Sunday, May 24, 2015

Brownies με κακάο και φράουλες

Έχω μιλήσει τόσες πολλές φορές για φράουλες σε τούτο το μπλογκ τα πεντέμισι αυτά χρόνια, που μερικές φορές νιώθω ότι δεν έχω πια τίποτα να πω γι’ αυτές.




Να όμως που όταν φτάνει η εποχή τους, κι η λαχτάρα να τις γευτώ, ή καλύτερα, να τις καταβροχθίσω επανέρχεται κι αυτή δριμύτερη, ξαφνικά τα λόγια βγαίνουν αβίαστα. Οι φράουλες, οι γλυκιές μας φράουλες, με τους μελένιους χυμούς τους, το κατακόκκινο χρώμα τους, τα κιτρινωπά τους σποράκια που τόσο πεισματικά κι ενίοτε εκνευριστικά, σφηνώνονται ανάμεσα στα δόντια, το άρωμά τους—αχ το άρωμά τους—που φτάνει στη μύτη, στρογγυλοκάθεται εκεί και σε τρελαίνει για ώρες αφότου τις έχεις γευτεί.




Τις λατρεύω σε παγωτό, και στις δυο εκδοχές του, με τσουρέκι σε ανοιξιάτικες αβγοφέτες στο φούρνο, σε ντρέσινγκ για σαλάτα, σε μαρμελάδα, σε δροσιστικά ποτά, μέσα σε ζουμερά κέικ, σε τραγανές galette και πάνω σε τάρτες αφράτης, κριτσανιστής σφολιάτας.


Ένας από τους καλύτερους για μένα γευστικούς συνδυασμούς είναι αυτός σοκολάτας-φράουλας και ενώ μου αρέσει πολύ σε παγωτό, να βάζω τη μια μπάλα πάνω στην άλλη δημιουργώντας έτσι το τέλειο χωνάκι, τελευταία ανακάλυψα πως ο συνδυασμός αυτός μου αρέσει ακόμα πιο πολύ σε brownies.




Είναι συνεκτικά, υγρά και βαθιά σοκολατένια με μια καραμελένια γεύση που έρχεται από την προσθήκη μαλακιάς καστανής ζάχαρης, χωρίς να είναι πολύ γλυκά. Τα κομμάτια φράουλας που κρύβονται στο εσωτερικό τους και που ξεμυτίζουν εδώ κι εκεί ίσα για να σε δελεάσουν, είναι η έκπληξη που σε κάνει να χαμογελάς όταν τα δαγκώσεις και ξεχυθούν από μέσα οι χυμοί τους, κι άξαφνα, δεν γεύεσαι πια μόνο σοκολάτα μα και την φρουτένια, δροσερή γεύση του μικρού καρπού.


Είναι ένα τόσο εύκολο και απλό γλύκισμα που θα σε κάνει να απολαύσεις το υπέροχο αυτό εποχικό φρούτο με ένα διαφορετικό τρόπο που είναι απλά ονειρεμένος.









Brownies με κακάο και φράουλες

Χρησιμοποιήστε το καλύτερο κακάο που μπορείτε να βρείτε καθώς θα κάνει τη διαφορά στη γεύση και την υφή των brownies. Φυσικά, όπως πάντα, εννοώ κακάο τύπου Ολλανδίας, χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Καθαρό κακάο, όχι ρόφημα κακάο.

Διατηρώ τα brownies στο ψυγείο όπου παραμένουν κρύα και γίνονται ακόμα πιο fudgy (πυκνά) και συνεκτικά, σαν μικρά παστάκια, αλλά είναι εξίσου νόστιμα σε θερμοκρασία δωματίου αν και με πιο μαλακή υφή.




