 γρ. ψημένο κοτόπουλο, κομμένο σε μπουκιές
80-90 γρ. φέτα, κομμένη σε κύβους
50 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα

Ειδικά εργαλεία: μαντολίνο κουζίνας (προαιρετικό μα προτιμητέο), τρίφτης


Προετοιμασία
Πάρτε το ξύσμα ενός από τα δυο πορτοκάλια με έναν ψιλό τρίφτη. Βάλτε το μέσα σ’ ένα μικρό μπωλ.

Για να κόψετε τα 2 πορτοκάλια, χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι και ξεκινήστε κόβοντας τη φλούδα, έπειτα την εσωτερική λευκή ψίχα, εκθέτοντας τη σάρκα του φρούτου. Τέλος, ξεχωρίστε με το μαχαίρι τη σάρκα από τις μεμβράνες που βρίσκονται ανάμεσα σε κάθε φέτα/κομμάτι. Μην πετάξετε τις μεμβράνες παρά στύψτε τες με τα χέρια σας μέσα σ’ ένα μεγάλο μπωλ. Θα πρέπει να έχετε 2 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού. Προσθέστε τα λεπτοκομμένα παντζάρια μαζί με 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού και ¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι και αναμείξτε καλά. Αφήστε να σταθούν έτσι τα παντζάρια για 15 λεπτά για να μαλακώσουν ελαφρά.

Φτιάξτε το ντρέσινγκ. Στο μικρό μπωλ με το ξύσμα πορτοκαλιού, προσθέστε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το μέλι, το υπόλοιπο 1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμονιού, μια πρέζα αλάτι και λίγο λευκό πιπέρι, και ανακατέψτε καλά μ’ ένα σύρμα.

Σ’ ένα μεγάλο μπωλ, προσθέστε τα φύλλα σαλάτας, το φινόκιο, το κρεμμύδι και το κοτόπουλο κι ανακατέψτε ελαφρά με τα χέρια σας. Προσθέστε τα πορτοκάλια καθώς και τα παντζάρια μαζί με τα υγρά και αναμείξτε απαλά με τα χέρια σας. Σκορπίστε από πάνω τη φέτα και τα καρύδια, και περιχύστε με το ντρέσινγκ. Ρίξτε από πάνω τα φυλλαράκια του φινόκιο και χρησιμοποιώντας και πάλι τα χέρια σας, ανακατέψτε ελαφρά ώστε ν’ αναμειχθούν τα υλικά.

Σερβίρετε αμέσως μαζί με φρέσκο ψωμί και ένα ποτήρι λευκό ξηρό κρασί.


24 comments:

  1. Τι όμορφη σαλάτα! Τι χρώμα!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Μαρία!

      Delete
  2. δεν φανταζεσαι ποσο ζηλεψα αυτα τα πατζαρια σου και κατ επεκτση την σαλατα σου!!!
    απο εμφανιση σκιζει,σε προκαλει να την καταβροχθισεις!!!απο γευση ειμαι σιγουρη για την νοστιμια της αν κρινω απο τα υπεροχα υλικα!μ αρεσε ο συνδυασμος πατζαρι-πορτοκαλι,δεν θα το σκεφτομουν,θατην "κλεψω" την ιδεα σου σιγουρα!!!!
    φιλια!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Κική. Τα παντζάρια αυτά είναι πολύ νόστιμα με πιο ήπια γεύση από τα κόκκινα. Αν δεν μπορείς να τα βρεις, χρησιμοποιήσε κόκκινα, θα είναι εξίσου εύγεστη η σαλάτα. Όσο για τον συνδυασμό παντζάρι-πορτοκάλι, είναι πράγματι πετυχημένος. Κλέψε ελεύθερα ;)

      Delete
  3. Έχεις δει το διαγωνισμό του Βήματος; νομίζω πρέπει να λάβεις οπωσδήποτε μέρος, το αξίζεις και σου εύχομαι να κερδίσεις το πρώτο βραβείο.
    φιλικά, Β.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όχι, δεν ήξερα για τον διαγωνισμό. Σ' ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία και για την υποστήριξη :)

      Delete
  4. Η σαλάτα σου είναι όνειρο!Πάει για pin...φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ααα σ' ευχαριστώ πολύ!!