Μερίδες: 16 μικρά τετράγωνα κομμάτια

Υλικά
140 γρ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια, συν έξτρα για το βουτύρωμα της φόρμας
250 γρ. μαλακιά καστανή ζάχαρη
85 γρ. κακάο
¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 αβγά μεσαίου μεγέθους
1 κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. φρέσκιες φράουλες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια

Ειδικά εργαλεία: σύρμα ζαχαροπλαστικής, τετράγωνη φόρμα (18x18 εκ. ή 20x20 εκ.), λαδόκολλα


Προετοιμασία
Βουτυρώστε τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας και καλύψτε τον πάτο και τα τοιχώματα με ένα κομμάτι λαδόκολλας.

Βάλτε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το κακάο και το αλάτι σ’ ένα πυρίμαχο μπωλ και τοποθετήστε το πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν μαρί). Προσέξτε να μην αγγίζει ο πάτος του μπωλ το νερό. Αναμείξτε με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Μόλις το μείγμα γίνει λείο, αφαιρέστε το μπωλ πάνω απ’ την κατσαρόλα και αφήστε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά.


Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180°C.

Σ’ ένα μικρό μπωλ, προσθέστε τ’ αβγά και την βανίλια και αναμείξτε μ’ ένα σύρμα. Όταν το μείγμα βουτύρου είναι χλιαρό, προσθέστε τ’ αβγά και χτυπήστε δυνατά για να εσνωματωθούν στο μείγμα. Προσθέστε το αλεύρι και χτυπήστε δυνατά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενσωματωθεί καλά στο μείγμα. Το μείγμα θα πρέπει να είναι λείο και να μην υπάρχουν ορατές ασπρίλες απ’ το αλεύρι. Προσθέστε τις φράουλες και διπλώστε τες στο μείγμα με την κουτάλα, προσέχοντας να μην σπάσουν ή διαλυθούν.


Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα και ισιώστε την κορυφή με την πίσω πλευρά της κουτάλας ή με μια σπάτουλα. Τοποθετήστε στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι όταν εισάγετε μια οδοντογλυφίδα στη μέση, να βγαίνει με υγρά ψίχουλα κολλημένα πάνω της. Ξεκινήστε να ελέγχετε με την οδοντογλυφίδα στα 30 λεπτά, ούτως ώστε να σιγουρευτείτε πως δεν θα παραψηθούν τα brownies καθώς κάθε φούρνος ψήνει διαφορετικά. Έχετε υπόψη σας ότι θα συνεχίσουν να ψήνονται ενώ θα κρυώνουν. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όταν η οδοντογλυφίδα βγαίνει καθαρή στα brownies, σημαίνει ότι έχουν παραψηθεί και ότι θα είναι στεγνά αντί για υγρά.

Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρέστε τη φόρμα απ’ το φούρνο και τοποθετήστε την σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσουν λίγο τα brownies, για 20 λεπτά. Αφαιρέστε τα από τη φόρμα, αναποδογυρίζοντάς την πάνω στη σχάρα. Ξεκολλήστε και πετάξτε τη λαδόκολλα και αφήστε να κρυώσουν εντελώς. Αναποδογυρίστε και πάλι τα brownies πάνω σε μια επιφάνεια κοπής και κόψτε σε 16 τετράγωνα. Έχω διαπιστώσει ωστόσο πως είναι πολύ πιο εύκολο να κοπούν αν μείνουν στο ψυγείο για μισή ώρα.
Επίσης, όπως προανέφερα, προτιμώ να τα διατηρώ στο ψυγείο παρά σε θερμοκρασία δωματίου, διότι από το ψυγείο έχουν πιο συνεκτική και fudgy υφή. Όταν διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου είναι πιο μαλακά και τα νιώθεις λιγότερο fudgy (πυκνά).

Κρατήστε τα brownies καλυμμένα, σε θερμοκρασία δωματίου, για 3-4 ημέρες, ή στο ψυγείο, τυλιγμένα με αλουμινόχαρτο, για 5-6 μέρες.


34 comments:

  1. Υποθέτω θα έχει μια γεύση δροσιάς και φρεσκάδας με τις φράουλες!
    Πολύ ωραίο Μάγδα!!
    Καλημέρα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα Πέπη! Ναι, οι φράουλες τους χαρίζουν φρεσκάδα. Σ' ευχαριστώ!

      Delete
  2. Αυτες τις μέρες σκεφτόμουν να (ξανα) κάνω το κέικ σου με τις φράουλες... λες να αλλάξω πλάνο?!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nαι! Αν και το κέικ είναι αγαπημένο και πεντανόστιμο, πρέπει να δοκιμάσεις κι αυτά τα brownies. Είναι πολύυυυυυ νόστιμα! Καλή Κυριακή!

      Delete
  3. Ο αγαπημένος μου τρόπος να τρώω φράουλες είναι με σοκολατόπιτα από τον φούρνο της γειτονιάς της μαμάς μου (death by chocolate φάση) και πολλή (αλλά πολλή) κρέμα γάλακτος από πάνω. Και να που με τα μπράουνις σου θα πετύχαινα το ίδιο αποτέλεσμα! Τέλεια ιδέα, τέλειος συνδυασμός!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πω πω φοβερό ακούγεται! Death by chocolate δε λες τίποτα. Και σε brownies είναι επίσης ωραίος τρόπος να τις απολαύσεις. Σ' ευχαριστώ πολύ Ελένη!

      Delete
  4. Τέλεια και πολύ εύκολα. Κι εγώ συμφωνώ ότι την επόμενη μέρα από το ψυγείο θα είναι καλύτερα, ειδικά αυτά εδώ που έχουν και φρέσκες φράουλες μέσα, σαν σοκο-παστάκια θα είναι υπέροχα!
    Αγαπημένο το ζευγάρι φράουλα-σοκολάτα, εμένα μου αρέσει να βουτάω κάθε φράουλα μέσα στο βαζάκι της νουτέλα, καλύτερα από την "κλασική" φράουλα-σαντιγύ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ααα εσύ έχεις επικίνδυνες συνήθειες ;)

      Delete
  5. Στο είπα και μέσω instagram, ότι αυτές τις μέρες όλο σοκολάτες ονειρεύομαι αλλά δεν ήξερα τι με περίμενε.Ονειρεμένος συνδυασμός, πρέπει να το δοκιμάσω όμως για να καταλάβω ακριβώς την γεύση του ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να το δοκιμάσεις λοιπόν κι ελπίζω να σου αρέσει!

      Delete
  6. αψογο!υπεροχο!λαχταριστο!εμφανισημο!!!
    εχεις δικαιο για τις φραουλες,για τις μεγαλες αγαπες μπορουμε να μιλαμε για παντα!!!!!
    Kisses!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μεγάλη αγάπη δεν λες τίποτα. Κάθε άνοιξη περιμένω πώς και πώς να κάνουν στην εμφάνισή τους και ποτέ δεν απογοητεύουν. Σε φιλώ!

      Delete
  7. Τα φραουλένια παγωτά σου είναι μούρλια .. τα brownies θα τα φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία.!!
    Αυτό το σκούρο χρώμα με τις κόκκινες εκπλήξεις είναι πολύ προκλητικό :) ....
    RitaD.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ελπίζω να σου αρέσουν Ρίτα! Σ' ευχαριστώ πολύ.

      Delete
  8. Καλοκαιρινό brownie θα το έλεγα Μάγδα μου.
    Εβαλες τις αγαπημένες φράουλες μέσα σε σοκολατένιο brownie. Ο συνδυασμός που σκοτώνει.
    Πολύ ωραίο.

    Βασικά κοιτάω και τις φράουλες οι οποίες είναι άψογες. Μικρές, κανονικές & ομοιόμορφες. Εδώ είναι λίγο διαφόρων μεγεθών: από τις πιο μικρές μεχρι τις τεράστιες (που αφογεύγω).