      Delete
  5. Γεμάτη χρώματα και αρώματα!
    Προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ κάτι καλύτερο ...ως κυρίως πιάτο, ειδικά όταν η ζέστη βαράει κόκκινο, αγαπητή μου Μάγδα.

    Εξαιρετικές φωτογραφίες, όπως πάντα άλλωστε :-)

    Καλό απόγευμα σου εύχομαι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μαθαίνω πως έχετε καύσωνα στην Αθήνα οπότε μια σαλάτα για κυρίως γεύμα θα ήταν ό,τι πρέπει έτσι; Σ' ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη!! Καλό σου βράδυ!

      Delete
  6. Δεν ξέρεις πόσο ζηλεύω αυτά τα διαφορετικά λαχανικά που βρίσκετε, ψάχνω δυο εβδομάδες για κάποια προϊόντα και δεν βρίσκω τίποτα παρόλο που μου υποσχέθηκε κάποιο κατάστημα στο τέλος μου είπαν δυστυχώς δεν...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Α κρίμα! Ελπίζω να τα καταφέρεις να βρεις αυτό που ψάχνεις Ξανθή.

      Delete
  7. Καλα η πρωτη φωτογραφια ειναι πανεμορφη... τι χρώματα!

    ReplyDelete
  8. εξαιρετική σαλάτα με υπέροχα και πολύυυυ αγαπημένα υλικά!
    όνειρο!
    φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Εύη!!

      Delete
  9. Πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων!!
    Άραγε εδώ στην Ελλάδα, υπάρχουν αυτά τα είδη παντζαριών; Μέχρι στιγμής δεν τα έχω δει πουθενά και φαντάζομαι την γεύση τους...αν κρίνω απ' τα κόκκινα που τρελαίνομαι!!
    Όπως και να 'χει, είναι σαλάτα-γεύμα και κρατώ την υπέροχη συνταγή σου!! ;)
    Πολύ ζουμερές φωτογραφίες!!

    Τα φιλιά μου Μάγδα & καλό σου βράδυ :)**

    Υ.Γ. "έχεις χρησιμοποιήσει και φύλλα παντζαριών ή κάνω λάθος;"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Ελένη. Δεν ξέρω αν υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά και τα κόκκινα μια χαρά θα είναι στη σαλάτα. Τα φύλλα δεν είναι παντζαριών, όχι, είναι baby φύλλα σέσκουλου :)
      Σ' ευχαριστώ πολύ και καλό σου βράδυ!!

      Delete
  10. Σκωτσέζικο ντους το λένε αυτό...μια τούρτες μια σαλάτες! Αλλά με την ζέστη των τελευταίων ημερών η σαλάτα σου είναι αυτό που λέμε, more than welcome!!
    Δροσιστική, αρωματική και φινετσάτη!
    Καλημέρα!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ Αγγελική!

      Delete
  11. Στο έχω πει κι αλλη φορά , αυτά τα παντζάρια είναι τέλεια! Πολύ θα ήθελα να τα δοκιμάσω.
    Εξαιρετική η σαλάτα σου με υλικά πολύ ωραία.
    Ειχα φτιάξει σαλάτα με μαραθόριζα πορτοκαλι και κρεμμύδι και μου άρεσε αρκετά.
    Τώρα αυτή είναι ενισχυμένη: χρώμα & γεύση.

    Φιλιά Μαγδούλα :)

    ReplyDelete
  12. Πραγματικά χάρμα οφθαλμών η σαλάτα σου Μάγδα μου.
    Υπέροχη με τα διαφορετικά χρώματα και τις υφές της!
    Και συμφωνώ απολύτως, κάτι τέτοιες σαλάτες που είναι πλούσιες σε γεύση και χορταίνουν, χαίρομαι πολύ να τις καταναλώνω σαν κυρίως γεύμα!
    Τα φιλιά μου!

    ReplyDelete
  13. Πολύ ωραία σαλάτα, φανταστική, πανδαισία χρωμάτων!1

    ReplyDelete
  14. Κάτι τέτοιες σαλάτες τις θέλω κι εγώ για κύριο γεύμα! Φανταστική δείχνει!

    ReplyDelete