    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Οι ολλανδικές φράουλες είναι έτσι μικρούλες, ομοιόμορφες και με ένα χρώμα σχεδόν ροζ παρά το έντονο κόκκινο των δικών μας ελληνικών. Είναι πάρα πολύ νόστιμες. Φιλιά!

      Delete
  9. AAA πολύ μου άρεσε το καλοκαιρινό σου brownie ! Θα δοκιμαστεί!

    ReplyDelete
  10. Πολύ ωραίο γλυκό έφτιαξες Μάγδα.
    Πάντα είχα αμφιβολίες, αν θα ξεχωρίζουν οι φράουλες, μέσα (μιλάω για μέσα, ούτε πάνω, ούτε ως συνοδευτικό) σ' ένα σοκολατένιο μείγμα και τώρα με έκανες να θέλω να το δοκιμάσω σύντομα.
    Καλή εβδομάδα σου εύχομαι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ξεχωρίζουν μια χαρά, τις γεύεσαι κανονικά χωρίς να κουκουλώνονται από τη γεύση του κακάου. Σ' ευχαριστώ πολύ!

      Delete
  11. Πολύ ωραίο και ανοιξιάτικο brownie έφτιαξες..

    ReplyDelete
  12. Παρόλο που τα brownies τα έχω στο μυαλό μου ως χειμωνιάτικο γλυκό, με την προσθήκη της φράουλας αυτομάτως φορούν και εκείνα τα ανοιξιάτικα τους!
    Ο συνδυασμός της σοκολάτας με τη φράουλα είναι αγαπημένος!
    Σε φιλώ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν τα έχω συνδέσει με κάποια εποχή του χρόνου τα brownies, τα θεωρώ παντός καιρού! Φιλιά!

      Delete
  13. Φαίνεται εξαιρετικό!
    Λέω να το φτιάξω αύριο αλλά έχω μια ερώτηση, μαλακιά καστανή ζάχαρη εννοείς την light brown sugar ή τη muscovado; :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Soft light brown sugar. Ελπίζω να σου αρέσει!

      Delete
  14. Μόλις δοκίμασα. Είναι ε κ π λ η κ τ ι κ ά !
    Σ' ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή !
    Ελένη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Ελένη! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν. Να' σαι καλά!!

      Delete
  15. Γλυκύτατη Μάγδα,
    Πιο νόστιμο πράγμα δεν εχω γευτεί.... Ποσό μάλλον απο τα δικά μου χέρια!
    Ευχαριστώ πολύ!
    Νικολεττα! 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα Νικολέττα. Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσan!! Κι εγώ σ' ευχαριστώ που τα δοκίμασες :)

      Delete
  16. Καλησπέρα! Έχω κάνει αυτά τα brownies αρκετές φορές με τεράστια επιτυχία, αλλά θέλω να δοκιμασω να κάνω την συνταγή ως στρογγυλό 'κέικ' με τσέρκι. Υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να έχω κατά νου ή να αλλάξω για να πετύχει σίγουρα;; Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Εκάβη. Χαίρομαι πολύ που σου αρέσει συνταγή μου.
      Αν χρησιμοποιήσεις διαφορετική φόρμα θα αλλάξει ο χρόνος ψησίματος και πιθανότατα και η υφή των brownies αφού μπορεί να είναι πιο λεπτά ή πιο χοντρά. Δεν μπορώ να σου πω αν θα πετύχει σίγουρα. Είναι ρίσκο. Δεν είναι τυχαίο που σε κάθε συνταγή για κέικ, brownies κλπ αναγράφεται ακριβώς η φόρμα που πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

      Delete
  17. Μάγδα μου έχει μοσχοβολήσει το σπίτι!!!!! Τώρα το έχω βάλει στο ψυγείο και ανυπομονώ να το δοκιμάσω. Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Α τί ωραία! Σας άρεσαν; Φιλιά!

      Delete